Využíva ma?

wannafind
8. mar 2017

Ahoj dievčatá, ospravedlňujem sa za anonymný a nový nick, potrebujem však poradiť len v jednej konkrétnej veci. Len tak, počuť (čítať) Váš názor 🙂 mám jednu kamarátku, ktorú mám úprimne veľmi rada. V poslednej dobe čoraz častejšie však premýšľam nad tým, či je to z jej strany rovnaké..či neinvestujem energiu a čas do niekoho, kto možno je so mnou v kontakte len z určitých dôvodov (nemám 16 rokov a nie sú to žiadne pubertálne výlevy). Problém je v tom, že kamarátka má o 10 rokov viac ako ja (nie, nepociťujeme to nejak výrazne - pár vecí, ale nič neprekonateľné). Aby som to konkretizovala, tak stále častejšie mám pocit, že viac berie ako dáva...veľa jej pomáham, najmä čo sa týka jej "pracovnej pozície", nerobíme v rovnakom zamestnaní, no viem jej v mnohom pomôcť a stále ma viac a viac zahlcuje novými vecami, ktoré jej treba urobiť a ja veľmi veľa svojho voľného času venujem práve tejto jej pomoci. Ona mi tiež pomohla v živote, avšak ja som skôr typ, kedy si veci riešim radšej sama, málokedy žiadam o pomoc. Veci, ktoré jej pomáham robiť, veľmi často berie ako samozrejmosť, často nepočujem ani obyčajné "ďakujem" a jednoducho stále prichádza s novými a novými vecami...Ja nemám žiaden problém jej pomôcť, avšak neviem sa zbaviť pocitu, že nebyť tohto, tak možno so mnou ani nie je v kontakte a trápi ma to, keďže ju mám skutočne veľmi rada, veľmi mi prirástla k srdcu. Nechcem vyzerať nejak zúfalo alebo nevyrovnane, ale sama neviem, či sú moje pocity správne, či len nepreháňam...čo si o tom myslíte? Robili by ste pre priateľku veci, ktoré by Vám ustavične zaberali veľa voľného času s pocitom, že sa s Vami možno kamaráti len kvôli tomu? Prípadne preháňam ja a inak je všetko v poriadku podľa vás? A nejaké rady, že pohovor si s ňou a podobne, to nie je reálne..🙂 a ešte jedna vec, ona má stále nejaké starosti, často je veľmi negatívna a všetko je to len o tom, ako je všetko zle, ako nič nevychádza...ďakujem za Vás názor, prípadne aj iba čas, kým si toto prečítate 🙂

liz_lemon
8. mar 2017

ved skus jej raz dvakrat nevyhoviet, a uvidis, ako ta berie

amylienka
8. mar 2017

asi by som sa skúsila nejaký čas neozvať- máš svoj život, určite veľa povinností a aj iných vecí na práci, ako riešiť stále jej úlohy- napr pár dní- týždeň- podľa toho ako často ťa zahlcuje povinnosťami... ozvala by som sa potom s tým, že som toho mala proste veľa a len sa spýtala ako sa má trebárs... podľa jej reakcie už uvidíš- či si pomohla sama, prejaví nejaký záujem o teba- čo si mala, a tak... alebo len znova začne s úlohami....

miadi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alaguema
9. mar 2017

@wannafind ja dávam na intuíciu. Nevadilo by mi pomáhať kamarátke, ale vadilo by mi, keby som mala pocit, že vzťah z jej strany je zištný. To by mi vadilo veľmi. Skús jej nabudúce pomoc odmietnuť a uvidíš na čom si. Na margo toho dávania a brania, si ja myslím, že to nemusí byť v absolútnej rovnováhe vždy. Niekedy sa môže stať, že ten človek ma potrebuje viac, že má zlé obdobie, menej sily a ani sa nezamýšľam nad tým, že či mi on tiež niečo dáva. Takže treba to riešiť citlivo. Nenapísala si nič o tom, prečo nestíha robiť svoju prácu a prečo je negatívna.

