icon

Vzťahy so svokrou

zuzada29
10. dec 2019

Pred mesiacom sa nam narodilo tretie babatko. Kym som bola v porodnici manzel sa staral o starsie dve deti a zvladal to vynikajuco. Musim povedat ze moj vztah so svokrou nie je velmi dobry, aj ked nic velke sa medzi nami nestalo, ale od zaciatku manzelstva postupne svojimi cinmi vo mne vyvolala pocit ze s nou komunikujem len to co musim a co je slusne. Takze nieco take ako ze by kocikovala moje deti alebo by ich chodila strazit u nas nie je, lebo mi to nie je vzhladom na nas vztah po chuti. Samozrejme kym som sa spamatavala z cisarskeho rezu prvy den tak moj manzel pozval starych rodicov z oboch stran ku nam domov, aby to oslavili. Na tom by nebolo nic zle, keby to svokra nevyuzila a potom ako odisli domov moji rodicia, ona este zahlasila ze ostava a mala na programe kupanie mojich deti a podobne tie vecerne ritualy. Musim povedat ze aj moja svokra a aj moj manzel vedia, ze toto mi nie je po voli a teda keby som nelezala v porodnici tak by to urcite svokra nerobila. Som preto uz teraz len smutna ( ked som to zistila, tak som bola aj nahnevana) ze moja svokra vyuzije prvu prilezitost ked nie som doma a robi veci s ktorymi ja nesuhlasim. Pocula som uz aj o takych mamickach co nedovolili starej mame babatko zobrat do ruk az ked malo pol roka. A ja som obcas v nemilosti za to ze jej nedovolim kocikovat ci kupat moje deti. Neviem co je smerodajne, ci zauzivane zvyky ( ze to robi tak vacsina) , alebo to co si mama deti zela?

heidy222
10. dec 2019

No ja si o mojej svokre myslim Ze je trapna konzervativna malomestiacka. Ale to je uplne jedno co si myslim aj si to necham pre seba, lebo nechcem ukratit moje deti zo vztahu s babkou. Dcera k nim chce chodit na vikend atd a to je ok aj Ked ja tam viac ako 3 hodiny nevydrzim. Tiez ide o cisto osobny spor so svokrou. Stari rodicia maju tiez pravo na vnucata, s vynimkou roznych extremnych situacii (zneuzivanie...)

lenkakravcova
10. dec 2019

@zuzada29 Ja by som možno len do písala niečo z iného uhla pohľadu.
Tvoja svokra je mama tvojho muža. Ty si jeho žena. Pravdepodobne sa o dôležitých veciach riadite spolu (ty a manžel), avšak ak sa náhodou raz nedohodnete a náhodou to vyústi do rozvodu, tak už nebudeš jeho žena. Ale jeho mama ostane jeho mamou stále. Tak ako to budú stále i jej vnúčatá.. Tým len chcem povedať ze je nefer, že sa takto k svokre správaš. Môže sa ti to nepekne vrátiť.

kirakira
10. dec 2019

mam pocit že problem je v tebe nie v svokre chceš mi povedat že sa hnevaš ked pomohla synovy z detmi a čo ked budu chore a budeš potrebovat postražit a prazdniny ked robiš je to velka pomoc ako sa budeš citit ty ked za 20 rokov sa bude k tebe tak isto spravat nevesta alebo zatko

sara07
10. dec 2019

že ste si nesadli a nevieš pochopit jej postoje a spravanie to sa stava
manžel si samozrejme ak potreboval pomoc svoju mamu lebo mu je pochopitelnejšie bližšia tak ako zase ty si zavolala svoju a nie svokru
to že nedáš kupat deti to by som pochopila, otázne či je vieš od nej prijat pomoc, alebo v akom rozsahu, čo je za tým lebo domov jej ich dáš , skôr mám pocit že to kupanie berieš ako čisto domacu vnutronu záležitost , to ako chápem , toto je tvoj domov tvoje uzemie
ak dovoliš aby sa hrali u nej doma, skus dovolit kočikovat ,to myslím že by si mohla skusit
ide o to že nikdy nevieš čo sa stane a ostaneš vyslovene odkazana na jej pomoc ,
a vieš chlap je rád ked sa mu pomôže alebo urobí to niekto za neho, ruku na srdce , inakší už nebudu

