Záchvaty kriku u 8-ročného dieťaťa
Ahojte, potrebujem radu, ak ste sa s niečím podobným stretli. S partnerom sme spolu rok, má 8 ročnú dcéru, 2 roky je rozvedený, rok predtým už žili s exmanželkou oddelene, ona si našla niekoho iného, čo bolo príčinou rozvodu. Dcéru majú v striedavke 7/7. Žijeme v Nemecku, on aj jeho exmanželka sú Nemci, ja som tu 10 rokov, kvôli práci. Všetci máme 40+. Sme od seba cca 60km vzdialení, zatiaľ spolu nebývame.
Partnerova dcéra v priemere asi raz do mesiaca máva záchvat kriku, jačania, trvá to cca 45-90 minút vkuse, počas tohto kriku je nie je nijako možné utíšiť. Nepomáha objatie, presun do inej miestnosti, ani zvýšenie hlasu, skrátka nič. Ten krik má neskutočnú intenzitu, je to naozaj vyčerpávajúce. Spúšťacím momentom sú úplne maličkosti - posledné razy to bola domáca úloha z matematiky, kde urobila chybu a partner jej ju ukázal, vysvetlil a požiadal nech si ju opraví. V decembri to bola žiadosť, aby si dala ponožky keď idú vonku, predtým zase nejaký šál. Nič nenasvedčuje nikdy tomu, že ten krik príde, niekedy reaguje úplne normálne, ale niekedy je to fakt hrozné. Exmanželka hovorí, že u nej nič také v súčasnosti nerobí, ale partner vraví, že to mala odmalička, mne to príde akoby neukončené obdobie vzdoru... Čo je ešte dôležité dodať - dievča na druhý deň tvrdí, že sa na nič nepamätá, že určite sa nesprávala takto, že nevie prečo by nemohla pozerať telku (ako trest), keď nič zlé neurobila.
K tomuto kriku sa pridal ďalší problém. Jeho dcéra začala navštevovať sociálnu pracovníčku školy a rozprávať jej rôzne príbehy - najhorší bol ten, že ju partner zbil (naozaj sa to nikdy nestalo a on to potom musel riešiť s úradom pre ochranu detí, kde hrozilo aj to, že sa nebudú môcť stretávať, nič sa však samozrejme nepotvrdilo a jeho dcéra uvádzala, že ho ľúbi a chce s ním byť tak ako to majú nastavené), teraz najnovší "problém"mala s tým, že už nechce ísť na dovolenku do Turecka, ako minulý rok, lebo sa jej nepáčilo hlboké more (sociálna pracovníčka odporučila aby dovolenku vyberal tak, že dcéru zahrnie do procesu výberu).
On je už z celej situácie zúfalý. Všetko čo spraví, je kritizované, celý týždeň keď je s ním dcéra je na ihlách, či zas príde krik a keď s ním nie je, zas má obavu, že dostane email zo školy. Dcéru miluje a chce s ňou tráviť normálny, kvalitný čas. Stretli ste sa niekedy s takýmito záchvatmi kriku? Viete odporučiť/ nasmerovať čo s tým? Ďakujem
A psychologa uz dievca navstevuje? Tam sa malo zacat. Ci "socialna pracovnicka" je real psycholog?
A ano, stretla som sa napr s vymyslanim na rodinu, patologickym klamanim atd. Vacsinou to nemalo stastne konce... Drzim palce nech sa vam to podari vyriesit, pises rozumne a prakticky...
@anonym_abf3f2 nie, nenavštevuje. Matka s tým nesúhlasí, podľa nej nemá dievča žiadny problém, ktorý by mal riešiť psychológ.
Konzultovala by som psychiatra, alebo min psychológa. Nastavila by som pocas týždňa ked je u neho skryté kamery aby mohol situacie vidieť, pripadne pre ochranu partnera ak bude dcera alebo jej mama v buducnosti chcieť tvrdiť , ze jej bolo ublizene.
