icon

Vzali by ste na 3 týždne k babke do Talianska kamarátku svojej 17-ročnej dcéry?

19. júl 2022

Ahojte, ideme k muzovej mame na 3 týždne do talianska, konečne ju pozrieť po dlhej dobe, to je hlavný cieľ cesty (bývať budeme samozrejme u nej) , mame maleho syna a skoro 17 ročne dievča a dnes mi oznámila ze sa rozprávala aj s IT babkou a spolužiačkou a jej mamou, ze by chcela aby sme ju vzali so sebou, aby mala kamošku, talianskej babke to nevadí, spolužiackina mama vraj súhlasila (ešte sme sa o tom spolu nerozprávali osobne) ale teda my s mužom rozmýšľame ci vôbec niečo také povoliť kvôli rizikám a zodpovednosti za cudzie dieťa, skôr sme za to nevziat ju so sebou a nech jej to len oznámi, keď vedela byt hrdinka skôr ako sa nás co i len spýtala, je to podľa nás až veľmi veľké riziko keby sa jej niečo stalo, hoc len blbý úraz na bicykli...mate niekto osobnú skúsenosť ze ste brali kamošov vašich detí so sebou do cudziny a dopadlo to v pohode? Ďakujem za každý názor a najlepšie osobnú skúsenosť

hrdinka

ahhola
20. júl 2022

@babatkoo keď môžem byť zvedavá, ako si vychádzate dnes, pozývas ich na návštevy, keď ti tak obohatili detstvo... Ja som mala takú kamošku co chodila v susedstve babke na dedinu, trocha z rodiny a ona u nás raz do mesiaca a mňa k nim do mesta nezavolali nikdy aj keď za to mohli skôr jej využívacní rodiča, ona to pekne pochytila od nich... Po 89.sa vyparila do Mníchova s tým, ze urobí dieru do sveta a kvôli tomu musí zavrhnúť všetko z trápneho SR... No a k 40. (sme v jednom roku) som jej napísala zdravicu a potom som sa dozvedela, ze vynadala všetkým, o ktorých si myslela, ze mi mohli dat jej adr. , pritom som ju mala z verejneho zdroja, ktorý jej nenapadol...
Ja by som v autorkynej otázke videla ešte tento rozmer, ze cudzie dievča strávi mesiac s touto rodinou a možno o pár rokov ich ani nepozdraví a mladá bude mať pocit krivdy.. Tak ako ja a ako si nespomenie na mňa tá mnichovska jalová tava🐫
Ale tak možno ich spoločný zážitok stmeli na zvyšok života.... 🍀

vilma7
20. júl 2022

Tri týždne sú dlhá doba, nie nevzala.

7lenka11
20. júl 2022

za žiadnych okolností... netreba zabúdať na to, že sú v silnej puberte, rozhodne nebudú pri vás sedieť.. tvoja dcéra skôr potrebuje niekoho, s kým tak bude tráviť čas a ty ich rozhodne nebudeš mať pod kontrolou.. inak ja som bola vo veku tvojej dcéry v cudzine a pamätám si, že celý pobyt bol o uháňaní chlapcov, temperamentných južanov.. takže v tomto veku by som si fakt nebrala na krk ďalšie dieťa a už vôbec nie pubertiačku..

sojorez
20. júl 2022

@autorka Ak mate taky velky vekovy rozdiel medzi detmi, tak to uplne chapem, ze chce ist s kamoskou. Ja by som to zvazila, predsa len pozerat tri tyzdne na zdutu pubertacku, nic moc. Zalezi od dcery a od kamosky. Ako sa spravaju, ked su spolu, ci sa s nimi da dohodnut na nejakych pravidlach. Urcite rozhovor s jej rodicmi, predsa len za nu budes mat zodpovednost, ale v kazdom pripade by som zdoraznila, ze nejaka blbina a mladu posadis na spoj domov.

