icon

Vzťah s Arabom

jozefinka111
5. feb 2014

Asi trošku odveci otazka ale snad sa tu niekto s odpoveďou nájde ..som vo vzťahu s arabom ..z tuniska..zatiaľ je to v začiatkoch a práve preto sa pytam má niekto skúsenost s takymto vzťahom ?🙂 s moslimom ?🙂 na filmy nedávam ..sama mam v rodine araba v pokrvnej rodine ..ale vzťah uz je čosi iné🙂 nejake rady ci sa takýto vzťah dokáže zadarit ?🙂 ďakujem 🙂

silvijam
13. jan 2015

ja osobne by som araba, ci uz moslima alebo nie, nebrala, ani keby mi k nemu miliardu pribalili. Zila som v anglicku, a videla som ako sa spravali. Nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, ale bohuzial, ale je to asi tak ako hadzeme do vreca napr. romov, kde je normalnych asi tak 30 percent, tak to je asi aj s arabmi. Ked ti je s nim dobre tak s nim bud, ja len nechapem, ako niekto moze obetovat skoro vsetko kvoli laske??? odstahovat sa do tramtárie, nechat skolu, a nevedome ani nevies ako sa menis. Ja ti prajem vsetko stastie sveta, len bud ostrazita, nevydávaj sa este, pozoruj. Vidis, on nieje schopny akceptovat zit niekde inde ako v tunisku, nieje mozne aby konvertovat .... tak preco je mozne ze to robis ty? Chces to aj naozaj, alebo to robis len kvoli nemu? Aby si v mylnej predstave, ze to vlastne chces o pár rokov mozno mesiacov neéprisla nato, ze si urobila najvacsiu blbost svojho zivota. Ty si vyberies skolu s takym odborom a kvoli nemu to nechas ?

valy
13. jan 2015

@bodka70 presne, a ak aj vystuduje, o to tazsie to ma potom v zamestnani, ked sa na nu vsetci pozeraju zvrchu, preco nie je doma a nestara sa o muza a deti. cize tazsie po vsetkych strankach.

yanni
13. jan 2015

@maria200981 ono to mas vsete tak, v jednej rodine lepsie, v druhej horsie. ja poznam aj Turkyne co sa tak isto nahanaju ako Slovenky a aj turkyne, co sedia len doma a hovkaju si.
Tak isto mas aj Slovenky, co makaju aby sa rodina uzivila a slovenky, co sedia doma., maju sa super, nic im nechyba.
Taktiez zalezi od muza a jeho vychovy, ako si vazi zenu. Ak videl uz v rodicovskom dome peklo, prenasa sa to s nim aj do dospelosti a do vlastnej rodiny. ak zil v harmonickej rodine, kde muz a zena boli rovnocenni partneri, tak to praktizuje aj vo svojej vlastnej rodine.
Ja nechcem obhajovat mojho muza, moju rodinu. ale uz xty krat pisem, ze okolie, postredie a pomery, v krorych clovek vyrasta, cloveka ovplyvnia na cely zivot.
Moj muz si mna a deti vazi. Sme na prvom mieste. My a az potom ostatna rodina. Ani rodicia, ktori su mimochodom vskutku ok, nie su u neho na prvom mieste. ma vlastnu rodinu a tak je pre neho najdolezitejsia.
Tiez mozem zit ako tvoja turecka babka. Muz zaraba tolko, ze moj plat sa takmer nemina. Len ja minam 😀 😀 😀 😀 Ale je tu otazka ci tak chcem zit. Odpoved je: NIE. Uz som pisala, nestudovala som na to aby som potom cucala doma. Moja robota ma naplna. Clovek potrebuje aj nieco ine ako lietat cely den okolo deti a hrncov. Taktiez cestujeme a vela, da sa to aj ked je clovek zamestnany.
Aky je rozdiel medzi tvojou babkou a mnou. OK aj ja mozem minat muzove penaiaze a aj to robim. ale co ked sa muzovi nieco stane, nebude moct vobec pracovat, alebo len ciastocne alebo nedajboze zomrie? Sirotske a vdovske nas nezachrani. Takto som financne nazavisla. Nemusim cakat na muzove prachy. tvoja babka je na muzovi zavisla, na jeho financiach. Ja na mojom muzovi nie. Nie co sa tyka financii. akurat, ze si neviem zivot bez neho predstavit. bez neho ako cloveka, nie bez jeho vyplaty.

