icon

Zadĺžení a zúfalí rodičia

rony192
10. jan 2015

Ahoj, chcela by som poradit, co a ako mozem urobit, aby som pomohla rodicom v tom, aby prestali brat pozicky. Oni su na dochodku uz a ja mam male dieta, nema ani rok, manzela nemam, rodicia sa postupne dostali do dlzob, brali si od nebankovych subjektov, stale sa to zhorsovalo, ked som zacala mat uz naozaj denne na ociach ich zufale tvare, nervozni su stale, ked sa nato opytam utocia, su agresivni slovne, nechcu si to akoby priznat predo mnou, ale dobre vedia kde sa ocitli a su zufali, ale predo mnou to akoze taja, ale vedia, ze uz ani to nejde... pripada mi to, akoby mi nechceli nieco povedat, aby ma to nezlozilo, alebo co, otec je uz hotovy, taky totalne zufaly je uz asi tri mesiace, na matke to az tak nebadat, na otcovi ano. strasne sa asi trapia a nevedia si asi pomoct, ja vobec neviem co sa deje a ci je to take ako si myslim, hned ma zrusia ked sa pytam, aj som skusala s otcom kludne, rozumne komunikobvat, milionkrat, pytala som sa, co sa deje, ci sa nieco deje, ci nepotrebuju pomoc, ci nemaju problemy ktore nezvladaju atd, povedala som, ze to na nich vidim, tiez vidim co im chodi cez sms a postou, same nebankovy s niecim... pozicky maju otec spominal raz asi cez 13 000eur, ale nic viac neviem.

nevyznam sa v tom, oni brali velakrat, to sa nazbieralo, chcem sa opytat, to mohli aj z viacerych nebankoviek brat? a cim potom rucili v kazdej? alebo ako to je?

ako sa ja mozem dozvediet, v akom to je vsetko stave, ci dom nie je zalozeny,atd?

raz som im uz uplne vykricala nech sa uvedomia a zastavia to, potom prisli s tym, ze ked sa teda bojim o nich o dom, tak ho prepisu na mna... to znamena, ze dom nemame v zalohe? ked ho teda vraj prepisu kludne na mna? a cim rucili teda? neviem vobec o co tu ide, ale viem, ze potrebuju pomoc. uz su ako narkomani...

pomozte prosim.

mamulienka30
10. jan 2015

@rony192 - no osobny bankrot, pokial su dochodcovia, inak sa s toho nevytiahnu, nie z takejto sumy, to budu splacat popri beznych vydavkoch az do smrti. A dom ak nie je zalozeny - okamzite prepisat - ale pochybujem, urcite na taku sumu chceli pozickarne - zaruky.

natalym
10. jan 2015

@rony192 Bude.

svetluska82
10. jan 2015

@rony192 nemuselu rucit nicim ak im dali mensiu hotovost.potom kolko splatili tolko mohli vybrat pripadne si o tu ciastku navysit uver

rony192
autor
10. jan 2015

@natalym ved ok, ale ked brali od viac subjektov, cim rucili kazdemu domom? nechapem. vravia, ze dom nie je zalozeny a vravia to stale a ze ho pripsu na mna... tak neviem, tieto dve veci : 1. ak brali od viacerych kazdemu rucili domom? to jak??? 2. ak tvrdia, ze ho mozu na mna prepisat, tak aj tak moze byt zalozeny?

lal
10. jan 2015

@mamulienka30 no neviem, minule davali, ze osobny bankrot nie je take jednoduche riesenie ako sa zda. Myslim, ze sa tam musi zaplatit velky poplatok (radovo v tisicoch) a dlzob sa clovek nezbavi, len sa nejak dohodnu splatky.

saratoga
10. jan 2015

Mas pravdu mam klientov co brali z nebankoviek a do kopy to robi cez 30tisic a nemaju zalozenu nehnutelnost

lal
10. jan 2015

@rony192 ak je zalozeny, tak sa neda prepisat samozrejme. Skus sa ukludnit a pozri ten kataster portal. Od toho sa teraz vsetko odvija.

rony192
autor
10. jan 2015

@svetluska82 vravia stale ze ne a ne a neni zalozeny a ano bravali tak po 200, 500, 1000eur..ja neviem..a akoze nicim nerucili? to uz vobec nechapem, tak niecim sa museli zaviazat nie?