@anonym_abf3f2 nie, nenavštevuje. Matka s tým nesúhlasí, podľa nej nemá dievča žiadny problém, ktorý by mal riešiť psychológ.
@anonym_autor a matka s tym musi suhlasit? Myslim realne a oficialne. Neviem ake su v Nemecku pravidla. To ju otec nemoze vziat bez jej dovolenia?
Synova spoluziacka toto mala tiez ma 8 rokov, pomohol az pedopsychiater a liecba, neskutocne syn chodil z nej unaveny, vrieskala celu vyucovaciu hodinu napr
Toto podľa opisu znie dosť vážne. Ja by som sa tomu začala venovať, aby to neprerástlo do niečoho iného. Treba rozhodne navštíviť lekára.
Konzultovala by som psychiatra, alebo min psychológa. Nastavila by som pocas týždňa ked je u neho skryté kamery aby mohol situacie vidieť, pripadne pre ochranu partnera ak bude dcera alebo jej mama v buducnosti chcieť tvrdiť , ze jej bolo ublizene.
@anonym_9479f7 Nad inštaláciou kamier v dome začal uvažovať po poslednom incidente, ktorý sa stal minulý týždeň (úloha z matiky). Je ale úplne šialené, aby vo vlastnom dome nahrával každý krok, aby sa mohol brániť pred ďalšou story...
Synova spoluziacka toto mala tiez ma 8 rokov, pomohol az pedopsychiater a liecba, neskutocne syn chodil z nej unaveny, vrieskala celu vyucovaciu hodinu napr
@anonym_2b0510 ona to v škole, ani pred "cudzími" nikdy nerobí. Vždy len doma, ideálne iba keď je s ním sama.
Toto podľa opisu znie dosť vážne. Ja by som sa tomu začala venovať, aby to neprerástlo do niečoho iného. Treba rozhodne navštíviť lekára.
@anonym_abf3f2
@nelinka888 podľa toho, čo zatiaľ zisťoval, potrebuje súhlas matky na to, aby mohol vyhľadať psychológa. V Nemecku to nie je úplne tak jednoduché ako na SVK.
@anonym_9479f7 Nad inštaláciou kamier v dome začal uvažovať po poslednom incidente, ktorý sa stal minulý týždeň (úloha z matiky). Je ale úplne šialené, aby vo vlastnom dome nahrával každý krok, aby sa mohol brániť pred ďalšou story...
@anonym_autor ano, viem, znie to šialene, nieje to dobrý pocit. Ale podľa toho co hovoríš, by mohlo byt užitočné aby zaznam mohol vidieť aj odborník. Predsalen radšej vidieť ako sa situacia vyvyja a eskaluje az do bodu kedy je zas v normale, a co je spúšťač, je to lepšie ako z počutia. Lebo mne z toho príde, ze by bolo vhodné konzultovať psychiatra. Psychologa pre partnera ak je pod tlakom a ma pocit, ze by to bolo vhodné. Pre dcéru by som ale hľadala pomoc u psychiatra.
Keď má takéto záchvaty kriku, určite potrebuje psychiatra a kým ho vybavíte, nech v takej situácii chodí do kúta a nech tam stojí otočená smerom k stene kým sa neukludní, aj pár hodín tam môže stáť. Ja by som také nepríčetné dieťa nezniesla. Ako kľudne za tým správaním môže byť aj manipulácia zo strany matky tej 8 ročnej. Často sa to deje, že sa exmanzelka snaží mužovi pokaziť nový vzťah, novú rodinu a tak manipuluje dieťa proti otcovi a jeho novej žene. Pozor na to, mám takéto informácie a pikošky od známych, čo si týmto prešli.
