Vzťah nám upadá
nájde sa tu ešte niekto komu vzťah upadol?sme spolu 7 rokov.máme dve malé deti,no náš vzťah nejak upadol.chýbajú mi tie časy,kedy sme sedeli a rozprávali sa,bozkávali sa len tak,objímali sa.teraz je to asi tak že ja doma s deťmi,muž v práci.muža milujem nadovšetko a neviem si predstaviť byť bez neho,len tá vášeň medzi nami už chýba.príde večer s práce,sadneme si pred tv navečeriame sa a tým to hasne.pristihneme sa ako sedávame každý na druhej strane sedačky,ak sme vonku s partiou sedíme vedľa seba,len ako kamaráti.sex to už ani nehovorím.bud je niekto chorí a treba sa o neho starať,alebo sme unavený,alebo sa budia deti.sex možno raz za týždeň.niekedy ani to nie.
@drobec888 my sme spolu 8rokov a v nasom vztahu udrziavame spolocne aktivity, nejake spolocne konicky, vecer si zahrajeme karty pri vine..sice deti nemame este, mozno sa to potom zmeni ale uz 6rokov zijeme v jednej domacnosti s chorym clovekom o ktoreho sa starame a niekedy to je ako staranie sa o male 5rocne dieta..ale nejako to neovplyvnilo nas vztah...
proste najhorsie je ak sa zena upne iba na deti a domacnost, muz sa uplne na uzivenie rodiny a potom vztahy chladnu...musite si najst cas aj na vas dvoch, spolocne konicky, trochu casu osamote..potom pride opat debata a spominanie a taka ta svieza iskra do vztahu
@drobec888 , my sme s muzom 7 rokov manzelia, ale spolu sme 14.-ty rok. Tiez mavam pocit, ze sme len ako kamarati vedla seba, kolkokrat sa uz ani nerozpravame, kym ulozim deti, je 9 hodin, este nieco porobit, on si sedi pri tablete a potom rovno spat.
Ale, ako pise puffu, o vztah je treba sa starat. Pri malych detoch to ide velmi tazko, najst si cas len na seba, ale ide to, ked nie kazdy tyzden, aspon raz za mesiac. Nehovorim, ze ist niekam sami, pokial nemate strazenie, tak to ide dost tazko, ale tak si posediet, otvorit si flasku vina a vypnut televizor 😀. A neboj, ak sa naozaj lubite, tak ked deti trosku podrastu, aj toto sa zmeni.
@puffu, o choreho cloveka som sa sice este nestarala, ale myslim si, ze je to dost velky rozdiel oproti starostlivosti o male dieta, resp. viacere male deti. Zalezi samozrejme ako chory je, ale predpokladam, ze k nemu netreba niekolkokrat v noci vstavat, cely den sa starat - varit, krmit, prebalovat, prezliekat, vodit von, venovat sa, citat, hrat sa, atd. Toto su veci, ktore si neuvedomis, kym nemas deti 😉. My sme boli s muzom 7 rokov, kym sme sa vzali a este potom rok bez deti a to bolo neporovnatelne s tym, ako sa vsetko zmenilo po narodeni prveho a potom druheho 😉.
Ale s tym, ze o vztah sa treba starat aj po narodeni deti uplne suhlasim 😉
@drobec888
@bonaqa2013
@adka12
@puffu
moji rodicia sa stale vodia za ruky. aj moji stari rodicia. a ja im vzdy /v dobrom, samozrejme/ zavidim. kazdy na nich pozera na ulici, kazdemu to pride mile. myslim, ze ono je to aj v takychto malych milych gestach, ked sa ludia aj po 62 ci 40 rokoch manzelstva vedia chytit za ruky, ked idu po ulici. Moj otec casto moju maminu oslovuje mamičko alebo liduško, ona ho tiez oslovi zdrobnelinou. dedo a babka frflu na seba, ale oni sa k sebe pritulia, pohladia, ked si vlezu do vlasov, tak babka sa vzdy prituli, milo usmeje. ja mam pocit, ze my, mlade pary sme na to pri tych vsetkych povinnostiach zabudli. nasi toto robili od kedy sa pamatam. nemali problem nas dat k babke, neskor nechat samych, zasli si posediet na veceru alebo len tak ku kave, vedeli si najst cas na seba. a stale som mala pocit, ze ked nieco robili, robili to pre seba a pre nas. nie, aby ini zvonka posudzovali, ale aby my sme boli v pohode. no co ked ja furt hladam takeho chlapa jak je moj otec a furt mam s tym problem, lebo ziadny sa mu nevyrovna 😀 😀 v kazdom pripade minimalne nasi a stari rodicia su mi v tomto zahadou, co vsetko za tym je, ako to robia.
