icon

Zadĺžení a zúfalí rodičia

rony192
10. jan 2015

Ahoj, chcela by som poradit, co a ako mozem urobit, aby som pomohla rodicom v tom, aby prestali brat pozicky. Oni su na dochodku uz a ja mam male dieta, nema ani rok, manzela nemam, rodicia sa postupne dostali do dlzob, brali si od nebankovych subjektov, stale sa to zhorsovalo, ked som zacala mat uz naozaj denne na ociach ich zufale tvare, nervozni su stale, ked sa nato opytam utocia, su agresivni slovne, nechcu si to akoby priznat predo mnou, ale dobre vedia kde sa ocitli a su zufali, ale predo mnou to akoze taja, ale vedia, ze uz ani to nejde... pripada mi to, akoby mi nechceli nieco povedat, aby ma to nezlozilo, alebo co, otec je uz hotovy, taky totalne zufaly je uz asi tri mesiace, na matke to az tak nebadat, na otcovi ano. strasne sa asi trapia a nevedia si asi pomoct, ja vobec neviem co sa deje a ci je to take ako si myslim, hned ma zrusia ked sa pytam, aj som skusala s otcom kludne, rozumne komunikobvat, milionkrat, pytala som sa, co sa deje, ci sa nieco deje, ci nepotrebuju pomoc, ci nemaju problemy ktore nezvladaju atd, povedala som, ze to na nich vidim, tiez vidim co im chodi cez sms a postou, same nebankovy s niecim... pozicky maju otec spominal raz asi cez 13 000eur, ale nic viac neviem.

nevyznam sa v tom, oni brali velakrat, to sa nazbieralo, chcem sa opytat, to mohli aj z viacerych nebankoviek brat? a cim potom rucili v kazdej? alebo ako to je?

ako sa ja mozem dozvediet, v akom to je vsetko stave, ci dom nie je zalozeny,atd?

raz som im uz uplne vykricala nech sa uvedomia a zastavia to, potom prisli s tym, ze ked sa teda bojim o nich o dom, tak ho prepisu na mna... to znamena, ze dom nemame v zalohe? ked ho teda vraj prepisu kludne na mna? a cim rucili teda? neviem vobec o co tu ide, ale viem, ze potrebuju pomoc. uz su ako narkomani...

pomozte prosim.

Strana
z4
svetluska82
11. jan 2015

@mamulka211 tak takyto krok riadne nastrbi vztahy.ux keby prepisali dom na dceru a ona by im zrusila pobyty a spravila by z nich oficialne bezdomovcov takdakujem pekne. Moze si dcera zobrat uver z banky a vyplati dlzoby z nebankovky. A nech jej dom daju s doxivotnym pravom uzivania. Alebo ked nechcu riesit nechsa dcera osamostatni a nestara sa do nich.6

ivkaninka
11. jan 2015

Skus ci by si ich nenašla tu
https://www.registerdlznikov.sk/

haslerka27
11. jan 2015

@svetluska82 na to kaslat keď sú v takých srackach s prepacenim.dcera je na materskej bez príjmu,o uvere môže snívať.....

srnqqa
11. jan 2015

@opatrovatelka29 na osobný bankrot je potrebných veľmi veľa peňazí. A dlhy sa dedia, len má možnosť odmietnuť dedičstvo... Niekedy je dedičstvo dokonca predĺžené... Nemôžeš predsa zdediť len "plusy"...

svetluska82
11. jan 2015

@haslerka27 no pochybujem zeby dom dali na nu.

mamulka211
11. jan 2015

@svetluska82 svetluska tu ide snad o zachranenie ich situacie, aby neskoncili na ulici a nie o to co ty tu pises. Preco by si ich dcera mala brat uver z banky a seba dostat do problemov, kedze zije sama s dietatom, asi tiez nebude mat peniaze na nejaky uver splacat. rodicia si svoj zivot dosrali a teraz ona ma sa zadlzovat a dosrat si ten svoj? ak uz su v takej kasi, ze im hrozia exekucie a strata strechy nad hlavou tak nech ten dom prepisu na dceru, aby onho neprisli. Este skor , nez tie exekucie pridu.

mamulka211
11. jan 2015

@svetluska82 a keby si citala co zakladatelka temy pise, tak rodicia na nu ten dom sami chcu dat...

svetluska82
11. jan 2015

@mamulka211 no neviem ci by jej ho dali keby im povedala ze im zrusi pobyt. Ved zatial im exelutori neklopu na dvere nech si nastavia splatky a splacaju.