svetluska82
10. jan 2015

@lal
@mamulienka30 sa mi zda ze osobny bankrot nie je mozny na slovensku

pribinak
10. jan 2015

@rony192 vsak maju dajaky prijem a hnutelny a nehnutelny majtok

natalym
10. jan 2015

@rony192 Nemusí byť založený, úver Ti dajú ak máš príjem hocikde, ak majú toho viac, ak nesplácajú, majú úroky z omeškania.
Rozprávajú Ti bár čo, never im, takýmto ľudom sa neoddá veriť. Čo si zistila na katastri? Pohrab sa im v pošte.

saratoga
10. jan 2015

Osobny bankrot je zlozity a narocny, sud im zoberie vsetko okrem domu, prideli im cloveka ktory tvojich rodicov bude mat na starosti a sledovat ci splacaju v dohodnutych splatkach....

natalym
10. jan 2015

@svetluska82 Je možný, ale musíš tam mať splnené podmienky. Dáva sa návrh na súd a ten to schvaľuje. Keďže sú dôchodcovia, nemusia im to schváliť. A tiež tam treba nejakú čiastku zložiť na vinkuláciu alebo niečo podobné. Je to na dlho.

svetluska82
10. jan 2015

@rony192 no taketo male sumy ti daju bez rucenia domom moja mama najviac brala 2000 euro a nemusrla rucit nicim. D tym ze ak po mesiaci splatila 100 euro tak o dalsi mrdiac si ich mohla vybrat ako htovost a spkatka sa navysila.ak poslala spkatku den po termine tak 100 %priplatok ksplatke.

saratoga
10. jan 2015

Rony kludne mi zavolaj 0948485663 pomozem ti

natalym
10. jan 2015

@saratoga Asi si uložím Tvoje číslo. Môžem?

rony192
autor
10. jan 2015

@mamulienka30 nevyberali naraz vela, po 200, 500, 1000 a tak... a teda akoze ludom co takto vyberaju po menej a nicim nerucia, co im hrozi pri nesplacani od nebankoviek ak nerucili nicim?

saratoga
10. jan 2015

Natalym samozrejme uloz si ho

saratoga
10. jan 2015

Maximalne exekucia hrozi a samozrejme zrazky z dochodku

svetluska82
10. jan 2015

@rony192 ak nebudu splacat daju exekuciu a exekutor im siahne na majetok

rony192
autor
10. jan 2015

@saratoga no diky, musim to vsetko pozriet este s kamaratom, kataster atd, vsetko k comu sa dostanem, a mozem sa opytat, preco mi chces pomoct?

rony192
autor
10. jan 2015

@svetluska82 aha, takze keby nic nevlastnili, resp. by na mna prepisali, dom by nam ostal?

natalym
10. jan 2015

@rony192 Veď ak nesplácajú, dajú ich na súd. Súd vyhlási platobný rozkaz ak ho nezaplatia tak bude exekúcia. Exekútor pôjde po majetku. Nie je to zase také rýchle, ale treba to riešiť a hlavne úroky rastú strašne rýchlo. Tlač tlač tlač, neboj sa, keď prídete o bývanie potom čo budeš robiť?

saratoga
10. jan 2015

Mam to vo zviku, je to nezistna pomoc mam okolo 120 klientov co mali podobne problemy....tiez som tym presla, poviem ti viac po telefone

mamulienka30
10. jan 2015

@rony192 - exekutor pred dverami a to opakovane a zrazky z dochodku (co nebudu asi vysoke, kedze zivotne minimum im ostat musi). Preto sa bohuzial obavam, cim oni rucili... lebo nebankovky si to tiez vedia zratat, ake maju sance sa domoct svojich penazi a chcu zaruky.

natalym
10. jan 2015

@rony192 Ak exekútor zistí, že v čase keď už boli dlžní prepísala dom na Teba, účelovo, môže to napadnúť. Na to sa nespoliehaj.

draik
10. jan 2015

K niektorým príspevkom len stručne
-osobný bankrot je možný, avšak dlžník príde o majetok a ak sa chce dlhov zbaviť, musí o.i. tri roky platiť súdom stanovenú čiastku na splátky dlhov
-dedia sa aj dlhy, ale len do hodnoty dedičstva; dediči sa môžu dedičstva tiež vzdať

natalym
10. jan 2015

@draik Keď sa dedičstva vzdá, príde aj o dom, t.j. o všetko.

svetluska82
10. jan 2015

@rony192 ak zdedis dlhy mozes sa dedicstva vzdat.ale celeho

rony192
autor
10. jan 2015

to co je, zadavam vsetko na tenkataster, podla vlastnika, meno matky, datum narodenia, obec, kraj, uzemie, a nic, ze ziadny vlastnik nebol najdeny, potom meno otca zopakujem to iste a zas, ze nic nenajdene!!