icon

Z dcéry sa stal náboženský fanatik

alergologia
2. júl 2016

Pred rokom moja dospelá dcéra začala chodiť do AC. Stal sa z nej iný človek, náboženský fanatik. Vymývanie mozgov a ešte si za to pekne zaplatiť, vysoko amorálne. To nemá nič spoločné s náboženstvom. Keby Pán Boh existoval, musel by sa hanbiť za svoje dielo, že takýto vraj ľudia su tu medzi nami, ktorí psychicky ničia a zneužívajú veriacich ľudí. Počas komunizmu boli zakázaní, ako sekta. Prečo asi ?
Vystríham všetkých ešte duševne zdravých ľudí, vyhnite sa tomuto spoločenstvu. Vďaka dcére, máme celá rodina peklo zo života, hotové nešťastie. Bola som v tomto spoločenstve párkrát, pripadala som si ako v psychiatrickej liečebni. Choré prostredie s chorými ľuďmi.

cartridge
12. júl 2016

@lucka_220809 Dobre napísané, odporúčam prečítať všetkým "zadubeným".

sardinka335
12. júl 2016

@alergologia len si ešte nedočitala Novy zakon....tam sa tie hriechy odpušťaju...kazdopadne ťažko objektivne povedať či je tvoja dcera naozaj manipulovana alebo len ty to tak vidiš lebo jej spravanie nie je take ake ma viac menej bezny radovy katolik. V nedelu omša a šmitec - ziaden rozdiel oproti neveriacim. Preto bez poznania tvojej dcery a jej nazoru je tazke niečo hovorit. Podla mna to potrebuje čas.
Poznám par ludi z protestantskych zborov a su to uplne normalny ludia len to čo hlasaju beru aj vazne a ziju to a veru su mi prikladom lebo niektorým nesiaham ani po členky. Ak je pomoc bliznemu, laskavost, ochota obetovat svoj čas, talenty pre druhých fanatizmus tak potom su fanatici... 😀 😀 kiež by takých bolo viac.
@mima4 podla mna vysvetlovat ,,jazyky,, nezainteresovaným je naročne a neviem či tu na MK aj zbytočne...ako nemyslim to v zlom, ale proste za ten čas čo tu prispievam vidim, ze toto je tema kde nieto diskuterov, snad okrem teba 😀

luna379
12. júl 2016

Úplne chápem autorku, MAXIMÁLNE. škoda, že je vaša dcéra dospelá a neviete jej to zakázať. Chodila som na cirkevnú školu a zažila som si tam kadečo. Učili nás tam "hovoriť" s Bohom, počas čoho viacerí moji spolužiaci odpadávali a dostávali sa do tranzu.

My, čo sme verili menej a dovolili sme si prejaviť aj iný názor ako fanaticko kresťanský sme profesormi boli šikanovaní, ani nejdem radšej hovoriť ako lebo mi je do dnešného dňa z toho zle.

Kto dnes v 21. storočí nepochopil, že kresťanstvo, islam a celkovo viery, ktoré poznáme v tej podobe akej ich poznáme sú totálny nonsens a nezmysel mal by ísť povinne na psychotesty a IQ test. Rozumný človek si vie zrátať 2 a 2 a pochopí že dnešná cirkev a jej zastaralé praktiky a názory nemajú nič spoločné s pravým duchovnom a vierou v niečo, ale je to všetko len o šikane, peniazoch a zastrašovaní pred vymysleným peklom.

sardinka335
12. júl 2016

@luna379 tak to je tvoj nazor....len napr. ta nonsens ,,viera,, priniesla kulturu, vzdelanost, pismo, ktorym ludia mohli pisat.... 😀 😀 Takze rada pojdem aj na tie psychotesty lebo to nepovazujem za nonsens. Neviem teda ake je prave duchovno, mozno ozrejmíš...a pokial viem tak modlitba je rozhovor s Bohom či? Odpadavat a do tranzu? No....aj to som videla. Samozrejme ak ma človek zlu skusenost tak je jasne ze poda len to A - všetko zle čo zažil, je to prirodzene, samozrejme deju sa v cirkvi aj nepekne veci - tak ako v kazdej inštitucii kde su ludia, treba o tom hovorit a riešiť to, nezametať pod koberec.