mirgenah
10. dec 2019

Ja žasnem. Fakt žasnem nad tým čo tu čítam. Nerozumiem tomu, aký príklad a vzor to dávate vlastným deťom..... Stará mama z maminej strany ok, "tá druhá" není ok, lebo mi urobila toto a tamto... Panebože.... Deti nasávajú všetko čo sa okolo deje. A sa skúste vcítiť do tej "druhej starej mamy"... Možno to bude presne váš obraz o 40 rokov. Nedať dieta povarovať? Akože WTF to je čo za nápad? Čo mu niečo duchovné ukradne? Alebo nebodaj psychicky ublíži? To že si nie s každým sadnem ešte neznamená že budem zo seba robiť chudáka alebo sa nebodaj sťažovať. Budem mať navrch a povznesiem sa nad tým ako rozumný clovek, nevidím problém tam kde nie je. Kvôli takýmto blbostiam sa umelo vyrábajú problémy v rodinach. Veď vám vychovala muža! Za 10 rokov ju odstrelite lebo nekúpila detom na Vianoce "tú vec" v odtieni pudrová s oranžovými bodkami? Chýba vám pokora, vďačnosť, láskavosť. Evidentne ste ju viaceré nemali kde nasať. Tak sa odsťahuje cez pol republiky. Viete aký budete mať pokoj? A keď pôjdu deti do škôlky a budú vkuse celú jeseň, zimu a jar choré, tak si zaplatíte pestúnku. Ti múdrejší majú svokru, ti vdacni a pokorní majú svokry dve 😁♥️ potom Vám to dôjde o čom starí rodičia sú. Pozdravujem všetky normálne ženy/manželky/matky.

ladyvi
10. dec 2019

Ja do teba nepojdem tak husto, ako vacsina tu zien. Lebo som zazila nieco podobne. A je to jednoducho skola zivota. Kto to nezazil ta nepochopi. Ale ver mi, aj z teba moze byt dobra nevesta.
Zapamataj si, ta zena za to nemoze, ze ti nie je sympaticka. Pre inu by bola poklad, tebe nesedi, ale to je tvoj problem. Ty sa s tym problemom nauc pracovat a zit.
Mne trvalo roky oblubit si svokru. Ver ci nie, uz sa na nu aj vramci mojich moznosti tesim,ked ma dojst. Je to clovek jednoduchsieho zmyslania, s dobrym srdcom
Ma vsak jeden problem, prehnana milost. Ja nezvladam vo svojej blizkosti takych miluckych premiluckych usluznych ludi. Naozaj nezvladam to psychicky sediet za jednym stolom a miesto rozpravania sa, sa na seba tak priblblo skerit, a sladit recami. Nemozem si pomoct, nikdy som takych ludi nezvladala, a najust ej moja mila, tu mas taku svokrusku 🤣. A poviem ti. Zvykla som si. Zvykla som si, lebo som musela, inak by som to nezvladla, lebo deti a ucta k muzovi. A jezis, kolkox ma vie vytocit. To nie je babka, ktora vezme deti tvorit, zahradkarcit, ci citat rozpravku. To je babka co musi vykrmovat deti a deti krmit. Deti nevedia same papat, deti treba krmit. A ked babka krmi, mamka potom tyzden oduca od krmenia. A mamka zakaze krmenie, babka vyuzije moment ked som v sprche a uz krmi. A toto je len jeden z prikladov. Ale zvykla a zvykam si. Lebo vies co. Nemoze za to, ma vek, je to starsi clovek a musim si ju ctit, je to jednoduchsi clovek, a takemu rozum nenalejes. Lubi tvoje deti? Lubi. Tak jej ich dopraj. Ja si vzdy tak pomyslim, ze ja sa teraz stazujem niekedy, lenze aj horsie moze prist. Raz sa o nu mozno budete musiet starat. Ak sa ju teraz nenaucis tolerovat a mat nejako rada, co potom?! Ked uz to mam tak povedat, trenuj na horsie casy.

A baby vam, co ste take tvrde, verte mi, je to narocne premahat sa vo vztahu voci niekomu, s kym nefunguje chemia. Mnohe mate len to stastie, ze vam vasi svokrovci osobnostne sedia.

