Vzťah s feťákom
Ahojte ...
Máte s tým niektorá skúsenosť ? Dokáže sa taky clovek zmenit alebo zbytocne cakat ... pred par mesiacmi som si zacala s chlapom, rozumela som si s nim ako s nikym pred tym, dokážeme sa rozpravat aj cele hodiny .. No jeden háčik .. nevedela som vtedy ze je feťák .. ja som zasadne proti drogám .. este spolu oficiálne niesme, Len sa stretávame, ja som sa za tu dobu zalubila lebo ked v sebe nic nema je fakt uzasny, pozorný, mily ... ked fetuje sa mi neozyva, potom sa mi ospravedlňuje a sľubuje ze uz fakt skončí .. v podstate je to len kolobeh toho istého dookola .. podporujem ho stojim pri nom chcem aby prestal ale asi to nema zmysel ... viem ze ma ma rad, dava mi to najavo, spoznal ma s celou rodinou, vsetci su super ... ale akonáhle pridu tie jeho dni sa mi neozve aj par dni ... kaslat nato ? Dokáže sa este zmenit ? ... ( ma po 30tke a uz takto zije par rokov ) .. asi svoj zivotny štýl kvoli jednej zene nezmeni ..
@martinaforg nikdy sa nezmení, keby chcel, už je z toho vonku. Drogy človeka menia, neviem na čom fičí, ale môj bývalý mi neváhal postupom času aj vyprázdniť peňaženku a pokradnúť nám veci z domu, ktoré šli rovno do záložne a za peniaze si nakúpil piko. O tej hanbe, keď poňho prišla polícia, lebo niekde na hosteli ukradol nejakému Arabovi macbook ani nehovorím. Nonstop klamstvá, prepy, psychický nátlak, dokonca aj fyzické násilie, taký dofetovaný mozog nevie čo robí. Ušetri si toto trápenie a ani si s ním nič nezačínaj.
Dievca ruky prec od neho, keby s tym chcel naozaj prestat pojde na liecenie ale ani to nie je zaruka toho ze sa k tomu potom nevrati.... Slubovat veci ti moze dalsich xy rokov a ty budes mat akurat tak hlavu v smutku.
škoda času a námahy, vôbec sa o takých ľudí nezaujímaj... to isté alkoholici a fajčiari... neprestanú, takí sú.
Preč čo najskôr
Jaaaaaj moja, toto poznam uplne doverne.
Najprv si vravim, ze ak je to trava alebo hribiky, tak trochu prehanas, ale ked vidim ze je to pernik tak to praveze podcenujes. Pises ze nemas skusenosti s drogami, dovol mi teda nacrtnut ti o co ide.
Dostat sa z pika chce neskutocnu vnutornu silu a odhodlanie a to nema takmer nikto.
Ty ho nezmenis, ani vasa laska, ani nic a ver ci never, ty na 99% nebudes tym dovodom na zmenu. Fetaci takto nefunguju. Najprv by mu musel prestat vyhovovat tento styl zivota a to sa proste nestane. Castokrat musia padnut na uplne dno aby sa spamatali, ale ani to ti nic negarantuje. Ozaj chces aby ta na to dno stiahol s tebou??
* Si ochotna travit prebdene noci trapenim sa, ci sa vrati domov a v akom stave?
* Chces prist o uplne vsetko, lebo panko nemal peniaze na davku tak sa rozhodol predat tvoje veci?
* Chces byt v kuse bez penazi, lebo ti ich bude kradnut aby mal na davku?
* Chces byt v jeho kruhoch znama ako jeho priatelka, a zmierit sa s tym ze si budu k tebe chodit jeho dileri pytat peniaze alebo ho u teba hladat ak nezaplati?
* Chces mat zdemolovany byt, pretoze v deliriu netusi co robi?
A nechcem ani hovorit o nasledkoch ktore na nom piko zanecha aj keby s tym hned teraz sekol. Uz navzdy si bude musiet davat pozor na latky na ktore sa da vybudovat zavislost. Alkohol, cigy, lieky. Akakolvek operacia, po ktorej bude potrebovat tlmenie bolesti ho moze vratit naspat. A nechcem ani mysliet na to co vsetko musel brat predtym ako presiel na pervitin. Trava to urcite nebola, casto sa zacina toluenom a ten ti uplne rozlepta mozog, piko ta uz len doklepne. Tolko psychickych chorob sa mu casom moze spustit, ze tieto drogy budu oproti nim len slaby odvar.
Prestan si predstavovat aky by mohol byt vas vztah krasny, keby sa vykaslal na drogy. Tieto predstavy niesu zalozene na ziadnej realite, len na tvojich tuzbach, premietas si svoje sny a upinas sa k nim ako k zachrannemu kolesu. Musis sa naucit odstrihnut takychto ludi a vylucit ich zo zivota, pretoze namiesto jednej obete drog budu zrazu dve.
Vy ste tu v podstate zavisli dvaja - on na droge a ty na nom. A ta laska ktoru k nemu citis nieje zalozena na zdravych zakladoch ale na rovnakom principe ako u tyranych zien ktore neodchadzaju. Neviem cim si si v zivote presla, ze si sa upla na takyto nezdravy vztah, ale je na case si priznat ze to nieje v poriadku. Ak mas v sebe choru romanticku predstavu ako z filmu, kde ho chytis za ruku, pozrie sa ti do oci a vsetko spolu zvladnete, tak na to zabudni.
Zobud sa. Ak sa mas aspon trochu rada tak to ukonci. Ty ho nespasis.
Takýto ľudia iba sľubujú samé prázdne sľuby možno mu to na chvíľku vydrží ale stačí málo a je tam kde bol na začiatku utekaj kým sa dá kým nebude neskoro a nezničí aj teba...
