icon

Vzťah s Arabom

jozefinka111
5. feb 2014

Asi trošku odveci otazka ale snad sa tu niekto s odpoveďou nájde ..som vo vzťahu s arabom ..z tuniska..zatiaľ je to v začiatkoch a práve preto sa pytam má niekto skúsenost s takymto vzťahom ?🙂 s moslimom ?🙂 na filmy nedávam ..sama mam v rodine araba v pokrvnej rodine ..ale vzťah uz je čosi iné🙂 nejake rady ci sa takýto vzťah dokáže zadarit ?🙂 ďakujem 🙂

erjona
14. jan 2015

@karkana ja nie... ale nemam nic proti dievcencom co ano 😉

vevesh
14. jan 2015

@ivka225 celosvetovo nie su to jedini teroristi.. Su aj ine zaujmove skupiny napr. Na Bali, mayoisti, kolumbijski separatisti a pod... A hovori sa vobec o tychto skupinach? a maju za sebou nemale teroristicke utoky....
Ze sa arabski islamisti formuju - nesuhlasim, boli aj predtym, len to nebolo relevantne... (a len taka Bdw. Otazka preco sa ti vsetci islamisti nachadzaju v regionoch s ropou, medou, zinkom alebo inymi veelmi dolezitymi nerastnymi surovinami?) preco nie su napr. V malajzii, UAE, turkmenistane, uzbekistane atd. Tiez staty s velkym zastupenim moslimskeho obyvatelstva..)
Dalsia vec - University of maryland vytvorilo oficialnu databazu teroristickych utokov, aktualizuje sa denne - 60% neznamy pachatel...
Podla europolu (okej diskutabilne, ale predsa) z 297 utokov boli 3 islamskeho povodu (tusim rok 2012 alebo 2013- da sa najst na oficialnej stranke europolu)...
.....je potrebne sa nad niektorymi faktami aj zamysliet, co nam Media podsuvaju....

mariuskaa
14. jan 2015

@amanda0405 vidis
Na
@maria200981 muža ti to nesedí. A pritom možno 80% moslimov je takých.
Alebo dokonca sa k moslimom zaraďujú ako na základe tradicii alebo kultúry! A nic nie je na tom zle.
Ja viac inklinujem ku kresťanstve som tak od malicka vychovávana a je mi to bližšie ako ostatne. Ale to, ze žijem v zahraničí a stretávam sa dennodenne s inými náboženstvami alebo kultúrami to v kombinacii s výchovou mi pomohlo k spoznávaniu a tolerancii iných. Aj môj manzel je z Istanbulu a to ze žijeme v USA nemení nic na fakte ze nepozna alebo v jeho okoli sa nnachadzaju žiadni "veriaci".
Väčšina jeho kamarátov su Zidia alebo "vlazni" moslims alebo neveriaci.
Hĺbka viery je kazdeho osobná vec. To je to iste akoby teraz sex pred manzelstvom u (akýchkoľvek) kresťanov znamenalo ze hĺbka ich vier nie je na takej úrovni ako ti Ktori do svadby počkajú.
V Turecku je mešita vedľa kostola vedľa židovského kostola (vypadol mi názov) s je to ok. Málokto možno vie ako je to inde.
Samozrejme že Turci nie su arabi a iny kraj iny mrav. (Arabi su len 20% z moslimov)
Ale ked zažijete alebo źpoznas zrazu zistíš ze su to predsudky. Ale presne. Tebe to na moslima "nepasuje" lebo mas o moslimoch názor ktory si nejako nadobudla.