mirgenah
10. dec 2019

@ladyvi vieš ja som mala tiež ťažký vzťah k svokre po narodení deti. Tiež mi vadilo veľa veci, lebo robila všetko opačne, ale presne ako si napísala, prijala som ju takú aká je a zvykla si. Nevyrabala som problemy, nesťažovala sa, nehnevala sa... Veď načo by to bolo dobre... Prijala som ju a som jej vdacna, aj napriek vsetkemu s čím som nesúhlasila.
Ona je iná generácia, má iné názory a tie ja nezmením. Toto som prijala a prestala ju "nalepkovat". Časom som prišla na to že je to jedna uzasna, dobrotiva, múdra žena. A som rada keď sa zastaví na kávu, mám si s ňou čo povedať 😊

ladyvi
10. dec 2019

@mirgenah no ano verim, ale niekto je este len na zaciatku cesty...ja som tak v prvej polovici...este na sebe musim popracovat, lebo niekedy vrrrrr....🤣 jak sa vravi, sa mi noz vo vrecku otvara...☺

lenka13021
10. dec 2019

@zuzada29 si jej porodila vnúčatá ktoré si nemôže ani užiť, keď jej ich nedovolis ani pokočíkovať....

mirgenah
10. dec 2019

@ladyvi treba to zrýchliť a šliapnuť na plyn ☺️ mne to trvalo možno prvé týždne, evidentne svoje urobia hormóny 🤣 každopádne starí rodičia majú dôležitú rolu v každej rodine a tieto vzťahy treba pestovať a chrániť z oboch stran. Chápem to že sú aj vyslovene zlí ľudia, ale z takých pomerov si predsa nevyberiem človeka z ktorým chcem v pokoji a láske prežiť život. Veď stačí triezvo nakuknúť do vzťahov v rodine nastávajúceho a presne viem kde budem o 20 rokov aj ja.

ladyvi
10. dec 2019

@mirgenah kazdy mame vlastne tempo. U nas nie je problem nazor na pristup k detom ci vychovu, ci nejake generacne rozdiely, alebo nejaka zloba, ale nazvem to "vzajomna chemia"?! Na tom sa da pracovat, ale z tyzdna na tyzden to urcite nejde. U mna. U niekoho ineho mozno ano. 😉

nikaasimonka
10. dec 2019

@lenka13021 akoze porodila jej vnucata? To je tak hlupa veta 😅 Porodila hlavne sama sebe deti, ktore su jej, moja svokra tiez nikdy nekocikovala, nekupala, nekrmila, a zijeme fajn, ani to nevyzaduje lebo vie ze tade cesta nevedie...
Myslim ze vety typu “Ale ona je ich babka” su neni celkom na mieste. Tym ze je babka neznamena ze ma nejaky narok na dieta(vnúča), nema ziadny, ma iba taky ktory jej nevesta (matka detí) dovolí, a v takom pripade treba rešpektovať nevestu lebo ten vztah nebude ziadny. 🤷🏼‍♀️

fidka79
Odpoveď bola odstránená
xinka12
10. dec 2019

@zuzada29 necitala som to vsetko co si pisala ale spravala som sa podobne, ja ta aj chapem ale tvoje deti maju pravu na obe babky a neoberaj ich o zazitky s nou len preto ze tebe neni uplne po chuti. deti za to nemozu aky mas k nej vstah ty, verim ze ich lubi a nechce im ublizit, to robi veci inak ako si zvyknuta ty im raz za 100 rokov neublizi, skor im ublizuje ze im nedavas spolocny cas a zazitky s nou... skus to prekusnut a nesuperit s nou, neboj ked ich raz za cas umyje ona tie deti ta nebudu menej lubit ;)

maminuska
10. dec 2019

@nikaasimonka a čo otec, kde má miesto otec detí ?

gagik
10. dec 2019

@zuzada29 mne sa tiez zdas mimo nato ze mas tri deti,tak uz by ti mohlo dojst ze svet sa nebude tocit tak ako ty chces...nechapem co je zle na tom,ze svokra pomohla s detmi ked si v porodnici...fakt divne problemy,chudak tvoj muz...

nikaasimonka
10. dec 2019

@maminuska co ak ten otec deti ma rovnaky nazor ako matka?

23121974
10. dec 2019

@nikaasimonka Zo zákona má aj stará matka právo na čas strávený s vnúčaťom,tak tu netrep blbosti...

nikaasimonka
10. dec 2019

@gagik ako mozte niekomu koho nepoznate napisat ze je mimo ? Toto vase chovanie nie je trochu mimo?

nikaasimonka
10. dec 2019

@23121974 preboha a z akeho zakona?
A kedy sme si my potykali? Myslim ze na svoj vek by ste mali vediet ako sa mate chovat

maminuska
10. dec 2019

@nikaasimonka a čo ak nemá ?

maminuska
10. dec 2019

@nikaasimonka tu sa tyká .
No ak dá starý rodič na súd a bude požadovať čas aby mohol tráviť so svojimi vnúčatmi, tak mu bude vyhovené .