wikisara
9. mar 2017

@wannafind osobne si myslim, ze to nie je taka prava a dobra kamaratka. Mozno ta ma rada, ale mozno jej vyhovuje tvoje kamaratstvo iba ked ona nieco potrebuje. Vyskusaj to opacne, skus ju ty o nejaku pomoc poprosit, ci bude tiez taka ochotna alebo potom ako ti tu radili skus jej nevyhoviet a uvidis aka bude jej reakcia. Tam sa ukaze, ci je fakt prava kamaratka ale ta len vyuziva

jeannna
9. mar 2017

A preco nie je realne si s nou o tom pohovorit? Ked jej realne pomahas ....

cacianka
9. mar 2017

@wannafind áno a zneužíva na posluhu. pomáhaš jej v tom, čo by mala urobiť ona, za čo je platená ona alebo by mala platiť za vykonané.
slušný človek ak musí požiadať/poprosiť o pomoc tak veľmi poďakuje, prinesie nejakú pozornosť, niečo urobí, ponúkne na revanš pomôcť s niečím, alebo ak je tej práce viac/nadlho tak aj zaplatí, alebo kúpi niečo drahšie ako čokoláda (hoc aj napr. masáže, šál, šatku, kabelku).
keby bola taká kamarátka ako si ty alebo ako si myslíš že je ona tebe, tak by vedela koľko si pre ňu urobila a kúpila by ti niečo čo sa ti páči, lebo ťa pozná, alebo by ťa pozvala na dobrý obed, výlet, ako poďakovanie za pomoc. takže porozmýšľaj či je to tak medzi vami, alebo si pre ňu ako lacná pracovná sila.
požiadaj ju o pomoc, aj fiktívnu, alebo 2-3x jej povedz že nemôžeš, že už máš program. tvoja intuícia sa potvrdí, alebo nie. ale bohužiaľ mám tušáka že máš veľmi dobrú intuíciu.
nedaj sa vyciciavať. to potom nie je kamoška.

meusicka
9. mar 2017

@wannafind skus jej nevyhoviet, vyhovorit sa, ze nemas na to cas. a potom znova. a sama uvidis, ci sa ti ozve, lebo zase bude daco chciet, alebo lebo jej chybas ako kamoska.
ja by som povedala, ze ked z nej mas tento pocit, tak na tom daco bude. stale ta hlada, len ked daco potrebuje? tak je to jasne vyuzivanie druheho.
osobne mne to pripomina niekoho z mojho okolia. tiez sa k nam stale sackovali na kavicku, pozyvali sa sami a zakazdym mi nosila katalog s kozmetikou aby som si u nej daco objednavala. my sme sa naopak nedockali ani biedneho pozvania na kavu a ked sme sa chceli pozvat sami, na ich sposob, tak nas odpinkali. potom som od nej prestala objednavat, ked sa mi narodila mala a som sa vyhovorila, ze nepotrebujem do seba tym sposobom investovat. nakoniec sa prestala dotycna ozyvat uplne. a ked muz mal snahu sa s nami stretnut tak jej to nevyhovovalo, a nakoniec z toho nebolo. nic.
takze daj na svoj vnutorny pocit.
osobne si myslim, ze pomahat druhemu je fajn, ale pokial ten druhy to berie ako samozrejmost a neodplaca sa rovnakou mincou, v tom momente to uz nie je priatelstvo.

cacianka
9. mar 2017

@meusicka no vidíš, robila pyramídu a MLM, chcela si rpivyrobiť a zarobiť na tebe, a ešte sa aj na kávu natlačila. to mala opačne - teba pozvať aby si si v príjemnje atmosfére objednala, to fakt úbohá osoba...

meusicka
9. mar 2017

@cacianka vies mna dozral fakt, ze som si potom sama zacala objednavat len pre seba a so zlavou a dokonca ked som aj dakomu v rodine daco objednavala, tak som na tom nezarobila ani cent. tak ked sme take kamosky tak sa na mne nebude hadam chciet nabalovat. zial bola to mrcha, ktorej slo len o to, aby zarobila.

