Vzťah s Arabom
Asi trošku odveci otazka ale snad sa tu niekto s odpoveďou nájde ..som vo vzťahu s arabom ..z tuniska..zatiaľ je to v začiatkoch a práve preto sa pytam má niekto skúsenost s takymto vzťahom ?🙂 s moslimom ?🙂 na filmy nedávam ..sama mam v rodine araba v pokrvnej rodine ..ale vzťah uz je čosi iné🙂 nejake rady ci sa takýto vzťah dokáže zadarit ?🙂 ďakujem 🙂
@erjona a este k tebe...v podstate mi je do tvojej viery nic, takisto mam ehm v pazi do akej miery je tvoj muz praktikujuci ci nepraktikujuci moslim...
len som chcela podotknut ze fotka vianocneho stromceka nie je ziaden "Dokaz" o slaveni Vianoc, vies stromcek, darceky i vianocnu veceru maju aj ateisti, ze vraj aj v Cine ci Japonsku sa rozmohli vo velkom vianocne stromceky a darceky, proste sa im to zapacilo, ako pekny zvyk 🙂 🙂 🙂 Skutocne slavenie Vianoc je vsak o niecom inom 😉 😉 O prijati Dietata, Bozieho Syna do svojho srdca, o slaveni jeho narodenia, navstiveni kostola /aj to mnohi robia len formalne/, stromcek ci darceky su len kulisa... bez obsahu to vsak nie je "slavenie Vianoc" 😉 🙂
@erjona
@jozefinka111 ja úplne rešpektujem osobnú voľbu človeka v akomkoľvek smere, či žije tak, alebo onak, je to jeho právo, ale nechápem tú potrebu obhajovať svoje súkromie. Iné je hájiť názor, postoj, presvedčenie, ale potreba hájiť si výber partnera? Veď je to výlučne vaša súkromná vec. Ak ste spokojné a šťastné tak to snáď nikomu nemusíte dokazovať.
@jolinka určite, my sa tu bavíme o ženách, ktoré dobrovoľne prijímajú isté podmienky, ktoré by pre iné boli neprijateľné. A pointa je tá, že ak niekomu niečo vyhovuje, tak iného do toho jednoducho nič nie je 😉 Ak to po čase vyhovovať prestane, je na dotyčnej, aby si to riešila a je to zas len jej osobná vec. Ak sa niekto opýta na názory, mal by vedieť prijať aj tie, ktoré sa mu nepozdávajú...ale už presviedčať niekoho, že nemôže byť spokojný...LEBO, tak to mi príde dosť smiešne. Ľudia jednoducho môžu byť spokojní v rozdielnych podmienkach, je to individuálne. A dokonca aj vzdelaní ľudia môžu mať úplne inde hranice, čo je pre nich prijateľné a čo nie, než iní vzdelaní ľudia. Prijať tieto rozdiely a rešpektovať ich je obsahom pojmu tolerancia 😉
@alaguema iste...ja som vsetkymi 10timi za toleranciu 😉 😉 😉 Lenze.... tym nechcem povedat ze sa to tyka konkretne erjony a jozefiny, 😉
vseobecne chcem tym povedat ze clovek dlhodobo vareny v zlych podmienkach pre urcitu psychicku rovnovahu prijme tieto neprijatelne podmienky ako prijatelne, vyvinie sa "stokholmsky syndrom" ☹ ☹ atd atd.... co by este stale bolo mozne tolerovat ako "osobnu volbu" dospeleho cloveka ...keby v tom neboli deti.
a toto ja povazujem za podstatne...ze tie zeny vyberaju taky zivot aj pre svoje deti, ktore by si ho dobrovolen nezvolili, ano aj deti si zvyknu, lebo nepoznaju ine...ale aj tak je to pre mna neviem ako to nazvat, proste tolerancia je super len do urcitej hranice...preklopenie sa do pozicie, ze som lahostajna k osudu vlastnych deti mi uz tazko tolerovat. ☹
@alaguema preto je u mna vyber partnera dolezity nie len pre moje osobne uspokojenie /ale samozrejme treba aj to 🙂 🙂 / ale aj z hladiska nasich buducich deti, akeho budu mat otca, aku buducnost...
Mozno som nejaka "ina" ...ale pre mna je toto dolezitym ukazovatelom zrelosti zeny, ze uvazuje pri vybere partnera aj o tychto veciach.
Samozrejme clovek sa individualne moze seknut pri akomkolvek muzovi akejkolvek narodnosti, teda aj pri nasich rodnych Slovakoch... ale potom uvazujem aj o variante, ze co ak to nevyjde, ake mam moznosti v tej a tej krajine, v tej a tej kulture...
@jolinka nesúhlasím...povedať, že sú ľahostajné k osudu svojich detí by sa dalo povedať aj o ženách, ktoré splodia dieťa s alkoholikom, násilníkom, nezodpovedným indivíduom....a predsa to asi tak nebude. Každý žije s určitou nádejou, že to bude dobré a keď sa to pokazí, tak sa zase žije s tým, že sa to snáď napraví, alebo sa pokúsia to napraviť. Týka sa to nás všetkých, každý sa s niečím v živote potýka...Súkromné rozhodnutia človeka by mali byť okolím plne rešpektované...ako sa hovorí, každý je strojcom svojho šťastia, treba to nechať na nich.