Ako dlho sa stretávate? Koľko x už sľúbil a nedodržal? Ja by som to s ním mozno skúsila, keby išiel na liečbu. Ale myslím, že on to nemyslí úplne vážne že a tým sekne...
Teraz je k tebe super, ale vieš si predstaviť že by bol k tebe aj taký milý, keby mal absťák? Pochybujem...len potom by sa ukázalo, čo to s ním robí.
@martinaforg potrebuješ niekoho zachraňovať, alebo mať plnohodnotný vzťah, kde obaja dávajú do vzťahu rovnako?
@martinaforg pokiaľ on sám nechce prestať a riešiť problém liečením, je každá tvoja snaha márna. Nikdy nebol k tebe zlý, možno preto lebo na rande nebol sfetovany. Píšeš múdro, máš na viac ako na tohto.
teraz som si to prečítal poriadne,vy ešte nie ste vo vztahu,len sa stretávate. On sa už pokusil prestat,ale zase sa vrátil. Radšej sa s níím rozídi,potom s ním preruš všetky kontakty. Ako dovod rozchodu uved jeho závislost a neschopnost prestat. Ked ho toto nedonuti pohnut sa vpred,tak nič. Takto to bude pre teba lepšie,ušetríš si furu problémov,zbytočného trápenia,strachu. A i pre neho. Musí sa spamatat sám,ked príde o lásku,tak možno to prehodnotí.
nájdi si film Punk je hned. Je to o fetákovi a jeho vztahu k životu,svojej priatelke. Asi nebudeš chciet takto skončit.
@martinaforg jednoznačne skončiť. Nezmení sa. Budeš sa časom len trápiť.
@martinaforg najdi si na FB Ela Korvini a napis jej,v juni jej zomrel.muz-presne takyto fetak,zo zaciatku laska,narodili sa im dve deti,potom bitky pred detmi,dlhy,zdemolovany byt,jej sa stalo "šťastie"v nešťasti,dostal sepsu a zomrel,mal 24 rokov
Radek John - Memento. Kniha o narkomanoch taká,že ťa prejde nálada,len čo ju dočitaš
@karolinakr tá kniha vizerá zaujímavo
@martinaforg fetaci su v prvom rade neskutocny klamari a tie kecy ze skonci haha uz by davno skoncil keby chce...radsej sa pakuj kym chytis zltacku a podobne bohvie ci si nepicha
@brembo nečítal? za komunistov veľký hit veľmi realisticky opísané účinky drog od vpichov,zápalu žíl strata spoločenského postavenia ulica prostitúcia až po blazninec,kde skončil hlavný hrdina
Nie. Nezmení. Ani keby si bola zo zlata a vyložená diamantami.
Možno sú výnimky, ale to je 1%,ktori prekonajú závislosť (a vždy už budú v riziku ). Neviem si predstaviť žiť v takej neistote, že tvoj partner môže kedykoľvek hodiť abstinenciu za hlavu a opäť začať fetovat, pripadne gamblit, chlastat a podobne. To je doslova život pod stresom, tlakom a obavami. Ako tu pise jedna zo žien, že mali taky prípad v rodine, a všetci ho podporujú, ale aj tak ta osobá už do smrti bude riziková.A kedykoľvek môže do toho spadnúť znovu, pripadne "vymeniť túto závislosť" za automaty, alkohol a podobne
Chceš tak žiť? Možno si povieš že láska to prekoná, ale ver tomu, že ani láska nie je taká vsemocna. Ak dotycny nechce, okolie neurobí nič.
@karolinakr nie nečítal. Ja vtedy ešte nástročný v škole,tak ma zaujímali iné veci.
Nech sa ozve,keď bude po liečení. Ak Ťa má naozaj rád, urobí to. A ak nie,utekaj kade ľahšie.
@galanta asi jedina možnosť ..
Ja by som naňho kašlala 🤷 kamoška si našla podobného ,dala sa nabuchat ,že však decko ho zmení ale začal viac , spravil jej ďalšie a teraz chodí celá modrá čo ju len mláti 🤦 nevravím že by to bol aj tvoj prípad ale ja by som s takým človekom nestrácala čas 😉
@elizabet173 áno...žiaľ väčšinou to asi nedopadá dobre. Ja osobne by som mala strach už neustále. Nikdy by mi to za to nestalo. Nie je nič horšie,ako žiť v strachu. Najlepšie to bude asi ukončiť.
@martinaforg Takto - ked si sam nechce pomoct, tak mu nepomozes. Pomoze mu (mozno) liecenie, sam neprestane. Liecenie je zalezitost 12 tyzdnov (liecebna, ziadny stacionar ci ambulantne v jeho pripade). Pokial na neho nechce nastupit, prestat nechce a nepretane (leda na par dni). Samozrejme je tam velke riziko opakovanych recidiv. To su fakty. Ja si myslim, ze kazdy ma narok na druhu sancu, ale toto jedina cesta.
@martinaforg keď dáš šancu buď sa polepší, alebo sa naučí lepšie klamať a skrývať to...bude to neustále buď alebo...a potom budú hádky, nedôvera, chýbajúce peniaze, stupídne výhovorky...až tak ti prestane baviť...
@martinaforg prestante mu pomahať, cim viac mu pomahate tym viac jeho zavislost v podstate podporujete , ak mu chcete skutocne pomoct musite ho nechat napospas osudu, je to tazke ale je to to jedine co pomaha , nic nieje bezcenejsie ako slovo narkomana , mate sa v prvom rade chranit vy a zbytocne sa nezaplietat s ludmi ktorí vas ohrozuju

@martinaforg mi vysvetli, na čo ti jej toto treba?