Keď má takéto záchvaty kriku, určite potrebuje psychiatra a kým ho vybavíte, nech v takej situácii chodí do kúta a nech tam stojí otočená smerom k stene kým sa neukludní, aj pár hodín tam môže stáť. Ja by som také nepríčetné dieťa nezniesla. Ako kľudne za tým správaním môže byť aj manipulácia zo strany matky tej 8 ročnej. Často sa to deje, že sa exmanzelka snaží mužovi pokaziť nový vzťah, novú rodinu a tak manipuluje dieťa proti otcovi a jeho novej žene. Pozor na to, mám takéto informácie a pikošky od známych, čo si týmto prešli.
@anonym_4dea9f keby ju dal na niekoľko hodín do kúta, tak má hneď na krku úrad pre ochranu detí, že sa k nej nespráva primeraným spôsobom. Jeho exmanželka je stále s partnerom, ktorého si našla počas ich manželstva a tieto záchvaty malo dievča aj predtým ako sme my spolu začali.
@anonym_autor ano, viem, znie to šialene, nieje to dobrý pocit. Ale podľa toho co hovoríš, by mohlo byt užitočné aby zaznam mohol vidieť aj odborník. Predsalen radšej vidieť ako sa situacia vyvyja a eskaluje az do bodu kedy je zas v normale, a co je spúšťač, je to lepšie ako z počutia. Lebo mne z toho príde, ze by bolo vhodné konzultovať psychiatra. Psychologa pre partnera ak je pod tlakom a ma pocit, ze by to bolo vhodné. Pre dcéru by som ale hľadala pomoc u psychiatra.
@anonym_9479f7 hm, ten psychológ pre partnera je možno aj dobrý typ, ďakujem, skúsim mu to navrhnúť, lebo úprimne sa bojím, ako celý ten tlak ustane.
@anonym_4dea9f keby ju dal na niekoľko hodín do kúta, tak má hneď na krku úrad pre ochranu detí, že sa k nej nespráva primeraným spôsobom. Jeho exmanželka je stále s partnerom, ktorého si našla počas ich manželstva a tieto záchvaty malo dievča aj predtým ako sme my spolu začali.
@anonym_autor suhlasim. S tými trestami ako dat do kúta pozor. Jednak ako píšeš by to mohol byt problém, ze ju neprimerane trestá a potom, uz boli prípady ked si dieťa v amoku začalo napríklad búchať hlavu o zem az to neprežilo. Bavime sa stale o malom dieťati. Pokiaľ nevieme o co ide, nenechavala by som ju v žiadnom kúte ani bez dozoru.
@anonym_9479f7 hm, ten psychológ pre partnera je možno aj dobrý typ, ďakujem, skúsim mu to navrhnúť, lebo úprimne sa bojím, ako celý ten tlak ustane.
@anonym_autor ja chápem, ze on dcéru bez vedomia a súhlasu jej matky nemôže zobrať k psychiatrovi, isla by som vsak na konzultáciu bez nej. Určite ho bude vedieť lepšie nasmerovať
@anonym_autor btw ako vychádza s tebou? Aky mas pocit, ze ta vníma?
@anonym_autor nahrať túto situáciu a nech s videom ide za pedopsychiatrom ktorý mu otvorí oči , že to treba riešiť hneď. Aj matka nechce dieťa pustiť, je to zanedbanie zdravotného stavu a to v Nemecku moc radi nemajú.
Držím palce, je to fakt zlá situácia ale hlavne pre to dievča. Pravdepodobne neuniesla že rodičia šli od seba + šípim manipuláciu.
@anonym_autor nahrať túto situáciu a nech s videom ide za pedopsychiatrom ktorý mu otvorí oči , že to treba riešiť hneď. Aj matka nechce dieťa pustiť, je to zanedbanie zdravotného stavu a to v Nemecku moc radi nemajú.
Držím palce, je to fakt zlá situácia ale hlavne pre to dievča. Pravdepodobne neuniesla že rodičia šli od seba + šípim manipuláciu.
@anonym_476da5 aby ste ma rozumeli , je to to isté ako keby nechce aby otec navštívil pediatra keď má dieťa horúčky. Psychické stavy sú ešte vážnejšie lebo neliečené môžu prerásť do reálnej katastrofy až tragédie.