@alaguema ale ano presne tak...nezodpovedne su aj zeny ktore splodia deti s nasilnikom a alkoholikom ak o tom vedia ☹ ☹ ☹ teda aj tu na Slovensku, ved ja neobhajujem vyber partnera nasilnika ci alkohlika...ale chvalabohu ze je to Slovak 🙄 🙄
samozrejme, clovek niekedy, /niekedy dost casto, lebo ludia sa vedia pretvarovat/ nevidi do vnutra druheho cloveka, takze je pochopitelne ze niekedy tu nasilnu povahu uvidis , ked uz je neskoro... ale potom preco zvolit pre zivot krajinu, kde je vacsie riziko, ze ma v pripade omylu v partnerovi nepodporia zakony daneho statu ci rodina 😒 😒 😒
Určite sa nedá generalizovať, ale ak by ten Arab bol muslim, tak by som bola na pozore - včera mi brnkla do nosa jedna prednáška... Hm, aby som nepočúvala hudbu, lebo by som v nej mohla počuť mužský hlas, alebo nikdy nešla sama do divadla, lebo by ma v tme mohol niekto osahávať? alebo toto?
"Nejdříve na mě letěla pánvička a poté i žehlička,“ dělí se Bitarová o své negativní zkušenosti. Se svým úmyslem se předem svěřila svému manželovi. „Řekl mi, že jsem rozmazlená Evropanka a ať počkám rok či dva. Prý se to potom podá,“ přidává česká exmuslimka manželovu reakci. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hi...
@jolinka diverzita znamená rôznorodosť. A myslela som tým rozdielne povahy ľudí...ako je niekto opatrný, ako napríklad ty a niekto živelný a ide do všetkého "po hlave". Nech je akýkoľvek, myslím, že vychovávať dospelých ľudí je trápne a to som ešte použila mierny výraz. Čo si kto vyberie, to má. Nemyslím, že každý jeden vzťah s moslimom znamená automaticky násilie. Mám známych, ktorí sú zanietení cestovatelia aj sama som trošku pochodila, ja som však v Iraku nebola, oni áno. Zo všetkých krajín, ktoré precestovali, a nie je ich málo, sa im zdali ľudia v Iraku absolútne najsrdečnejší, najľudskejší, najpohostinnejší. Veľmi by asi poopravili tvoj názor na moslimov. Podotýkam, že to nie sú ľudia, ktorí by niekam šli na dva týždne so sprievodcom. V krajine, ktorú chcú spoznať, žijú aj niekoľko mesiacov medzi domorodým obyvateľstvom. Ja som mala dosť kolegovcov moslimov a aj zlé skúsenosti, poniektorí sa skutočne ku kolegyniam chovali nadradene, boli sme v EÚ, takže pomerne rýchlo boli aj uzemnení... a poznám aj tuniský pár, kde je on pod papučou...nedá sa zovšeobecňovať. S násilím muža voči žene sa môžeš stretnúť aj na Slovensku a je ho až až.
@alaguema dakujem, viem co znamena slovo diverzita 😉 😉 😉
Moj nazor na moslimov nie je o tom ze su nesrdecni, neludski a nasilni 😉 😉 😉 nechapes o com hovorim? o tom ze, nasilie samozrejme stretnes aj na Slovensku, u slov. muzov a samozrejme zena robi chybu ak si vyberie muza o ktorom dopredu vie ze ma zle vlastnosti...a to plati aj u slovaka aj u moslima. Takisto aj pri zapadniarovi aj pri moslimovi, mozes veci prehliadnut a prist na chybu az v partnerstve ci uz ked su deti na svete ... 😒
Jedno jedine zdoraznujem uz pri X- tom prispevku... ze pri vybere partnera z moslimskej krajiny a pri vybere partnera z akelkolvek zapadnej krajiny ci kultury je ten ROZDIEL ze pri chybnom vybere ma zena lepsie moznosti v zapadnej krajine so zapdnym muzom.... co sa tyka zivota po rozvode , pridelenia deti, legislativy krajiny ako v moslimskej krajine . Tot vsjo.
To samozrejme nevylucuje ze bude mat zena pri moslimovi stastie a prezije s nim krasny zivot. Ako som povedala, ja osobne /nevravim ze na to myslia vsetky zeny/ ale ja osobne by som uvazovala aj dalej, nielen ako budem zit ja, ale aj moje pripadne deti...ktorych sa mozu tykat pripadne rizika zivota v moslimskej krajine, zly vyber partnera a nasledne tazkosti s rozvodom a detmi ... 😖
@jolinka ale veď ak to tá žena vie a ide do toho aj tak, tak prečo to tebe vadí? A ak to nevie, tak má dosť možnosti sa informovať a ak to neurobí, tak je to opäť len a len jej vec a voľba. Nechápem o čo ti ide.
