Sestra nemá so svojou 14-ročnou dcérou ideálny vzťah

14. jún 2023

Ahojte, sestra má 14 ročnú dcéru no nemajú spolu taký vzťah aký si vysnívala. Dcérka je neskutočne zaťažená na otca, ale to už od malička. Od bábätka si ako keby vyžadovla čisto pozornosť otca. Ku mame teda sestre nikdy nemala taký vzťah, pritom nemám pocit žeby na ňu sestra bola nejak zlá. Ba naopak ona sa snaží aby ich vzťah bol lepší no nedarí sa. Ona je proste také tatinové zlatíčko. Zo všetkým ide za ním a nie za ňou. On ju všade brával, aj bráva. Či už keď išiel za kamarátmi tak malú ťahal zo sebou. Sestra mala dcérku príliš skoro. Ona mala 18 a on tiež 18. Ja som jej hovorila či to nie je možno aj pre to, že ho berie nejako bližšie. Ale neviem. Chcela by som jej nejak pomôcť, aby sa ich vzťah napravil. Ona už aj uvažuje nad rozvodom pretože ich manželstvo nie je úplne dokonalé. V poslednej dobe sa dosť často hádajú. Máte nejakú radu ako by sa mohla sestra s dcérou zblížiť? Zažili ste niekedy niečo podobné?

lvulik
14. jún 2023

A sestra vôbec chce aby si jej s tým pomáhala ty a riešila to na internete? Prehnaná iniciatíva, najmä keď sa ťa to netýka, často škodí..

autor
14. jún 2023

@lvulik Sama sa ma niekoľko krát pýtala ko by ich vzťah ohla napraviť. Sme si dosť blízke už od malička a šte k tomu je to anonýmne☺️

ivangeline
14. jún 2023

Tak ze bude mat rada jej otca. 🙂

autor
14. jún 2023

mohla* ako*

autor
14. jún 2023

@ivangeline Ona ho má rada akurát to medzi nimi poslednou dobou škrípe😄

unicornlady
14. jún 2023

Nejaké spoločné trávenie času- bicykel, výlet, vziať ju na nákupy a pokecať niekde na zmrzline, veď o niečo sa dievča asi zaujíma, tak snažiť sa k nej cez to priblížiť, prepojiť

A keď ju otec všade so sebou brával, prečo nešla s nimi aj tá tvoja sestra? Ako rodina spolu?

sasitimi17
14. jún 2023

A preco hned rozvod ked to medzi nimi skripe len poslednu dobu? ved nech sa snazia to spolocne nejako zachranit, nie hned za kazdu blbost rozvod.
A nech skusi robit s dcerkou to co ju bavi, nech idu spolu nakupit nove oblecenie, do kina, a vsetko co bolo vyssie spomenute, vypocut ju a bez toho aby ju usmernovala a poucala.

melanta
14. jún 2023

Poznám 2 rodiny, v oboch sú 2 deti, v oboch je to chlapec a dievča a v oboch obidve deti viac inklinujú k otcovi. Vieš prečo? Pretože otec je ten, kto si večer sadne s nimi k počítaču a zahrá si playko, zoberie ich do shoppingu, on ich cez víkend berie na bicykel, k vode, na kolotoče, na výlety do prírody, vozí na šport. Sama píšeš, čo všetko robí muž tvojej sestry pre dieťa, ale ani slovom čo robí ona. Akurát že majú momentálne problémy, tak premýšľa nad rozvodom. To fakt? Namiesto riešenia problémov rovno rozvod? Mimochodom, mala som dcéru vo veku ako tvoja sestra a s dcérou mám skvelý vzťah. Čiže vek nie je argument. U nás to bolo o tom, že od začiatku som bola ja tá, ktorá vymýšľala aktivity, stále sme niečo robili, niekde boli. Sestre odporuč, aby partnerské problémy riešila a nie sa rozvádzala, aby dcére nijak nedávala najavo že je sklamaná z toho, že inklinuje viac k otcovi a nech trávi s dcérou čo najviac času s programom, ktorý dcéru baví.

autor
14. jún 2023

@melanta Ona občas vybuchne a skríkne na manžela stým, že ona ju nosila 9 mesiacov pod srdcom a ona má radšej jeho...... Ale inak k tým ich problém, tam naozaj neviem prečo to chce riešiť hneď rozvodom. Ona mi povedala k tomu rozvodu len toľko, že keď sa rozvedú tak sa im obom bude ľahšie "dýchať" a. že je väčšia pravdepodobnosť, že dcéru zveria do starostlivosti jej, ale to neviem či úplne takto funguje😀

unicornlady
14. jún 2023

Stále ale nevieme, ako sa tvoja sestra venovala dcére, a prečo netrávila čas spolu s manželom pri tých činnostiach.