sobicatko
12. júl 2016

@luna379 úplný súhlas...akoby sme chodili na rovnaku skolu 🙂 žiaľ, to tu niektoríľudia nepochopia 🙂

kacena4
12. júl 2016

@worker_falcon ahojko zaujala ma tvoja reakcia na Eucharistiu a ukrizovanie v kostole... a kedze ti nik neodpovedal skutim ti svojim laickym "jazykom" odpovedat. po pravde vobec som si to takto nevysvetlovala ako si to napisal, az ked som si to hlbsie uvedomila, kedze som veriaca a chodim do kostola pravidelne aj na prijimanie Eucharistie som si uvedomia, ze pre nezainteresovaneho je to tak. Eucharistia sa spaja s ukrizovanim Krista. no pre nas veriacich to ma dalej pokracovanie a hlavne predchadzanie. preto chodime do kostola, aby sme pocuvali citania, nasledne nam tie citania vykladaju.... Jezis hovori: "Ja som zivy chlieb, ktory zostupil z neba. Kto bude jest z tohto chleba, bude zit na veky... Kto je moje telo a pije moju krv, ma vecny zivot." (to je v evanjeliu podla Jana). T.j. samotna Eucharistia nie je len to prijimanie "oplatky" ked stojime v rade, ale aj citanie a pocuvanie vykladu, stareho a noveho zakona, ako mame zit v zivote, ako krestania (hoci mnohy krestania tak neziju ☹ ) dalsou castou Eucharistie je vzdavanie vdaky Bohu za vsetko co pre nas robi, aj za to ze nam poslal svojho Syna, ktory sa za nas obetoval - za nase hriehy a tak raz budeme moct prist k nemu do neba (lebo dovtedy to nebolo mozne) a tretia cast Eucharistie je samotne premenenie chleba a vina kedy knaz zvolava pozehnanie Ducha Svateho a modli sa nad nimi aby sa laicky povedane premenili na Telo a Krv Krista ako pri poslednej veceri. Jezis povedal: Toto je moje telo, ktore sa obetuje za vas... Toto je kalich mojej krvi."
tot asi moj laicky nazor. moze byt? snad som nic nepokazila a zle nepovedala. a nik ma nezacne kamenovat. lebo v poslednej doba to tu casto niekto robi ☹

luna379
12. júl 2016

@sardinka335 Pozrite, ja netvrdím, že viera v Boha je nonsens. Ja hovorím, že viera v podobe v akej ju poznáme a uznávame je nonsens. Ak si človek vie zrátať 2 a 2 pochopí že niektoré prvky a názory už nekorešpondujú s pravou vierou a nemajú na ňu vplyv. Ako napr. orientácia človeka, rozvody a podobne. Samozrejme, všetko má mať svoju vieru, lebo ide o morálku.
Toto je tak na dlhšie debata, ja som veriaca, nie som však katolíčka, lebo sa absolútne nestotožňujem s pravidlami cikrvi. Ide o to duchovno prežiť, konať dobro a prežívať Boha vo vnútri.
A nie o to či je človek homo alebo hetero, či má alebo nemá tetovanie, či žije alebo nežije v manželskom zväzku.
Poznám veľa dobrých párov, čo nie sú zosobášení, sú morální, čistí a dobrí ľudia... Poznám kopu ľudí, čo nesedia v kostole v nedeľu, ale veria a pomáhajú. A naopak poznám kopu pokrytcov, čo v nedeľu výjdu z kostola a zlostne ohovárajú... a myslia si, že ak pôjdu na spoveď tak to ich hriechy zmyje a môžu páchať zlo naďalej.
Verím v spravodlivosť Boha a v to, že nie je povrchný ako nám ho cirkev prekladá, verím v jeho úsudok a v to, že nám pozerá do našich sŕdc, myšlienok, že pozerá na naše činy a nie na to, či som si dovolila v osamotenej chvíľke s prepáčením sama sexuálne ulaviť masturbáciou. 🙂 O to tu ide. Mať otvorenú myseľ a veriť v dobro a nie v dogmy.