Cez vikend naplanovat program s celou rodinou, ak mate niekoho kto postraži večer deti, tak von sami dvaja, na večeru, do kina, alebo ked deti spia, vypnut telku a komunikovat. To čo opisujes zaziva veĺa manzelstiev, držim palce
@onlika .. treba, sama nemoze ist ani na zachod, treba krmit, v noci ak zakrici tak vstat,vsetko za nu vybavovat.. ma sklerozu, demenciu, je slepa a na voziku... ale jasne, deti su ine, napisala som ze sa to moze zmenit po prichode deti...momentalne sme v takejto situacii a sme tu 24/7 takze som iba uviedla taky priklad kedze je to vazne ako take 5rocne dieta ako to riesime my, kedze robime kazdy den tak volneho casu na nas dvoch je malo...
@mawka presne to je za tym - dokazali dat deti na starost starym rodicom a postavit na prve miesto vztah medzi sebou 😉 pretoze si boli vedomi toho, ze jedneho dna deti odrastu, osamostatnia sa a oni ostanu sami. neznamena to, ze sa nestarali, ale dokazali si povedat aj nie - netahali deti so sebou na wc, lebo plakali, neprestali sa rozrpavat s muzom, lebo dieta sa dozaduje slova. vedeli detom povedat, pockaj - rozpravam sa s mamou/otcom... a deti pockali.
a mali viac casu travit ho spolu - ako rodina. ked si vezmes ako to dnes vyzera - matka pracuje (to vies sama), otec pracuje, vidia sa mozno vecer, obaja padaju na hubu...a unava podnecuje prehnane reakcie. potom staci, ze partner/-ka nieco poznamena a uz to ide - berieme veci osobne... urcite, ze aj oni mali svoje problemy, ale vtedy nebolo vo zvyku hned pri prvom probleme hadzat flintu do zita, ale riesili sa problemy... dnes v podstate nie je cas,.. a kym pride k rieseniu, tak je to uz tak nabalene, ze uz sa to v podstate neda ani rozbalit (nehovorim teraz o problemoch s domacim nasilim, drogami ci inymi zavaznymi vecami, kde je skutocne jedinym riesenim z takeho niecoho odist)... 😖
@drobec888 no ja z toho co pises nemam pocit ze vas vztah "upadol" ale ze sa vyvinul... mate male deti, ked je chripkova sezona stale niekto kasle, sopli, zvracia, prata, odpadna od unavy na gauc...
Vasen uz bola, nechapem naivne predstavy niektorých zien , teraz nemyslim konkretne teba, ze po 10r vztahu sa bude na nich muz vrhat s ruzou v zuboch... sadnisi nagauc k nemu a hotovo, zájdite si spolu sami niekam von
@mawka ze nas odkladali k babkovcom bolo bezne ale preco... moja mama teda byvavala o 15,00 doma vysmiata ako leco, dnes... dobehnem z roboty o17-18,00 ulohy, strava, a uz je cas spania... popravde ja s detmi som par hodin denne a poom padnem na hubu od unavy aj s muzom, takze "odlozit" decka k babkam nemam ani potrebu. Mne babky viac pomozu ked nas pozvu na obed 😀 😀 😀
@puffu chory dospely clovek, pokial je na tom psychicky dobre je neporovnatelny s malym deckom, naozaj to pochopis az ho budes mat... ja i s muzom napr posledne 2t uzivam luxus ze vecer , rozumej po 22,30 si mozem KONECNE pustit film a nie nejaky detsky animak, lebo mam uz odrastene mensie dieta juchuchuuuuu 😎 ( ma 2,5roka)
sme spolu 20r, 10r vydata 😎
@bubelko
@eeffka
hej, ten cas. moj otec sice chodil na dve smeny, ale na 8 hodin a len po-pia, mamka robila po-pia od 8.00 do 16.00. takze mala cas nakupit, mala cas sa nam venovat, sice sme mali kruzky a podobne, ale nebehala ako ustvana zver vecer z roboty a este behom hodiny stihat 30 veci naraz. to je fakt. a fakt je ten, ze sme mali cele vikendy len pre seba. a uplne fantasticke bolo - a to sa velmi dnesnym chlapom nechce, ked moj otec vsetko mame pomahal. on aj okna umyval, proste nesedel na gauci a neskrabkal si vercajch. tym padom mali rychlejsie aj navarene, aj upratane a ostalo im viac casu na seba alebo na nas. a vela krat s nami siel tatko sam na cely den prec trebars v sobotu a mamca mala veget.