dilino
13. jan 2015

@aliza suhlasim s tebou aj keby neviem ako sme jej radili neda si povedať nech ide skusi a uvidi a prinajhoršom jej zoberie deti ked budu mať a bude bojovať o dalšie prežiti daleko od domova a sama

alaguema
13. jan 2015

@yanni ale v Európe žije veľmi veľa žien, ktoré to majú inak ako ty. Musia deti "odložiť" do jaslí pol ročné a ísť makať, lebo z mužovho platu by všetci nevyžili. Možno by mnohé z nich dali kusisko zo sovjej emancipácie za to, aby mohli ostať pár rokov s maličkými deťmi doma a vychovávať ich, čo by malo byť prvoradou úlohou matky. Aj to jeden z uhlov pohľadu. A ani zďaleka tomu tak nie je iba vo východnom bloku. Videla som to v Taliansku, v Španielsku, v UK...a ďalší uhol pohľadu sú práva otcov - nemáme my to v tej našej kultúre trocha podobné, len v opačnom garde? V Írsku rozvedený otec ako keby ani nemal deti, keď sa tak matka rozhodne. Aj otec je človek, že? Mal by mať práva. Naša kultúra má k dokonalosti ďaleko. A čo sa týka istôt, tak tomu, že existujú verí naozaj len naivný človek. Žena bez vzdelania a praxe skutočne nemá teoreticky extra vyhliadky, ale to, ako sa nakoniec užíví ovplyvní x faktorov a okolností a výsledok môže byť tak neuveriteľne rôzny, že je zbytočné o tom vôbec polemizovať. Rovnako žena emancipovaná môže dopadnúť rôzne. Nikdy nevieš, čo ťa môže v živote stretnúť...takže na nejaké istoty, alebo pravdepodobnosti by som to veľmi neuhrávala.

maria200981
13. jan 2015

@yanni predsa piseme presne o tom istom...ani ja neobhajujem mojho chlopa a nepisem o mojom vztahu ...som stastna....
presne ako pises kde si vyrastala to ta meni a aj tvoju mienku postoje....preto i ked mozes zit ako moja babka nechces.... ale ona chce...jej to pride pohodlne a maximalne spravne takze jej to tiez nebudem brat a vyvraciat....som na materskej teraz ale tiez chodim do prace lebo chcem...

vpodstate sme napisali presne o tom istom...ty mas statsie...ale vela zien nie.....
tak isto ako moja babka ma stastie ale vela zien v TR mozno nie....

cize nikdy i ked nebudem niekoho nabadat aby si bral moslima nikdy nebudem ani hovorit o vsetkych len zle...
nam je vtlkane do hlavy ze alkohol je normalny...od mala vidime palenku na oslavach, svadbach rodinny posedeniach navstevach a nik nam uz do hlavy nevtlcie ze je to zlo.... v inych krajich sa na to pozeraju inac ....
a co narobime ked sme tak vyrastali ...
a moslimkach sa po vacsine nechce pracovat....idu len aknaozaj musia ze chlap nezarobi...ale ano mas pravdu vela turkyn su ambiciozne ..zastavaju velke posty...pracuju studuju..opat je to len o danom cloveku

yanni
13. jan 2015

@maria200981 pekne si to napisala.
a ja osobne som nemala stastie. Ja som isla na to jednoducho inak. Najskor skola, potom praca, vypracovat sa, potom muz, nebolo to stastie ale len nahoda, ze som spoznala prave jeho, dalsia etapa: nieco si spolu vybudovat a potom deti. Takze mame vsetko, co sme chceli.

