icon

Vzťah s mužom, ktorý zarába oveľa menej

18. sep 2021

Anketa: Ak by ste boli vzdelana zena s VS, s velmi dobre platenou pracou, vlastnym byvanim, a zalubili by ste sa do kamarata z detstva, o ktorom viete, ze nema ani maturitu a ze zaraba ovela menej ako vy (2/3 menej) a este zije s mamou, zalozili by ste si s takym clovekom rodinu? Ciste len preto, lebo ste sa zalubili? Da sa na tom stavat vztah?

otazka1
18. sep 2021

Ja ešte len pridám,že kamsoka si takto našla.40 a býval s mamkou.síce už bývajú spolu ale…napriek tomu že je vcelku fešák,vzdelaný a zarobí Xtisic,je to katastrofa lebo mamka…

alenka7777
18. sep 2021

@janula12345 no, priznavam, ze mozno to vyznelo inak, ako som som to myslela, tak povrchne. ale ja hovorim len z vlastnej skusenosti. ja ked som bola gymnazistka a randila som s chalanmi z ucnoviek, prip. uz nejakymi absolventmi ucnoviek pracujucimi vo fabrike, tak ja som to velmi pocitovala, ze intelektualne sme niekde inde. ale to nie, ze by som sa chcela vyvysovat a ich ponizovat. ja prave velmi obdivujem ludi, ktori sa napr. venuju remeslu alebo su velmi manualne zrucni. len ja to proste citim tak, ze nie sme na rovnakej vlnovej dlzke.

mirkaz156
18. sep 2021

Ja s VŠ manžel bez maturity. Prvé tri roky zarábal menej ako ja. Teraz sa to otočilo a zarába o čosi viac ako ja. Stačí aby to mali obaja partneri vyriešené v hlave. Ja som dlho nemala vyriešené a nechcela som pripustiť aby manžel zarábal viac ako ja. Časom som to nejako spracovala a dopriala jemu aj nám 😊 teraz nám to obom vyhovuje 😊

spadnutaslivka
18. sep 2021

@ckocka to je v poriadku. Ale ona tu neprízvukuje len výšku príjmu, ale aj dosiahnuté vzdelanie. Čiže aj na tom asi niečo bude. Ale áno, pozabudla som na plynárov a pod., ale aj takí už mnohí majú maturitu a hlavne potom neviem, koľko ona zarába, lebo plynári a pod. sú teraz nedostatkoví a zarábajú celkom slušne. A zase na obhajobu bývania "u mamy"... býva u mamy alebo s mamou? Čiže sa necháva živiť alebo je to proste výhodnejšie bývať v spoločnej domácnosti, keď potom vyjde bývanie lacnejšie a aj varenie, pranie a pod.? Lebo je rozdiel, či sa o neho mamička stará pomaly ako o decko alebo si proste navzájom pomáhajú. Lebo aj mama ak je sama (autorka spomína mamu, nie rodičov), tak je pre nich podstatne výhodnejšie, že žijú v spoločnej domácnosti. To ale nemusí znamenať, že je mamánek.

viki_lv
18. sep 2021

Záleží od toho, prečo si sa doňho zaľúbila? Čo ťa tak očarilo? Mne napríklad OKREM INEHO na mužovi imponovalo aj to, že má intelektuálnu prácu, slušne zarába, má vlastné bývanie...

annamalaga
18. sep 2021

Pokial si dobre rozumiete , prečo nie. Zase v živote sa to ešte môže obrátiť. Môže najst lepšiu prácu , keď bude stebou a nebude ťa chcieť stratiť.

sasa1310
18. sep 2021

máš 40 rokov. Vlak ti uniká a peniaze nie sú všetko. Buď budeš hladať zabezpečeného rovnocenného (ktorého vlastne nepotrebuješ, lebo sa vieš zabezpečiť sama) a ujde ti ďalší čas. Alebo si založíš rodinu s niekým, ktorý síce asi nie je moc ambiciozny a má iné priority, ale možno budeš o to šťastnejšia. Zabezpečený chlap ešte neznamená, že je aj milý, šikovný, verný a rodinne založený. A keby si sa aj popálila, ostane ti aspoň to dieťa (držím palce, aby v tom veku sa ešte podarilo).

annamalaga
18. sep 2021

Neni všetko len o peniazoch. Ale zase 40 ročnému dnes už bude problém dať hypotéku na väčšiu nehnuteľnosť. Dnes sú tie podmienky kapanek inakšie.

