icon

Vzali by ste na 3 týždne k babke do Talianska kamarátku svojej 17-ročnej dcéry?

19. júl 2022

Ahojte, ideme k muzovej mame na 3 týždne do talianska, konečne ju pozrieť po dlhej dobe, to je hlavný cieľ cesty (bývať budeme samozrejme u nej) , mame maleho syna a skoro 17 ročne dievča a dnes mi oznámila ze sa rozprávala aj s IT babkou a spolužiačkou a jej mamou, ze by chcela aby sme ju vzali so sebou, aby mala kamošku, talianskej babke to nevadí, spolužiackina mama vraj súhlasila (ešte sme sa o tom spolu nerozprávali osobne) ale teda my s mužom rozmýšľame ci vôbec niečo také povoliť kvôli rizikám a zodpovednosti za cudzie dieťa, skôr sme za to nevziat ju so sebou a nech jej to len oznámi, keď vedela byt hrdinka skôr ako sa nás co i len spýtala, je to podľa nás až veľmi veľké riziko keby sa jej niečo stalo, hoc len blbý úraz na bicykli...mate niekto osobnú skúsenosť ze ste brali kamošov vašich detí so sebou do cudziny a dopadlo to v pohode? Ďakujem za každý názor a najlepšie osobnú skúsenosť

hrdinka

zuzinka888
20. júl 2022

Moja 14 rocna dcera bola s kamoskinou rodinou v chorvacku. Nemali sme s tym problem. Ano stat sa moze cokolvek ale to aj svk, aj v tabore aj na internate aj na prazdninach u babky aj doma.

jaroe
20. júl 2022

@natalienka12 aké pravidlo porušili? Veď kamoskini rodičia sa predpokladám len predbežne vyjadrili dcere, že by s tým nemali problém. To neznamena, že dcére už pobalili kufor. A čo sa týka financií, nebudú predsa kontaktovať autorku, keď ešte nevedia, či ich dcéra niekam pocestuje alebo nie. Niekoho sa predsa baby museli spýtať prvého.

sandra_kul
20. júl 2022

no je to len na vas, ci sa na to odhodlate. ako vies, stat sa moze hocico hocikedy a neoplati sa hned proste mysliet na to najhorsie. kazdopadne by som sa o tom porozpravala hlavne s rodicmi dotycnej dievciny

karhu
20. júl 2022

no vidis, kolko ochotnych a chapavych mamiciek, ale toto by sa zmenilo v momente keby sa nieco stalo, potom by ta matka kamaratky zozrala😅

mandzula
20. júl 2022

Uz len preto, ze to dcera spravila poza vas chrbat, by som na to nepristupila.

gelifil
20. júl 2022

nie...navyse ked sa poznate z videnia

au1994
20. júl 2022

Nebrala by som. Presne kvôli zodpovednosti za ňu. Máte svoje deti, na ktoré treba dávať pozor, nie ešte jedno navyše. A pubertiačku, to je druhá vec. S dcérou by som sa tiež porozprávala, že takto sa to nerobí, najprv sa musí spýtať vás, či súhlasíte, lebo vy ste za ne zodpovedné a nie riešiť či ju pustia jej rodičia a či to nebude vadiť babke.

irusa
20. júl 2022

no v dnešnej dobe aj 16 ročné deti chodia samé bez dozoru na dovolenky bez rodičov do zahraničia... nie je to nič už neobvyklé ani trestné

kvetinka75
20. júl 2022

@mandzula ako poza ich chrbát? Veď sa len o tom rozprávali? To nemala nikomu nič dcéra povedať lebo sa k tomu nevyjadrili rodičia? PReboha veď len sondovali situáciu. Keby stála kámoška zbalená pred dverami, tak nepoviem.

mandzula
20. júl 2022

@kvetinka75 v prvom rade sa mala opytam svojich rodicov (ti ju tam vezu, ti budu za nu zodpovedni, ti to financuju) a potom rozbieham zvysok organizacie.

