icon

Zachovala som sa zle?

7. jún 2023

Ide o to, že som aj s manželom bola na Slovensku na návšteve za rodičmi a pri tej príležitosti sme boli zagratulovať mojej krstnej k narodeninám. Mala oslavu, takže tam bola celá rodina, jej dcéra s manželom tiež. No a tu je ten problém..Ja žijem s manželom v Prahe, kúpili sme si tam byt. Pýtali sa nás ohľadom bytu a sesternica hneď začala s rečami, že ona je zvyknutá na vyšší štandard, že si nevie predstaviť bývať v byte ako nejaká socka. Tak ma to naštvalo, že som sa neudržala a povedala som jej toto: že za to, že má s mužom dom môže ďakovať len a len svojim rodičom, ktorí vlastným domom ručili za ten jej.
Jej manžel je vojak z povolania a ona pracovala len pol roka a potom išla na materskú, peniaze majú, ale toľko koľko potrebovali na ten dom nie..tak jej rodičia museli ručiť svojim domom.
Možno som mala byť ticho alebo neviem, lebo sa strhla hádka a ja s manželom sme v kľude potom odišli, ale teraz aj babka mi volá, že čo som to urobila a že som rozhádala rodinu. Pritom ona má právo na svoj názor, ale štýl akým to povedala a hlavne viem, že narážala na nás s manželom.

Strana
z3
autor
7. jún 2023

@mamula20 Idem si ju veru prečítať, už si asi tretia čo to píšeš.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
blue_violet
7. jún 2023

Ja napríklad nechápem, že si jej na to vôbec reagovala. Tá jej poznámka je tak primitívna, že by som absolútne nemrhala vlastnou energiou, pretože by to aj tak nepochopila. Takže takto vyznela hlúpo aj ona, ale aj ty. A nie je to o tom, že sklopíš uši a necháš si kydať na hlavu. Ale načo sa máš doťahovať s hlupákom?

simona20201309
7. jún 2023

@tiezjedna ,,Dôležitým prvkom pri vybavovaní hypotéky na stavbu domu je nehnuteľnosť, ktorou budete ručiť. Veľa mladých rodín zakladá napríklad rodičovský dom, prípadne byt. Odhadca určí cenu tejto nehnuteľnosti a na jej základe banka určí, koľko prostriedkov je ochotná poskytnúť.

Treba však počítať s tým, že to bude maximálne 80% z ceny určenej odhadcom. V niektorých prípadoch to môže byť až 90% (napríklad ak sa nehnuteľnosť nachádza v krajskom meste). Vo väčšine prípadov však “starý” dom alebo byt nie je schopný plne pokryť náklady spojené s výstavbou nového rodinného domu.

Preto existuje ešte jedna možnosť. Ručiť domom, ktorý chcete stavať. V tom prípade sa bude výška úveru posudzovať podľa budúcej hodnoty tejto nehnuteľnosti. Hypotéku na stavbu domu však pri tejto možnosti nečerpáte naraz, ale postupne v tzv. tranžiach. Aj samotné čerpanie úveru trvá o čosi dlhšie a môže sa natiahnuť až na dva roky.

Samozrejme, úverové možnosti vychádzajú aj z príjmu daného človeka alebo rodiny. Bez náležitej mzdy, ktorá by umožnila pravidelné splácanie úveru, žiadna banka hypotéku neschváli."
A ty čomu nechápeš? Ze keby nerucili rodicovskym tak ručia vlastnym domom.....

Ja sa nezastavam sesternice, len podľa môjho názoru to nebola správna reakcia. Skôr by som jej vytkla to, že nemá šajnu o tom, v akých cenách sa pohybujú reality a aký je rozdiel bývať v Prahe a niekde na dedine

mrva
Autor odpoveď zmazal
marca12
7. jún 2023

Chcela by som byt sockou v byte v Prahe 😃 prepac,ale tvoja sesternica je obyčajná zavistliva krava. Povedala si jej len pravdu,nemas sa za co hanbit. Ak sa niekto naparuje,tak mu treba pripomenut ako on prisiel k svojmu majetku. Teraz bude velke halo,ale casom sa to utrasie

kamatopo
7. jún 2023

Niekedy človek ani nechce povedať no nedá mu to. A tebe to nedalo. Povedala si si svoje. Kúpiť byt v Prahe a splatiť ho je niekedy náročnejšie ako postaviť dom na dedine. Mne to príde že tá tvoja sesternica sa pustila do takejto debaty,lebo ju niečo žgrie. Človeku ktorému je to jedno nekomentuje takýmto spôsobom. Iba v tom prípade keď je v tom určitý druh porovnávania ba až závisti. A teraz je to otočené proti tebe🤷. Nuž pravda bolí.

tiezjedna
7. jún 2023

@simona20201309 sesternica si nabehla na vidle absolútne nevhodnou poznámkou, ktorá smrdí malomeštiactvom. Možno jej ani nedošlo ako veľmi prestrelila, ale to k niektorým z tejto sorty patrí. Osobne by som si s manželom asi len vymenila ironický pohľad a utrúsila niečo v zmysle "keď myslíš"... Ale tak by som reagovala dnes😉 Pravdupovediac, zastihnúť ma takáto "hlboká myšlienka" 10 - 15 rokov nazad, tak tiež vyletím ako čertík z krabičky. Aj reakcie sa menia s vekom a skúsenosťami.