mijo53
12. júl 2016

@luna379 liberálny názor kresťana

luna379
12. júl 2016

@mijo53 Nepokladám sa za kresťanku, verím v Boha, nie však v trojjediného, verím aj v reinkarnáciu, "moja" viera ma vlastnú logiku a je založená najmä na tom aby človek konal dobro a mal otvorené srdce smerom ku každej ľudskej aj zvieracej bytosti.

ejmi25
12. júl 2016

Mila zakladatelka viem o com pises v rodine mame ludi ktori navstevuju tuto cikev ...ja verim v boha v tom zmysle,ze existoval ale ludia co navstevuju tuto cirkev su zvlastni v tom zmysle prisla som na navstevu a oni v kuse modli sa boh ti da staci sa len modlit da ti vsetko ..a ja vravim co da mi chlieb ved ked nebudem pracovat boh mi neda oni sa obracaju len na boha..su strasne skromni nechcem ta zarmutit ale pokial tvoja dcera prijala tuto lasku toto tie spevy bohosluzby cestu spat nenajde..ja osobne tychto ludi nechapem je v tom aj moj ex pre mna nieco nechapajuce ked on rozprava ano ako z ineho sveta...neviem ti poradit len tito ludia mo fakt pripadaju ako jehovisti vela krat ma volali nabohosluzby no nesla som pre mna su to veci smiesne

dominini
12. júl 2016

@luna379 tak isto to citim aj ja

lucka_220809
12. júl 2016

@ejmi25 z toho,co si napisala , zhrniem tie ich divnosti: vela sa modlia, povzbudzuju druhych, aby verili bohu a prosili ho o to,co potrebuju,lebo Boh je dobry a moze dat, a su skromni ..
:D zverstva naozaj... podla mna takyto by mal byt kazdy krestan. Nam pride ako hotove sektarstvo len to,ze niekto aj otvorene hovori o viere a o Bohu a aj sa modli. Ale ved to su zaklady viery ako takej...

luna379
12. júl 2016

@lucka_220809 Ona to napísala trochu neohrabane, skôr si myslím, že tým chcela povedať, že IBA modlitbou, bez akejkoľvek práce či snahy nám pečené holuby do úst nespadnú. Tiež poznám takýchto echt kresťanov, čo veria, že ich obľúbený futbalový tým vyhrá keď sa za to pomodlia. :D A sú o tom skalopevne presvedčený, že všetko čo k životu stačí na uskutočnenie ich prianí a cieľov je modlitba.
V podstate je to také zbavovanie sa zodpovednosti, všetko nechajú na imaginárnu postavu (imaginárnu preto, lebo Boha chápu zle a reálny Boh takto nefunguje) a či im to výjde alebo nie, to je jedno, lebo to odôvodnia božou vôlou.

ejmi25
12. júl 2016

Luna neohrabane mozno ,ale presne tak smiesne ze niekto veri ze modlitbou mi da boh vsetko ..kazdeho osobna vec comu veri ,ale dufam aj ja ze moje deti tomu neuveria..

sardinka335
12. júl 2016

Tak nenadarmo sa hovori, pomož si sám aj pan boh ti pomoze...Ale ešte som sa nestretla s tým, ze by niekto doma sedel na gauči a modlil sa za navarenie obeda a obed by bol navareny....tak to naozaj nefunguje. Ale to ze ak niečo robim s najlepším umyslom, verim tomu a aj sa za to dajme tomu modlím tak to verím ze funguje.