kvetinka75
20. júl 2022

@mandzula na poradí nezáleží. Veď konečné slovo majú aj tak rodičia. Keď povedia nie, tak nepôjde a hotovo. Niektorí sú tak zaškatuľkovaní v postupoch a čo by ako malo byť, že nedokážu prekusnúť, že niekto nešiel podľa nejakého nepísaného plánu

mandzula
Autor odpoveď zmazal
missdiva
20. júl 2022

Mala ti to dcera najskor povedat ale aj tak by som jej kamosku vzala ak su s dcerou kamosky dlho a je predpoklad, ze si pri troch 3tyzdnoch nebudu liezt na nervy. Ktora 17rocna uz len tuzi travit 3tyzdn. dovolenku s babatkom (bratom) a babkou? Ved za rok su dievcata dospele, to nie je, ze ti idu nabalit male dieta... tesila by som sa, ze chcu ist radsej s nami ako same, takze by som to brala ako pozitivum.
No urcite by som chcela aby mi jej rodicia dali pisomny suhlas s vycestovanim ich dcery pre istotu, vzdy je dobre to nosit ked berie clovek do zahranicia cudzie deti, aj ked pri takychto velkych je mala sanca, ze by to niekto pytal...

mandzula
20. júl 2022

@kvetinka75 tebe nezalezi, mne a autorke evidentne ano, ked pise "keď vedela byt hrdinka skôr ako sa nás co i len spýtala".

majki_ki
20. júl 2022

Mimo témy, mať v Taliansku babičku je môj nesplnený sen :D k téme, nezobrala by som, 3 týždne sú na kontrolu dvoch puberatacok fakt dosť

akvi
20. júl 2022

Kludne by som vzala kamaratku. cudujem sa, kolke ste proti. To nepustate pubertakov ani na vylet so skolou? Dnes sa uz bezne chodi na vylety aj do zahranicia. A je tam jeden dospely na celu bandu pubertakov. Toto mne pride uplne ok, dohodla by som si stretnutie s rodicmi kamosky a poriesili by sme detaily.

To, ze ta dcera postavila pred hotovu vec - to mi tiez nepride ako nieco nenormalne, proste pripravila podu, je jasne, ze sa dohodli s kamoskou, ze ukecaju najprv jej mamu a potom vas..Netreba z toho robit vedu.. Na druhej strane, vy mate posledne slovo, ale dobre by som si premyslela dovod.. Ten je v tomto podstatny, ci mate ozaj tak velky strach, alebo ste sa len zduli, ze dcera zvolila podla vas "nespravny postup".. Co vo vas kricalo to velke NIE.. Realny strach, ktory vychadza z vnutra alebo urazenost. A podla toho by som sa zariadila.. A na rovinu to aj komunikovala..

viky173
20. júl 2022

ked som mala 15 som bola so spoluziackou a jej rodicmi v Chorvatsku na dovolenke, navrhli to oni, kedze som mala chudobnejsich rodicov a nikdy sme nikde neboli, nic sme nevyparatili a dovolenka so spoluziackou bola super 🙂
avsak teraz uz ako dospela sa na to pozeram inak, pre dieta to sice moze byt krasna spomienka, ale ta zodpovednost za cudzie dieta a este na tak dlho, no neviem, ci by som do toho sla, skor nie

zuzinka888
20. júl 2022

@missdiva este to noze byt paradna" babska jazda".joj sladkych 17🤗 keby som ja mala take moznosti cestovat v ich veku s kamoskami niekam inam ako len do skoly.

a_adamcova
20. júl 2022

Ja by som s tým problém nemala. V pohode by som zobrala kamošku s nami. Nie sú to 5 ročné deti ani 10 ročné, sú to už veľké dievčatá.
Čo by sa mi ale nepáčilo, je to, že to prebrala najprv so spolužiačkinou mamou ako so mnou.

dkethe
20. júl 2022

Tvl, to co za komenty??? Uuuuplne vpohode, len sa hlavne zoznam s jej mamou a prediskutuj. Ja v tom veku (a menej) som uplne bezne chodila na jarnu lyzovacku s rodinou kamosky ona zas v lete k nam na chatu.

floren
20. júl 2022

Nie,nevzala

zuzinka888
20. júl 2022

Neber! Neber! O rok budu mat 18 a pojdu same. Mozno aj stopom. 🤣🤣 co potom ??

kvetinka75
20. júl 2022

@mandzula toto je už také ,, kto z koho,, Ak sa rozhodnú nezobrať ju iba kvôli tomu, že zvolili ,,zlý,, postup, to je už iba presadzovanie si vlastného ega. ak sa rozhodujú kvôli tomu, že stať sa môže všeličo, nemal by zavážiť postup, ako sa v akom poradí koho pýtali. Toto sú také kraviny čo ľudia riešia a potom že majú samé problémy. Uplne nepodstatné veci

mandzula
20. júl 2022

@kvetinka75 pozri, ja ti nepodsuvam svoj postup, pisem, co by som robila ja. Ty sa pokojne riad svojimi postupmi. Kazdy mame svoje "kraviny", do ktorych inych prd.