Rozviesť sa len kvôli tomu, aby jej zverili dcéru je detinské. Navyše, myslím, že takéto väčšie deti sa tiež môžu vyjadriť k tomu, kde by chceli byť.
Tvoja sestra asi nestihla dospieť, lebo zavčasu otehotnela. Nech skúsi začať pracovať na sebe, byť vyzretejšou, zapojiť sa do tých činností a nie sa urážať.

melanta
14. jún 2023

Sestra mi príde ako celkom nevyrovnaná osoba. Kalkulovať s tým, že keď sa rozvediem, dcéra bude u mňa a nie so svojím otcom, to je priam choré. Asi by som v tomto prípade odporúčala sestre psychológa.

sense
14. jún 2023

A ne pramenia ich problémy v manželstve práve z toho ze sestra žiarli na manžela?
A je si sestra vedomá aj toho ze v prípade rozvodu pôjde dcéra k otcovi keďže je vo veku kedy závaží aj jej názor?. A pokiaľ bude otec chcieť a mat aj podmienky tak pre súd to v dnešnej dobe závaží najmenej ze žena výnosi a porodí.
Ďalej píšeš ze otec brava dieťa všade ale ani slovkom sa nezmienujes o tom ako a hlavne koľko trávila matka so sestrou. Áno žena výnosi a porodí ale to neznamená ze je automaticky lepší rodič.
A apropo dcéry co vidím v okolí viac inklinujú k otcom ako k matke dokonca aj keď je vzťah matka dcéra dobrý. A synovia zas k matkam

autor
14. jún 2023

@unicornlady Tak nie nepodielala sa na aktivitách ktoré pre ňu vymýšľal otec petože jej prišli nezaujímavé. Jej manžel je automechanik, miluje sa šprtať v autách a dcéru už od malička brával so sebou, pretože sestra mala málo kedy čas tak ju srážil. Tam vlastne vzniklo to, že keď malá začala rásť tak už bola ako keby naučená na ten čas strávený s otcom a nie mamou....

januska12323
14. jún 2023

Chcela by mať s dcérou vzťah ale nič pre to nerobí, kde bola doteraz? Ak sa rozvedú pri takej veľkej slečne sa budú pýtať aj jej a kľudne sa môže stať, že mamu navštívi raz za mesiac.

autor
14. jún 2023

@januska12323 Tým, že otehotnela priskoro tak sa po pôrode snažila dohnať veci ktpré nemohla. Chodila na nechty, kávy, vlasy atď. O malú sa prakticky staral otec, ale aj tak si myslím, že by mala slečna trošku času tráviť aj s mamou a nie len otcom.

unicornlady
14. jún 2023

Ok, ale nepredpokladám, že by aj dcéra opravovala autá. Len si zvykla na čas strávený s ním. Stále môže tvoja sestra nájsť kopec vecí, čo mohli robiť spolu, napr. dcérka mohla pomáhať pri varení, vešaní prádla, .. deti sa radi začleňujú do činností, lebo sa cítia potom dôležitejšie.
Dievča je v puberte, asi sa trochu už zaujíma o chlapcov, o výzor, oblečenie, možno hudobné kapely... Určite sú veci, cez ktoré si môže k nej matka nájsť cestu.

unicornlady
14. jún 2023

Aha, spomínaš, že sestra sa až tak nestarala, lebo dobiehala zameškané. Ale tak nech sa nečuduje, že ten vzťah nemajú vytvorený. Ale ako vravím, stále sa to dá a môžu vymýšľať "babské veci"

lauriik
14. jún 2023

Dieta moze prirodzene preferovat jedneho rodica a nespravis s tym nic. Ja mam dve dcery, starsia je odmalicka cisto tatkova. Oni sa zboznuju a pritom nemaju ani spolocne zaluby, ako bolo spomenute vyssie. Na bajk, zmrzlinu, kruzky a vylety s nou casto chodim len ja a ak ide aj manzel tak ideme spolu. Ale ona na tatka neda dopustit. Nie, ze mna by nemala rada. Pride si pre objatie, pokecame, zasportujeme si spolu ale rano pride do spalne a lahne na tatovu stranu postele ☺️ A druha dcera je od malicka mamin cecek a manzel sa moze aj rozkrajat a aj tak preferuje mna 🤷🏼‍♀️

A teda neviem co ma vztah dcery s matkou spolocne s temou rozvod, to som nejako neuchopila ako to suvisi.

