Výživné a zakaz styku

blahowoman
16. dec 2013

Ahojte maminy. Mám taky problém, no problém ako problém, skôr je to otázka. V roku 2011 som podávala na súd žiadoť o zmenu styku otca s mojou dcerou. Chodila tam kazdy parny vikend od soboty do nedele, ale kedze cas travila len v krcme , chcela som, aby sud nedovolil aby tam dcera spavala. Nech sa s otcom stretava, ale nech tam nespi...No ako presli roky, bohuzial roky sme si presli sudnoznaleckym dokazovaním a tento tyzden sud rozhodol, ze ZAKAZUJE OTCOVI STYK MALEJ S NIM lebo ten posudok dopadol z jeho strany tak zle...vysledok? pre mna super a pokoj od otca,ktory ju ma aj tak uz 3r na haku. ALe moja otazka znie, ja som mesiac pred tym ako mu ten styk zakazali dala o zvysenie vyzivneho, lebo okrem sumy ktoru musi zaplatit jej nic nekupuje, takze vsetky ine vydavky su na mne. Dcera ma 9r. No a teraz neviem, ci mu to vyzivne zdvihnu, alebo nie, nakolko mu sud zakazal styk. Ja nemozem za to, ze on ju ze nechce a ze mu ten styk zakazali. Moj pravnik mi radil ziadost o vyzivne zrusit, lebo on ma obmedzene prava, Ale je to nespravodlive, lebo on na nu kasle nie ja. Tak preco by mu to vyzivne nemali zdvihnut.Mate nejake skusenosti:

sisaha
16. dec 2013

@blahowoman to je co za pravnika? vymen ho... Zakaz styku neznamena, ze sa nebude podielat na jej zvysenych vydavkov. Kludne ziadaj tolko kolko potrebujes, sud ti vyhovie.

sissy27
16. dec 2013

@blahowoman pán právnik má nejaký nedoliečený komplex menejcennosti? tiež jeden z tých, čo nepochopil, že výživné nie je odmena za ústretovosť matky a stretávanie sa s dieťaťom, ale jeho povinnosť??? nie ty si tvojmu ex obmedzila jeho práva, ale on sám svojím správaním, skôr by mal platiť viac, keďže teraz už nebude prispievať osobnou starostlivosťou (čisto formálne v tomto prípade, ale v čase, kedy je dieťa u otca, si ty ako matka môžeš napr. nájsť brigádu, mať čas pre seba, keby bol normálny a mohol postrážiť dieťa v čase choroby nemusela by si čerpať očr a prísť o časť zárobku, skrátka tak blbo povedané, ale musíš vynakladať viac prostriedkov a času na starostlivosť o dieťa)... neviem, toho právnika platíš ty alebo tvoj ex keď toto povie? nič neruš, tú žiadosť o zvýšenie normálne nechaj, nech rozhodne súd...a právnika radšej vymeň, miesto toho, aby bojoval o práva tvojej dcéry, tak ich bude ešte obmedzovať?

luba28
16. dec 2013

@blahowoman za tie obmedzene prava si moze sam,ale platit vyzivne je jeho povinnost,...nic nestahuj,....

blahowoman
autor
16. dec 2013

Dakujem za odpovede.tiez si myslim ze je blbost to stahovat. Ved on si moze za to,ze prisiel o dceru.

maminuska
16. dec 2013

@blahowoman no väčšiu kravinu som nepočula. To máš chlapa právnika ? Ženy , vždy si berte kvôli vyššiemu výživnému právničky a pokial je to možné aj také čo maju deti.
Osobná skusenost je neprenosná .
Tebe radím zruš mu zastupovanie a daj to niekomu inému .

blahowoman
autor
16. dec 2013

@maminuska ano chlapa ☹. 24.1.2014 mam pojednavanie,skusim nejaku pohladat.

maminuska
16. dec 2013

@blahowoman môžem ti doporučit skvelu právničku v ZA ak by si chcela. Deti síce nemá , ale bojovala za mna ako lev a bola som velmi spokojná.

blahowoman
autor
16. dec 2013

@maminuska ja som z Mt. Kolko pyta za pojednavanie a zastupovanie? Mozte mi napisat int.postu? Dakujem krasne.

jamabe
16. dec 2013

@blahowoman Ak ti môžem poradiť, je lepšie si zobrať právnika/ právničku z toho mesta, kde máš súd... Teda z MT. Pospytuj sa žien odtiaľto, hádam ti poradia nejakú dobrú.

kaktusik007
17. dec 2013

@jamabe budem namietat... radsej si vezmem pravnicku aj hoc zo ziliny, co mam 100 km, na ktoru mam referencie ze bude o moje zaujmy bojovat ako levica, ako nejaku inu, sice dobru, ale nie az tak... pretoze zase o tolko drahsia priznajme si nebude - aj ked ano, uz len kvoli nakladom na benzin tam ten cenovy rozdiel bude.

michaela138
19. dec 2013

§ 39 ods. 4 Zákona o rodine " Vyživovacia povinnosť rodičov voči maloletému dieťaťu rozhodnutím súdu o obmedzení alebo pozbavení výkonu rodičovských práv a povinností, alebo o pozastavení ich výkonu NEZANIKÁ". Čiže, aj keď zákazom styku otca s dieťaťom došlo k obmedzeniu jeho rodičovských práv, na vyživovaciu povinnosť to vplyv nemá. Výživné sa zvýši, ak sa preukáže zmena pomerov- napr. nárast nákladov nástupom do školy, krúžky a pod.

Ak potrebuješ nového právnika a napríklad nemáš financie na jeho úhradu, skús sa obrátiť na kancelárie Centra právnej pomoci, ak by si spĺňala podmienky materiálnej núdze, vedia ti ustanoviť aj bezplatného advokáta, viac info na legalaid.sk

jamabe
19. dec 2013

@kaktusik007 Mala som na mysli aj tú finančnú stránku, samozrejme. Ja byť právnik tak si dám preplatiť nielen benzín, ale aj stratený čas. To je normálne. Druhá vec, čo mi napadla, je to, že tí "domáci" právnici už majú skúsenosti s "domácimi" sudcami... uvažujem len tak jednoducho. Koľko tu môže byť sudcov, ktorí sa venujú rodinnému právu? Určite len pár. Takže právnici ich asi dobre poznajú z pojednávaní a vedia čo na koho platí. Nemyslím, že ich budú vydierať či podplácať! 😀 Neviem, osobne som ešte nič na súde neriešila.. len som počula.. tak asi tak.

kaktusik007
19. dec 2013

@jamabe tieto info o sudcoch ti povedia skor mamicky... a aj tak je to vzdy loteria...