mikadooo
7. jún 2023

Ja som si dnes vypočula, že logo zelenej žaby na obale potravín vraj znamená, že sú v nich zomleté červy, tak už ma dnes neprekvapí nič. Ani to, že v bytoch v Prahe bývajú len socky 😂. Nabudúce sa poriadne schuti zasmej a tri krát zopakuj, len tak pre istotu, či si dobre počula - že ona má "vyšší štandard"? Ale vôbec by som jej neprotirečila, len by som sa na nej schuti bavila, pani nadštandardnej. 😄

mircalla
7. jún 2023
kristinapetronela
7. jún 2023

Pochválila si sa že máš byť v prahe ... Dobre a čo ďalej ?

ysseba
7. jún 2023

A o čom sa potom začali hádať medzi sebou? Asi si zaťala do živého ako sa vraví. A podľa mňa si jej dobre povedala. A navyše - ona teba urazila, že si socka. Ty si ju nijako neurazila i keď by si zaslúžila tiež jedno nepekné pomenovanie 🙈

tiezjedna
7. jún 2023

@kristinapetronela ty si tá sesternica??😉

evaachesa
7. jún 2023

Zaujímavé zmýšľanie vašej rodiny. Ona vás v podstate označila za socky, urazila vás, načo si zareagovala úplne normálne podľa mňa, ale ty si zodpovedná za rozhnevanie rodiny. To mi nejak nevychádza. Úplne by som to vytesnila z hlavy. 😏💁

miriam11
7. jún 2023

Obidve ste dr....te😎

momoftwo
7. jún 2023

Moj nazor je ze si obidve nemate co zavidiet. A ludia uz prestante stale udrziavat dogmu, ze byty su len v meste a domy su len na dedine. Urazky typu sockarsky mestsky byt, alebo sedlacky dedinsky dom ma dostavaju do kolien. Takisto ako su byty v meste, su aj na dedine a takisto ako su domy na dedine, tak su aj v meste. Ja neviem kde vznikla tato blba dogma ze byt-mesto, dom-dedina.
Mimochodom. Je uplne jedno kto KDE a v com zije, nech si zije aj na strome, na plafone, v meste, na dedine, na lazoch. Ide o to AKY je to clovek preboha. Taketo handrkovacky co ste vy dve so sesternicou predviedli, ako nic v zlom, ale zakladna skola. Chudaci jej rodicia a aj cela spolocnost co tam bola a musela si vypocut jej trapne nemiestne reci a takisto aj tvoje.

kristinapetronela
8. jún 2023

@tiezjedna nie som ale rieši úplne blbosti ...ok má byť v Prahe ..ona zareagovala na ňu ,čo sa jej mohlo dotknúť ...podľa mňa prehnané ale my to nevyriešime

tiezjedna
8. jún 2023

@kristinapetronela prehnaná bola primarne ta debilná poznámka o sockach v byte… Sesternice nebude evidentne najostrejšia pastelka v peračníku

autor
8. jún 2023

@kristinapetronela Ja sa chváliť anonymne nepotrebujem.

autor
8. jún 2023

Asi som mala držať hubu a vlastne sesternica je úplne v pohode.

autor
8. jún 2023

@miriam11 Tak to je veľmi inteligentná odpoveď 🙂

cacianka
8. jún 2023

Aké sú tu všetky ženy na úrovni, nič ich nerozhodi, sú na vysokej diplomatickej úrovni, úplne distingvované dámy , ktoré sa neznížia ani o chlp aby usadili drzú opicu čo uráža pol republiky len zato že žijú v byte 🥰🤣
Už to vidím akoby na sebe nechali aj drevo rúbať, to iste ....

mircalla
8. jún 2023

@cacianka Suhlasim. Uplne normalna reakcia.

mircalla
8. jún 2023

@cacianka Ono tu sa hadaju jak besne, ale v normalnom zivote by odisli s poker face, to urcite
@autor Ja si myslim, ze je v poriadku, ze si ju usadila. Jej poznamka bola nemiestna a mozno nabuduce bude vazit slova (uvedomi si totiz, ze mozes schytat za blbe reci neprijmenu poznamku naspat). Mna by nieco take tiez nahnevalo. Neviem ako by som reagovala, ale je dost mozne, ze rovnako spontanne. Proste si zareagovala spontanne na nemiestu poznamku. Kritizovat ta tu za nejake emocie a menej racionalne riesenie situacie - nuz z gauca je kazdy mudry.

victoriab
8. jún 2023

@cacianka ale co ma po tom, ze ona je drza opica? preco by som ju mala ja usadzat? nech si hovori a mysli, co chce. to je predsa jej problem. ma svoju pravdu, preco ja mam mrhat energiu na to, aby som 'usadzala' dospeleho cloveka, ktoreho nazor je pre mna irelevantny a absolutne mi nestoji za pozastavenie? 🤣

sardinka32
8. jún 2023

Ja by som sa jej rovno opýtala, že či Vás dvoch má za socky...podla toho čo vraví. Nech sa zahanbí pred rodinou. Tým, že si zaútočila na ňu, si teraz zlá Ty, hoci ona ako prvá hodila rýpavý komentár.

Strana
z3