Vzťah s mamkou

30. nov 2022

Ahojte maminky, zacinam byt zufala. Byvam s mamkou a dcerou v 3 izbovom byte. Byt som dostala od mamky. Ostala som sama na dceru tak zijeme spolu. Odstahovanie je vylucene kedze uz aj mamka je starsia a ani z financneho hladiska. Avsak mamka zabera 2 izby a my sa s dcerou tlacime v 1 izbe (ano viem su aj horsie bytove situacie ale vadi mi ze sa mamka nevie nicoho vzdat) chcela by som dcerke urobit aspon z pol izby miesto na hranie aleneda sa to. Ked poviem pekne ze nech nieco vyhodi lebo to uz nesluzi tak zacne cirkus ze mi dala byt a ja ju chcem vyhnat pod most. Mam rada mamku mame skvely vztah ale to ze sa nechce vzdat starych veci ma dohana do sialenstva

lenuska9999
30. nov 2022

No musíš na ňu rázne. Nič iné neostáva.

tina5959
30. nov 2022

Opýtaj sa jej,či sú jej prednejšie tie rárohy alebo vnučka.

luccija
30. nov 2022

@tina5959 preco ju ma psychicky vydierat?neviem kolko ma mama rokov, ale pre dceru mozno rarohy pre nu veci, ktore chce.Vsade v temach ako sa maju ludia tolerovat...autorka nech sa stara o dieta a je rada, ze ma kde byvat v 3 izbovom byte a nema hypo.Alebo sa odstahovat...mama zabera 2 izby no neviem nepoviem, kebyze je dcera skolacka a potrebuje miesto..ved jej sprav kutik v obyvacke ci vasej izbe
@lenuska9999

katulienkax
30. nov 2022

Kokos ja ziram ved ma celu izbu s dietatom a byt dostala do daru, predpokladam ze dalsia izba je obyvacka spolocna a ta tretia izb mamkina. Kokos ja ako decko som sa delila o izbu s babkou a nemohla som povedat ani N a sestra spavala s nasimi v spalni . Sa spamataj, mas kde byvat

autor
30. nov 2022

No pre pravu mieru mamka ma 74 ako pisem niesom nevdacna a mam s nou skvely vztah. Tu sa jedna o veci typu kozuch co sa rozpadava, 20 krabic od topanok "to sa este zide" asi 10 deravych zaclon, 20 kostymov z roku 5 co uz nemala na sebe 30 rokov, 10 parov deravych topanok "ved sa este zidu" atd atd cize su to zvacsa textilie a ozaj su preplnene tie izby.

januska12323
30. nov 2022

Dobrovoľne si súhlasila s prepisom bytu, prišla si k nemu zadarmo a ešte sa ti nepáči. Ak mama nie je nevládna môžeš si nájsť garsónku, aj tak sa tlačíte s dcérou v jednej izbe takže pre teba žiadna zmena. Za pokojnú domácnosť to stojí.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oliolijanka
30. nov 2022

Ja by som sa s mamou skusila dohodnut na prenajme skladovych priestorov. Stoji to menej ako hore spominana garsonka.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
betulinka1
30. nov 2022

Keby mama nebola doma, tak by som to pretriedila a vyhadzala. Liecba sokom. Alebo druha moznost postupne vyhadzovala. Takyto zberači maju taky bordel vo veciach, ze ani nevedia, co im vyhadzujes. Napriklad kazdy tyzden jednu- dve igelitky. Potom popresuvas a mas priestor 😉.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jajanka31
30. nov 2022

Ja si osobne myslím ze autorke ide o to sa zvavit tých starých veci.. nie o to aby nejak obmedzila mamu. Teda: povedz ze sa ide maľovať, hygienicky.. my to robíme tak ze ostane izba prázdna, to co nechceme sa vyhodí, vyrieši, vymaluje vyschne a pouklada.. a je byť prečistenie, prevzdusneny.. problém je ze ide zima a ze to bude cele len na tebe.. ale môžeš na to sporiť, do leta ju na to nahovor a uvidíš ze kopec veci pojde preč.. tie kožuchy treba dostať zo skrine von.. aby ste skriňu posunuli...a späť už ich nedávať...

sunshine_007
30. nov 2022

Pozerala by som s mamkou netflix show "Tidying Up with Marie Kondo" azda to je aj v cestine, mozno by ju to inspirovalo, k preorganizovaiu, a zbaveniu sa nepotrebnych veci.. U nej je to emocionalne charakteru, nechce sa tych veci zbavit kvoli spomienkam, taktiez by som ju inspirovala k novym zalubam, aby zacala zit v pritomnosti a nie minulosti.

martul
30. nov 2022

A keby si išla na ňu citovo, že či by to nechcela darovať....čo ja viem na charitu, alebo nejakej rodine že by si to ,,zaniesla"?

