Založenie rodiny, keď partner nezarába
Ahojte, rada by som sa vás opýtala na váš názor na našu situáciu :Zvažovanie založenia rodiny.
Žena 35, muž 38.
Žena VŠ vzdelanie, práca v nemocnici. Plat cca 1000 v čistom. Môj manžel sa pred troma rokmi rozhodol podnikať a spoločné peniaze sme investovali do toho. Podnikanie sa stále nerozbehlo dostatočne dobre na to, aby nás uživil. Respektíve, po zaplatení priestorov, prenájmu strojov k práci (resp.lízing k daným strojom), účtovníctva, nafty, el.energií, a všetkého mu z podnikania nezostane ani euro. ( Aj napriek tomu, že "zarába/faktúruje" cca 2 000 mesačne, náklady k danému podnikaniu sú drahé ).
Rozumiem, že rozbeh je dlhší, len ma mrzí, že miesto založenia rodiny a odloženia si peňazí " na horšie časy keď príde dieťa " sa vložili na podnikanie, ktoré nám donáša menej peňazí, než keď bol v klasickej práci. Rozumej 0€ vs 1 200€
On sa do klasickej práce vrátiť nechce, tvrdí že takto mu to vyhovuje viac, je sám sebe pánom, môže ísť skoro do práce a tým pádom sa skôr vrátiť, práca ho veľmi baví, robí ju rád atď atď.
Motáme sa však v bludnom kruhu, ja by som si chcela založiť rodinu, len ako si má človek založiť rodinu a odísť na MD/RD, keď jeho partner zarába vlastne 0€. On je nešťastný, že nie som dostatočne trpezlivá, ja som nešťastná, že on pre svoju pohodlnosť chce zahodiť "budúcu rodinu" .
Je to dostatočný dôvod na rozchod/rozvod, ak je jeho ochota opustiť " podnikanie" na bode mrazu? Dokedy má podľa vás zmysel čakať, či sa to rozbehne?
@1andrea111 Objektívne príčiny boli-sú napríklad:
Jednému sa práca robí pomerne ťažšie/neefektívne, nakoľko sú to veľké objemné ťažké kusy. Nemôže zobrať pomocníka, pretože zatiaľ nezarába.
Zákaziek nemá zatiaľ veľa nakoľko sa zmenila lokalita, kde podniká, nájom kde bol pôvodne sa predal.
Nedá sa nájsť lacnejší nájom, lebo priestory okolo 80m2 sú u nás nedostupné.
Jeden zákazník po tom ako mal platiť (3 000€ len za materiál, prácu ani nepočítam) tak sa dal do osobného bankrotu a peniaze nám nevyplatil.
A raz sa ešte napríklad stala nehoda s tovarom, vysypal sa/zničil sa... Nie našou chybou a tovar nebol poistený a zas bola strata cca 4 000€.
Potom neobjektívne príčiny, že by sa dalo byť v práci dlhšie, napríklad 12h (teraz býva 9-10h), mohol by si nájsť ďalšiu prácu, mohol by robiť nejaké "reelska" a dávať to na internet a pod čo nerobí.
@anonym_autor ak chces, napis mi do spravy,ake mate stroje, co vyrabate,resp.co dokaze manzel vyrobit a odkial si.
@anonym_autor máš najvyšší čas na dieťa, ako píšeš máš aj zdravotné problémy a radim ti neodkladaj to, aby si raz neľutovala. Ja by som riešila prioritne dieťa a manželovi dala najavo že ako chlap sa konečne musí o rodinu postarať aj on.
@zero1 tento stat ma vela chyb ale to ze autorkinmu manzelovi podnikanie nezaraba vina statu nie je
@vler Jasné, ale toto nemá žiadnu budúcnosť. Živoriť z tisícky? Veď to sú smiešne peniaze. hocaký malý nákup je dnes 50 eur. Nákup potravín 100 eur. Nemusia sa rozvádzať ale treba sa prebrať zo sna.
@anonym_autor tvoj muz bude asi manuálne zručný. Tak nech popri svojej praci ponúkne aj pracu “hodinového manzela” opravím, upravím, zložím nabytok atd….. Reklama nie je draha. Stacia ti miestne fb stranky, kde bude svoje sluzby ponúkať. S dietatom by som necakala. Nejaky cas to potrvá + 9 mesiacov si tehu. Takze ma dalsi rok alebo pojde normalne robit.