svetluska82
11. jan 2015

@mamulka211 prepis majetku pocas dlzob je nepravoplatny

henikav
11. jan 2015

@rony192 necitala som vsetko, ale teda moja rada, ako by som to riesila ja. Najprv zistit na http://www.katasterportal.sk/kapor/ vo vlastnikoch ci je dom zatazeny. V pripade ze nie je a dlzoba je len tych 13tisic, sla by som napriklad do tatra banky, ci inej banky ktora ponuka americku hypoteku ci podobny produkt, aby vyplatili dlzoby z nebankoviek a potom pekne splacat pravidelne. Vyhoda je ta, ze budu mensie uroky, pravidelne splatky. Nevyhoda je taka ze ak to splacat nebudu pridu o dom 😉 To ale nie je riesenie, ze prepisu majetok na teba a potom co? Zvysok zivota sa budu skryvat aby nemuseli splacat?

ivka104
11. jan 2015

@rony192 niecim podobnym som presla aj ja. Moja mama tiez podlahla Providentu...dobre to maskovala, ale ja som mala tusaka, ze sa nieco deje. Dlho klamala a zapierala, skryvala postu a s mobilom chodila aj na zachod. Jednoducho som sa nastvala a prehadzala som jej spalnu....skrine, matrace a bolo to vonku. Kopy upomienok a vyziev. Potom sme cez kataster zistili, ze na dome je exekucia. Skoro som skolabovala, ale zacali sme splacat a nejako sa to vyriesilo. Musis to zastavit, lebo pridete o strechu nad hlavou. Uprimne drzim place

mamulka211
11. jan 2015

@svetluska82 prepis majetku pocas dlzob je nepravoplatny? to kde beries, kym nie je na nehnutelnost uvalena exekucia, tak si svoj majetok mozes predavat a prepisovat na koho chces. Predat je este lepsie ako prepisat, darovat...a trvaly pobyt im ma zrusit v pripade, zeby exekutor siel po ich hnutelnom majetku, televizor, sperky,pocitace,mobily atd, co maju v byte a co sa da vziat. Je to jedine mozne riesenie v takomto pripade

svetluska82
11. jan 2015

@mamulka211 ak prebrali oficialny list ze maju dlhy a nesplavaju tak prepis na katastri prebehne ale je napadnutelny.

lubiduch
11. jan 2015

Takze v provom rade si myslim ze tvojim rodicom chyba aka taka financna gramotnost (nie nie je to urazka, vysmech ani nic podobne, je to len hole konstatovanie, s financnou negramotnostou su na slovensku bohate skusenosti). Ludia si neuvedomuju dosledky uverov, poziciek, nakupov na splatky a ked sa to zacne sypat nemaju ziadne informacie a vedomosti co by sa dalo robit.
Takze co s tym. Ja vidim jedinu moznost odkryt karty a riesit tzv.osobny bankrot. Je super ze ty to riesit chces, ale v prvom rade si posadit rodicov, povydat ze ty samozrejme vidis ze situacia je vazna ale cim dlhsie to budu odkladat tym to bude tazsie riesitelne. Ze este stale ta moznost to vsetko dat do poriadku je,a le musia aj oni spolupracovat. Ak spolupracovat nebudu, tak pridu oni dvaja, ty aj ich vnuca o strechu nad hlavou...Ci nie je nahodou mudrejsie prestat zatlkat....
Takze krok c.1- presvedcit rodicov nech konecne povedia pravdu!
Krok c.2.- zosumarizovat vsetky dlhy co rodicia maju, pravdepodobne im chodi posta, treba to zobrat a vsetko pozriet kolko toho je. Dalej treba zistit ich mesacne prijmy (dochodky) a spytaj sa ci im nieco priamo strhaju z dochodku, nejake exekucie alebo take daco.
Krok c.3- kolko stoji domacnost? Ak som to pochopila spravne v jednej domacnosti zijes ty, dieta a 2 rodicia dochodcovia. Kolko treba na chod domacnosti?
Krok c.4- s tymtio vsetkmi papiermi a informaciami utekat za pravnikom (aj s oboma rodicmi)! a vyhlasit osobny bankrot....

Osobny bankrot- znamena ze rodicia ako osoby zbankrotuju, ale nepridu napr o dom a pod. Najblizsie 3 roky im vacsina dochodku pojde na splacanie dlzob ale aj ked pravdepodobne pocas tych 3 rokoch nesplatia dlzoby vsetky tak sa tymto osobnym bankrotom ocistia od vsetkych dlhov! Po 3 rokoch mozu zit ako bezni ludia bez dlhov so strechou nad hlavou.
Jednou z podmienok je ze musite mat aspon nejake peniaze na vyhlasenie tohoto bankrotu, treba zaplatit spravcu konkurzu a pod, neviem kolko to presne je, pravnik je v tomto urcite napomocny.

Najblizsie 3 roky budu tazke, ale potom mozete zit kludny zivot, ak nebudete mat peniaze lebo vela budu rodicom z dochodkov strhat, utekaj do prace, mama dochodkyna sa ti o dieta zrejme postara.

