icon

Vzali by ste na 3 týždne k babke do Talianska kamarátku svojej 17-ročnej dcéry?

19. júl 2022

Ahojte, ideme k muzovej mame na 3 týždne do talianska, konečne ju pozrieť po dlhej dobe, to je hlavný cieľ cesty (bývať budeme samozrejme u nej) , mame maleho syna a skoro 17 ročne dievča a dnes mi oznámila ze sa rozprávala aj s IT babkou a spolužiačkou a jej mamou, ze by chcela aby sme ju vzali so sebou, aby mala kamošku, talianskej babke to nevadí, spolužiackina mama vraj súhlasila (ešte sme sa o tom spolu nerozprávali osobne) ale teda my s mužom rozmýšľame ci vôbec niečo také povoliť kvôli rizikám a zodpovednosti za cudzie dieťa, skôr sme za to nevziat ju so sebou a nech jej to len oznámi, keď vedela byt hrdinka skôr ako sa nás co i len spýtala, je to podľa nás až veľmi veľké riziko keby sa jej niečo stalo, hoc len blbý úraz na bicykli...mate niekto osobnú skúsenosť ze ste brali kamošov vašich detí so sebou do cudziny a dopadlo to v pohode? Ďakujem za každý názor a najlepšie osobnú skúsenosť

hrdinka

sissy27
20. júl 2022

@pipistrel13 ako ja aj chápem, s čím môžu mať niektorí problém - vždy je tam nejaké riziko, že sa niečo stane, či už len hlúposťou, nepozornosťou, nerozvážnosťou alebo proste nešťastnou zhodou okolností. Ale ak by som mala takéto zádrhely hľadať vo všetkom, tak sa nedostanem z domu. Samozrejme že vždy sme brali so sebou na dovolenku niekoho, s kým sa poznáme, viem, čo môžem od toho dieťaťa čakať, atď. A rovnako si poznám svoje dieťa a viem, že sa za ňu nebudem musieť hanbiť ak ju pustím s niekým napr. na lyžovačku. Rovnako tak financie si treba odkomunikovať a aj ostatných "účastníkov zájazdu" - predsa len to znamená v aute menej komfortu (v tomto konkrétnom prípade by som napr. riešila v prvom rade to, či babke nevadí ďalšia osoba, či má pre ňu miesto, či má náladu tam mať niekoho ďalšieho...).
Ale všetko sa to dá vydiskutovať a dohodnúť vopred.

vroni
20. júl 2022

@7lenka11, prosím ta, čítaš aspoň po sebe? Talianske dediny sú s univerzitami, že tam spolužiačky študovali? A áno, študentky študujúce v angličtine sú úplnou vzorkou, ktorá má kontakt s obyvateľstvom krajiny. Jasne. 17 ročná je sexuálne a vzťahovo za seba zodpovedná sama (minimálne okom zákona) Nie je za ňu zodpovedná žiadna kamoskina mama. Akurát tam nemôže kúpiť dom alebo uzavrieť inú zmluvu. To snáď kamoskini rodičia zvládnu obhliadnut.

jana_eyre_2
20. júl 2022

Keď som mala 12r robievali také zájazdy do Talianska kde sa šlo jednu noc, celý deň tam a potom naspäť cez noc na Slovensko.. mama ma tak zobrala a zobrala aj dve moje kamarátky.. bolo to len na krátko a potom som usúdila že by bolo lepšie ak by tam neboli (zistila som že im všetko vadí, len s mamou by sme mali väčšiu pohodu) ale defacto sa mi to vtedy páčilo..