mrkvicka060
12. júl 2016

Manipuluju a zastrasuju, ze vsetci neveriaci a nemodliaci sa pojdu do pekla? A koho sa tymto da zastrasit? 😀 mne keby niekto rozpraval, ze aka som hriesnica a ze pojdem do pekla...boze ale by som sa mu vysmiala 😀 som veriaca, verim, ze existuje nieco viac ako my, nejaka vyssia sila, asi priroda... ale aby ma niekto strasil tym, ze pojdem do pekla? Preco? Ved aj v takom pekle moze byt fajn, teplucko, utulne... 😀

lucka_220809
12. júl 2016

@luna379 ale ved tam vsetci ludia makaju a pracuju a normalne ziju 🙂 ved to nie je banda bezdomovcov co len prosi Boha o pecene holuby... naozaj baby, ved to nie su sibnuti ludia co sa zavreli v nejakom azylovom dome a cakaju na koniec sveta.. su to ludia, ktori maju pracu, rodiny, vychovavaju deti, su sucastou spolocnosti a sveta... a ze doveruju,ze im Boh moze pomahat a modlia sa preto k nemu, to mi pride pre veriaceho cloveka ako uplna samozrejmost. A zas predpokladat, ze ti ludia sa nestretavaju aj s neuspechmi a s tym,ze nie vsetko sa podari tak,ako oni chcu a planuju, to je tiez naivne..
modlitby za futbalove zapasy mi pridu ako hovadina, za to neviem,kto sa modli , no ale ked sa chce, nech sa modli 🙂))) nikomu tym neskodi.. moze akurat tak premyslat, preco to Pan Boh nesplnil,ked vyhra druhy tim 🙂))

luna379
12. júl 2016

@mrkvicka060 Myslím si že si peklo predstavuješ trochu smiešne.
Ak peklo je, resp. nejaké skladisko maximálne nemorálnych nenapraviteľných duši nie sú tam plamene a vidly ako to popisujú v detských rozprávkach. Ale prázdno a túžba sa odtiaľ dostať. A hlavne... nekonečno. Nevýjdeš odtiaľ. Bezmocnosť, strach. A nie "teplúčko".

Skôr tie pravidlá, ktorými sa kresťania riadia, že kto pôjde do pekla sú mylné. Nikto nepôjde do pekla ak celý život žije dobrom, pomáha, obetuje sa sa každého, ale je homosexuál. :D a podobne... Myslím, že ak peklo je sú tam len najskazenejšie duše, vrahovia a násilníci.

mrkvicka060
12. júl 2016

@luna379 ale no ved... vola sa to sranda 😀

mrkvicka060
12. júl 2016

@luna379 a mimochodom, ja si to ,,peklo" nepredstavujem nijako

mijo53
12. júl 2016

@lucka_220809 takých hovadiniek ako modlitba za výhru vo futbale je viac, napr. krst CD, krst zvieratka, pohreb psíka, hokejové alebo futbalové nebo ap.

a pre niektorých, že je v pekle teplučko? peklo to je stav duše

lucka_220809
12. júl 2016

@mijo53 mas pravdu, no ja si myslim, ze krsty CD a pohreby zvieratiek a podobne hovadiny robia prave neveriaci alebo ti papierovi krestania, ktori vobec nerozumeju ani na co chodia do kostola...len zo zvyku chodia, aby neskoncili v tom pekle, o ktorom im hovorili od mala...
medzi krestanmi,ktori beru vieru aj Boha vazne a ziju svoju vieru , toto nenajdes...

mijo53
12. júl 2016

@lucka_220809 presne tak, zakopú psa a aj kríž mu postavia a plaču, minule som čítala, že nemôžu si kúpiť nového psíka, lebo nie sú vysporiadaní so stratou predošlého a potom, že prečo toľko psychických ochorení

sardinka335
12. júl 2016

To ako bude v pekle - popisuje to ako plač a škripanie zubami je napisane v Bibli...inak ja som celkom adept.... 😀 😀 a to kto tam bude tiez....list Korintanom: Nemýľte sa: ani smilníci ani modloslužobníci ani cudzoložníci ani chlipníci ani súložníci mužov, 10 ani zlodeji ani chamtivci ani opilci ani utŕhači ani lupiči nebudú dedičmi Božieho kráľovstva. Dalej list Galatanom...
modloslužba, čary, nepriateľstvá, sváry, žiarlivosť, hnevy, zvady, rozbroje, rozkoly,
závisť, opilstvo, hýrenie a im podobné. O tomto vám vopred hovorím, ako som už povedal, že tí, čo robia takéto veci, nedosiahnu Božie kráľovstvo.
myslím ze mnohý tam nebudeme ak sa nezmeníme....ak sa teda pojde podla tohoto ,,meritka,,.

