Zadĺžení a zúfalí rodičia
Ahoj, chcela by som poradit, co a ako mozem urobit, aby som pomohla rodicom v tom, aby prestali brat pozicky. Oni su na dochodku uz a ja mam male dieta, nema ani rok, manzela nemam, rodicia sa postupne dostali do dlzob, brali si od nebankovych subjektov, stale sa to zhorsovalo, ked som zacala mat uz naozaj denne na ociach ich zufale tvare, nervozni su stale, ked sa nato opytam utocia, su agresivni slovne, nechcu si to akoby priznat predo mnou, ale dobre vedia kde sa ocitli a su zufali, ale predo mnou to akoze taja, ale vedia, ze uz ani to nejde... pripada mi to, akoby mi nechceli nieco povedat, aby ma to nezlozilo, alebo co, otec je uz hotovy, taky totalne zufaly je uz asi tri mesiace, na matke to az tak nebadat, na otcovi ano. strasne sa asi trapia a nevedia si asi pomoct, ja vobec neviem co sa deje a ci je to take ako si myslim, hned ma zrusia ked sa pytam, aj som skusala s otcom kludne, rozumne komunikobvat, milionkrat, pytala som sa, co sa deje, ci sa nieco deje, ci nepotrebuju pomoc, ci nemaju problemy ktore nezvladaju atd, povedala som, ze to na nich vidim, tiez vidim co im chodi cez sms a postou, same nebankovy s niecim... pozicky maju otec spominal raz asi cez 13 000eur, ale nic viac neviem.
nevyznam sa v tom, oni brali velakrat, to sa nazbieralo, chcem sa opytat, to mohli aj z viacerych nebankoviek brat? a cim potom rucili v kazdej? alebo ako to je?
ako sa ja mozem dozvediet, v akom to je vsetko stave, ci dom nie je zalozeny,atd?
raz som im uz uplne vykricala nech sa uvedomia a zastavia to, potom prisli s tym, ze ked sa teda bojim o nich o dom, tak ho prepisu na mna... to znamena, ze dom nemame v zalohe? ked ho teda vraj prepisu kludne na mna? a cim rucili teda? neviem vobec o co tu ide, ale viem, ze potrebuju pomoc. uz su ako narkomani...
pomozte prosim.
@rony192 Daj len priezvisko, nedávaj meno a dobre si zadala okres a katastrálne územie?
Neboj sa ja viem veľmi dobre ako je to na psychiku, ale keď Vám budú exekútori stáť pred domom alebo vyhlásia dražbu na dom a cudzí ľudia sa im tam budú premávať, to len bude. Nedaj sa, straš ich, dobre sa s nimi vyvaď.
@rony192 najlepšie je, ked dáš do vyhladávača na katastri dátum narodenia svojho otca ako majiteľa domu
to zas mi je zahada- takze list vlastnictva, nas dom je bez tarchy, ale ako vlastnici su uvedeni moji rodicia a adresu vlastnikov, mojich rodicov je v tom liste vlastnictva este z byvaleho bytu co sme predali, to je ok?
@natalym no najprv ze preisu ho na mna, ked sa tplko bojim, uz som do nich isla stale a predaj, to je dalsia moznost ich... ja som len vobec nevedela ci moze byt dom zalozeny a od toho som sa chcela pohnut a vediet daco, ale moze byt, ze im uz asi aj siahli na dochodok, neviem, lebo otec je dost zufaly. neviem, nepovie mi, no aspon toto uz viem...
@natalym neviem, asi ani nevedeli ako a boli v tom, zacalo to vselijakymi kravinami, gauce, kosacky, tak ako tu uz spominali, plastove okna atd, pritom otec ma podla mna krasny dochodok okolo 480eur, teda mal, mama nemala nic, lebo vraj manzel ma dost, tak stat jej ani socialku nepriznal, a dochodok nemala vtedy este. takze zili z okolo tych 480e a tak sa to hromadilo... potom mama dostala dochodok uz okolo 200e... takze ja teraz vobec neviem aky maju prijem dokopy resp. co im ostane po vyplateni mesacnej splatky... pamatam sa, naposledy, ze otec uz mal z tych 480 len asi 80e mesacne a to bolo asi dva roky dozadu a odvtedy este brali. takze tak. uz ta nebudem tazit, dakujem ti aj vsetkym...
ak nemate uspory,zvazila by som jednu pozicku z banky s nornalnym urokom,aby to vasi vedeli splacat a zaroven splatili nebankovky.....dnes sa daju uvery konsolidovat,takze vsetky splatis tak ze vezmes jednu vacsiu a nakoniec splacas len tu..ale pre Boha,len z banky.....ak budu v bankovom registri,ty si na materskej,inu moznost nemate len predat dom,splatit dlhy a ist do mensieho.