A na margo toho alkoholu. No neviem kde si ty vyrastala, ale nam do hlav netlkli, ze alkohol je dobry. Moji rodicia doma alkohol nikdy nedrzali a ani nepili. A jedno ci doma, ci v spolocnosti. Pohar vina raz za cas nepovazujem za zlo. Maju dokonca este nejaky konak, co dostali k bratovmu narodeniu. A brasko ma uz 30 rokov 😀 😀 😀 😀 Ten pit asi nik nebude.
co sa tyka alkoholu na oslavach. To nie je len na SK. To mas aj v DE, aj v Taliansku, aj v Rakusku...to len moslimovia "nepiju". ale keby si videla, ako vedia chlastat 😕 Ziadny Slovak sa im nevyrovna. Vinu za vela zlych veci nemozes davat alkoholu. Alkohol sa ti sam do krku nenaleje. To robia ludia. Keby ho pozivali s mierou, tak ziadny problem.

yanni
13. jan 2015

@maria200981 a ty zijes v Turecku? Tam sa zije, hlavne v mestach, fajn. Velmi chcu ist do EU, tak sa prisposoboju. Dokonca su tam Turci zapadnejsi ako Turci zijucu tu v DE. 😉

alice107
13. jan 2015

ALEGUEMA, , no vzdelana zena tiez moze mat nizke sebavedommie, nemusi byt silna osobnos takze ja som dodala este ebavedoma.
t.ale ty sa mylis, ak si myslis, ze taka zena je sebavedoma. prave ta submisivita s tym NE/sebavedomim koresponduje. nema to nic spolocne s dobou ani feminizmom,ale jej osobnostou ako takou.
vies, vidam tie europanky hlavne z vych europy , ktore sa vydali ci maju vztah s nejakym tym moslimom. a vsetky maju nejaky problem, ktory riesia cez ten vztah.