kvetinka75
20. júl 2022

@ahhola vieš, ja keď niekomu v niečom vyhoviem alebo niekoho niekam zoberiem, tak to preto, že chcem a nekalkulujem, že čo budem z toho mať, či aj oni niečo pre mňa spravia. Aj áno, človeka to poteší, ak nie, nie je sklamaný. Nikdy sa nepozerám na skutky pre druhého cez to, že čo pre mňa spraví ten druhý. Tiež sme boli partia, deti sme si vozili kade tade aby sa zabavili. A prišlo obdobie, kedy sa na nás jedna rodina vykašlala, lebo ich dcéra si našla inú kámošku a už využívali iného. Dcéra bola sklamaná ale vysvetlila som jej, že nemôže čakať, že všetci budú féroví a budú zohľadňovať čo kto pre nich spravil. Sú ľudia, ktorí jednoducho využijú druhých a potom sa na nich vykašlú. Človek nikdy nevie. Ale keby som takto rozmýšlala, tak nikdy nikoho nikam nezoberiem. Dcére zostali spomienky na zážitky a kámošky si našla druhé.

vilma7
20. júl 2022

Ja som len prekvapená odpoveďami, jasné vzali... áno boli s nami pri mori atď.
A teraz napíšte tie, ktoré ste vzali do zahraničia na 3 týždne, lebo aj tá dĺžka hrá veľmi podstatnú rolu.

vroni
20. júl 2022

Môj ty boh, decko, pod kontrolou, pubertacky.... Su to skoro dospelé baby. Áno, naivne, neskúsene ale skoro dospelé. A jasne. Kdesi v Taliansku, kde zrejme neovládajú jazyk pôjdu baliť dedinských suhajov na miestnu disku 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

vroni
20. júl 2022

@vilma7, hlásim sa. Tri týždne, Francúzsko. Úplne bez problémov.

niky1234
20. júl 2022

Mna tak zobrala kamaratka s jej rodinou do chorvatska na tyzden. Isli sme jej teta ujo my dve a ich malý syn. Podla mna to bolo super. Keď rodicmia chceli kus času pre seba my sme sa starali o malého. Tým že sme voli dve nám to nevadilo a prebavili sme sa s ním. Tiež som vtedy mala 15-16 rokov a je to jeden z najkrajśich zážitkov pre mňa🙂🙂1x more keďže moji rodičia si to nemohli dovoliť v tej dobe

vevapeto
20. júl 2022

Súhlasila by som, dcéra by si dovču určite viac užila, musela by to byt ozaj dobrá dlhidobá kamarátka u nás varená- pečená.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
7lenka11
20. júl 2022

@vroni ver, že to tak chodí.. bola som v tábore, aj v cudzine, keď som mala toľko, čo autorkina dcéra.. 17 rokov je jedno z najhorších období.. moja kamoška si z takéhoto pobytu odniesla veľmi nepeknú spomienku (zdravotnú) na románik s južanom.. netreba byť naivný, 17ročné tam rozhodne nejdú len kvôli babke a plávaniu v mori... samozrejme, že si chcú užiť letné dobrodružstvo a letné lásky nie sú výnimkou.. navyše títo južania majú extrémny dar baliť turistky.. bola som v Taliansku, aj v arabských krajine (vo veku 14-21 rokov), všade to bolo rovnaké...

vanda323
20. júl 2022

Bežné beriem kamošov našich detí hocikde......
Veď ich nepustis samé po nociach von nie....