A či by som zobrala na 3t kamarátku dcery? Záležalo by od toho aká tá kamarátka by bola.. ak by to bola dlhoročná kamarátka dcery, ktorú by som poznala a aj jej rodinu, vedela by som že tam nebudu spolu vymýšľať, tak áno vzala.. ale ak by to bolo dievča čo dcéra pozná možno pol roka, nepoznala by som ju poriadne tak s takým dlhým časom by som asi mala dosť problém.. čo.ked sa tam pohádajú, ona si zmyslí že ide domov, alebo pôjde na diskoteku bez toho aby som o tom vedela? Čokoľvek.. závisí teda od toho ako dobré dievča poznám..

denda007
20. júl 2022

Zobrala by som ju, ale urcila by som si pravidla ktore sa budu dodrziavat. 17 rocna uz je skoro dospela, ma rozum. Ved kolko zien uz ma v takom veku rodinu😀budu mat pekne zazitky na leto v Taliansku. Mozno to upevni ich priatelstvo

7lenka11
20. júl 2022

@vroni čítam po sebe, pretože nehovorím len o študentkách, ak si si nevšimla.. čítať s porozumením by si mohla ty.. hovorím o tom, že so základmi angličtiny si tam vystačí.. ja som prešla Taliansko a nemala som tam problém sa dohovoriť a to sme boli aj v dedinkách.. áno, boli miesta, kde sme sa dohovárali rukami-nohami, ale zvládli sme to.. tak čo na mňa útočíš? susedia mojich rodičov majú zaťa z Talianska, od začiatku používa angličtinu.. predstav si, nie je z Rína ani z Milána, ale z malej dedinky v strednom Taliansku.. ale na školu chodil, takže angličtinu ako-tak ovládal, resp. niečo sa na neho nalepilo.. zase ty tiež nemusíš zo všetkých Talianov robiť neandertálcov.. a autorka nikde nepíše, že babka žije v poslednej možnej vesničke na okraji Talianska.. btw neviem, či si zažila diskotéky v 17tich v nejakej cudzej krajine.. nepotrebuješ žiadny jazyk.. domáci don juani majú iné zbrane, ako zbaliť naivné dievčatá a rozhodne im nejde o vzťah na celý život.. takže nepotrebujú ovládať reč, takisto sa tam nejdú rozprávať o politike ani o jadrovej energetike... ja som zažila zahraničie v rozmedzí svojich 14 až 21 rokov, a teda vedela by som ti rozprávať zážitky s miestnymi z Talianska a Turecka.. a teda pre pokoj autorky na dovolenke by som rozhodne nebrala žiadne cudzie dieťa na rodinnú dovolenku, navyše na tri týždne

zuzzinka
20. júl 2022

Aj ja by som zobrala..radsej so mnou ako same niekde. Na buduci rok ti oznami, ze ide sama so 4 chalanmi a 5 babami niekde na dovolenku. To uz len potom by som trpla. Ale raz vyletia z hniezda. Ja sa zodpovednosti nebojim, musia s tym rodicia druheho dievcata pocitat tiez, ze existuje urcite riziko, doplatit napriklad positenie a pod. Ak su baby dobre kamosky a vies, ze ta druha nebude vyskakovat, nevahala by som. Nikdy nerozmyslam dopredu negativne a neprivolavam si neziaduce situacie.

autor
20. júl 2022

Kočky ďakujem za toľko komentov prečítam vsetko večer, obe dievčatá sú chovanim v pohode, čo sa týka nejakého alkoholu a cigariet to viem na 100% zaručiť ze ani jedna tomu neholduje, že by niečo zlé vyviedli to nemáme strach, my jedine co sa bojíme tak hlavne nejakého úrazu alebo choroby, poprípade po ceste ze by niečo stalo nejaká havaria, na to ani pomyslieť ale nechcem...

mrva
20. júl 2022

ja ano. Mame 17 rocnu kceru a aj rocneho syna. Zladit dovolenku podla oboch je nemozne. Nie tak, aby boli vsetci spokojni. Kamoska to vyriesi. Akurat treba stanovit pravidla a povedat o svojich obavach o zodpovednost jej rodicom. My sme vzdy, ked to bolo mozne, bravali aj kamosky. A pre nich najlepsie dovolenky. A pre nas tiez.

