Porušenie nájomnej zmluvy

8. jan 2023

Dobrý deň dala som do prenájmu nehnutelnosť,podpisali sa zmluvy, zaplatil sa prvý nájom(byt bol bez depozitu,platil sa len najom ten mesiac co išiel bývať),odovzdali sa kľúče nájomcovi. Na druhý deň nájomca volal ze chce zmluvu zrušiť lebo mu z rodiny ponúkli do nájmu v tej cene zariadený byt(môj nezariadený)tak ho to mrzí a chce vrátiť ten najom co zaplatil .Byt som mu držala 3 týždne bol v zahraničí. Musím mu vrátiť nájom za ten jeden mesiac co zaplatil?V zmluve mal 2 mesačnú výpoveď ale žiadnu písomnú som neobdržala.Porušil zmluvu a ja som musela ešte mať mesiac prázdny byt kým som našla nového podnajomnika ďakujem za rady

eternity24
8. jan 2023

Podľa mňa nie, keď mal dvojmesačnú výpovednú a tu nedodržal, musí za ňu zaplatiť. Podľa zmluvy keď bola výpovedná 2 nesúce, tak za 2 mesiace by mal zaplatiť.

joe33
8. jan 2023

Nie. Bohužiaľ pokiaľ nedá písomnú výpoveď zmluvy tak musí zaplatiť aj za tie dva mesiace jedine žeby nedošlo ku dohode. Ale všetko je to v zákone.

joannita
8. jan 2023

Ircite mu nemusis nic vracat, ma smolu. Ak mas 2m vypoved, tak musi dat pisomnu vypoved a az potom muzacne plynut 2 mesacna lehota

autor
8. jan 2023

Ďakujem,myslela som si,len sa vyhráža a vyvoláva, že mu to musím vrátiť.

tykat
8. jan 2023

Nemusis, naopak ...pytaj este jeden najom. A nech ti doruci pisomnu vypoved lebo budes pytat dalsi. Vypovedna lehota zvycajne plynie od 1.dna mesiaca nasledujuceho po dni dorucenie. Cize ak dnes da vypoved tak zaplati este aj za februar a marec.

joannita
8. jan 2023

Pozri si este raz zmluvu bod vypoved zmluvy. Ak tam nemas aj ine vypovedne dovody, tak sa ti nema cim vyhrazat.

autor
8. jan 2023

@joannita Nie je tam len 2 mesačná, alebo dohodou.

joannita
8. jan 2023

Tak potom ma smolu. A ako sa ti vyhraza? Skoda ze nemas tu kauciu, odporucam do buducna vzdy kauciu.

valeria_h
8. jan 2023

Výpoveď musí byť písomná, keď už sa ide vyhrážať tak nech si aspoň pozrie, čo hovorí zákon. Podpísal zmluvu, kde je aj výpovedná doba. Má smolu chlapec.

autor
8. jan 2023

@joannita že keď nevrátim bude to riešiť inak.

stanulienkat
8. jan 2023

Keď sa vyhráža, treba si so sebou zobrať nejakého svalnateho chlapíka.

joannita
8. jan 2023

Ako mysli ze inak? To sa vyjadril? Snad nemyslel nasilie.
To ti povedal alebo napisal?
Odporucam hladaj si uz ineho podnajomnika, ale jemu nic nevracaj! Nech ti to pokryje aspon ten prvy mesiac. Nepredpokladam ze ti zaplati dalsie, takze si rychlo hladaj niekoho ineho.

autor
8. jan 2023

@joannita volal mi, a nebol dvakrát triezvy.

joe33
8. jan 2023

Posuň to na niekoho kto aspoň trochu sa vyzná v zákone alebo dokáže rozprávať v rámci zákonov. Každý je múdry a vyhráža sa lenže stačí sa spomenúť niekoľko zákonov a každý radšej zalezie.

joannita
8. jan 2023

Autorka ak chces kludne mi posli tu zmluvu, ja ti to pozriem ci naozaj nema nic v rukave.