erjona
13. jan 2015

@amanda0405
@jolinka

Takze kedze ste zareagovali na moj stromcek az po vyzve, tak vam odpoviem obom naraz.
V prvom rade posudzovanie sily mojej viery nechajte na Boha, pretoze ako pise sväte pismo, len Boh vie nazriet do nasho srdca a vie posudit, aki sme krestania.
Co sa tyka vianoc, vidim, ze chapete ich vyznam uplne inak ako ja,,, ja beriem vianoce ako tradiciu, zvyk, nie ako podklad mojej viery,,,, bavili sme sa predsa o potlacani vlastnej kultury, preto som spomenula vianoce,,, aaa ,,, teraz ma nezacnite kamenovat, pretoze to naozaj s vierou a krestanstvom nic nema spolocne,,, davanie pozehnani na celo s mädom sa v casti SVK, ktorej som zila nerobi, pocujem to po prvy krat a tato praktika bola zavedena az v roku 300 n.l. , stary zakon a Kristove ucenie o tomto nehovori, dalsia vec, je ze nase vianoce boli zavedene na pokrytie pohanskeho sviatku oslava slnovratu, este v obdobi, ked sa zlýnali tieto dve kultury dokopy. Kapustnica sa tiez u nas nejedava, ale rybacia polievka, tak s tymto mame jasno,,, preco moj manzel neje kapustnicu,,,mimochodom dalsi pohansky zvyk, ktory sme si prevzali do krestanstva, viazanie retazi okolo stola, rezanie jablka, aby bola rodina po cely rok zdrava, davanie supin od kapra pod obrus alebo minci, kvoli dostatku penazi po celom roku, alebo ziadna hydina sa nepodava na vianoce, aby nerozmietla stastie,,,, krestania si ani neuvedomuju, co robia, pretoze takymito vecami vykonavame ritualy bielej magii, ci sa nam to paci, alebo nie, ale je to tak....oblatka s medom tiez nie je nahoda,,, je to dogma transubstancie, pri ktorej sa meni chlieb na jezisove telo, bolo zavedene az okolo roku 1200 n.l. neviem, uz presne ktory pazes to zaviedol... este sa vyjadrim k oslave narodenin Jezisa,,, ja ich neoslavujem, ja oslavujem prichod krala na zem, jezis je mocny vladca v nebesiach a ziadne bezbranne dietatko,,, biblia spomina oslavu narodenin, mimochodom dalsi pohansky zvyk tusim 2 krat a obe skoncili smrtou niekoho,,, ak sa dobre pamätam, tak jedny skoncili napriklad statim hlavy jana krstitela, ktory ocistil od hriechu aj Jezisa na antipasovych narodeninach. Kriz bol do cirkvy zavedeny od boha Taurus, pismeno T v tvare kriza tiez od sekty, ktoru pridruzovali ku krestanstvu a dovolili im priniest si tento symbol, znak prvych krestanou, aby sa spoznali medzi sebou bola ryba v obdobi tazkeho prenasledovania,,,, Chodenie na sviatosti bozie sa tiez zaviedli az okolo roku 400 ... Jezis nam predviedol priklad omse a nic sa z toho nedodrziava, ,, a co sa tyka kostolov mam svoj nazor,,, ide o moju vieru v srdci a nie o vyznavani pohanskych zvykov, ktorych je az 75% v celom krestanstve, takze pre mna je zaklad biblia a nie farar a kostol, ten z vas nespravi ziadne dobre krestansky,,, ale skutky a vase spravania a zaujimanie sa o Boha, ktoreho vyznavate,,,, Takze zhrniem, pre mna su vianoce len tradiciou, mne ide o pohodu v rodine a hlavne lasku a sudrznost, nie o to, ci mi manzel nieco kupi, alebo nie,,, moj manzel necaka raz rocne na to, aby ma obdaroval,,, on to robi po cely rok,,, ale priznam sa, aj my sme podlahli tomuto zvyku a obdarovavame sa nazvajom, a ano, manzel mi kupuje vianocne darceky, dokonca aj detom,,, aj zvyky dodrziavame, ktore sa vykonavali v mojej rodine, len predsa nemozete chciet po mojom muzovi, aby sa zacal prezehnavat, co su to za poziadavky? Ved ani on odomna neziada, aby som sa klanala Allahovi,,, normalne si niekedy myslim, ze pisete, len aby ste nieco napisali a nepremyslite si, co napisete.....A posledna myslienka sa tyka posudzovania viery,, ci uz mojej, alebo manzelovej,,,, kedze nemate status Boha, lebo len on je opravneny to robit a len on vidi do srdc ludi, by som to na vasom mieste nerobila, lebo biblia kaze,,, neposudzuj a neodcudzuj,,, takze dakujem,,, starosti si nemusite robit o moju vieru,,, ja som clovek, ktory cita a informuje sa,,, bibliu mam precitanu, co 99% ludi na MK povedat nemoze a bucha sa do prs ake su krestanky,,,,a pritom o celom krestanstve figu vie,,,,

jolinka
13. jan 2015

@erjona krasne si sa rozpisala...ocenujem ze si si dala tolku namahu.... len jedno prosim ...kde prosim ta sudim ci posudzujem tvoju ci muzovu vieru???

a rozhodne si nerobim o nu starosti

vevesh
13. jan 2015

@jolinka pozri ja nehovorim, ze je to idealne eno nuno, ale nie je to take zle, ako si tu urciti ludia predstavuju.... A takisto na slovensku nie je idealne - kazda kultura a krajina ma svoje plus a minus a u kazdej sa to pohybuje na inych rovinach... Ak zijes v cudzine, bud sa stotoznis alebo nie, porovnavat sa neda....Dokonca ani take madarsko so slovenskom ci ukrajinou...

jolinka
13. jan 2015

@erjona jedine co som spominala v suvislosti s vianocami je prijatie Bozieho Syna do svojho srdca 😉 .... mna jedacie zvyky ako take nezaujimaju ani retaze ci co si spominala...