kvetinka75
20. júl 2022

@mandzula ja tiež iba vyjadrujem svoj názor. Či ju zoberú alebo nie, ich vec.

luccija
20. júl 2022

Zobrala ....ale len, ak by som ju dobre poznala.Aby sa to tam nezvrhlo na to, ze ich budes hladat po nociach a ine pikosky🙂
Trocha blbe, ze Ta postavili pred hotovu vec, ak neustupis dcera Ti pokazi cele 3 t zdutou tvarou a vycitkami.Za dalsie treba dobre pre mysliet ako sa bude financne spolupodielat.Ale, ak su baby normalne a rozumne myslim si, ze to moze byt super dovolenka.Tak ci tak s vami pri malom dietati by sa nudila.Ano, je to zodpovednost tu mame kazdy den za vsetko...tiez premyslam dost zodpovedne a vzdy ma sokuje ako niektori ludia jie a maju zivot lahsi🙂
Takto isto som bola v 17 r a bolo to vyborne

elis248
20. júl 2022

Ja by som nebrala už len z toho dôvodu, že to má byť rodinná dovolenka a idú pozrieť babku, ktorú dlho nevideli. Teda by mali tráviť čas spolu ako rodina. Ja by som to považovala za narušenie súkromia. Myslím si, že čas na kamarátky má hocikedy cez rok, takže na dovolenke bez nich vydrží a môže sa venovať niečomu inému.

mamatroch
20. júl 2022

My sme raz len viezli kamaratku nasej dcery, bola to ani nie hodina cesty autom, po narocnom dni. A moj manzel chytil mikrospanok... Nastastie vcas strhol volant a tak sa nikomu nic nestalo, ale ked som si pomyslela, ze by ten volant strhol o dve sekundy neskor... Bola by to skareda nehoda... Vtedy som si povedala, nikdy viac "cudzie" dieta v aute na dlhsie cesty...
Nejde o to, ci by si bola zodpovedna Ty alebo druhy sofer (mikrospanok, mobil v ruke, alkohol, nezodpovedna jazda, nepozornost...), to riziko je podla mna prilis velke. A to nezachrani ani super exkluzivne poistenie... Lebo keby mlada prisla o zivot pri nehode alebo mala trvale nasledky, asi by si tiez s jej mamou nechodila v pohode dalej na kavu, ze ved nic sa nedeje, dostali predsa pekny balik penazi ...
Je ine zobrat dcerinu kamosku s vami na kupalisko v meste alebo na nakupy a ine na takuto dlhu cestu. A druha vec, maju 17 rokov, isto nebudu 24 hod denne meter od Teba a mat zakaz vychadzania z domu od 19,00... A chodit von asi tiez nebudu v rolaku a dlhych nohaviciach... Svoju dceru si poznas, ale jej kamosku asi az tak 100 % nie... Su to mlade baby, moze tam kludne naletiet nejakemu chalanovi a stratit zdravy rozum v osiali zamilovanosti... (zila som tam x rokov, viem, aki Taliani su - nie vsetci, samozrejme... ale aj ja som na druhom rande pocuvala Ti amo a podobne skvosty... Lenze ja som uz nemala 17 a zdravy usudok som v osiali nestratila) A doniest ju domov tehotnu... Mozno prehanam, ale ten vek, no ja neviem, to riziko tam je...

ahhola
20. júl 2022

@jolien88 toto som chcela počuť, ze za more lyžovačku na oplátku...
To to vyzerá ako jednostranný dar, keďže matka nema problém dcéru pustiť a nič nerieši. 🤕

vivia
20. júl 2022

ja mam doma 16 rocnu pubertacku, bezne si dievcata s vymiename na dovolenky, ci chaty. Baby sa spolu zabavia a aspon vkuse nepocuvam, mami sa ja nudim, co tu budem robit.... O financiach sa vzdy nejako dohodneme, a baby su zodpovedne, nejdu do extremov. Svoju dceru musis najlepsie poznat ty, a hlavne jej doverovat🙂 MOj nazor: smelo do toho🙂 S matkou kamossky sa porozpravaj, urcite by nejako financne prispela a dcera ti bude velmi vdacna 🙂