vroni
20. júl 2022

@7lenka11, ok, zhodneme sa, že sa nezhodneme. Nerobím z talianov neanedrtalcov, len proste ich ochota a schopnosť hovoriť po anglicky je v priemerne nízka. Kamoskin bývalý študoval v Ríme programovanie a anglicky vedel na úrovni slabšieho skolkara (Talian). Robila som pre cestovky zmluvy s hotelmi, obrovská časť hotelierov nevedela po anglicky ani zaťať a ich zamestnanci tiež nie. Veľké siete samozrejme vyzerali inak. Ale to je fuk. Neklepem sa hrozou pri predstave diskotekoveho donjuana ani iného pubertalneho uletu. Za mňa je 17 ročná kamoška úplne bez problémov a kľudne by som ju vzala.

ladyvi
20. júl 2022

Ja asi nie.
Za prve 3 tyzdne je dlho. Keby na tyzden, tak to asi zvazim. Tie dve sa tam nakoniec rozvadia a ta dievcina nebude mat kam "utiect", tvoja tam bude mat svoje utocisko a ta druha kam pojde, ak sa jej volaco znepaci?
Navyse idete pozriet babku, ktoru asi casto nevidate, takze ano pre 17 rocnu je 3 tyzdne bez partie dlha doba, ale vydrzi. Moze citat, more, mozete behat po nakupoch, pomoct babke atd.

autor
20. júl 2022

@vroni len k tej anglictine sa vyjadrím(kedze celé vlákno som ešte nečítala) , my ideme na sever Bolzano čiže baby by hovorili nemecky a teda dcéra aj malý syn vedia plynule taliansky...

vroni
20. júl 2022

V tom prípade by som kamošku kľudne vzala. Teda, ak ju poznáš, vieš, že ani ona ani tvoja dcéra nestropia pruser (teda chlast, drogy, chalani) a vedia jazyk. A teda, mate miesto v aute i dome.

autor
20. júl 2022

@vroni je to 3izbak ale miesto je a ideme prepravcom roky nim chodíme keďže muž je v it dlhodobo a my chodíme za ním na leto len skrz koronu sme neboli vlastne

patka06
20. júl 2022

Pohovorila by som si ešte s rodičmi kamarátky, aký majú názor.
Potom čo píšeš a súhlasili by, by som ju vzala.

oblecenie99
20. júl 2022

Ja nie... Nielen po tej zodpovednostnej stránke, ale som strašne Hakliva na svoj komfort, na dovolenku si idem oddýchnuť, neznášam sa prispôsobovať vtedy aj iným ľuďom. Mne osobne sú dovolenky s inými ľuďmi ako najbližšou rodinou otrava. Chcem si tam oddýchnuť, a nie riešiť blaho a komfort niekoho cudzieho. Dcera môže ísť už aj na nejakú akciu v tomto veku so spolužiakmi, či tábor alebo netuším, pár dní pobytu s rodičmi prežije.

viera77
20. júl 2022

Na 3 týždne počas prázdnin vykryť a zabezpečiť full servis aj dcérinej kamarátke? Plus zodpovednosť za cudzie dieťa? Nie, v žiadnom prípade nie, aj keby bola dcéra na mňa odutá celý rok. Nikto z našej rodiny nemá potrebu a ani zvyk nasáčkovať sa nasilu do cudzej domácnosti.

nurielka
20. júl 2022

Nie, nezobrala. Za prvé niečo sa stane je to na tvoju hlavu. Nie na rodičoch toho takmer dospelého dieťaťa. Za druhé o nás bez nás sa dohodli. To už vôbec. Za tretie povadia sa lebo spolu nefungujú nonstop. Čo urobíš. To je však môj pohľad.
Zamýšľala by som sa nad tým len ak by ste fungovali s tým dievčaťom aj inokedy, brali ju niekam na výlety, mali ju pretuknutu. Aj celú rodinu. Ak máš úplnú dôveru, potom áno. Vieš to že nefajcia nepijú je fajn. To som tvrdila aj ja mojej mame s kamoškou a bežne sme stvarali blbosti. Kamoška excelovala, bifloska, verila jej nie mne, lebo som sa a ňou kamosila, zato bola stokrat horšia🤣Niekedy ani nevedela, že som mimo, lebo rovno som urobila čiaru do postele. Takže nikdy nehovor nikdy.