Prisli ste o všetky úspory na tvoj sen - dieťa aby si manžel splnil svoj sen - podnikanie. Ktoré nevynasa a ty manžela aj jeho drahy koníček ktorému hovori práca živís. Tak určite aj mňa by bavilo venovať sa podnikaniu keby mi to niekto sponzoroval. Lenže v tomto vzťahu ste dvaja a on neprispieva. Utiahnes dieta ako vydatá slobodná matka? Lebo on chce ďalej "podnikať" neviem či dieťa nechceš iba ty. Ty máš byť trpezlivá. Lenže na dieťa je určitý čas to mu nedochádza? On sa takto môže rozbiehať ešte roky. Zisti či chcete byť už obidvaja rodičmi alebo to chces iba ty. Utiahnes dieta úplne sama? Lebo sa môže stať že skončíš ako kopa zien ktoré sem pisu že muž im doma s dieťaťom nepomôže a argumentuje tým že on je v robote a žena na dovolenke. Tiež ťahať muža aj dieťa bude náročné.
@anonym_autor máš najvyšší čas na dieťa, ako píšeš máš aj zdravotné problémy a radim ti neodkladaj to, aby si raz neľutovala. Ja by som riešila prioritne dieťa a manželovi dala najavo že ako chlap sa konečne musí o rodinu postarať aj on.
@hopsas v tejto situácii s takýmto chlapom by som si dieťa nerobila
toto vyzera na temu tyzdna , kaficko a ideme citat a pisat 🙂
Mat 35 a pcos, nie je cas na cakanie dalsich par rokov. Pri pcos nevies,ci sa dietata vobec dockas (nam to trvalo 3roky,mali sme o 10r menej ako vy, kamoska caka uz vyse 12 rokov a ver,ze ivf tiez nie je zaruka. O tom kolko to stoji ti nemusim pisat,kedze robis v zdravotnictve). Caka ta tazke rozhodovanie,lebo rozvod/odchod je tiez diskutabilny, tiez si nespravis hned dieta s prvym okoloiducim. Mali by ste si preto sadnut a porozpravat sa,ci dieta vobec chcete. Podnikanie moze nechat kedykolvek, prip.moze na materskej ostat muz. Ak to s tebou mysli vazne, zajdite na testy,ci je aj on v poriadku. Nedaj sa ukecat na dalsie cakanie.
@anonym_autor To ze tebe porozpraval ze "niekedy" (len preboha nie moc skoro) bude chciet decka este neznamena ze to je naozaj tak. Vie co chces pocut a ak si to obecenstvo ziada tak to aj obecenstvo dostane.
Skus mu povedat ze chces byt asi bezdetna, ze je zivot tak krajsi , aka bude reakcia, mozno sa dozvies veci co si sa nechcela nikdy dozvediet
@martinmmartin podobnú radu som dostala kedysi od kamarátky, ale nešlo o deti. Len som bola moc blbá aby som sa hneď zmierila s odpoveďou 🤷🏻♀️
@anonym_autor urob s ním dohodu, začnite sa snažiť o dieťa. Keď sa podarí, tak skonči s podnikaním ak sa to nerozbehne dovtedy a pôjde normálne pracovať aby v čase keď nastúpis na MD mal už riadne platenú prácu.
@salome123 toto je podľa mňa férová ponuka. A keď skončí rodičák, potom sa môže pokúsiť znova o podnikanie. Alebo klasicky pracovať a popri tom menšie zákazky, čo by vlastne mohol už teraz...
@anonym_autor manzel si plni snik, je sam sebe panom a ty vas zivis, zial, manzel je prizivnik, pretoze po 4 rokoch musia byt vidiet vyskedky, takze to ma iba ako hobby, hned nech sa zamestna .....prepac za uprimnost ale on tvoj sen nerespektuje a od teba ziada trpezlivost, coskoro ta trpezlivost prejde, odides a on si s mladsou zalozi rodinku, len aby sa to i tebe podarilo...
@anonym_autor 3 roky nič nezarába a do klasickej práce sa vrátit nechce? Tato práca ho baví? No to je pekné, ale do práce (hlavne v situácii, akú máte vy) sa chodí kvôli zárobku, nie aby ho to bavilo. Nechápem takchto chlapov. Navyše v jeho veku a keď je najvyšší čas na dieťa.
@anonym_autor rozidte sa kym si nenarobi dlhy
Najskor som sa zhrozila pri nadpise, potom pri tom, ze ho zivis, ale vela veci si vysvetlila dalej (aj to, ze on zivil Teba v minulosti).
Podla mna chodte do toho, byvat mate kde, ostatne zivotne naklady nemate take vysoke, jeho firemne naklady utiahne svojou cinnostou. Mas PCOS, to znamena, ze mozno Vam sama priroda dopraje tie 2-3 roky, o ktore Ta on prosi. Ale v prvom rade mysli na to, kolko stoja umele oplodnenia. Ked teraz nemate uspory, z coho by ste potom platili to, ak prepasiete prilezitost?