mrkvicka060
12. júl 2016

Ja by som sa len vyjadrila k tomu, ako tu niektori porovnavate spolocenstva a vety typu: ked veri v Boha, nech ide normalne do kostola na bohosluzby a nie kadejake spolky.. dlho som chodievala do katolickeho kostola, cest vynimkam, ale velmi sa to nelisilo v tych kaznach od vymyvania mozgov. Niektori farari su hrozni fanatici aj tam. Co su schopni tlacit ludom do hlavy, to az rozum zastane ked to clovek pocuva. Takze do kostola uz nechodim. A uz len reci, ze ked nebudem chodit do kostola, alebo nedajboze sa nebudem modlit pred jedlom, kazde rano, vecer a pod. moja dusa nebude spasena. To co je? A spovedat svoje svedomie z toho, ze som minulu nedelu nebola na omsi a nepomodlila som sa pred spanim. No dovi.. 😀 dusa cloveka je hodnotena podla inych kriterii

sardinka335
12. júl 2016

@mrkvicka060 vieš ale to je ich zodpovedost tých fararov čo kazu a ako ziju - z toho sa kazdy bude spovedat sám za seba pred Bohom...takze to je medzi nimi a Bohom ak ,zle kazu,,. A tvoj osobny zivot je tiez len medzi tebou a Bohom...Ak chodiš do kostola koli Bohu tak si stale myslíš, ze hups...toto asi beriem z rezervou čo tento knaz kaze lebo to nie je v Biblii ze som spasena zo skutkov. Ale ak ta irituju niektore kazne tak tam asi nechodiš koli Bohu. Preto treba čítať ,,tu knihu,, tam to je ako to je...lebo ani ja by som v takeho Boha verit nechcela, ktorý toto ziada inak beda to naozaj uznavam.

fra
12. júl 2016

@sardinka335 ano, je to tak ako píšeš dnes o 10:01... skutočná viera začína tam, kde si človek skutočne uvedomí, aký je sám hriešny a ako ho to oddeľuje od Božieho kráľovstva

mrkvicka060
12. júl 2016

@sardinka335 nechodim do kostola na omsu vobec. Aj ked kvoli Bohu, nebudem stat v kostole a pocuvat dristy, ked viem, ze toto Boh odo mna neocakava, ale nieco uplne ine. Nepotrebujem kostol na to, aby som sa ,,porozpravala" s Bohom. Aj keby som sa modlila na kraji cesty s rozkom v ruke, Bohu je to uplne jedno...

laurika1432
12. júl 2016

@mrkvicka060 Boh nie je len v kostole. Mnohí čo nechodia do kostola mnohokrát aj viac veria. Kostol ani cirkev už nie je "nezištná" alebo ako to napísať. A tie drísty čo tam hovoria. No nech sa na mňa nikto nehnevá ale isté veci už presahujú medze.

sardinka335
12. júl 2016

@mrkvicka060 a čo teda Boh od teba očakava? Aby si bola dobrá? To vie byt aj kazdy neveriaci. Boh nie je len v kostole alebo na nejakom zhromazdeni je vsade aj na zastavke s rozkom v ruke. Mne skor praveze toto pridu ako dristy ,,nepotrebujem kostol,, nepotrebujem sa rozpravat,, nepotrebujem a nebudem...ale som veriaca. Hlavne ze do kostola nechodite ale zaručene viete ake dristy tam hovoria... 😀 😀 😀 Ale uznavam ze aj cirkev urobila mnoho chyb ale kto je bez chyby. Nikto. Zial RKC je skor kvantita ako kvalita. Rodičia pokrstia lebo čo by povedali susedia, babka by chytila mrtvicu a ved sme slušna rodina. Tam slubuju pred Bohom hory doly ako budu vychovavat vo viere a len čo fajka zhasne tak ani nevieš ze su ,,veriaci,,. Toto ja vidim ako vazny problém v RKC....prestat uz konečne krstit ako na beziacom pase kazdeho bez rozmyslu lebo je to tradicia, zvyk a patri sa to.