Rady typu ako si mas ty vziatt uver hned a zaraz zabudni! Dovody? 1. ani nevies kolko potrebujes aby sa splatili tie dlzoby, to musi odbornik vycislit z tych vsetkch papierov kolko toho je, rozne istiny, nezaplatene uroky, penale, exekucie....nie je to take lahke.
2. Ak si na rodicaku nikto ti uver neda. Dom je napisany na rodicov, zalozit ho nemozes a vlastne ani nevies ci nie je zalozeny. Dalsia vec aj keby ho prepisali na teba ha ha ha vezmes si zabezpeceny uver a z coho to budes splacat?
cize v konecnom dosledku by si z takychto mudrzch rieseni dopadla uplne rovnako ako rodicia, obetou financneho systemu.

Vies tvoji rodicia zrejme amju svoj vek, spravili par hluposti lebo pobrali peniaze z institucii kde ich vlastne obabrali...ale legalne obabrali. Pravdepodobne nespavaju, nejedia a ziju v strese. Ak o nich nechces prist a chces aby si dozili pokojnu starobu je treba naozaj nieco robit!
Drzim ti velmi palce, prva cesta urcite k pravnikovi! prosim neries ziadne uvery na seba!

janickacrazy
11. jan 2015

@rony192 Treba sa poradit s nejakým finančným poradcom, ale dobrým, lebo sú tiež niektorí všelijakí. My sme mali 2 nevýhodné úvery s vačšími úrokmi a nám jeden finančný poradca pomohol ich dat na jeden úver s lepším úrokom do inej banky, splácame po menej eur mesačne, síce budeme splácat o 5 rokov dlhšie, ale takto je to lepšie a zvládame to v pohode, rozdiel v splátkach je skoro 200 eur mesačne. Držím palce, aby sa to podarilo u vás poriešit.

rony192
autor
16. jan 2015

@svetluska82 neviem, ci to pises vseobecne, ale absolutne ta neberiem na vedomie, povazujem nezmysel ktory si napisala za cisto tvoj subjektivny nazor. milujem svojich rodicov, nedokazu si pomoct, su to jednoduchi ludia, ktori sa dostali do problemov a mne je z toho zle a je mi to luto, ak mas ty v defaultnych nastaveniach, to o com pises, si na zlej ceste. cau.

svetluska82
16. jan 2015

@rony192 a co som take zle napisala?

rony192
autor
16. jan 2015

@henikav neviem, neviem, prveze ja sa vobec v tom nevyznam, nemam sa koho opytat... napriklad som ani nevedela, ze ten prepis by mohol byt napadnutelny, uvazujem teda co a ako, ja chcem pomoct im, o mna nejde, ak by z toho boli len dalsie problemy, tak to nechcem.

este som sa otca pytala, na to co pises, ze skonsolidovat pozicky, aby im klesol urok a splacali to, povedal, ze to tak uz urobil, ale docitala som sa, ako aj ty pises, ze to by musel rucit domom a dom nie je zalozeny, ja neviem, uplne uz sa v tom stracam.

rony192
autor
16. jan 2015

@mamulka211 praveze ani to neviem, ci splacaju, ci maju problemy so splacanim, vobec nic, nepovedia. teraz zas som ich zacula ako si idu pozicat od niekoho(znameho z rodiny) otec hotovy, ja neviem.. zle mi je nato pozerat a tazko, ked nic nepovie pomoct, oni akoze nepotrebuju ziadneho poradcu, vies...

rony192
autor
16. jan 2015

@lubiduch v ziadnom pripade si ja uver nevezmem, presne tak som uvazovala, ako pises, tak v lete by som isla do nejakej prace, ale to by sme museli prejst vsetkym cim pises, neda sa to, zasa som skusala komunikovat s otcom, povedal, ze ma pozicky na skonsolidovane, neverim mu, dnes volala nejaka nebankovka, ci splatili splatku, lebo nebankovke neprisla, ale mam to vybavila, islo o nedorozumenie, splatku zapaltili, no nie o tom som chcela, ale o tom, ze nemaju to skonsolidovane, neda sa dopatrat pravdy.

tehulkaanna
16. jan 2015

To ze pri pozickach rucili domom je viac iste akoze rano vyjde slnkom ....cim skor nech to daju na teba ak este nesiahol nato exekutor..vela stastia

rony192
autor
16. jan 2015

@svetluska82 a take sa mi tozdalo, akoby som ich chcela okradnut, alebo co... cely zivot mi pomahalai, chudaci, uplne mi ich je luto a vidim ako sedia a cumia do blba, otec si len hlavu skriabe od nervovo,(to poznam)..no otras na psychiku, ich aj moju.

svetluska82
16. jan 2015

@rony192 ved tak vyssie ti niekto napisr aby si im zrusila pobyt a ja som praveze bola proti.neviem co konkretne sa ta dotklo.

Strana
z4