@puffu , preto som pisala, ze zalezi, ako moc chory ten clovek je. A 5-rocne dieta, to uz je relativne pohoda 😀 😀 😀.
Takze preto suhlasim, otvorit si flasku vina, sadnut si, rozpravat sa, hrat karty alebo cokolvek ine 😉
@eeffka , to je presne to, co pisala nad Tebou bubelko - mama chodila domov o 15, maximalne 16 a cele poobedie pred vami. Teraz sa vsetci niekam zenieme a ani nevieme kam ☹. Ja mam deti zatial v skolke, ale uz teraz mam strach, co bude v skole, kedy vlastne budeme stihat robit ulohy atd. No este mam rok cas 😅
@drobec888 ahoj, u nas to vyzera podobne. mam taky pocit, ze deti na prvom mieste, potom robota muzova, potom staranie sa o nich, aby mali plne brucha... potom vecer telka, pocitac, od prazdnin sa aspon mame aspon trochu porozpravat sami, potom muzova skola kedze chodi na vysku a potom vsetko ostatne. zijeme ako ja hovorim rychlostou blesku. a nemame sa kedy zastavit, lepsie povedane uz sa nevieme ani zastavit ani jeden ani druhy.
@eeffka ale ona nie je dospela v podstate, nie je ani svojpravna..nevie si ani zapnut cd prehravac, ani otvorit krem, ani sa prikryt nevie..ale to je jedno..ja som tu uviedla iba priklad ako to riesime my v nasom vztahu kedze mame na seba malo casu...a ja koncim az po tejto pracovnej dobe ako si uviedla ty, s muzom sme osamote az od 23hod...
@katarina644 a este aj to. neboli socialne siete. ti dvaja vecer tak aj boli spolu, nemali nutkanie zapinat technicke vymozenosti. nikto netukal do mobilu. nebolo 300 TV kanalov, nebola taka potreba ich vecne prepinat. hlavne koho bavilo vstat z gauca a chodit prepinat stale, ze 😀 neboli obchodne centra. skutocne sa chodilo von. teda my sme sli do prirody, kazdu nedelu musela byt prechadzka a dlhe prechadzky, krasne vyobliekani, proste nedelne. vela sa chodilo do kina, boli detske predstavenia a do cukrarne, to bola taka odmena pre nas. cukraren. dnes je vsetkeho vela a uz tie decka nemaju taky sviatok zo zakuska ako sme mali kedysi my. trebars aj co sa tyka darcekov. na niektore sme si museli dlho dlho pockat, lebo uz aj to zhananie nasim zabralo kopec casu a vylucne narodky, vianoce, meniny, vysvedcenie. dovidenia. dnes sme schopne v jednom kuse nieco deckam kupovat. nevedia sa uz tak tesit. v tomto smere to bolo kedysi lepsie.
@mawka u nas sme to zaviedli takto podobne ako pises - darceky iba na sviatky, prechadzky dlhe a pravidelne, vela chvil spolu /aj ked krasne vyobliekani nie sme 😀 /.. len s tymi darcekmi mam problem vysvetlit sirsej rodine ako si to predstavujem..
ale ten vecer, to nam kazi pocitac 😀 vzdy si spomeniem na nieco, co tam chcem pozriet a hned je zabity vecer.. takze vecer vztah upada aj mne, ale mozem si za to sama...
@eeffka so vsetkym suhlasim, co si napisala, ale s tym co si odpisala puffu nie, pretoze pisala, ze je niekedy ako 5 rocne dieta, co znamena, ze to asi psychicky uplne v poriadku nie je..
ja som od 8mich rokov zazivala tazko choreho otca doma /fyzicky, aj psychicky/ a teda ak to mozem porovnat so starostlivostou o deti, staranie sa o choreho cloveka je omnoho, omnoho narocnejsie ako staranie sa o vlastne deti... keby si moja mama mohla vtedy vybrat, urcite si vyberie iba starostlivost o deti, ako o vlastneho muza...