7lenka11
20. júl 2022

@vroni mimochodom v tomto veku zrejme ovládajú angličtinu aspoň na ako-takej komunikačnej úrovni.. taliančinu ani zďaleka nepotrebujú, obzvlášť, ak je to okolie turistických destinácií...

h2
20. júl 2022

Ja by som cudzie dieťa do zahraničia k rodine na 3 týždne nezobrala určite. Ešte tak MOŽNO na týždeň niekam do hotela, ale takto, ako píšeš, nie. A ani svojho syna by som takto nepustila s kamarátom.
Keď som bola teenagerka, bola takto s nami na prázdninách u babky, síce na Slovensku, kamarátka mojej sestry. Mohli mať asi tak tých 17, ja som bola mladšia. Bolo to na houby. Najprv som bola ja pri nich dvoch piate koleso na voze, potom si ona padla do oka s našim bratrancom a piate koleso bola moja sestra. Samozrejme sa to nepáčilo ani mame a babke. Proste, nič dobré z toho nebolo. 😒

babatkoo
20. júl 2022

@ahhola ano sme v kontakte, so starsou byvame od seba dalej, takze fyzicky sa nestretavame, ale s mladsou ideme 4x do roka na kavu, piseme si, vieme o sebe.

rawmamka
20. júl 2022

Mám 17 ročnú dcéru, takže chápem motiváciu tvojej dcéry 🙂, ale 3 týždne v cudzine sú veľmi dlhá doba a riziko, ktoré by som na seba nevzala. Navyše sa ako rodičia medzi sebou vôbec nepoznáte, nevieš ako by reagovali, keby sa nedajboh niečo stalo, či už úraz alebo niečo horšie..... Dievča ešte nemá 18, teda zodpovednosť by po celú dobu ležala na vašich pleciach a takisto aj následky akéhokoľvek "prešľapu", nepríjemnosti, zdravotných problémov.

missdiva
20. júl 2022

Hlavne pri takom obrovskom vekovom rozdiele medzi detmi sa neda cakat, ze by si deti uzili rodinnu dovolenku ako surodenci. Maleho si bude uzivat babka, ty budes s muzom a dcera tam ma sama robit co?

vroni
20. júl 2022

@7lenka11, Taliani a angličtina? Pobavilo. Autorka nepíše, že budú pri mori alebo v turistickej oblasti. My sme problém s pubertakmi v ruji nemali ani raz. Ale fakt je, že kamošku veselú v rozkroku by som na dovolenku nebrala.

7lenka11
20. júl 2022

@vroni čo je na tom na pobavenie, spolužiaci z výšky tam absolvovali výmenné pobyty a používali len angličtinu.. absolvovala som tiež tri dovolenky v Taliansku (dve rezortné, posledná na vlastnú päsť - cestovanie po krajine) a po taliansky neviem, vždy som využívala angličtinu.. dcéra otcovho kamaráta je vydatá za Taliana a celá rodina komunikuje len v angličtine.. však to nie sú Francúzi, ktorí odmietajú hovoriť anglicky.. nehovorím, že všetci vedia po anglicky, ale rozhodne je tam menší problém s angličtinou ako napr. vo Francúzsku
a treba si uvedomiť, že sú to 17ročné baby, tie rozhodne netúžia tráviť deň či večer v spoločnosti babičky.. to si zase nemusíme nahovárať, že 17roční teenageri sú zlatíčka
ani moja kamoška nebola veselá v rozkroku, trávila leto v južanskej krajine a bola len hlúpa a naivná, ktorá sa zaľúbila do prvého domáceho Juana a spomienku mala na dobrých pár mesiacov...

kataka10
20. júl 2022

Ja ta chapem, ze sa ti nechce davat pozor na dalsiu pubertacku zakym druha mama, ktoru ani nepoznas, bude mat 3 tyzdne klud. Mozes to poriesit tak, ze toto leto to bude iba rodinny vylet a buduci rok, ked dovrsia 18, nech idu k tej babke oni dve. Aspon bude dcera musiet cez rok sekat dobrotu, aby si jej to dovolila.