ja ti tvoje nazory neberiem, co citas ci praktizujes vo svojom zivota, co je pre teba zvyk, ci kultura ci pohansky ritual mi fakt total sumafuk 🙂 🙂 🙂

erjona
13. jan 2015

@jolinka Nie je to venovane len tebe,,, su tam pasaze, ktore zodpovedaju aj na tvoju uvahu o vianociach, tak si ich najdi 😉

jolinka
13. jan 2015

@erjona "sebe" venovanu pasaz som nasla len v tom ze to nie je dieta ale Kral 😉

u zvysku nevidim suvis s mojou "uvahou" ale OK aspon si si ty "pouvazovala" 😉

vevesh
13. jan 2015

@yanni mas pravdu, Lenze je rozdiel ked obidvaja mali pobyt v de a ked bol niekto z nich na viza - v 90tych rokoch do cca. 2005 ci kedy (nejaka eu novela bola, ako riesit multikulti..) pretoze to bolo riesene tak, ze ten nemec /nemka si podala na nemecky sud a slovak /slovenka na slovensky a o zabavu bolo postarane... A viem, o com pisem, kedze vtedy v nasom meste vedel kazdy o kazdom, a to boli vsetko aupairky v de... Raz nemec, raz grek, raz talian, raz rakusak... Aj telka toho bola vtedy plna...V sucasnosti je to uuuuplne inac, presne ako si pisala...

jolinka
13. jan 2015

@erjona moj prispevok bol mysleny fakt ze v dobrom, ja mam rada ked ludia uvazuju o koreni veci... 😉

Fotky stromceka si tu vycapi kde kto... krestan ci ateista... mne je to jedno, kto co je, nie som ani opravnena a ani nevidim do nikoho srdca ... len toto pre mna nie je dokazom "slavenia Vianoc" To je vsetko, ... moja "uvaha" nemala za ciel nikoho sudit ci poucovat, pre mna za mna aj x stromcekov v kazdej izbe 😀 😀

erjona
13. jan 2015

@jolinka No ja som citala obe spravy naraz a potom som odpovedala, preto mnozne cislo, aby som niektorej z vas neukratila,,, tak fajn, ked si sa tam nasla,,, ja som vedela, ze to zvladnes 😉

Nie stromcek preto, lebo mnohe hned pisu, ze nam ho ti zli moslimovia zakazuju, takze to nebola nahoda, preco som ho sem hodila a idem dalej pracovat,,,, pekny den

jolinka
13. jan 2015

@erjona sak to... ale cim vsetkym som sa prehryzt musela???? 😀 😀 😀 😀

chap ma , ja mam tvoju ci ineho vieru ci zvyky na salame 😉 😉 😉 Moje prispevky v tejto teme su prevazne zamerane na to, aby si kazda zena premyslela s kym vstupuje do partnerstva, hlavne ked ide o cudzinca s inou kulturou, aby si prestudovala zakony danej krajiny, informovala sa u zien ktore tam v reali dlhorocne ziju /nie v inej krajine, kde mozu byt podmienky ine/ a aby ta zena neuvazovala len o svojom zivote ale aj o zivote a buducnosti svojich deti. Cim bude lepsie informovana, tym menej ju zaskocia pripadne problemy pripadne sa moze este rozhodnut ci pokracovat vo vztahu alebo nie...v zavislosti od akceptacie toho, co jej taky vzth a taka krajina ponuka

slniecko2
13. jan 2015

@erjona čítala som tvoj traktát o vianociach. jedna otázočka- ty si akého vierovyznania? tipujem svedok Jehovo alebo niečo podobné, prípadne nejaká odnož kalvínov? Nechcem sa s tebou prieť o vianociach. Iba n´ma zaujíma, z čoho vychádza tvoje presvedčenie o nich. Vďaka za odpoveď.