vevesh
14. jan 2015

@ivka225 a este som chcela.... Aka tenka ciara a kusok casu vie byt rozdielom medzi ne/terorizmom.... PKK je kurdska nezavisla strana bojujuca za prava kurdov v turecku, doteraz bola prezentovana ako teroristicka skupina (podla turecka nou stale je, ale povedat na plne usta to nemozu...), zrazu ked bojuju ako hlavny partner kurdskych sil proti isis - uz nie su...
Ak sa nejaky mladik (jedno akej narodnosti a vierovyznania) rozhodne ist si "zastrielat na zivy terc " ( ano, to normalne funguje...), tak ked si ide zastrielat za isis, je terorista,.
Ak sa rozhodne ist k PKK, dostane este aj "medailu za hrdinstvo "....ak by to urobil pred rokom, bol by tiez tetorista.... Hmmmmm 😎 😎

mariuskaa
14. jan 2015

PLUS aj keď 20% su arabi len mizive percento z nich su problematicki.
To ze su niektorí viac veriaci ako druhí neznamená nic.
A ti problematicki zo všetkých časti vo su v Európe - to nie je reálna priemerná vzorka obyvateľstva!!! To si treba uvedomiť.

sirinka
14. jan 2015

@slniecko2 ale chod, kde si citala nieco o tom, co by mne vyhovovalo? Ja sa len nestacim divit, ako dokazes obhajovat tu krutost. Neviem, o akych demonoch to pises, ti ludia snad v tej dobe uctievali svojich bohov. netusim, ci a ako casto sa skutocne obetovali ludia, no krestanska cirkev obetovala tiez velmi vela zivotov na presadenie svojej viery. Pokial je totak uzasne a mierumilovne nabozenstvo, mali sa snad k nemu ovecky hrnut same a s radostou...

demo
14. jan 2015

@digysa nie je tu čo riešiť, dievča zostáva žiť v sousse a preto bude tam, kde jej to bolo súdené. V dobrom či zlom, skrátka v sousse. Ja jozefinke držím palce a naozaj som presvedčená, že sa rozhodla správne.

slniecko2
14. jan 2015

@sirinka o čom točíš? ja sa hádam, že to nebolo zlé, keď kresťania šírili učenie aj zbraňami? Ty si to o mne začala tvrdiť ako keby som to niekedy povedala. Mimochodom to boli pre mňa pokrytci najhrubšieho zrna, veď prvotní kresťania na čele s apoštolmi sa buď ukrývali alebo sa nechali neľudsky mučiť v mene lásky. Pohanské praktiky boli veľmi brutálne - čítala som o nich, aj u Slovanov sa praktizovali hrozné veci a keďže úroveň vzdelania bola mizivá, dialo sa to dosť často. Je len dobre, že to potlačili kresťanskými sviatkami (rozumej nie že pálili čarodejnice, to bolo tiež určité obdobie, nie je to celá história kresťanstva). Aj keď teraz to má tendenciu sa vracať (grupáče, satanistické omše, dorgové párty). A pohania sa klaňali démonom, polobohom aj bohom- naozaj ich tak nazývali. mali ich totiž aj rozdelených podľa toho, koľko moci mali. niektorí boli iba démonmi vzduchu, vody atď, iní boli polobohmi alebo bohmi, ktorí ochraňovali mesto, prípadne kraj.

sirinka
14. jan 2015

@slniecko2 od kedy sa pohania demonom klanali? Verili, ze existuju, ale uctievali ich? Klanali sa im? Ake brutalne praktiky? Oni sa ich bali a snazili sa nepohnevat si ich, ale zeby ich uctievali ako svojich bohov... Hm.
" Okrem spomínaných božstiev poznali Slovania množstvo duchov a démonov. Sem patrili víly, rusalky, vodníci, poludnice, večernice, lesné panny, sudičky, škriatkovia. Niektorí duchovia sídlili v ohnisku alebo v peci v obydliach. Démonom a duchom sa pri svadbe, orbe, chorobách a iných príležitostiach prinášali obeti, a to napríklad v podobe figúrok z hliny, dreva, vosku a kovu. Slovania verili aj v existenciu vlkolakov, upírov a v mory, ktoré sa v spánku mali vrhať na ľudí a sať im krv, v prípade žien aj mlieko. Viera v upírov sa u Slovanov uplatnila zrejme až po prechode na kostrový rítus pochovávania. Upírom sa mohla stať duša samovraha, čarodejníka alebo dieťaťa, ktoré malo pri narodení zuby atď. Podľa predstáv upírovo telo v hrobe nezotlelo, pretože bolo živené krvou. Na niektorých pohrebiskách sa doložili tzv. protiupírske opatrenia (oddeľovanie, zväzovanie alebo zaťaženie kameňmi častí tela, rozbíjanie lebiek atď.). Okrem toho Slovania uctievali stromy (dub, orech, breza), rastliny (napr. imelo, žihľava, mäta) a zvieratá (napr. kôň). Z Ruska sú doklady, že chlieb a zvieratá sa obetovali posvätnému dubu. Vo viacerých písomných prameňoch sa s pohanským kultom spája kôň. Zastával dôležitú kultovú funkciu v Arkone, Retre a Štetíne. Had a pes chránili pred zlými silami, bociany a lastovičky pred bleskom, prinášali šťastie atď."
http://www.ukm.ff.ukf.sk/slovania/index.php?str...