nurielka
20. júl 2022

Pamätám si ako mama hovorila jednej tete, že by dala ruku do ohňa za mňa, že som neskusila alkohol a cigy. 🤣🤣🤣 Takže tak. A mala som 17. Ja si myslím, že už teraz sa tešia a mädlia si ruky aké to bude super, keď ich necháte "žiť". 17 stky nie sú hlupucke a naivnucke. Ale tak ty si poznáš dieťa. To tvrdila aj moja mama.😃

autor
20. júl 2022

@nurielka tak ja viem ze skúsila oboje so spolužiakmi vonku, sama mi to povedala a ešte dodala ze jej nič z toho nechuti hlavne cigy absolútne, a nemusí to, v tomto jej verím 😁 ze ak by im ak niekde predali, alebo naliali ze neskončia pod obraz boží niekde na lavičke

marca12
20. júl 2022

Zalezi aj ake je to dievca,ci je problemova alebo s nou nie su problemy. Je to velka zodpovednost,mne by sa nechcelo na dovolenke trpnut,ci sa cudziemu nieco nestane.

bagerka
20. júl 2022

Nie. Pripomenulo mi to, ako moja teta pred 20 rokmi i vzali neter z muzovej strany mala vtedy 14-tyzden pred 15, iba na juh SVK. Opitý vodič do nej narazil, keď sedela na takom tom veľkom kamennom kvetinaci a následne jej prešiel po hlave. Trauma pre všetkých na celý zivot 😢😓

ladypaulina
20. júl 2022

Síce to už bolo pred 15stimi rokmi, ale ja som bežne chodila s kamarátkami a ich rodičmi na výlety. Naši nemali veľa peňazí a nemohli si dovoliť ísť k moru každý rok dokonca som ani nikdy nebola v tábore. Ale bola som s kamoškou a jej rodičmi splavovať Dunajec - mali sme 16 možno 17. S inou kamoškou som zas strávila celé leto na chate u jej babky asi 100 od nášho mesta keď som mala 12 - 13. Zo školy (keď sa rodičom ten rok podarilo našetriť aby som mohla aj ja ísť) keď sme boli zo strednej v Taliansku na týždeň na "plavecký" a bolo nás 50 na dve učiteľky a všetko ok. Pre mňa teda úplne normálna vec.. netreba hneď maľovať čerta na stenu. Paradoxne najväčšie úrazy v živote sa mi stali za účasti oboch rodičov, súrodenca a starých rodičov 😅. S "cudzími ľuďmi" nikdy nič. Samozrejme treba zohľadniť 1. povahu vlastného dieťaťa a kamarátky (ja som si vždy podobné príležitosti veľmi vážila a nikdy by mi nenapadlo robiť vylomeniny)
2. dohodnúť sa s rodičmi kamarátky, vymeniť si čísla a uistiť sa, že sú si vedomí, že ak by sa aj niečo stalo vy nie ste čarodejnica či mág a zariadite aby sa nič nestalo. Vždy sa stať môže. Moji rodičia mi pravidelne volali a prízvukovali že nemám byť na obtiaž.
3. ak sa ju rozhodnuté vziať trvajte na tom aby mala cestovné poistenie
Bodka na záver: mala som kamarátku ktorá bývala s bankou a hej mama pracovala v Taliansku aby na nich zarobila. Keď sme mali asi 15 jej babka na tom bola zle tak som sa opýtala rodičov či by s nami mohla bývať kým nezmaturuje a pôjde potom za mamou. Súhlasili bez váhania, aj keď sme nemali veľa, dokázali by sme sa uskromniť. Nakoniec to dopadlo tak, že na strednú už nastúpila v IT aj keď jej mama musela prenajať väčší byt nakoľko dovtedy bola v garsónke. Dnes je s kamarátky rozmaznaná polotalianka 😅. A dodnes ju dojíma, že som jej ponúkla strechu nad hlavou. Neviem, proste kedysi ľudia takto nepremýšľali. Určite treba byť pripravený, ale aby ste kvôli strachu že sa môže niečo stať hneď zaujali negatívny postoj...🤷🏻‍♀️