A k tej reklame, nikdy by som neverila, aka je dolezita, precitaj si napr. knizku od Filipa Kunu Nezname pribehy znamych znaciek (alebo tak nejako sa to vola), velmi poucna pre bezneho cloveka, ktory o reklame nema ani paru. A potom pocas materskej by si mu ako svoju bokovku mohla pomahat prave v tejto oblasti, mohla by si tocit tie Reelska, alebo tak. Proste by si mu pomohla s tym biznisom, ked hovoris, ze je sikovny a praca ho naplna...
Ja by som isla za nim asi takto, ze 'Milacik, velmi Ta lubim, je pre mna velmi dolezite mat jedneho dna deti a chcem ich mat s Tebou. Trapi ma ale, ze kvoli mojim zdravotnym problemom to moze byt tazsie, a ak to budeme velmi odkladat, bojim sa, ze uz nam ina moznost ako umele oplodnenie neostane, a na to nemame peniaze. Viem, ze sa v podnikani velmi snazis, aby si mohol dobte zabezpecit nasu rodinu a rada by som Ti pomohla s reklamou. Budem robit to a to, vypytam si pisomne recenzie od spokojnych zakaznikov, budem ich uverejnovat... Myslim, ze s touto cinnostou by som Ti vedela pomahat aj keby sme uz mali dietatko, rada to pre Teba a pre nas urobim. Prosim, premysli si to, a daj mi vediet, ako to vidis ty...'
Velmi verim, ze Vam to vyjde, hoci to moze byt niekedy narocne, ale ak mate aspon babky, alebo niekoho, kto Vam vie v pripade uplne krajnej nudze podarovat nakup, alebo pomoct s dietatom, tak ak sa lubite, urcite by som isla do toho. Prijemne snazenie!
Tu mi to zaváňa naricsomom alebo manipulátorom, pozri ak teraz je to zlá finančná situácia. To ta ešte len čaká všetko cez materskú. Budeš na to sama.
Radšej sa vrat z krátkej cesty. Viem o com hovorím.
@anonym_autor ak mu podnikanie 3 roky nevydava realny prijem, tak je to neuspesne podnikanie. A manzel by sa mal normalne zamestnat. Ine tazko radit, bez. prijmu dieta neuzivite a z rodicovskej ho tiez neutiahnete
@anonym_autor ja som sa tak tiez prisposobovala skoro 12 rokov priatelovi ... podporovala ho v podnikani (bo bezne zamestnanie "nebolo pre neho", tiez chcel byt sam sebe panom) .. tahala domacnost nejaky cas... nevykaslala som sa na neho ani ked neml peniaze, ani ked mal zdravotne problemy ... ale ked som presne v 35 uz aj ja "od neho nieco chcela" tak uz bol problem ... ja som chcela dieta uz v 30-tke ale akosi stale "nebol cas"... tiez som nemala tie zenske veci idealne a vzhladom na vek uz bol najvyssi cas ist na tu matersku ... len bohuzial on uz v tom pohodlnom nastaveni pre neho, nebol ochotny robit kompromisy a tak sme sa rozisli ... teraz mam 38 a 9-mesacnu dcerku a jedine co lutujem je ze som sa vtedy s tym priatelom nerozisla uz skor ... keby sme sa vtedy nerozisli, doteraz by som tahala ja jeho a deti by sme iste stale nemali ... tvoj muz bude moct mat deti aj o 10 rokov (tak jasne ze on ma cas este vyckavat) ... ty uz mozes mat s tym tazkosti (bodaj by nie) ... bo 35 uz plodnost zeny vyrazne klesa bohuzial ... ak ozaj chce s tebou deti ...nech si najde zamestnanie ktore jeho a vasu rodinu uziví a ked stale chce, nech podnika popritom, kym to nebude dostacujuce, aby to uzivilo aj vas ... bude tomu muset cosi obetovat ... takto sa obetujes len ty v tejto situacii co ste
Veď on nema prácu,čo ho baví???Žena otvor oči a zlož okuliare.
@anonym_autor Tak už nie ste najmladší, ja by som povedala že dieťa riešite v hodine 12-tej. Každopádne ak by som nemala istotu v partnerovi, že dokáže potiahnúť výdavky keď budeš mať nižší príjem nešla by som do toho.
Je super že ho práca baví ale keď ste nula k nule, teda že nič nedonesie do domácej kasy.
No je tu aj tá stránka veci že kde teraz keď sa rozídete nájdeš vhodného partner a na rodinu a či vôbec.
V tejto situacii, ak s nim chces ostat, by som zvazila aspon zmrazenie vajicok (aspon 20, aby to malo vyznam), po 35 ide plodnost strmhlav dole, takto by si mala aspon trochu viac casu..