sirinka
14. jan 2015

@slniecko2 preco si myslis, ze palenie carodejnic - najcastejsie bylinkariek sa nijako netyka potierania pohanstva brutalnym sposobom? Ved slo o zastrasovanie najhrubsieho zrna, tazky terorizmus... 😉

slniecko2
14. jan 2015

@sirinka jasné, nič zlého na pohanských praktikách "nebolo" (koniec koncov to je dnes populárne, takže ani muk proti tomu, aby som nebola za sprostú). Kiež by to tak bolo naozaj. Ale prečo sa o tom bavíme? Veď ak si neveriaca alebo inoveriaca, tak máš svoje vlastné zvyky, predstavy. Nejako zasahujú kresťanské sviatky do tvojho života, myslím tým negatívne? Väčšine Slovákov vyhovujú minimálne dni voľna 😉 P.S: áno klaňali sa im, aj keď sa ich báli, aj svojich bohov sa báli, tak ako aj Židia sa báli Boha. Vtedy sa inak chápali nadprirodzené bytosti v mysliach ľudí.

fra
14. jan 2015

@mariuskaa ono zas takí nevinní mi arabskí moslimi nepripadajú (teraz samozrejme nehovorím o tých ktorí žijú prakticky život američanov a so svojou vierou a tou typicky arabskou kultúrou nie sú až tak spojení) ... vedeli ste napríklad, že podla prieskumu z roku 2010 by 84% Egyptských moslimov (čo je jednoznačne veľká väčšina obyvateľov) odpadnutie od moslimskej viery chcelo trestať smrťou?
.
According to the survey in 2010 by the Pew Global Attitudes Project, 84% of Egyptian Muslims polled supported the death penalty for those who leave the Muslim religion. [56]
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Egypt

slniecko2
14. jan 2015

@sirinka pálenie čarodejníc sa dialo hlavne ako mocenská intriga, často sa jednalo o to, aby ľudia získali nekalým spôsobom majetok obvinenej "čarodejnice", plus prirodzená debilita ľudu spojená s chuťou po krvi požehnaná ďalšími hnusákmi z Cirkvi (aj katolíckej aj evanjelickej). V Biblii sa o ničom takom nehovorí ani sa nedovoľuje. Stačí ako vysvetlenie môjho postoja ku téme inkvizície?

sirinka
14. jan 2015

@slniecko2 no pokial nebolo nic zle na ich potlacani mozno este brutalnejsou cestou.... 😉 nabuduce uz radsej nepis, ze nevidis nic zle na prekryvanipohanskych sviatkoch krestanskymi, lebo pokial nechces uznat suvislosti a to, akou cestou sa tu vobec k moci dostala krestanska cirkev, tak potom pises do vetra... Lebo jedno sa od druheho predsa neda oddelit.

slniecko2
14. jan 2015

@sirinka neboj, už ti nebudem písať. treba žiť čo najlepšie a človek bude potom najspokojnejší. načo sa hádať a doťahovať o slovíčka. ospravedlňujem sa za moje neúplné informácie a prajem pekný nastávajúci deň.