kiki234
30. nov 2022

No dostala si byt zadarmo, neviem ci je vhodne sem toto pisat. Mala by si byt vdacna za co. Na druhej strane ak sa ti nepaci, paci sa nikto ta tam nenuti byt, ist do prace a postarat sa o seba a dceru a vase byvanie. Tam mozes zariadovat kolko len cgces. Za dobrotu na zobrotu. A nehnevaj sa rady tipu ze vyhadzuj jej to, tak to prajem tomu k to to pise, aby si niekoho zadarmo nastahoval do bytu a este si od neho nechal vyhadzovat veci.

zuzanka.zuzu
30. nov 2022

pre toto NIKDY za života nedarujem deťom byt. NIKDY !!! je to mužov a môj byt, môžem si tam robiť čo chcem a keď sa ti nepáči, pakuj do svojho. s láskou, tvoja mama...
rovnako tak keď ho s mužom na staré kolená predáme a pôjdeme dožiť do španielska.
svoje dieťa milujem!!! to len pre rýpalky. ale správať sa môže odtiaľ-potiaľ 😉 dostane dokonca to čo ani ja nie, ale v mojom mi rozkazovať teda nebude.

autor
30. nov 2022

@elizabet173 dakujem vy ste to presne vystihli. Nesnazila som sa nikdy o svoje lebo som vedela ze byt mi ostane a v buducnosti som zabezpecena aj z otcovej strany. Veskere vydavky spojene s bytom som hradila ja odkedy pracujem a aj rekonstrukciu (podlahy, okna, vstavane skrine, vymena zasuviek a radiatorov..)som hradila ja. Mamka ma vlastnu izbu kde spi a ma 3 obrovske skrine preplnene plus obyvacku vyuziva len ona kde mame staru obyvaciu stenu (obsahuje 5 obrovskych skrin!!-ktore praskaju od zbytocnosti) jaj a zabudla som ze este ma obrovsku komodu kde je asi 30 parov topanok ktore nenosi :/. Uprimne uz kvoli tomu zberacstvu uvazujem ist raznym krokom a to kupit 4 izbak kde by "kazdy mal vlastnu izbu" ale ako slobodna matka sa obavam hypoteky(ak by sa predal 3 izbovy tak by som nepotrebovala celu sumu ale predsa to je risk).Byvam vo velkomeste cize ist do vlastneho tu je vylucene

banalu
30. nov 2022

Ved si s nou normalne sadni, povedz co chces urobit a ako to chces urobit. Jedna izba jej, jedna vasa s dcerou a jedna spolocna obyvacka s hracim priestorom pre dcerku.
Povedz jej, ze co bude mat v svojej izbe, toho sa nedotknes, ale spolocnu izbu vypraces a zariadis podla momentalnych potrieb.
A potom uz len vyhadzat vsetko zaradom.
Dostane vysvetlenie, cas aj moznost zachranit co naozaj chce.

malacibulka
30. nov 2022

Chapem ze je to frustrujuce. Hoarding - chorob e zhromazdovanie veci je dusevna choroba ktorou na Slovensku trpi vela ludi - hlavne stari a ti, ktori zazili chudobu. Ona sa ako stara zena boji vzdat veci, pretoze pre nu to znamena aj vzdat sa svojej pozicie v byte. Toto vyriesite jedine s odbornikom. Inak ti neostava nez pockat, kym matka dozije.

luccija
30. nov 2022

@malacibulka nemusi to byt taky extrem.Aj ja sa neviem zbavit veci ku ktorym mam citovy vztah ci drahsie veci este sa zidu🙂ja by som mamu v urcitom veku nechala tak, ked to chce je to jej vec.Vzdy si mladsia generacia mysli, ze su to neptrebne haraburdy😋

malacibulka
30. nov 2022

@luccija Povedala by som, ze je to dost extrem ak nie je ochotna uvolnit vnucke priestor na hranie.

kaktusik007
30. nov 2022

preco obyvacku vyuziva iba mama a nie je spolocna?

betulinka1
1. dec 2022

@elizabet173 neviem ale za skusku by to stalo. Teda aspon pre mna. Moji rodicia boli zberači, osobne to neznasam a mam opačný problem, ze vsetko triedim a vyhadzujem. Nech mam doma iba co sa pouziva. Ked som s nimi zila, tak som takto postupne vyhadzovala veci. Nesmelo to byt okaté ale nikdy na to neprisli 😉. Takticky som vyhadzovala co bolo na spodu bordelu a potom sem tam upratala skrine, kde potom stratili prehlad o tych veciach. Zase to chvilu tak nechala a potom za nejaky cas vyhodila dalsie. Samozrejme dolezite to bolo premysliet a zvoliť taktiku aby nevideli. To som bola strednej skole, ked to zacalo.