annamalaga
18. sep 2021

@sasa1310 veď toto . Úspech v práci ešte neznamená šťastný život v manželstve.

viestta
Odpoveď bola odstránená
belllinka
18. sep 2021

@marfikchov na matrerskej nemusi sediet zena 3 roky. Napr. po roku sa moze vratit do prace a na rodicak moze ist muz, vtedy sa to financne tiez nepociti.
Preco by mal vzdy rodinu financne tahat muz???

michkat
18. sep 2021

Ten mamahotel by ma odradil... A ten zarobok... No ak ma chtic zarobit viac aby bol schopny zabezpecit rodinu alebo sebe byvanie (co asi moc nie) tak by mi to bolo jedno lebo nikde nie je napisane, ze nebude zarabat viac... Akurat, ze zvacsa bude financovanie veci dovoleniek a pod asi na tebe, pretoze mas asi isty standard tak by som sa na to pozrela z tohto pohladu aj... Asi nie je ambiciozny velmi a to by mna tak uplne neoslovilo, zavisi co imponuje tebe 🙂

vevapeto
18. sep 2021

Neboj sa ísť do takého vzťahu 👍 ja taký mám, muž bez matury, ja VS, on zarobí o cca 500€ menej ako ja ALE… je neskutočne spoľahlivý, vo všetkom mi pomôže, perfektný otec, zmysel pre humor nechýba, náruživý športovec , šikovný , všeobecne inteligentný …má oveľa viac pozitív ako negatív, €€€ neriešime- spolu máme krásny príjem, vieme si aj odložiť….a to, že nemáme každých 5 rokov nové auto a 3 dovolenky pri mori za rok nám k šťastiu nechýba 😉 Keby som sa mala opäť rozhodnúť, opäť by som ho chcela. Tento rok budeme mať 10. výročie svadby.

marcellka32
18. sep 2021

Take remeslá dnes ako murár, elektrikár, maliar, plynár.... dnes už nikto nebude chcieť robiť a pritom majú perfektne platy (koľkokrát lepšie ako VS)

lopka1313
18. sep 2021

Moj ujo sa tak ozenil. Presne tak ako opisujete, akurat aj zena VS, vysoky prijem, byvala u rodicov. Poznali da od detstva, su z jednej dediny. Casom si ujo dorobil maturitu, ale stale pracuje v robotnickej funkcii. Byvali u uja, s babkou a dedkom v ich dome (prepisany na uja). Kvoli veku a komplikaciam sa im po case podarilo mat spolu dievcatko. Su stastni. Ujo je jeden z najlepsich ludi na svete, a to, ze nemal skolu, na tom absolutne nic nezmenilo.

jana_eyre_2
18. sep 2021

Dalsia diskusia kde zase budú len ukazovať ženy aké vedia byť nadradene podla.urovne vzdelania..

Je veľmi individuálne aký človek je a vôbec nejde o to aký plat a vzdelanie má.. rozhoduj sa podľa toho aký je a ako si rozumiete..

marfikchov
18. sep 2021

@belllinka ja som nesedela, išla som do práce skôr ale nie pre financie, ale aby mi nepreplo. A samozrejme je lepšie mať výplatu a rodičak ako mať iba rodicak

spadnutaslivka
18. sep 2021

@marcellka32 preto sa mi moc nezdá, ak autorka poukazuje na to, že on nemá "ani maturitu" a ešte zarába 2/3 menej od nej, tak to nevyzerá, že by on bol murár, plynár alebo niečo podobné. Keby, tak buď by ona mala fakt luxusný plat alebo by neriešila, že on "nemá ani maturitu", lebo by to bolo jedno, keďže stále slušne zarobí a rozumejú si.

sasa1310
18. sep 2021

@alenka7777 to máš iba v svojej hlave zakorenené. Nič viac. Ja som v práci medzi samými VS a doma mám maturanta, ktorý je stokrát šikovnejší a rozumnejší ako všetci dokopy. A máme sa vďaka nemu stokrát lepšie. Až mi je už koľkokrát trápne prísť s nejakým drahým oblečením do práce medzi tých s VS. Takže za mňa VS absolutne nič neznamená.