mimochodom teraz mame zase znamych u ktorych mame tiez podobny problem. pokial zavolam, ci sa stretneme tak ok, pridu, popiju vsetky zasoby, vyzeru co sa da, ale ked pride na to, aby sme sli my k nim, tak naraz im to nevyhovuje. uz od oktobra cakame kedy konecne budeme my na rade. jedina vec, preco s tymy ludmi este vobec som v kontakte, su nase deti. inac by som to uz vobec ani neriesila.
to su tie typy ludi, co idu von a ked pride na vec, tak otvori pred tebou penazenku a ukaze, jaaaj ved je prazdna, ty mas peniaze??? 😨 s muzom sme sa uz naucili tieto situacie riesit a nedat sa zatiahnut do toho, do coho nechceme.
len cloveka to stve, ked pride na to,ze ho vyuzivaju.

obsadenemeno
9. mar 2017

@meusicka tak im nalej vodu a neponukni nic na jedenie...... povedz ze joj, som nenakupila, chystam sa na nakup ked odidete....... 😉

moj otec tak vybabral so svagrom, ten ked dosiel, furt si sam pivo otvoril. Moj otec pivo nepije, ale mal stale zopar piv pre znamych alebo pre mamu, ona si rada da polku v lete s kamoskou na zahrade. A uz ho dopalilo ze svagor vytrubi vsetko pivo ale nikdy nedonesie, hlavne ked tam chodil kazducky den.
Tak raz svagor hlada, hlada a nikde nic. A ze "to nemame pivo"???? Otec kukol a vravi no ja som kupil pred dvoma dnami, ale ked dakto popil, tak asi nemame........ 😝
Tak bol svagor nasucho....a teraz si uz niekedy aj donesie....ale samozrejme len pre seba......

0silvia0
9. mar 2017

Sranda, akí týpci chodia po svete, toto sa mi ešte nikdy nestalo. Ak by sa ma raz niekto opovážil využiť, končím s ním...

maslenka
9. mar 2017

@obsadenemeno svagra by som vyriesila velmi rychlo. Pri otazke, ci nemame pivo, by som mu povedala, ze ci on doma nema, neviem, lebo mu do chladnicky nechodim a do buducnosti by son si zelala, aby nechodil ani on do mojej. Ak si pivo prinesie, dam mu ho schladit, aj ja mu ponuknem, ale ten model, ze on si nikdy neprinesie, ale berie si ako zo svojho prave skoncil

obsadenemeno
9. mar 2017

@maslenka no ved to, preto otec prestal kupovat......

catherinah
9. mar 2017

Ja strasne nemam rada negativnych ludi. Samozrejme obcas sa kazdy postazuje,ale ked dennodenne na Teba niekto vesia svoje problemy, tak to ubija. Takze uz len pre toto NIE.
A ano, vyuziva Ta. Kazdy normalny clovek a duplom kamarat je vdacny aj za malickosti a snazi sa to oplatit.