@zuzulik1234 to je co za nezmysel,ona ziadne dlhy nezdedi.smrtou oboch sa dlhy mazu....pokial v nich nefiguruje ako nejaka tretia osoba,spoludlznik,smrtou zanika dlzny vztah......v ziadnom pripade nededi dlhy ona...vymozitelnosto prava sa na toto nevztahuje.....institucie nemozu vymahat dlhy od dcery,ktora s dlhom nema nic spolocne.ak by bola spolurucitel,v tom pripade ano.jedine co jej hrozi,ak jej rodicia zalozili,teda rucili domom,ze pride o strechu nad hlavou.v tom pripade odporucam okamzite prepisat vsetok majetok ktory je pisany na rodicov,na dceru....ak sa boja ze by ich odtial vysackovala,nech tam je priloha s tym,ze maju pravo dozitia v tom dome.....
ESTE RODICIA MAJU MOZNOST VYHLASIT OSOBNY BANKROT....AVSAK TEN SA SPAJA S MNOZSTvoM PAPIEROVACIEK,a istym sebazaprenim kedze ludia s osobnym bankrotom sa vyvesuju na mestkej tabuli pokial viem.
@rony192 rozumne riesenie,ale co najskor aby nakoniec dom v rychlosti nepredavali v drazbe a pod cenu.
@opatrovatelka dedis vsetko aj dlhy. Mas moznost dedictvo v pripade dlhu odmietnut. Ak sa ho vsak rozhodnes prijat, dedis aj dlhy. Napriklad v pripade ze dom mna vacsiu hodnotu ako dlhy, tak sa dedictva nevzdas,dlhy poplatis.
@rony192 pokus sa ich dotiahnut do neakeho finacneho centra, aby im tie pozicky skonsolidovali. A dom nech prepisu na teba, kym vam ho zoberie exekutor.Pozor,ak uz im prisla vyzva od exekutora,v tom pripade sa dom neda prepisat- po dobu do skoncenia exekucie nesmies nakladat so svojim majetkom. Takze bez hanby,ak nebudu doma,presnorit vsetky papiere aby si videla aka je situacia naozaj. Drzim palce
@smalmole pokiaľ ale zaživa dom prepisu na ňu,dlhý zdediť nemôže.
@haslerka27 nehnutelnost sa moze prepisat len v pripade ze tam uz nie je vpisana nejaka tarcha na katastri - a kedze si poziciavali od nebankoviek velmi by som sa cudovala ze tam uz nejaka tarcha zapisana nie je 😅
Prepísanie domu na blízku osobu v čase pred exekúciou môže byť problém
http://poradna.hnonline.sk/otazka/moze-exekutor...
V tomto linku sa síce jedná o auto, ale podstata je tá istá
no pokial dom nie je zalozeny v prospech nejakej banky, tak skor, nez onho pridu rodicia, nech ho prepisu na teba. Tym padom sa vyhnes tomu, ze po ich smrti o dom prides tym, ze veritelia si budu robit narok na ich majetok. Ked bude dom tvoj uz teraz, tak oni su vlastne nemajetni a tym padom od nich nic nemozu vymoct. Okrem toho by si tam mali zrusit aj trvale pobyty a dat si ich napisat na mesto, alebo obec, aby im exekutor nevyraboval dom a cennosti a elektroniku. Daj im v dome dozivotne pravo na byvanie a to je vsetko.
pokial by to neslo s prepisom, tak spravte fiktivnu kupnopredajnu zmluvu, ze akoze si si dom kupila od rodicov.

Tak skús podľa čísla domu alebo pozemku. Myslím,že sa to dá.