marfikchov
18. sep 2021

@belllinka a po druhé, nástupom muža na materskú by: 1. deti nemali ten servis ako od matky 2. môj plat by nepokryl náklady a muselo by sa ubrať z nárokov. Takto sme to mali, aj sa žilo aj šetrilo

liljana
18. sep 2021

Mas 40. Ak doteraz neprisiel nikto vyhovujuci, myslis, ze do 50 sa niekto zjavi?
Nevadili by peniaze, ani mama. Najviac vadi asi ta chybajuca matura, tu snad ma dnes uz kazdy. To ho posiela do urovne tych naozaj jednoduchsich ludi z ucnoviek. O com sa budete bavit? O futbale, pive a motorkach.

marcellka32
18. sep 2021

@liljana a čím ho posiela podľa teba ten človek bez maturity do skupiny jednoduchších? Kokos, ja mám vysoké vzdelanie, ale aby sa niekto navazal do ľudí s ucnovkou tak to je sila !

belllinka
18. sep 2021

@marfikchov ved ja pisem, ze ked to je naopak, ze zena zaraba viac, tak moze byt predsa na rodicaku otec.

alenka7777
18. sep 2021

@sasa1310 ale ved ja ani netvrdim, ze vs je nieco viac. tu autorka riesi 40 rocneho chlapa byvajuceho stale u mamy, ktory ma nic moc plat a asi ani ziadne ambicie. nemam to v hlave zakorenene, mam to zo skusenosti. bez hanby priznavam, ze moj manzel je mudrejsi a inteligentnejsi ako ja, a to bol aj jeden z dovodov, preco som si ho zobrala. pretoze som chcela partnera, od ktoreho sa mozem aj ja nieco naucit, a chcela som sa aj vdaka nemu posunut niekam vyssie. pohybovala som sa dlhe roky v prostredi, kde boli ludia menej vzdelani, menej inteligentni a jednoducho viem, ze partner z tychto vod by mi s najvacsou pravdepodobnostou nevyhovoval. a ja teraz nehovorim o ludoch s maturitou. hovorim o takych, co ledva skoncili daku ucnovku, nevedia absolutne ani zaklady pravopisu, nevedia citat s porozumenim, nevedia si vyratat nejake percenta, ....

liljana
Autor odpoveď zmazal
kubkovamama
18. sep 2021

Som rozvedena,teraz stastne vydata(zatial) 😉.No,vzdelanie a nizsi prijem ak su rovnake hodnoty vo vzťahu určite neva.Moj chlap ma nizsie vzdelanie,napriek tomu mu to páli ovela lepsie ako mne..Prijem ma sice viacnasobny,ale kedysi bol aj bez prijmu keď sa nedarilo,este sme spolu len chodili,ale ani ma nenapadlo poslat ho kvoli tomu do preč.Lenze,vedela som,ze je huzevnaty a cieľavedomý a postavi sa na nohy.Skor by ma desilo to byvanie u matky.Ak mas zly pocit,nechod do toho.Pokial unho nevidis snaho o osamostatnenie..a v 40tke??Nepoviem keby ma 25r

mpg
18. sep 2021

Tam nie je najdôležitejšia výška platu, záleží na tom, či je spoľahlivý, príťažlivý, vhodný na manželstvo, vedeli by ste spolupracovať, dalo by sa mu napr. podnikať, keby mu manželka v niečom pomohla, či nie je náhodou závislý, aký má celkový rozhľad. Teraz je dosť veľa takýchto starších mužov (ale aj žien), len u žien je ten vek ešte väčšia nevýhoda.

majulino
18. sep 2021

@spadnutaslivka no akože, moj manžel ma VŠ ja iba maturitu a stale sa mame o com rozprávať. Nemam pocit, ze som intelektualne niekde inde ako on a väčšina jeho rodiny do dnes nevie, ze nemám vyštudovanu VŠ, dokazem sa s nimi rozprávať od beznych tem, cez históriu, prírodné vedy až po stavebné práce

luccija
18. sep 2021

Asi áno...poznáš ho roky tak vieš aký bol dôvod prečo neštudoval, prečo býva s mamou veľa ľudí býva s rodičom vo veľkom dome, či bol v zahraničí, alebo ako žil... a pod...
Som šokovaná ako sudite ľudí podľa príjmu.Len daj pozor, aby to nebolo tak, že chces dieťa a máš klapky na očiach.

ivkazba
18. sep 2021

Najviac by mi vadilo, že má 40 a býva s mamou. Čiže chcela by som s ním najprv žiť a to trochu dlhšie, aby som zistila, či je schopný partnerského života, ak do 40 užíval mama hotel. Lebo toto bude podľa mňa problém. Nie že nemá maturitu.