cacianka
9. mar 2017

@0silvia0 najlepšia kamoška zo SŠ ma použila, zneužila a ešte ja som sviňa ...
po škole mala dosť veľké problémy, boli sme jej aj na svadbe, aj potom v kontakte ked sa narodilo 1. dieťa, ked čakala druhé, muž - alkoholik sa obesil.aj ešte pár rokov potom som jej pomáhala s oblečením na deti (robila som pri charite a ked im doniesli mamičky pekné novšie veci po deťoch, vyberala som si medzi prvými, posielala celé vrecia). postupne sa odmlčala. ani ja som nemala na ružiach ustlané, tak som chápala, že si musíme odžiť svoje a dúfala že sa naše cesty niekedy stretnú. ja v BA ona skoro na východe.
po rokoch som ju znovu vyhľadala - cez telefón a mejly sme si písali a volali chvíľu to fungovalo, ale postupne som mala znova pocit, že len ja ťahám ju. nevedela sa uplatniť v odbore, ani v podobnom, nájsť si prácu na úrovni , robila upratovačku... stále mala nejaké problémy, tak som ju podporovala psychicky, telefón som platila len ja a len ja som sa hrala na psychologičku, aby som jej aspoň rozjasnila deň. no ved OK. potom v lete sme sa stretli, doniesli sme im nejaké veci - u nás sa na návštevu nechodí naprázdno. OK. ukradli jej peniaze, poslali sme na výpomoc. ALE - potom išla dcéra na VŠ - prijímačky u nás v BA. boli u nás v 1izbovom byte skoro 3 dni, zobrala som si voľno, navarila napiekla, zobrali sme ich na výlet, odprevadila do školy, na vlak. šak OK. dcéru zobrali, tak sme jej pomohli viackrát s jedlom, vreckovým, výbavičku na intrák - akoby teta. potom bola dlho chorá, dsotala malú výplatu, tak nás poprosila o pôžičku. ked s plačom dakovala, tak sme le povedali že vráti ked bude môcť, postupne, ked sa syn o pol roka zamestná, alebo ked mladá skončí školu . No ale stalo sa že mladá zareagovala veľmi nevhodným spôsobom, až hnusným, ked sme jej raz odniesli na intrák nejaké jedlo na víkend. kamoška začala na druhý deň žhaviť telefón a SMS nás urážať, že už nič s nami nechce mať, osobne nevolala nedvíhala, len SMS.
tak jej môj napísal, že ked sa s nami nevie porozprávať normálne, len nás uráža, a chce nás odstrihnúť, tak nech vráti tie peniaze a naozaj spolu skončíme, tak odvtedy sme nevdačné svine, že sme ju len využili (?), že nie sme kresťania, že sa priživujeme na jej nešťastí, že buzerujeme jej dcéru (? videli sme sa na 10 minút v bufete pri čaji), že ju môj chlap obťažoval (? asi pri ochranke v hale pred asi 50 svedkami), a že čo tam robil bordel ( vošiel do budovy, pri pulte ochranky na ňu počkal a podal jej tašku s jedlom a ponáhľal sa von, lebo sme ho s kamoškou čakali pred budovou - ja s vyvrtnutým členkom)
no asi jej preskočilo. doteraz nám dlži 200 €, syn robí ako odborník v automobilke, dcéra je farmaceutka v lekárni, takže o peniaze núdza nie je - ale svine sme my.
prepáčte za román - aj kamošky vedia podraziť.

wannafind
autor
9. mar 2017

@liz_lemon
@amylienka
@miadi
@alaguema
@wikisara
@jeannna
@cacianka ďakujem vám dievčatá za všetky vaše odpovede 🙂 je pravda, že som mala asi uviesť viac faktov...ja pochádzam viac menej z rozvrátenej rodiny, nemala som šťastné detstvo a tu pramení veľa mojich problémov. Vyhľadávam spoločnosť starších ľudí a dokážem sa na nich veľmi nalipnúť, akoby som si niečo nahrádzala a podvedome hľadám stále nejakú istotu. Mám partnera, ktorý je starší odomňa a ako som spomínala, aj moja priateľka a v začiatkoch nášho vzťahu (cca 5 rokov dozadu) mi práve toto imponovalo, je veľmi láskavá, hovorí mi pekné veci, ktoré som potrebovala počuť celý život a preto som ju stále častejšie vyhľadávala. Nie je to o tom, že by sa mi ozvala len keď niečo potrebuje, ona mi volá stále, ale ja som už viac menej presvedčená, že možno odhalila, čo chýba v živote mne (aj keď priamo som to nikdy nepovedala) a je to akoby vzájomný obchod - ja ako mladá a premotivovaná vysokoškolsky vzdelaná jej viem s jej vecami pomôcť tak ako málokto a ona mi zas hovorí tie pekné veci, aká som úžasná, šikovná a podobne. Stále častejšie si však uvedomujem, že nebyť mojej pomoci, zrejme sa naše cesty rozídu a je to pre mňa naozaj veľmi bolestivé. Nepíšte mi prosím, aby som navštívila psychológa 🙂 ja som si vedomá, kde moje problémy pramenia a uvedomujem si súvislosti. Ako som písala, mám ukončenú VŠ, naozaj krásnu prácu a pozrite čo riešim...nepíšem to ako nejakú sebachválu, len tak, že bojujeme všetci...a partnera mám tiež super, no vzťah s ním a s ňou je založený na niečom inom. A možno som sa potrebovala len vyrozprávať 🙂 uvidíme, čo čas prinesie...vám všetkým ďakujem ešte raz za čas, ktorý ste mi venovali.

catherinah
9. mar 2017

@cacianka toto su chori ludia, ktori sa nikdy nevyhrabu zo svpjich problemov,lebo su v nich radi. A vyhovuje im lutost a pomoc od ostatnych.