autor
14. jún 2023

@unicornlady Ona sa snaží, ale dcera ju stále zruší s tým, že nemá čas pretože idú s otcom tam a tam. On jej vymýšľa program na každý deň. Raz mu síce povedala, že nech si na dnešný deň s dcérou nič neplánuje pretože ju chce zobrať von. On aj tak urobil, ale potom prišla sestre do mesta kamarátka s ktorou sa dlho nevidela tak dcéru nechala doma a šla si s kamarátkou na drink. Tu súhlasím, že urobila hlúposť, no od tejto pokazenej "akcie" už jej manžel nerobí také, že nechá jeden deň voľný aby sa na to napokon ona vykašľala. Trávi s dcérou rád čas čomu ja chápem, ale sestra je z toho nešťastná..

januska12323
14. jún 2023

Tak je samozrejmé, že dieťa má radšej rodiča ktorý sa o ňu zaujíma. Sestra sa mala zobudiť už dávno. Teraz si ju môže získať už len ako kamarátku, ako matka pri nej vlastne nebola.

sasitimi17
14. jún 2023

A preco napriklad nechodia na vylety spolu ako rodina?

unicornlady
14. jún 2023

Vzťah k dieťaťu sa buduje prvé roky života. Na toto sa tvoja sestra vykašlala.
Potom, keď dcéra súhlasila, že s ňou strávi deň, sa tvoja sestra na ňu znova vykašlala.
Čuduješ sa, že dcéra za ňou nejde? Asi nemá veľmi dôvod veriť vlastnej matke, že sa na ňu môže spoľahnúť, ak matka sa jej veľmi nevenovala.

autor
14. jún 2023

@unicornlady Tomu rozumiem, ale možno by pomohlo ak by sa aj otec trošku zobudil a povedal dcére, že sa tak ma mame chovať nesmie.

unicornlady
14. jún 2023

A ak nechce byť dcéra sama s mamou, nech sa mama zapojí do tých otec-dcéra činností.
Tvoja sestra sa uráža za to, že dcéra chce byť s otcom, pričom ona sama sa nechce pripojiť k nim.

lucka_ke
14. jún 2023

ja mám z toho pocit, že tu ani tak nejde o vzťah matka-dcéra, ale pomstiť sa otcovi, že si s dcérou lepšie rozumie... ja tiež nemám s mamou dobrý vzťah, ale nasilu sa to nedá, proste si s ňou nerozumiem, rešpektujem ju, vážim si ju, ale nezdôverujem sa jej

maranta_leuconeura
14. jún 2023

Tvoja sestra je zjavne mentalne este decko. Po rozvode pojde dcera bud do striedavej starostlivosti alebo sa vypyta k otcovi, 14 rocnu urcute proti jej voli nepridelia do vyhradnej starostlivosti matke. Navyse, aj keby bola nema, otec vie zdokadlovat predpokladam, ze s dcerou uz teraz travi viac casu a ma o nu vacsi zaujem

autor
14. jún 2023

@unicornlady Tak ju tie ich aktivity nebavia. Oni chodia do zábavných parkov, ale ona s nimi nejde protože neznáša kolotoče a veľa ľudí po kope. On ju berie na koncerty a ona s nimi nejde protože tam je opäť veľa ľudí a strašný hluk. On keď chodí s kamarátmi k vode tak berie aj ju pretože jeho kamoši majú rovnako staré deti, ale ani tam nejde pretože prírodná voda je plná baktérii a podobne. Ale on ju volá všade aby šla s nimi ak chce. Ona by bola radšej keby šli spolu všetci nakupovať.. Čomu ja samozrejme rozumiem

unicornlady
14. jún 2023

No ja napr. nakupovanie veľmi nemusím, zohnať normálne oblečenie je zázrak.
Takže sa nečudujem dcére, že radšej uprednostní nejakú činnosť, aktivity.
Do vody tvoja sestra ísť nemusí, bárs aj keby si knihu čítala na deke, ide o to, aby ten čas trávila s nimi.
Muž sa teda snaží, volá ju. Má záujem o fungujúcu rodinu.

sense
14. jún 2023

Nuž kým mladý otec dieťaťa zapojil do svojho života aj dcéru, tvoja sestra (alebo ty) zo života dcéru odstrihla. Lebo nechty a káva boli dôležitejšie. Neskoro plakať nad rozliatym mliekom. V pubertalnom veku si pozornosť nevynutis a ak pôjdeš na to násilím dosiahneš úplný opak

limoncino
14. jún 2023

Tak myslím, že tu je to celkom jasné. Mama mala zrejme iné priority ako dieťa, prakticky ju vychoval otec, trávil s ňou čas a budoval si a ňou vzťah. Tak ako čo iné sa dalo čakať? Tebe by tiež nezaškodilo sa na to pozrieť trochu nestranne