elis248
20. júl 2022

@mamalaskam súhlasím, myslím si to isté. Babka možno len súhlasí ako sa hovorí zo slušnosti, ale vlastne je to voči nej neúctivé. Po dlhej dobe k nej pricestuje rodina, poskytne im u seba ubytovanie, pohostí ich u seba, chce stráviť čas s rodinou, ktorú dlho nevidela a vnučka si tam dovedie kamarátku lebo mladá slečna sa bude pri babke nudiť? Kde je základná úcta k hostiteľke/babke? Ide tu hlavne o rodinné stretnutie, toto nie je dovolenka v turistickej destinácii a ubytovanie v hoteli. Podľa môjho názoru tam kamarátka nemá čo robiť.

autor
20. júl 2022

@ladypaulina je to teda hlavne aj tým ako si sama na začiatku uviedla 15 rokov dozadu, iná doba... Ale sme teraz celkom 50 na 50 ako sme čítali aj iné komenty, každopádne dáme stretko osobne s jej mamou a poistenie musí byť bez toho nejdeme ani my aj keď sme tam v podstate "doma"

ladypaulina
20. júl 2022

Súhlasím s tvrdením iná doba (technológie atď) a ber to prosím len ako názor človeka, ktorý vlastné deti zatiaľ nemá, ale berie cudzie na výlety 😅. Ľudia hovoria, že dnešné deti sú iné. Nesúhlasím. To dnešní rodičia sú iní (v dobrom slova zmysle aj v zlom).

svetlonos
20. júl 2022

Neexistuje. Znamej muz zo synom boli na dovolenke pri mori. Obaja pri potapani zomreli… A to bol otec zodpovedny, synovi sa pokazila kuslikova bomba, otec sa s nim delil a neprezil ani jeden.
A cudzie dieta ci male ci pubertalne by som nebrala na zodpovednost nikdy. Urazy, unosy, je toho az az. Radsej budem zbytocne pesimista a robit dramu ale nic sa nestane ako potom plakat, ked by bolo neskoro. Krasnych sedemnast- aspom vidno, ze dcera ma besstarostny zivot, pekne dedstvo a dospievanie, ruzove okuliare a vidi len to dobre 🙂
Mozno bude nastvana a mozno vas pochopi, ak nie teraz, tak o par rokov 😉 urcite.

sense
Autor odpoveď zmazal
missdiva
21. júl 2022

@svetlonos ale autorka sa nejde s dievcatami potapat... idu k babke.
Jasne, ze s cudzim dietatom nejdem robit rizikove veci. Vzdy a vsade sa moze nieco stat, poznam vela skutocnych tragickych pribehov a ver ci nie najviac sa ich stalo v beznom zivote. Zajtra ich moze cestou zo skoly na prechode zrazit auto alebo zahynu pri dopravnej nehode v aute alebo kopec inych veci, to nikto nevie. S prehnanymi obavami si to clovek len zhorsi...

a_adamcova
21. júl 2022

@elis248 a podla môjho názoru to až príliš prežívaš. Ja ak by som bola v roli babky, úplne by som vnučku pochopila, a tešila sa, že sa bude cítiť dobre - s kamarátkou u mňa.
Absolútne by mi tam neprekážala pretoze by som sa pozerala na vnučku... To už nie je malé dieťa ktoré si chce zobrať trucovito kamošku zo škôlky. Je to takmer dospelá žena.
Ak bude mať o rok, dva frajera, tiež nebude môcť ísť lebo to bude neúctivé? Lebo nie je rodina?

akvi
21. júl 2022

@svetlonos vieš, že najviac nešťastí sa stáva v domácnosti? 🤔