Výživné na manžela?

g0909
6. jan 2010

Dobrý deň,ak niekto viete alebo máte skúsenosti,prosím,poraďte mi. S manželom sa rozvádzame.Trvá to už 3.mesiac lebo to naťahuje.Je nezamestnaný,nemá nárok na podporu.Chce ma dať na súd kvôli plateniu na neho. Má potvrdenia,že si hľadá prácu.V akých prípadoch sa toto výživné priznáva?rozvádzame sa kvôli alkoholu a domácemu násiliu.Býva v mojom vlastnom byte sám,ja sa tam bojím s ním byť.Ale samozrejme všetky náklady platím ja! Môže takýto súd vyhrať a ja mu budem ešte aj platiť ?Prihliada sa aj na dôvody k rozvodu? Ale keď má ísť do krčmy alebo na dovolenku,to peniaze vždy nájde!ďakujem Vám za radu.

vefi89
9. jan 2010

g0909...otázne je, či máte deti. pokiaľ máte spoločné dieťa, súd môže na požiadanie nariadiť platiť výživné na manžela v prípade, že má deti v starostlivosti..
v tvojom prípade, sa bude určite rozoberať aj dôvod podania návrhu na rozvod, takisto by sa malo brať na ohľad aj váš život počas manželstva ako je: kto sa staral o domácnoť, kto finančne ťahal domácnosť a pod. Pokiaľ je tvoj mm nezamestnaný dlhšiu dobu, oznám na súde, že ty si platila nájomné a že ste žili výlučne z tvojich peňazí. je to na dlhé lakťe a chce to pevné nervy. V každom prípade si nachystaj argumenty a doklady o príjmoch a výdajoch

tin007
9. jan 2010

g0909 pises, ze nema narok na podporu, znamena to, ze zo zamestnania odisial sam a dobrovolne? alebo ho dokonca vyhodili pre porusenie prac. discipliny? ak ano, tak treba na tieto skutocnosti poukazat, t.j. ze nie je nezamestnany z objektivnych pricin,a le z dovodov, ktore sam ovplyvnil. ten alkohol a domace je nejako zdokumentovane? napr. chodi pravidelne k lekarovi, bol na protialkoholickom a pod.? volala si policiu, podavala tresntne oznamenie, lebo ti ublizoval, bola si v nemocnici, mas to v dokumentacii? toto su tiez velmi dolezite veci, ktore ked preukazes pred sudom, tak urcite bude na to sudca prihliadat. ak je byt tvoj vlastny, t.j. na lv si iba ty sama, tka mu zrus trvaly pobyt (robi sa to na miestnom urade) a potom podaj zalobu na vypratanie (presne kroky sa spytaj tu v diskusii kociek, pravniciek, lebo ja nie som pravnik).

andzi
9. jan 2010

tin, pokiaľ manželstvo trvá, tak nemôže manžel (výlučný vlastník bytu) podať žalobu o vypratanie, to môže urobiť až po právoplatnom rozvode manželstva. Zrušenie trvalého pobytu nerieši nič, pretože má len evidenčný charakter. Pokiaľ ide o výživné medzi manželmi, síce platí, že životná úroveň manželov by mala byť rovnaká, ale nejde o mechanickú rovnosť v príjmoch. Na strane druhe však platí, že výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore s dobrými mravmi. A toto je určite presne ten prípad, kedy v rozpore s dobrými mravmi je - alkohol, násilie, malá, takmer žiadna skutočná snaha sa zamestnať. Ide o chabý pokus manžela, ktorý na súde nemá šancu.

tin007
9. jan 2010

andzi dakujem za opravu, v tom vypratani som si nebola ista, preto som to napisala, ale co sa tyka dokumentovania vsetkeho, co je na sude spomenute, tak s tym mam skusenosti a viem, ze na to sudkyne (vzdy som mala stastie na zeny) prihliadali a potom si protistrana mohla rozpravat skazky, vymyslat konspiracie a spiknutia....

andzi
10. jan 2010

Manželia síce majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť, keď ju jeden z manželov neplní, môže ju určiť súd ale to je obmedzené zásadou dobrých mravou. Dôvodné by to bolo napr. manželka na MD/RD a manžel s príjmom 2500 € mesačne jej nedá ani korunu. Ona hrdlačí (doslova) a on si chodí po dovolenkách a kupuje nadštandarné veci pre osobnú potrebu. Tam by to bolo dôvodné, pretože platí, že životná úroveň manželov má byť rovnaká. Ale ak je manžel násilník, ktorý nemá úprimný záujem sa zamestnať, navyše sú v rozvodom konaní a predovšetkým on, teda manžel sa veľkou mierou pričinil o rozvrat manželských vzťahov, tak by to bolo neúsnosné z hľadiska dobrých mravov, aby mu ešte manželka platila výživné.

g0909
autor
10. jan 2010

Ďakujem Vám za odpovede.Nemáme deti. On chce peniaze len pre seba.Nie je zamestnaný,lebo je cudzinec a je ťažké nájsť pre neho prácu. ale z vašich odpovedí som teraz aspoň kľudnejšia,lebo on sa mi len vyhráža ako ja budem za všetko platiť.

tatranka2010
12. máj 2010

Ja idem touto cestou poprosit pravnika o radu.Som 3apol roka rozvedena,dnes mi ex oznamil,ze je si bol na urade prace poziadat o podporu,lebo je viac ako2 roky nezamestnany,z niekolkych miest prepusteny pre akohol, poslali ho na socialku,kde mu poradili a hned vypisali ziadost na sud o priznanie vyzivneho od manzelky,nakolko nie sme 5rokov rozvedeni,ze ma narok vyzivne pozadovat odomna.,hoci oficialne je nezamestnany,je si toho vedomy,ze viem o jeho prijmoch z vedlajsej cinnosti,co som mu povedala,ze v pripade uskutocnenia sudneho pojednavania to tam oznamim ako aj to,ze este pred rozvodom mi neplatil vyzivne na deti,hoci este studovali.Okrem ineho,byva so mnou 24r.nezamestnany syn,ktory ma len prilezitostne prijmy z brigad,tak sa onho staram.Z mojho prijmu splacam aj uver na moj rodicovsky dom,ktory som prerobila a stale este prerabam vlastne pre jeho deti.
Povedal mi,ze neuviedol,kde pracujem,hoci vie,ze opatrujem v Rakusku,co si sud lahko zisti,ked pracujem na zivnost,musela som podat danove priznanie aj na Slovensku,on vraj chce aspon nejaky prispevok na benzin od statu,aby som z toho nerobila dramu.
Neviem,co ma podniknut dalej,dakujem vopred za radu.