@anonym_9479f7 Kamery ? V Nemecku ? Tam a tusim v Rakusku ani Google auto nemohlo jazdit, oni su na to citlivi. Radsej si over, ci je to mozne takto pouzit a ake suhlasy su nutne.
@anonym_9479f7 Kamery ? V Nemecku ? Tam a tusim v Rakusku ani Google auto nemohlo jazdit, oni su na to citlivi. Radsej si over, ci je to mozne takto pouzit a ake suhlasy su nutne.
@patrike kamery u seba doma? Myslíš, ze by to mohol byt problém? Samozrejme bolo by minimálne divné ak by boli napríklad v kúpeľni a podobne... neviem, zistila by som a podľa toho sa zariadila
tak kamera v byte je sialena, ale neriesit dieta, co hodinu a pol intenzivne vrieska a este jej dat za to trest, je uplne v pohode.. dochadza ti vobec, ze ten, komu v tejto situacii treba pomahat, je to dievca a nie jej otec??
Tiež ma hneď napadla kamera, ja by som to vyskúšala. Aspoň budete mat nejaký dôkaz aj pre matku, ktorá tomu neverí.
tak kamera v byte je sialena, ale neriesit dieta, co hodinu a pol intenzivne vrieska a este jej dat za to trest, je uplne v pohode.. dochadza ti vobec, ze ten, komu v tejto situacii treba pomahat, je to dievca a nie jej otec??
@reanda samozrejme že pomôcť treba dievčaťu, ale aktuálne už aj otcovi. Ako si myslíš, že by jej mohol pomôcť on? Skúšal už všetko, čo mu navrhovali, či objatie, zmenu miestností, jemný rozhovor v snahe upokojiť ju, skúšal dokonca niečo ako činely, či ju hluk z hudobného nástroja neprekvapí a nezastaví v tom kriku, ale nič nefunguje. Začal s ňou písať denník, kde zaznamenávajú spoločné dni, čo sa im páčilo, čo nie, čo by chceli zmeniť. Ten trest s TV skúšal ako niečo, čo by mohol použiť pre ďalší krát, ak by to zabralo, ale bohužiaľ ani to nebolo úspešné. Máš nejaký nápad, ako jej pomôcť?
Tiež ma hneď napadla kamera, ja by som to vyskúšala. Aspoň budete mat nejaký dôkaz aj pre matku, ktorá tomu neverí.
@patrike
@bielasovicka podľa mňa u seba v dome by s tým nemal byť problém. Jeho sused má dokonca firmu, ktorá to robí pre domácnosti, on bude mať zrejme odporúčania, ako to vyriešiť.
@reanda samozrejme že pomôcť treba dievčaťu, ale aktuálne už aj otcovi. Ako si myslíš, že by jej mohol pomôcť on? Skúšal už všetko, čo mu navrhovali, či objatie, zmenu miestností, jemný rozhovor v snahe upokojiť ju, skúšal dokonca niečo ako činely, či ju hluk z hudobného nástroja neprekvapí a nezastaví v tom kriku, ale nič nefunguje. Začal s ňou písať denník, kde zaznamenávajú spoločné dni, čo sa im páčilo, čo nie, čo by chceli zmeniť. Ten trest s TV skúšal ako niečo, čo by mohol použiť pre ďalší krát, ak by to zabralo, ale bohužiaľ ani to nebolo úspešné. Máš nejaký nápad, ako jej pomôcť?
@anonym_autor reanda väčšinou nema nápad ako pomôcť. Ona skôr tiež menší problém so sebakontrolou...
@anonym_autor btw ako vychádza s tebou? Aky mas pocit, ze ta vníma?