nikaasimonka
11. dec 2019

@maminuska bude mu vyhovene len v pripade ze splna poziadavky a je schopny sa riadne postarat, to je uz ale uplne mimo tejto diskusie...
neviem odpovedat na to co ak nema, pretoze mi sme sa s muzom vzdy zhodli v tomto smere a nikdy som nerobila velke rozdiely medzi mojou mamou a svokrou, male urcite (predsa je to len moja mama) ale nikomu nezamedzujem pristup k detom len skratka vsetko ma svoje hranice a ked sa to žene nepaci a nezela si to aby jej kupala deti mala by to svokra respektovat, kazda sme ina, preto netreba odsudzovat

maminuska
11. dec 2019

@nikaasimonka lenže rodičia sú dvaja , vždy dvaja. To nie že žena si to neželá aby jej kúpala , kočíkovala deti , je tu ešte muž a na jeho názor sa musí prihliadať. Takže ak muž chce aby jeho mama okúpala deti , aby jeho mama pokočíkovala a hlavne to kočíkovanie je úplne normálne a prirodzené , tak by to tá žena mala rešpektovať už kvôli tým deťom , lebo sa môže veľmi rýchlo stať že ju manžel kopne doprdele za takéto názory.

nikaasimonka
11. dec 2019

@maminuska nie kazdemu to musi prist prirodzene, mne nie, kazdy si moze svoj nazor povedat akurat nechapem vy vsetky co nezvladate svoje emocie si tu viditelne na zakladatelke diskusie honite svoje ego a urazate, a to ste vacsina matky, toto je hanba

maminuska
11. dec 2019

@nikaasimonka ale ono to je prirodzené a normálne , že rodičia sú dvaja a tí rodičia majú aj svojich rodičov, ktorí sú v podstavení starých rodičov . A títo starí rodičia majú mať rovnocenný prístup k vnúčatám , obzvlášť ak si to praje aj ich syn.
To sú normálne rodinné väzby a vzťahy , ak ich chce mať žena v poriadku a vytvoriť deťom zdravé rodinné prostredie , tak zaradí spiatočku a nezaoberá sa takými hlúposťami ako je okúpanie detí , kto ich kúpe ako ich kúpe . Ja byť mužom tak narobím taký poriadok v rodine že až , aby moja mama nemohla okúpať deti a moja žena robila z toho takú drámu , to je ako prirodzené ? Alebo aby moja mama nemohla kočíkovať deti ...to ako kde sme ?
Ja ešte nie som svokra , ale mám dvoch synov ale pevne verím že mi takúto nevestu syn domov nedonesie, keď v snahe synovi pomôcť akože využijem príležitosť ..ako k čomu ju využijem ? Ak by som sa toto dozvedela , ako svokra by som si teda urobila od nevesty riadny odstup .

thoughtfulweirdo
11. dec 2019

Niektore zeny by si mali uvedomit, ze deti nie su ich majetok, ale samostatne bytosti, ktore maju svoje vlastne vztahy nezavisle od rodicov. Moj vztah so svokrou nema ani prd spolocne s tym, aky vztah s nou ma moje dieta. Pre mna je to relativne cudzia zena, ktora ma od zaciatku nechcela do rodiny, takze s nou komunikujem len nevyhnutne, ale pre moje deti to je babicka, ktora im nikdy nic zle nespravila a kym to tak zostane, je absolutne primitivne obmedzovat ich vztah.

ladyblcha
11. dec 2019

Ja mam tiez dve deti a som z nich vecer uz casto unavena, niekedy potrebujem len polhodinu/hodinu pokoj, klud pre seba a tvoj muz ma tiez narok na taketo potreby. Svokra je jeho mama, co mu pomohla a on mal vtedy skratka svoju chvilku, myslim, ze mu to dobre padlo, preco hned robit taketo caviky. Tebe nepride pomoct, samozrejme, lebo vie, ze ani by si to neprijala, ani neocenila. Tak naco? Inak hormony s tebou asi tiez plieskaju. Ja na tvojom mieste, by som sa skor snazila zlepsit so svokrou vztah. Oceni to muz, aj deti a svokra bude hned lepsia. Tento vztah, ked davas najavo vo svojej rodine, ze svokra je len akceptovane "zlo", kazi vztahy aj s vnucatami, ved to vedia/citia/vidia. Tento tvoj postoj automaticky preberaju, aj ked ho nechapu.

belllinka
11. dec 2019

@nikaasimonka zaujimave, ze ty v inych diskusiach tykas, ale tebe treba vykat? 😂