autor
8. jan 2023

@joannita ďakujem, zajtra idem k právnické,,kamoška mi volala ze sa kukne na zmluvu,,

danielinaa
8. jan 2023

Kašli naňho, a peniaze mu nevracaj, povedz ze to je "najom" za tie 3 tyzdne, co si mu držala byt. A ze ak bude agresívny, vec postupis právnikovi a vysudis aj tie dva najmy ktoré ti je povinný zaplatit na základe zákona o 2 mesačnej výpovednej lehote. Záujemcu nájdeš hneď, neboj, a ešte keď nechceš kauciu, budú sa ľudia o tvoj byt bit. Len dúfam ze kľúče ti už vrátil, aby ti z pomsty byt nezdemoloval. Ľudia sú vselijaki

autor
8. jan 2023

@danielinaa áno kľúče vrátil hneď o dva dni.

gemerka17
8. jan 2023

Rada na záver: keď si nájdeš nového najomnika tak pytaj aj depozit. Je to štandard a teba to len chráni. Keď už budeš u tej pravničky tak nech ti pozrie aj ostatné body zmluvy a prekontroluje ju pre ďalšieho nájomníka.

autor
8. jan 2023

@gemerka17 Ďakujem za radu.

petedea
5. feb 2023

@danielinaa Pokial viem, vypoved z najmu je trojmesacna.

joannita
5. feb 2023

@petedea zavisi aky typ zmluvy ma podpisany, vypovedna lehota nieje vsade rovnaka.
Autorka ako si dopadla?

petedea
5. feb 2023

Akakolvek zmluva, je pravny dokument, ktory sa riadi zakonmi, takze veci sa neriesia tak, ze dnes podpisem najomnu zmluvu, zaplatim najom a zajtra ho pytam spat, lebo otcov bratov konov syn, mi nasiel lepsi byt.
A pokial podnajomnik nepozna zakony, je to jeho problem, neznalost zakona nikoho neospravedlnuje a je zo zakona povinny zmluvu vypovedat pisomne a najomne platit, az do vyprsania vypovednej lehoty.
A pokial viem, zakonna vypovedna lehota, je 3 mesiace.

petedea
5. feb 2023

A ty ked chces prenajimat byt, tak si v prvom rade poriadne nastuduj zakony s tym suvisiace, aby si v buducnosti nerobila taketo kiksy a nenechala sa kdekym zastrasit a pred podpisom zmluvy si pytaj najomne za 4 mesiace, 1+ 3 mesiace depozit.A do zmluvy uved zakonnu vypovednu lehotu, ktora je 3 mesiace.

petedea
5. feb 2023

@joannita Opakujem, zakonna vypovedna lehota, je 3 mesiace.
Je to kvoli ochrane podnajomnika, aby mal v pripade vypovede zo strany prenajimatela cas, najst si iny podnajom.
Pokial je v zmluve uvedena ina vypovedna lehota, co nie je v sulade so zakonom, zmluva je v tej casti neplatna.

joannita
5. feb 2023

@petedea opakujem, zalezi od toho, aky typ zmluvy pouzila. Od roku 2014 si zrejme prenajom nerieisla ked tvrdis co tvrdis. Nemas pravdu. Skus google.
A..... 4 mesacne najmy ako kauciu jej nikto neda. Prenajimala si byt niekedy?

joe33
5. feb 2023

@petedea v zákone je uvedené výpovedná lehota 3 mesiace. S dodatkom pokiaľ nieje v zmluve uvedené inak. Takže ak je v zmluve uvedené mesačná alebo dvojmesačná výpovedná lehota zmluvy a vedome ju podpísali obidve zmluvy je zbytočné sa ohradzat zákonom. V tomto prípade môže rozhodnúť len súd a iba idiot by šiel s takouto vecou na súd lebo by vyhral prenajímateľ. 😉

joannita
5. feb 2023

@joe33 nie, ono je to cele inak.
Su 2 typy zmluv. Jedna podla obcianskeho zakonnika, kde je vypovedna lehota 3 mesiace a neda sa skratit (aspon myslim ze nie) Alebo podla zakona o kratkodobom najme bytu, lde si mozes urcit vypovednu aku chces, najmenej od 1 mesiaca. Dokonca, ak ti poskodzuju byt, alebo neplatia najom, vypovedna lehota je 2 tyzdne.
Zmluva podla tohto noveho zakona je urcite vyhodnejsia pre prenajimatela vo viacerych castiach.
Prenajimatel musi byt ale registrovany na danovom urade, ak by sa chcel sudnou cestou domahat niecoho.