Skôr si myslim, ze dieťa odklada nie preto aby zarobil ale aby sa mohol ďalej v kľude bavkat so svojim podnikaním. Lebo keby prislo dieťa, musel by začať nosiť peniaze a živiť Vás. Takto ešte 3 roky akože potiahne a ty môžeš čakať a dúfať, ze dieťa pred 40 nakoniec bude 🫣.
Ak ten tvoj "podnikateľ" fakturuje len 2 tisícky mesačne, tak buď ťa pekne oj..áva, alebo by mal s tým "podnikaním" ihneď prestať, lebo je to hranie sa, ktorým sa nezarobí ani na slanú vodu.
Tie 2 tisícky fakturuje taký obkladač hádam za týždeň, pričom má nulové náklady na priestory, takmer nulové na náradie a materiál platí zákazník. Pričom treba ešte rátať, že to, čo zostane po zaplatení technických nákladov na podnikanie je niečo ako superhrubá, nie čistá mzda.
Ak ten tvoj "podnikateľ" fakturuje len 2 tisícky mesačne, tak buď ťa pekne oj..áva, alebo by mal s tým "podnikaním" ihneď prestať, lebo je to hranie sa, ktorým sa nezarobí ani na slanú vodu.
Tie 2 tisícky fakturuje taký obkladač hádam za týždeň, pričom má nulové náklady na priestory, takmer nulové na náradie a materiál platí zákazník. Pričom treba ešte rátať, že to, čo zostane po zaplatení technických nákladov na podnikanie je niečo ako superhrubá, nie čistá mzda.
@hefo u nás zmrzlinar dokáže urobiť tisícku denne a to ma stánok.
Zarobiť 2000 eur v hrubom mesačne a ešte z toho zaplatiť nájom, lízing, odvody, to snáď môže iba " podnikateľský samovrah ". A kde je ešte jeho mzda 🤦♀️
@anonym_autor ahoj. To, ze más 35 rokov, toho sa nelakaj. Jedna nasa z rodiny mala deti v 37 a druhé v 39 a iná zasa v 42 a v 44 druhé. Deti zdrave, v pohode. Tu mas priklad toho, ze kde si ty a kde je on a ze nie ste spolu, vy ste oddelene. Tu co ti písali tí a tie, ze ani by mu prílis neverili, by som zdielala ich názor. Mozno vobec neni blbý, má z teba vyhody, zabava sa inde, mozno aj deti si robi inde a ty si mu na nieco dobra, ked sa pred tebou ukazuje v takomto rozpolození. A realita moze byt iné. Ty ked chces mat dieta, sa zariad po svojom. Ak más s kým, to je najhorsie, ze ty urobis prenho cokolvek a aj tak budes len ty ta najhorsia v konecnom dosledku a budes sa cudovat, ze aj deti má, aj uzivit ich vie, iba pred tebou bol tela krízené so smolonosičom. Zi si svoj vlastny zivot a iba pre seba, lebo on uz dávno toto robí
@anonym_autor autorka, keď tvoj muž robí zákazkové, tak neexistuje žeby objektívne mal škodu má materiale. A vôbec nie 3000€. Jedine že je blbý a nedal si na materiál zálohu. Ale keď taký je, tak to radšej nech to zabali. Lebo zákazkové veci sa robia tak, že ti zaplatia za materiál minimálne a až tak sa to robí. A keď neprevezme, tak predas to vyrobené inému človeku. Ale nemáš stratu na materiale!
A tá ďalšia škoda za 4000€ za poškodený tovar! To je tiež ako blbec. Však tovar takej sumy sa vždy poisťuje!
Asi radšej nech nepodniká keď robí takéto kixy.
Moj sef si myslel to iste. Ze bude mat firmu,bude sam sebe panom. Tak odisiel z firmy,kde dobre zarabal do vlastneho rodinneho podniku. Vizie boli velke,stahovali sme sa do vacsich priestorov, darilo sa mu,chcel stale viac. Az sa situacia zmenila tak,ze vsetkych zamestnancov prepustil a vratil sa do byvalej prace. Zaraba vraj nadstandardne a ked mu padne, ma klud,nemusi riesit vyplaty,prenajmy...Toto vidim aj ako cestu u tvojho muza.
Ja sa vždy neprestáva čudovať, co všetko sú, ženy ochotne pre chlapa robiť. A nie, on nemá pracu len koníček, prácou človek zarába.

@anonym_autor ahoj, je to tazke rozhodnutie ozaj. Ja by som sa porozpravala ci chce ozaj deti. Ja by som v takom “veku” necakala. Myslim si ze je to dostatocny dovod na rozvod. Urcite ano