0silvia0
9. mar 2017

@cacianka nepochopila som podstatu problému, čo sa stalo medzi vami a mladou, keď sa všetko akože pokazilo? Prečo sa mladá na vás nahnevala?
Tiež som mala kamošku, ktorá chcela všetko naraz. Aj školu si robiť, aj sa vydať a mať hneď deti, do všetkého sa dobrovoľne pustila naraz a potom deti vláčila k svokre, otravovala so zháňaním literatúry na svoju záverečnú prácu, všetci pomáhajte mi, mám toho veľa. Keď odo mňa chcela, aby som jej pomohla s niečím, čo som nebola ochotná pomáhať, jasne som jej to dala najavo, že toto už je pre mňa cez čiaru... ale ona je inteligentná baba, takže pochopila...
Tej tvojej kamoške si pomáhala zbytočne veľa, už dávno predtým si to mala zaraziť....

cacianka
9. mar 2017

@catherinah najskôr som si to neuvedomovala, ale naozaj sa viac ľutovala a dala ľutovať.
môj chlap jej aj našiel prácu - teda dal typ vo firme na ňu a jej sme práve písali že kde má ísť sa dohodnúť a o dva dni toto. nezarábame tisíce, ale aj jej sme pomohli, ba čo viac - bola som jejamorálna opora, čo nikto iný pre ňu vraj neurobil. všerky SMS som si prepísala - aj tie čo nás miluje a žehná nám, aj tie druhé . a ked budem amť opäť pokušenie niekomu robiť vola, teda sviňu tak si ich prečítam.

miadi
9. mar 2017

@wannafind ale ona by ti mala hovorit pekne veci a chvalit ta aj bez Toho že by si pre nu nieco urobila vieš tie komplimenty ju nič nestoja uvedom si že talk is cheap chceli by to činy..ona vie byt velmi mila šak na med chyti viac much ako na ocot.. manipulačne ti povie co chces pocut a ty pre nu robis co chce ..ak sa ti to zda dostatočne vymenny obchod ak ju pritom zaplavujes neurictym pocitom ze si u nej hladas materinsku postavu tvoj zaujem je prehnani a nedas jej dychat ak mas pocit ze ti naplna potrebu viac nez len kamaratsku ...tak mozno ste si 50/50 ale potom by si nemala mat pocit že ta vyuziva

meusicka
9. mar 2017

@obsadenemeno no ved naposledy som takmer toto urobila, boli u nas na oslave narodenin mojho muza, ved slavil okruhle a o tyzden ze u nich prespi nasa velka slecna. tak ok. sme boli dohodnuty, ze k nim pojde a na druhy den dakedy poobede dojdeme aj my ostatni po nu a este posedime a tak. nakoniec mi na druhy den volala, ze zmena planu, beru auto do servisu, ale ze s 3 detmi by to bola ujz fuska, tak ju donesu domov.to este doobeda. este moj muz na parkovisku navrhol, ze nech neberu ani svoje deti, ved u nas sa pohraju. jasne ja nevarila, mali sme est ez predosleho dna, tak naco. a oni si dosli pred obedom a nameisto aby zavolali deti, ze ide sa, tak bez pozvania sa este nasackovali k nam, a sedeli, sedeli, no na stole chrumky, a naliala som pohar vina. uz minula 13ta ked sa konecne ona zviechala, ze sa ide. normalne som na nich videla, ze asi cakali obed. ... a to ja som mala ist ku nim poobede na navstevu , z ktorej tak uz ze ano nebolo nic. odvtedy sme ich nepozvali. len detom sa tazko vysvetli, preco sa nemozu stretnut a preco ku nam nepridu ich kamaratky. je to uz len preto blbe, ze zijeme v zahranicic, teda bez rodiny, pribuznych, decka tu nemaju sesternice, bratrancov, chybaju im a takto som pristrihla aj kamaratky.
len nam to fakt ide na nervy, a vyuzivat sa nedame.
uz len ta neslusnost, vies, ked niektore dieta spontanne zapoti, a pridete este k nam? co ja viem z ihriska a tak, ja by som ako dospela povedala, nie zlatko, az dakedy inokedy, len oni sa toho hned chytia a uz sa to vali ku nam. a este vrchol drzosti, ked ostane nahodou vo flasi vina, tak sa ma spyta, ci ho este dopijem, alebo si to moze zobrat domov.... rozum sa cloveku pozastavi.
uff som sa aj ja rozpisala, postazovat sa padne dobre 😅