lukihomamina
14. jan 2015

pre Boha ziveho ZENY.....majte rozum a nezahadzujte sa s arabmi / moslimami.....ved nemate dost prikladov, ako take vztahy dopadnu?????.....a arab je len arab, nech je na zaciatku akykolvek mily a uzasny.....proste ma to v genoch a ziadna laska to nezmeni.....ale je to kazdeho vlastne rozhodnutie, zbytocne by tu aj 1000 zien napisalo svoj nazor....len potom neplacte a neobvinujte vsetkych naokolo, ze vam nema kto pomoct....proste neste si nasledky svojej uzasnej zmiesanej lasky

sirinka
14. jan 2015

@lukihomamina hej, na SK mame vyse 40% rozvodovost... No nemame dost prikladov, naco si nebrat slovenskych muzov????

sirinka
14. jan 2015

Alebo take tyranie
Výskum násilia medzi členmi rodiny nemá dlhú históriu. Táto oblasť dlho trpela selektívnou nepozornosťou laikov a odborníkov. Výskumy v zahraničí sa spočiatku orientovali na extrémy - vraždy manželiek a detí. Od 70. rokov sa počet výskumov v zahraničí zvyšuje a zameriavajú sa na problém v celej jeho šírke a závažnosti. Podľa zahraničných prameňov je každá piata až desiata žena obeťou násilia (údaje sa líšia podľa toho, aké formy násilia sa berú do úvahy), ktoré na nej pácha manžel, partner či iný člen rodiny. 90 - 95 % obetí domáceho násilia tvoria ženy.
http://www.ruzovyamodrysvet.sk/sk/hlavne-menu/c...
Hm, ze by vsetky tie zeny mali za partnerov araba/moslima????

fra
14. jan 2015

A len tak zo srandy, viete si to predstaviť na Slovensku? Že by napríklad 84% slovenských kresťanov chcelo trestať opustenie kresťanskej viery smrťou? Veď to je tak nekonečne absurdné až sa človek pousmeje ... a pritom v Egypte je niečo podobné realitou ☹ -jednoducho naozaj ide o diametrálne odlišnú kultúru

lulka12
14. jan 2015

No táto téma ma dosť zaujíma a priebežne sa snažím čítať.
Ale priznám sa ,že v posledných týždňoch som tak uvažovala ako posúdi takýto zmiešaný pár udalosti ,ktoré sa napríklad stali v Paríži.

Nájsť súlad vo vzťahu a názorovú jednotu cesta na dlhé trate. A tak si neviem ani len predstaviť ako sa môže názor na život , spolužitie , výchovú detí, hodnoty rodiny,trávenie sviatkov , politiku , postavenie ženy v rodine, vernosť a podobne zjednostiť....

Vždy je tu mnoho rozdielov ktoré vyplívajú z výchovy každého prostredia.

Európske ,ženy sú lacné manželky , ktoré nepožadujú veno a nie je nutné dodržiavať zvyky ktoré sú napríklad v Egypte pred svadbou. Naše dievčatá skočia tmavému chlapovi do postele rovnými nohami a ešte majú pocit ,že získali BONUS.....

Typicky egyptsky manželsky kontrakt musí zahrňovať nasledovné:
Moqaddam Sadak: Peniaze, ktoré sa dávajú neveste (taktiež považované za veno)
Moakhar Sadak: Peniaze, ktoré sú vyplatené žene pre prípad rozvodu, alebo úmrtia manžela
Esma: Právo na rozvod, väčšinou je priradené mužovi.
Qayma: Zoznam nábytku a šperkov, ktoré žena dostane od muža v prípade rozvodu, alebo jeho úmrtia
Nafaga: alimenty

No je doba ,že sa cestuje a svet sa mieša krížom krážom. Čo dobré to prinesie netušíme, ale moc by som toho nečakala. V tejto oblasti som pesimista a myslím si ,že je určite oveľa viac "Popálených dievčat" ako šťastných.
Škoda ,že neraz svojím rozhodnutím bez rozmýšľania rozhodnú o osude detí, ktorý nemôžu neskôr ovplyvniť.