A ešte by som ti odporučila nahliadnuť do centier pre týrané ženy u nás, porozprávaj sa s nimi, aké "širokánske" možnosti sa pre ne otvárajú po odchode od manžela, ako si nádherne žijú, ak nezvládajú finančne samé utiahnuť rodinu...
@jolinka odpoviem ti na otazku adresovanej sice inej Babe, ale predsa -
to, kto dostane deti po rozvode v moslimskych krajinach je na dohode rodin zucastneneho paru, nevedia sa dohodnut deti do 6 r. Idu automaticky matke, vacsie deti sud prihliada na pozadie rodin ( a tu musim povedat, ze vacsina zien sa deti dobrovolne vzdava z toho dovodu, ze sa mozu 2 x vydat, s detmi sa uz nikdy nevydaju...)
Krizove centra existuju a je ich vela a vedia o nich vsetky zeny, muzi nie...
A ano, od muza mozes v pohode odist k rodicom, pokial stoja za tebou ( vo vacsine ano, ale samozrejme niekedy nie - takisto ako na svk ta rodina nie vzdy podpori...)
A je potrebne aj samotne krajiny selektovat - nie je clovek ako clovek, moslim ako moslim a moslimska krajina ako moslimska krajina....
@vevesh Je naozaj možné, že by sa vačšina žien dobrovoľne vzdala detí kôli tomu aby sa mohli znovu vydať? To je podľa mňa totál proti prírode, že by si nechala "mláďa" v prospech toho, že sa znovu vydáš, to podľa mňa väčšina žien nemôže urobiť, veď sa vži do tej situácie, že by si sa mala vzdať detí, to si radšej pomyslím (v danom momente) že všetci chlapi môžu ísť do prdele, že toto je príliš vysoká cena.
@erjona
vieš čo ohánať sa fotkou stromčeka... ja si dám do rohu izby koberec s mešitou a odfotím ho, a napíšem: tam sa modlím a rozprávam s alahom 😀 ..
mňa by teda zaujímalo, či tvoj ctený manžel si dal krížik z medu na čelo? dal si kapustnicu s klobáskou? kúpil ti niečo pod ten stromček? či stačí hodiť fotku a aha aj my máme Vianoce...nemusela som sa podriadiť?
vieš čo ľutovať ma že mi nevyšiel vzťah s Tunisanom vôbec nemusíš...mne to absolútne nie je ľúto a už som to písala, ďakujem Pánu Bohu že aj keď som bola hlúpa a zamilovaná dvadsiatnička, keď mi ten môj habibi začal hovoriť o tom, že nemám chodiť v krátkom tričku a mala by som si prečítať korán dokázala som sa spamätať...vtedy som si aj napriek veľkej láske uvedomila, že mne teda nikto nebude diktovať čo mám a čo nemám robiť, že mám trochu hrdosti a hlavne mám svoju vieru...a pre nejakého chlapa nezapriem svojho Boha....asi tak
@jolinka vieš, ja skutočne nemám potrebu niekomu v tejto debate chytiť stranu, ale ad jedna: rozhodnutia dospelého človeka treba rešpektovať. Ad dva - zbytočne ironizuješ, poznám postavenie žien v niektorých moslimských krajinách dosť presne a ja za seba by som povedala NIE. Iných neriešim. Jedna vec je dať názor a druhá je hučať do niekoho v kuse. Na margo centier - u nás sú, áno fajn, ale postavenie ženy, ktorá ušla z domu pred násilníkom nie je ani zďaleka ružové, v mnohých prípadoch takmer zúfalé....Treba vidieť reálne aj podmienky u nás doma.
@vevesh fakt? idu deti sudom matke? a tyka sa to aj matiek cudziniek? nehovorim o muslimkach v krajine, tie maju mozno o trochu lepsi status a aspon maju v krajine svoju domacu rodinu...ktora ich prijme? ale ked sa cudzinka rozhodne vratit do svojej krajiny ku svojim rodicom v pohode idu deticky s nou??? hm...
@amanda0405 veru tak
@alaguema tak ja netvrdim ze to je ruzove...to som kde tvrdila ze maju nadherny zivot atd...pozri ale ak tvrdis ze je to v podstate to iste, rozviest sa v islam. krajine a rozviest sa tu,...tie iste moznosti a podpora... OK, ty to asi poznas lepsie... 😉 ja som taka neznala veci... nechapem potom vsetky tie pribehy a boje o deti /nie literarnu fikciu, ale realne pribehy...nakoniec aj tie literarne pribehy maju inspiraciu zo zivota...

@alice107 veľmi sa mýliš...aj vzdelaná a sebavedomá žena môže byť submisívna, ale pod tlakom konvencií a hlavne emancipácie a feminizmu, sa to väčšinou premietne len do sexuálnej roviny a to sú potom tie žienky, ktoré majú pri sexe rady rôzne zvláštne praktiky, pri ktorých sú de facto ponižované - alebo tak by som to vnímala ja, alebo možno ty a ďalších x žien. Napriek tomu im to takto vyhovuje a je to výlučne len ich vec.