@eeffka no ja si praveze myslim, ze je horsie sa starat o stareho a choreho clovek ako o dieta ☹ Lebo aj ked musis stavat k dietatu kazde dve hodiny, ako ja k svojej slecne do jej 7 mesiacov, zena je jednak naplnena hormonmi, jednak je odmenovana tymi pokrokmi ako je prvy usmev, prvy smiech, prve chytenie za rucku, atd. Ale s chorymi ci starym clovekom je to len horsie a horsie. 😔
@puffu
@drobec888 ako uz pisali kocky hore, o vztah sa treba starat. Vasen casom opadne, a zmeni sa na lasku.
No a co spravit, aby to slo?
1, vypnut PC. Zapinat ho az o 22.30, ked uz mate po manzelskych povinnosiach. Len tak pre srandu, kolko casu stravite s manzelom za PC?
2, robit aktivity spolocne. Hrat spolocenske hry, zahrat si bedminton, ping pong, trosku sutazivosti urobi vo vztahu divy 😎 A kto vyhra, moze si vybrat svoju vyhru u partnera 😝
3, kedy naposledy si napisala partnerovi nejaku steklivu sms alebo list ci email? Tak to skus.
4, vikend bez deti alebo aspon vecer urobi divy.
5, a hlavne je to o psychike. Nechat starosti z prace v praci, ak si Ty mala zly den s detmi, nemusis to vesat chlapovi hned, ako otvori dvere. Usmevy, dotyky, ked sa deti nepozeraju, posepkanie nieco do uska, aby to nepoculi, nejake tie pomocky v spalni ...
Drzim prsty 😉
@mawka my takto fungujeme s manželom a teda fakt je dôležité prejavovať si tú náklonnosť navzájom . Ja nemám problém pritúliť sa , chytiť za ruku , pobozkať sa pri príchode , stretnutí , odchode. to sú všetko také drobnosti , ale sú veľmi dôležité. Tiež niekedy nevieme ani kde je sever a to už obaja cítime, tak sa utrhneme ideme do divadla , alebo len na pivko , či kávu aspoň na hodinku , našťastie staršie decká sú už väčšie a v kľude opatria aj najmenšiu, predtým sme poprosili babku o pristráženie . Svojím vzťahom sa treba venovať a niekedy sa treba aj premôcť , aj keď som unavený, či sa mi nechce, alebo vydržať aj keď práve ťahám za kratší koniec .
@jana_eyre anoo ja podobne. tiez stale nutkanie, sak nieco chcem kuknut a potom tam skysnem pri pc. uz sa mi ale podarilo apr vikendov sa ho ani nedotknut 😀 ale ano, je to svojim sposobom zavislost. mat ho tam a nezapnut ho, ono je to niekedy tazsie nez sa zda. sa priznavam 😀 pekelny stroj.
@onlika Možno bude tento príspevok vytrhnutý z kontextu témy, len mi nedalo nezareagovať na hodnotenie nepodložené skúsenosťou.
Neviem, ako chorý je tento konkrétny človek, ale môžeš mi veriť, že všetko to, čo si vymenovala ako to robiť netreba, práve robiť treba. A je to ešte ďaleko ďaleko horšie, ako len tie spomínané úkony. To však spozná ten, kto to prežíva/prežil (čo tak skúsiť predstaviť samého seba pri prebaľovaní pokakanej plienky bábätka verzus dospelého nevládneho človeka?)
Starala a vychovala som svoje dieťa a doopatrovala som svoju ležiacu a veľmi chorú mamu, takže to viem porovnať. Kým starostlivosť o dieťa nás s manželom spájala, opatrovanie mamy fungovalo presne opačne a nieslo so sebou problémy a psychické aj fyzické trápenie. Chce to v rodine veľa lásky, pochopenia a tolerancie, aby to nenarušilo vzťah.

Bežný reálny vzťah 2 ľudí. My sme spolu trošinku dlhšie, a tiež veľmi podobné. Ale ja sa nesťažujem. Takto to vačšinou vyzerá vždy keď prejde tá vášnivá láska plná zamilovanosti do tej skutočnej lásky.