domak2
14. jan 2015

@lukihomamina tak to potom ziadna zena nema nikomu vyplakavat, ked sa jej pokazi vztah, ved sanca, ze to nevyjde je vzdy, vedela ze tam je riziko ... uff 🙄

pampusikba
Odpoveď bola odstránená
vevesh
15. jan 2015

@fra a len tak si si pozrela aj ako sa vykonaval vyskum danej institucie.... Na zaklade 1000 Interview... No tak to je prehladna vzorka, ktora ma naozaj vypovednu hodnotu 🙄
Totizto asi 25-40%egyptanov su tzv. Egyptski Kopti( a to su katolici....)

jozefinka111
autor
15. jan 2015

@pampusikba a ty co trepes o albancoch ked ich tu nikto neriesi?? :D

jozefinka111
autor
15. jan 2015

@jolinka si vacsia truba nez sa moze zdat :D knaz je sice prostrednikov ale bez neho odpustenie nedostanes..a ten knaz sa riadi kodexom katolickej cirkvi, a ten kodex obsahuje normy a precedensy podla ktorych sa hriechu odpustaju ci nie, alebo akeho charakteru by malo byt pokanie.. ty si bud panteistka alebo neviem ...

aylin86
15. jan 2015

@amanda0405
Moja rodina je v pohode. .moji rodičia pracujú už 20 rokov u jedného araba so Sýrie. Nastevujeme sa pravidelne prečo aj nie? A moje vnúčatá budú mať vierovyznanie pre také aké sa rozhodnú. Moje deti nie sú ani krstene ani ja nakoľko sme ateisty. A čo sa týka jeho rodiny. .Každý si žijeme svoj život sme v kontakte. ..cez leto si tam chodíme na mesiac oddýchnuť. ..keďže cez rok sme pracovne vyťažený. .nakoľko ja nesedim doma a pracujem ako každá druhá žena aby moje deti mali všetko.

erjona
15. jan 2015

@jozefinka111 To trepe asi kvoli mne,,,len zaujimave, ze ten moj "hnily albanec" za vyse 14 rokov manzelstva nebol ani den bez prace,,, 😀 😀 😀 😀

aylin86
15. jan 2015

@erjona ja som neni asi dosť atraktívna keď mňa tu za pár rokov čo som tu nikto neotravoval...nakoľko s dvoma deťmi na nákupoch alebo na ihrisku kto by aj?a môj starý pricmuhly je špinavý blondak s zelenými očami 😀

erjona
15. jan 2015

@aylin86 No vies, ze ani mna 😉 A to som dlhovlasa blondina s vlasami pod zadok a ci s detmi, ci bez nich ma akosi nikto neoslovuje na ulici,,, a na konikovi padaju teorie, ze ti "pricmudeni" alebo "pocernejsi juzania" maju take radi 😉 Tak asi som nejaka vynimka 😀 😀 😀 😀 😀 Ten moj "pricmudeny albanec" bol inak najblondavejsie dieta v celom okoli 😉

robin_claire
15. jan 2015

Podla mna sa na araba ulakomi len totalny zufalec....Ked som bola v tunisku a egypte, tak ma prenasledovali na kazdom kroku (a tom som fakt uplny priemer), boli tak nechutne otravni a agresivni, ze to boli 2 bezkokurencne najhorsie dovolenky, nehovoriac o tej nechutnej spine.....Nehovoriac o nukani roznych fejkovych produktov v intervale kazdych 5 minut...Ano, urcite sa najde aj civilizovany a normalny, ale je asi jeden z tisic....Nikde na svete som nezazila tak neprijemnych a otravnych ludi, a to mam scestovane vsetky kontinenty okrem australie
Ale urcite su vhodni pre tie,co trpia prenedostatok pozornosti od inych muzov (arabi totiz lichotia kazdej do veku asi 60 rokov) a robia im dobre kaleraby