Využívanie súrodencami
.
využívaný býva len ten, kto sa využívať dá. Treba sa naučiť správať asertívne.
tvoj muz nieje predpokladam jeho zamestnanec tak povedat nie .. a hotovo .. aknepotrebujete tie peniaze nevidim dovod ist .. musite vzdy povedat nie a nic okolo .. prestane ich to bavit a uz sa nespytaju
@elizabet173 no ked nieco nato poviem uz som ja ta zla sak co mi mame ake plany co mi mozme robit len (taku uvahu maju o tych co ziju v bytoch)
Mam pocit ,ze uz sme medzi nimi aj ohovarany. Ale vzdy sa tvaria akoby nic. Ja uz fakt neviem ako sa mam asertivne spravat .Ked tak som pomohla ale aby oni povazovali ,ked nieco chcu za vybavenu vec sak staci nam napisat vyvolavat tak to je uz cez ..proste najskor otazka mohli by ste ale za tym nejaka prikazovacia veta .proste ved vybavene
@syslik81 no neprestane .Zacnu vyrypovat ,hlavne ostatní surodenci a preco a preco sak chod sak to len hento tamto a vzdy je nejaka vyhovorka .A nas uz nebavi vysvetlovat preco,preco by sme stale mali obhajovat nase nie . Tak isto to bolo aj s jednou vecou ,ktoru sme im isli prevziat a potom uskladnit u nas .Uz bol ohen na streche ze sak mame velky byt ,ved oni si to potom niekedy zoberu ...neskor som sa dozvedela od rodicov ,ze nas vykreslili ako ze sa stazujeme ze mi mame malý byt ,ze niesme skromný 😞
preco -lebo.. nie a hotovo neobhajujte sa razne nie a koniec..ak ohovaraju uz teraz moze ti byt jedno co bude potom ... mate svoj zivot a pride dieta nebude cas... aj keby som mala prerusit kontakt tak sa zatnem a nepojdem
@syslik81 👍👍 vyskusam byt stroha v odpovediach .Lebo teda skusala som uz hocico. Aj milo aj dobre aj zle ..ale vidim ,ze to je jedno .Furt je zle. Asi tak sice som najmladšia,ale mam drzat asi hubu a krok a pomahat ked treba .To je jedno ze ma clovek 30r.
Neviem ci to aj v inych rodinach takto funguje ale citim sa akoby som bola nesvojpravna aj s manželom. 😔
Ja na to, že keď sa mi nedá, tak napíšem, nehnevaj sa, nedá sa mi... Či sa urazí, neurazí, to už je problém druhej strany predsa 🙂. Moc to riešiš a oni to asi vedia, že to budeš riešiť a že radšej ustúpiš, aby si nebola ty tá zlá. Jediné riešenie je odignorovať to 🤷. PS: áno funguje to prirodzene v každej rodine, že starší súrodenec ako keby šéfuje mladšiemu, aj keď si to tí starší ťažko priznávajú 🙂. Vidím to na manželovi, ktorý je starší a je prekvapený, keď mu čosi dohováram, čo sa komunikácie s bratom týka. U nás je to ale veľmi jemné, v žiadnom prípade nemôžem povedať, že by ho nejak (vedome 😄) zneužíval, on to manžel berie úplne prirodzene, že nakáže bratovi. Akurát švagor normálne povie keď mu to nevyhovuje a môj muž povie že ok. 😁
@mikadooo 👍 mna len trapi to ako sa k nam spravaju a zrejme sa to len tak nezmeni ,kedze to trva dlho predlho uz. Vzdy si ma nejak doberali ,moje zaujmy neboli pre nich zaujmave ale tie ich museli byt premna .Vzdy niecim podrypali v rozhovoroch atd .aby ukazali ze kto su oni a ze moje slova nie su nic lebo som mlada a zrejme sprosta ,takto to oni beru .Tak to ja cítim
asertivita je o tom povedať NIE, žiadne výhovorky, obkecávačky, nie a hotovo. Zopakuj ja 100 krát kým nepochopí.
Jj. Ale nebolo to tak odjakživa. Až keď si švagor našiel frajerku (teraz už ženu), tak začal vystrkovať rožky a neposlúchať 😄. Ono to je vždy o tom, čo im dovolíš. Jednoducho boli naučení, že ty vždy môžeš, máš čas a si ochotná. Tak treba to zmeniť 🤷. Budeš mať vlastnú rodinu, budeš rada, že máš voľnú chvíľku a nie ešte skákať podľa súrodencov...
ak vam to prekaza a citite sa byt vyuzivani, treba si urcit hranice. Aj ked sa jedna o surodencov, jednoducho im povedzte : teraz nam to nevyhovuje. A ak by sa pytali preco, tak tiez povedat, ze lebo a nie, nebudes im vysvetlovat preco. Za prve aj tak by nepochopili a za druhe nemate ziadnu povinnost nieco odvovodnovat.
Za zlych ste tak ci tak. Tak nech teraz na to maju aj dovod 😀 Ak sa urazia, je to ich problem a nie vas.
@komplikovana
@mikadooo
@kandelabra
@elizabet173
Ďakujem vám babenky za radu ♥️ je načase myslieť aj na seba a svoju rodinu.