obsadenemeno
9. mar 2017

@meusicka a oni su slovaci tiez?

romanovic
9. mar 2017

@meusicka či si môže zobrať domov od teba tvoju nedopitu fľašu vína???? Preboha, to je zlý sen!😈

meusicka
9. mar 2017

@obsadenemeno tunajsi sa velmi nekamaratia s nasincami :-P

meusicka
9. mar 2017

@romanovic no veru, cloveka to tak prekvapi, ze v tom momenzte ani nevie ako ma reagovat .

alaguema
9. mar 2017

@meusicka to, čo si opísala, je prototyp obojstranne neúprimného vzťahu. Ak šli neplánovane do servisu, tak asi preto, že museli. Takže ti muselo byť jasné, že na návštevu k nim asi nepôjdeš. Príde mi trocha smiešne, ako bazíruješ na tom, že ty si tam mala ísť na návštevu a nie oni k vám a ešte aj obed čakali (možno...). Ľudia, medzi ktorými sú dobré vzťahy, sa normálne dohodnú...najeme sa u nás, alebo sa ide k vám a tam niečo spolu uvaríme? Ak trčali celé dopoludnie v servise, tak odpoveď sa núka sama, nie? A že od októbra čakáš, kedy budete na rade...Chápem, že človek očakáva určitý priebeh a nejakú ústretovosť a ochotu. Ale ako doslova "byť na rade"...to ako v obchode 😀 Ty mi pripadáš, ako ten typ, ktorý okamžite musí dostať niečo na oplátku za to, že vás "vyžrali" a všetko vám popili. Ak sa na to pozeráš cez túto optiku, budeš zas a znova narážať na takýchto ľudí. Po tejto dvojici, prídu zas nejakí podobní rovnako ako boli aj tí pred nimi s tou kozmetikou. A keď dospeješ k nejakej veľkorysosti, tak veľkorysých ľudí budeš aj stretávať. Zákon rezonancie 😉 Alebo ako sa hovorí: vo vzťahoch má každý presne len to, čo si zaslúži.

obsadenemeno
9. mar 2017

@meusicka a kde si? Ja som v UK a vacsina mojich znamych (cca 80%) su domaci, pravoverni anglani..... 🙂
praveze vacsina slovakov, co som tu stretla, tak sme si nesadli..... mam tu vlastne len jednu kamosku slovenku.
Moja naj kamoska je anglicanka, a v zivote by sa nieco take nestalo. Chodime my k nim, aj oni k nam, ale casto ideme na obed/veceru vonku, niekde do pubu ci restauracie, raz platia oni, nabuduce my..... ked sme mali auto v servise, tak nas odviezla na letisko a odmietla peniaze na benzin. A zase, ked mala problemy s byvalym priatelom, tak ked sme sli na dovolenku, nechali sme jej k dispozicii byt, aby nemusela byt s nim.
Priatelstvo ma byt obojstranne.