elizabet173
20. júl 2022

@dkethe prečo, že čo sú to za komenty? Nech si každý urobí, ako uzná za vhodné. Ja by som nezobrala ani dieťa môjho súrodenca a je jedno, či ide o dovolenku v zahraničí, alebo na Slovensku. Keď má niekto iný názor, ja ho rešpektujem. Ak by som mala pocit, že by sa moje dieťa bez kamarátky na dovolenke nudilo, pôjdem tam na kratšiu dobu

vroni
20. júl 2022

@7lenka11, nie, sú to (aj) taliani, ktorí nie sú ochotní, resp. schopní hovoriť po anglicky. A čím viac mimo turistických centier/veľkých miest, tým menej ich vie po anglicky. Mam pochodeň taliansko pomerne slušne. Aj menej turistické oblasti. A angličtina je na zúfalo mizernej úrovni. Nie ze nevie nikto, ale málokto a väčšinou slabo.
Do miestneho dona Juana sa môže baba zblázniť aj v Hornej marikovej. S rovnako škaredymi ci ešte skaredsimi následkami.
My sme vždy chodili kade tade, málokedy sme sa vracali pred polnocou. Pubertaci odpadavali ako prví. Vždy 🤣🤣🤣 Sedieť s babičkou asi chcieť nebudú. Ale keby mi dcéra nutné "musela" spoznávať nočné krásy okolia, asi by som bola radšej, aby boli dve.

pipistrel13
20. júl 2022

@sissy27 tiez nechapem co je to za problem...ale zjavne mame kazda iny pohlad...podla mna uplme normalne,jedine,ze vy dcera to mala anjskor prebrat s vami a nie sa dohodnut

mikadooo
20. júl 2022

Bez ohľadu na to, čo si ja myslím, ak z toho nemáš dobrý pocit a ani tvoj muž, v podstate s tým ani jeden nesúhlasíte, tak to nerob...

maciatkolulu
20. júl 2022

Absolútne bez problémov. To už nie sú bábätká, skôr by sa mi uľavilo, lebo 17 ročná s malým bratom, s rodičmi, to musí byť nudaaaa. Pokiaľ je to dievča normálne, zavolať mame, dohodnúť podmienky, financie a úplne bez problémov. Aj poistku navyše.

sunshine_18
20. júl 2022

Nemaju 5 ani 12 rokov.. Ja by som s tým nemala problém ale treba poznat dceru, jej kamaratku a mamu danej kamarátky..

7lenka11
20. júl 2022

@vroni ja mám takisto navštívené Taliansko a opakujem, spolužiačky tam študovali a každá sme si tam vystačili s angličtinou... z taliančiny nemáme ani základy a zvládli sme každý pobyt bez ujmy... ani po jednej návšteve tejto krajiny som nemala pocit, že by som si mala študovať aspoň základy.. dokonca spolužiačky z výšky tu mali raz partiu talianskych spolužiakov na týždeň a takisto sme komunikovali len v angličtine.. za mňa je to veľmi podobné Španielsku - na juhu bez šance s angličtinou, sever a veľké mestá relatívne okej, nestratím sa..
áno, do don juana sa môže zaľúbiť aj v susednej obci, ale asi stále nechápete, že doma má svojich rodičov a v Taliansku - 1000km od rodiny za ňu zodpovedá autorka diskusie.. preboha však nie je ešte plnoletá, samozrejme, že niekto musí za ňu prevziať plnú zodpovednosť a riešiť aj prípadne problémy či prúsery... a ja by som si teda dve teenegerky určite na krk neuviazala, keby to bol týždeň, tak ok, ale tri týždne je dlho.. po týždni sa tam budú nudiť a vymýšľať somariny.. nech počkajú rok a môžu tam ísť spolu, ako dve 18ročné dospelé bytosti zodpovedajúce samé za seba

annamarin
20. júl 2022

Necitala som celu diskusiu, ale ja som v takom veku bravala kamosky tiez na dovolenku a rodicia s tym nemali problem. Takisto som ja bola bravana kamoskinymi rodicmi. Nevidim v tom problem.

mamalaskam
Autor odpoveď zmazal