@haley7897 myslím, že s dcérou máme taký začínajúci vzťah, s partnerom sme spolu cca rok a ani jeden sme nechceli okamžité zoznámenie s dieťaťom, ak by sme si my dvaja nesedeli. Podľa mňa je celkom milá, dosť hanblivá, na Vianoce mi nakreslila krásny obrázok, piekli sme spolu, párkrát sme boli na nákupy, alebo na turistike, či rôznych výletoch. Akurát vôbec neviem porozumieť tomu, čo je zdrojom týchto výbuchov a taktiež zdrojom príbehov, s ktorými chodí za sociálnou pracovníčkou. Lebo to je naozaj zmena nálady zo sekundy na sekundu, to sa nedá ani opísať.
@haley7897 myslím, že s dcérou máme taký začínajúci vzťah, s partnerom sme spolu cca rok a ani jeden sme nechceli okamžité zoznámenie s dieťaťom, ak by sme si my dvaja nesedeli. Podľa mňa je celkom milá, dosť hanblivá, na Vianoce mi nakreslila krásny obrázok, piekli sme spolu, párkrát sme boli na nákupy, alebo na turistike, či rôznych výletoch. Akurát vôbec neviem porozumieť tomu, čo je zdrojom týchto výbuchov a taktiež zdrojom príbehov, s ktorými chodí za sociálnou pracovníčkou. Lebo to je naozaj zmena nálady zo sekundy na sekundu, to sa nedá ani opísať.
@anonym_autor och, chcelo by to vidieť. Fakt sa prikláňam k tomu poradiť sa s psychiatrom, aj keby to mal byt len priateľ a on rozhovor. Držím palce, predsa len je to malé dievčatko, musí byt nejake vysvetlenie.
Ak nic, skúste zapisovať okolnosti za akych sa to deje. Od dátumu, cez co bol spúšťač atd. Mozno sa z toho časom bude dat vypozorovat vzorec správania. Reaguje tak na priame príkazy? Tykaju sa niečoho špecifického, atd.
@anonym_autor och, chcelo by to vidieť. Fakt sa prikláňam k tomu poradiť sa s psychiatrom, aj keby to mal byt len priateľ a on rozhovor. Držím palce, predsa len je to malé dievčatko, musí byt nejake vysvetlenie.
Ak nic, skúste zapisovať okolnosti za akych sa to deje. Od dátumu, cez co bol spúšťač atd. Mozno sa z toho časom bude dat vypozorovat vzorec správania. Reaguje tak na priame príkazy? Tykaju sa niečoho špecifického, atd.
@haley7897 niekoľko mesiacov si už vedie kalendár, väčšinou sa to stane do dvoch dní po príchode, alebo v posledných dvoch dňoch s ním, nevie či to bude k niečomu, ale vedie si už naozaj zápisky. Situácie vznikajú úplne z minima, napríklad išla do školy, spýtal sa jej, či ma zbalené okuliare a začal krik, takže nakoniec prišla až na druhú hodinu. Alebo jej povedal, nech vypne telku, lebo jej skončila rozprávka a ide sa osprchovať a do postele a začala kričať. Vždy to bolo k niečomu, čo teda pravdepodobne vyhodnotila ako niečo, čo nechcela spraviť, ale ona nejde do odvrávania, alebo diskusie, ale spustí ten krik/rev, ani neviem ako to nazvať.
Nemyslím si, že sú potrebné nejaké kamery. Ak dieťa vrieska hodinu, nie je problém to zachytiť na telefóne.
Ak bude reagovať na natáčanie a prestane vreštať aspoň budete vedieť, že si uvedomuje, čo robí. Ak aj naďalej sa bude spravať nepríčetne máte dôkaz.
Nechápem, prečo by rodič, ktorý má dieťa zverené do striedavej starostlivosti nemal právo vziať dieťa k lekárovi a potreboval by súhlas druhého rodiča.
To nedáva zmysel.

A psychologa uz dievca navstevuje? Tam sa malo zacat. Ci "socialna pracovnicka" je real psycholog?
A ano, stretla som sa napr s vymyslanim na rodinu, patologickym klamanim atd. Vacsinou to nemalo stastne konce... Drzim palce nech sa vam to podari vyriesit, pises rozumne a prakticky...