icon

Vzťah matka a dcéra

zdena1990
28. máj 2017

mame takyto problem prosim poradte mame 8 ročnu vnučku dcera teraz čaka s partnerom dieta ale zda sa nam že velmi chladne vztah s malou je na nu velmi odmerana za všetko ju hreši nepohladka nepochvali aked niečo povieme tak odpoved však je už velka nepači sa nam to vnučka viac ide k dcerinmu partnerovi pritom nie je jej otec a ten ju pochvali prituli... nevieme prečo sa to deje ked jej dohovarame hned je zle prosim poradte ako jej to vysvetlit ...bojime sa aby mala nemala z toho neake psychicke problemy dakujem

jana_eyre
28. máj 2017

Tak myslim, ze je hlavne porozpravat sa v sukromi s dcerou bez vnucky a vysvetlit ako to vidite vy, stari rodicia..

Nech sa vyjadri aj ona ci je taka stale alebo iba vo vasej pritomnosti, alebo len v urcitych situaciach.. Podla mojej svokry napr. Viem ze niektore veci troska zvelicuje a vidi ich inak ako mladsie rocniky.. Nejako si myslim, ze to k starym mamam patri..

A to ze ma doveru v nevlastnom otcovi nie je zle, hoci naozaj zvlastne, ze ide k nemu slor ako k mame.. Bola taka vzdy, alebo az teraz v tehotenstve?

zdena1990
autor
28. máj 2017

@jana_eyre dakujem ona bola vždy taka naladova skusim sa snou ešte porozpravat

hettinka
28. máj 2017

@zdena1990 nemiešaj sa do toho, čím viac to budete riešiť, tým horšie bude. Ak ju hreší, asi má prečo, nezastávaj sa vnučky, ked s nou nie si 24 hodín denne. Najmä nie matke niečo vytýkať pred deckom a to je potom takpovediac na koni. A ak chceš skutočne dcére pomôcť, vezmi si občas vnučku povarovať na celý deň, nech si porobí a oddýchne, potom bude aj menej nervozna.

janinah
28. máj 2017

nemiešaj sa do toho,nasilu nič nedosiahneš,skôr opak....dobre,že jej lásku dáva ten otčim + ty a dedko,to nie je málo...viem,že mama je mama,ale nechaj to tak,možno ak porodí sa to zmení....

maciatkolulu
28. máj 2017

@hettinka ako, ale uznaj, ze zase tolko roboty s osemrocnym dietatom uz nie je.... Ze je velku cast dna v skole a matka teda moze oddychovat, nevidim nejaky extra dovod, aby bola matka nejako extra vycerpana z tak velkeho dietata a mala k nej odmerany vztah, podla mna to moze sposobit aj nie dobre vztahy s novym surodencom, ktory bude "nevlastny" a otcim bude mat zrazu vlastne dieta, ja by som sa skusila porozpravat s dcerou z oci do oci...

zdena1990
autor
28. máj 2017

@maciatkolulu nie ona sa na surodenca velmi teši ved ked sa to dozvedela tak mi povedala že veelmi prosila ježiška aby jej dal bračeka alebo sestričku tym to nie je ona ma trošku problemy vškole ma poruchu pozornosti možno tym to je a dcera sa stym nevie vyrovnat..neviem ona sa učila dobre...

maciatkolulu
28. máj 2017

@zdena1990 tesit sa moze, ale co vnutorne preziva.... Ja mam tretie dieta s druhym muzom a viem, ze to nie je jednoduche tak , ci tak...

bodka13
28. máj 2017

@zdena1990 nevidim nič zlé na tom, aby si sa s dcérou porozpravala a opatrne/bez hnevu jej naznačila, že sa ti napr.minule alebo aj viackrát zdalo,že je k dcérke odmerana..pozisťovala by som u dcéry či ju niečo trápi, možno má z niečoho obavy,alebo jej prekáža že malá má taký dobrý vzťah s jej novým partnerom a vo vnútri sa boji ako sa to zmení keď bude mať už on svoje dieťa s ňou

dominika6
29. máj 2017

@zdena1990 k vnukom má starý rodič vždy iný vzťah ako rodič k dieťaťu a uznaj aj ty že si bola na deti prísna...teraz ked to nieje tvoje, máš na to iný pohlad,iný meter ..niesi s nimi nonstop,takže ked je dcéra náladová netreba vidieť len to zlé a hned jej určovať diagnozu..som si istá že lásku jej prejavuje,pohladí,pochváli ale ty akurát pri tom niesi

emilia25
29. máj 2017

Dieta potrebuje pohladit povzbudit pochvalit aj v dospelosti nie len ked je mala a rodic sa o nu stara.ale aj ked ma svoju vlastnu rodinu.kedy ste to tak urobili ked je dcera dospela nie len dohovaranie ale s pochopenim a laskou sa s nou porozpravat a ukazat jej to.asi je to ta hnusna stafeta co rodic prenasa.

nuci616
29. máj 2017

Moja teta mala tiež prvú dcérku s prvým mužom, ktorý nebol ideálny, pil, hral automaty, proste katastrofa. Neskôr sa rozviedli a našla si druhého muža, ktorý bol uplný opak a zostala s ním tehotná. Keď sa malý narodil tak začala veľmi tú prvú dcéru ako keby odstrkovať lebo jej veľmi výzorom pripomínala jej prvého muža. Tiež si to nechcela dať vysvetliť a teraz je dcéra už skoro dospelá (má 17 rokov) a majú medzi sebou veľké problémy, dcéra ju vôbec nepočúva, nedá si poradiť, často uteká z domu, pije no proste jej to všetko ako keby vracia. Takéto veci majú na deti veľký vplyv. Treba to dcére vysvetliť, že keď bude vnučka dospievať tak medzi sebou nebudú mať vybudovaný žiadny vzťah a o to horšie ju bude zvládať keď príde do puberty :/ Porozprávajte s ňou medzi štyrmi očami, nech pritom nikto iný nie je a takým tónom nie, že ju karháte ale,že sa jej snažíte pomôcť

janisa31
29. máj 2017

Bolo by fajn si s ňou nejak sadnúť a vysvetliť jej, že takto sa k malej chovať nemôžu, lebo sa to raz môže v malej zlomiť a to vôbec nebude dobré a môžu mať potom s ňou oveľa väčšie problémy, za ktoré budú môcť jedine oni. Dieťa predsa potrebuje pohladiť a hlavne veľa lásky😢