Mozno keby si prestala verit, ze domaci sa s cudzincami nekamaratia, tak by si nasla ozajstnych priatelov.

meusicka
9. mar 2017

@alaguema ja na nicom nebazirujem... pisala som to preto, lebo som to uz x-krat pocula od nich, ze nabuduce u nas.. a nakoniec mi na poslednu chvilu zavolaju ze to nepojde. a potom zistujem, ze si pozvali niekoho ineho, alebo sli k niekomu inemu.
nerozumiem tomu, preco nechces uznat, ze existuju ludia, co mileradi chodia na navstevu, ale sami si ju uz radi k sebe nepozyvaju.
ako pikosku dodam pripad... bola v meste akcia, celodenna pre deti, volali sme ich nech pridu. ze ok. dosli sme tam a oni nikde... tak sme ich prezvonili. tak vysvitlo, ze maju u seba este 2 deti od kamosky a ze nepridu. ale vraj ked ich chceme vidiet, tak mileradi pridu oni k nam, lebo musime pochopit, ze my 5 ist ku nim nemozeme. toto takto povedal do telefonu. ale samozrejme logicke bolo, ze oni 6 ku nam prist by mohli.

ale ak je pre teba velkorysostou byt stale k dispozicii, ked si to niekto zmysli, tak nech sa paci, bud kludne velkorysa. niekedy je to velkorysost a niekedy hlupost. ale mozes si kludne skusit ten zakon rezonncie, keby fungoval, tak by sa ludia navzajom nevyuzivali.
ja sa na nikom neprizivujem, nechodim si k susedom poziciavat, ked si dakoho pozvem, toho si aj pohostim, ale nemam rada, ked ma niekto vodi za nos. ja v kazdom sa snazim vidiet to dobre, ale na zaklade skusenosti som uz zistila, ze nie vzdy sa oplaca byt velkorysou a ochotnou. niekomu sa to potom moze velmi zist a ty si asi prilis doverciva ked si myslis ze kazdy to stale mysli len dobre.

si predstav ze ta niekto pozve na gulas len preto, ze chce varit gulas, ale nema doma zemiaky ani cibulu. tak zavola tebe ci nemas chut prist na gulas a apropos, ked uz ides, tak dones aj zemiaky a cibulu, lebo my nemame.

meusicka
9. mar 2017

@obsadenemeno ja som v AT, a mozes verit, ze na mne to nie je. mam deti v skole aj v skolke, a vidim ako tu nemaju cudzich radi. ked pocuju, ze hovoris inac a to pocuju, kedze tu hovoria domaci dialektom, tak ta nechavaju mimo diania. nikto sa k tebe neozve, dokonca mame susedov, co sa nam ani nezdravia. zo zaciatku som sa zdravila, ved ja som sem prisla, tak sa patri, ale ked som zistila, ze to nema zmysel, prestala som. aj v skole, mnohe maminy sa akurat tak odzdravia a to je vsetko.
my sme sa tymto nasim znamym pomahali stahovat du druheho bytu, ked potrebovali pomoct, moj muz bol odtiahnut auto. tu ani nejde o vzajomnu pomoc, skor o to co sa slusi.
ja ked som u nich, pred odchodom este pomozem aj upratat, aj hracky, a tak celkovo. u nas naopak ostava stale ako po vybuchu, decka my zaspavaju posediacky vo vani, lebo ja este rychlo davam detsku do stavu, aby sa tam aspon spat dalo.
stve ma to cele preto, lebo to ze vsetko popiju je myslene doslovne. ked sa minie z flase, alebo nestihne doliat, tak si vypytaju a nalievaju sami. my s muzom si dame troska , nemame potrebu sa opit, ale oni to aj povedia, ze sa prisli opit. potom nechavaju auto pred domom a idu domov taxikom.

ked sme sa bavili, tak som ja povedala, ze si dam k veceru obcas pohar vina. a ona mi na to povedala, ze ked nema doma 2 flase, tak ani nenacne, lebo jej jeden pohar nestaci.

co tu mam zname, domace, tie len tak zo skolky alebo zo skoly. kedze je tu system taky, ze nemozem ist do prace, skolky len doobeda, na obedy uz domov chodia a pri 3 detoch, ked ti nema kto pomoct, tak je tazke sa niekde zamestnat. aj teraz som cely tyzden doma s dvojickami lebo su chore. minuly tyzden bola chora starsia a pred tym 2 tyzdne boli zase dvojky. takze velmi nechdime nikde, len na to detske ihrisko. a domaci uz pomaly ani tam nechodia, lebo vsade sa to hemzi cudzincami.