erjona
13. jan 2015

@jolinka Samozrejme, ze sa informujem o legislative, pokial idem do nejakej krajiny zit, alebo ked tam zijem,,, s tym suhlasim 🙂

jemena
13. jan 2015

Ja by som jozefinku vôbec neprehovárala, ani rozumy by som jej nedávala, ona nám dala už dostatočne jasne na javo, že ona vie najlepšie o čom to je.

jozefinka111 ja ti gratulujem, ze si nasla chlapca svojich snov, presne takého, akého si zaslúžiš a chcem sa ti podakovať, že si ho nedotiahla do našej krajiny, ale že budete zdielať spoločný život v krajine tvojho vyvoleného. vela šťastia

ivivaiveta
13. jan 2015

@jemena jezisi, to co bol za koment? to o tom nedotiahnuti do nasej krajiny...

erjona
13. jan 2015

@slniecko2 Ja som krestan katolik a moj "traktat" je moje osobne presvedcenie a nie nejakych Kalvinou alebo svedkov Jehovovych - tam sa mi to u nich bije, pretoze oni vravia, ze dusa neexistuje, len demoni a s tym ja nesuhlasim,,, podla mna dusa existuje,,, a keby som bola z ich odnozi, asi by som vianoce neoslavovala,,, nie? Teda o Kalvinoch neviem, ci maju vianoce, ale svedkovia nemaju,,, to viem, mala som spoluziaka v triede,,, ked si precitas bibliu a trosku nad nou pouvazujes, prides aj sama na to, co sa v nasej cirkvy robi a nemalo by sa,,,, a potom trosku historii a vyvin cirkvy a mas to,,, vsetko ti bude zapadat 😉

jolinka
13. jan 2015

@erjona ja mam pocit ze jedina legislativa, ktora tie zeny zaujima je Koran 😕 😕 😕 teda nie ze by to nebolo poucne citanie 😉 😉 😉

ivivaiveta
13. jan 2015

@jolinka ale ved ich legislativa aj z koranu vychadza o.i by bolo prinajmensom cudne, keby som chcela zit s krestanom napr., a bola by som hinduistka,aby som si neprecitala svatu bibliu

jemena
13. jan 2015

@ivivaiveta to bolo o tom,, že gaunerov tu máme aj tak dosť, a ja som zásadne proti tomu, aby sem ženy privádzali muslimov a tak nepriamo ohrozovali našu budúcu bezpečnosť. vidíme čo robia muslimovia v širšej Europe. Ludia sú tam zúfali a nevedia sa zbavit tejto pliagy. Ved určite ti je známy ten výrok o dobití Europy cez maternice europaniek, presne to mám na mysli.

erjona
13. jan 2015

@jolinka No ako ktora krajina,,, tak veru su, co vychadza z koranu,,, takze v tom pripade, ked ide zit do krajiny, ktora je postavena na zakladoch islamu, tak by mala poznat sariju podla mna a podla toho ako pise, ju pozna,,

ivivaiveta
13. jan 2015

@jemena nech uz si to myslela akokolvek, je tu vela zien, ktore tu maju manzelov iných narodnosti...takze to nevyzeralo moc vabne...

jolinka
13. jan 2015

@ivivaiveta vsak hej...presne to som chcela aj naznacit... tym "poucnym" citanim, ze Koran vela napovie o fungovani prava ... ale samotna legislativa sa lisi od krajiny ku krajine...keby stacilo citat len Koran...boli by podmienky v kazdej moslimskej krajine rovnake...co urcite nie su... nakoniec "vyklad" koranu a implementacia je jedna vec a dalsia vec je este aj to ze zakony mozu byt na papieri a prax zivota ina.

jolinka
13. jan 2015

@erjona citat a poznat nie je to iste 😉 😉 😉 Jozefinka je s tym muzom rok, v krajine zije pol roka... nie su zobrati a nemaju este deti.... takze si myslim ze jej "poznanie" je este velmi obmedzene... 🙄