nicegirl369
1. dec 2022

Ako ciastocne ta chapem, ze ti mamine maniere vadia. No na druhej strane pre pana, ved si ten byt zadarmo dostala od nej. Pride mi strasne drzé ako sa spravas. A ze si sa “nesnazila o nic ine, lebo si vedela, ze ti byt zostane a aj zo strany otca si zabezpecena”. No tak sa snaz o nieco ine a mamu nechaj dozit podla toho, na co je zvyknuta cely zivot. V 70tke cloveka neprerobis. Pride mi to od teba velmi nevhodne od mamy toto vyzadovat. A ze si tam prerobila plavajuce podlahy, elektrinu a pod.? No a co? To je zanedbatelne vzhldom na cenu bytu.

nicegirl369
1. dec 2022

Mama ti dovoli zit s nou v jej byte. Ba dokonca ti ho daruje a ty napises, ze sa roztahuje v 2 izbach. Toto mi fakt rozum neberie, ako moze byt niekto takyto a este kydat na mamu.
Kam by si isla s dietatom, keby ti ten byt nedala? Do podnajmu? Tam by vam asi bolo lepsie…

animus
1. dec 2022

@katulienkax presne tak 🙂 tvoj príspevok mi pripomenul, že ja ako decko som spala s babkou v manželskej posteli 😂 dedko už nežil, babka v nej spala sama a naši vtedy nemali ani na posteľ 😂 a žijem 😂😂 dnes už každé dieťa potrebuje svoju vlastnú izbu 😃 len "stavajme múry a búrajme mosty" a čudujme sa toľkej nenávisti vo svete

autor
1. dec 2022

@nicegirl369 nie mne vadia stare veci napratane v byte ktore sa nevyuzivaju a skrine pod nimi praskaju lebo sa ich mama nevie vzdat..

nicegirl369
1. dec 2022

Celkom nechapem, preco si sem pisala? Cakas odobrenie od zien typu ze “mamine veci vyhod, ved je to tvoj byt”? To ze ti vadia stare veci v byte som pochopila. Ale ake pravo mas mame zakazovat ich tam mat? Ano, si vlastnicka bytu, co mimochodom ti ani dle zakona nedava pravo cudzie veci vyhodit, no moralne pravo absolutne nemas. Vsak vrat ten dar a ak mama nema na to ti vratit peniaze, ktore si tam investovala, tak byt predajte, ona si kupi mensi a ty si vezmi investovanu sumu. Vec vybavena a mozes si zacat riesit byvanie po vlastnej osi ako vacsina ludi a nie vziat si mamin byt a potom mat taketo naroky.
Ako sorry, ale hanbila by som sa takyto prispevok sem dat. Nechapem ako niektori ludia uvazujete. Byt od mamy a zabezpecena som aj od otca. Kokso, pocuvas sa? Zabezpecit sa mas snazit ty a nie toto pre pana vazne strasne. Na starost mas rodicom ked tak pomahat a nie pytat sa na konikovi, ako dostat mamine veci z bytu. Mozno ma k tomu staremu kozichu vztah, proste si ho chce nechat. Ak chces pre svoje dieta priestory, zabezpec mu ho s jeho otcom ty.

nicegirl369
1. dec 2022

@betulinka1 vyhadzala mame veci ze “liecba sokom”? Toto nemozte mysliet vazne. Zelajte si, aby sa vase deti k vam takto nezachovali. Mama jej daruje byt a dcera jej (74 rocnej zene) odtial drzo povyhadzuje veci, namiesto toho, aby sama mala uz davno svoju nehnutelnost, tak ons tu napise este, ze je “zsbezpecena aj zo strany otca”. Strasne ma vytocil tento pristup s nechapem, ako jej tu niektore rdte radite, sby mame fakt tie veci vyhodila.

betulinka1
2. dec 2022

@nicegirl369 nemáš skúsenosť so zberacmi, tak nesud. Proste nie každý človek chce žiť v zapratanom dome. A oni to dobrovoľne nevyhodia. A čo má robiť autorka, podľa teba. Akože čakať 20 rokov na smrť mami aby mohla upratať? Byt jej darovala ale to neznamená, že má trpieť. Dar má byť radosť a nie stres pre obdarovaných. Akože takéto vydieračské reči, ze teraz buď ticho a trp, lebo ja som ti darovala, neznášam...Plus tam žije malé dievčatko, to má tiež právo na svoj priestor. Za mňa je autorka vo veľmi zlej situácii. Ale určite nebudem obhajovať babku, čo má v byte zbierku bordelu a nerešpektuje potreby ďalších členov rodiny. O moje deti sa nestaraj. Ak budú so mnou zit v mojich 74 rokoch a nebudú chcieť aby som išla do domova, budem to považovať za šťastie.