icon

Zanovitá babka

ka3n75
9. feb 2022

Dobrý deň, viem že sa tu už v minulosti riešila táto téma, napriek tomu by som bola vďačná za každú dobrú radu.
Moja 89-ročná stará mama, žila roky sama, pretože jej jediný syn (môj ocko) umrel a nikoho okrem mňa nemá. Žiili sme v jednom meste, preto nebol problém s ňou vybehnúť na nákupy, či vziať ju na prechádzku a nedeľný obed. Babka je dosť komplikovaná povaha, je veľmi hašterivá a svojská, preto nemá žiadne kamarátky, vždy povedala, že jej stačím ja a moje deti. No deti vyrástli, vyleteli z hniezda a každé z nich má svoj život, hoci za prababkou chodievali často. Pred cca 2 rokmi nám u starkej potvrdili Alzheimer, okrem iného má dosť problémy s inkontinenciou a stareckou demenciou, preto som začala riešiť opatrovateľský príspevok, ktorý nám ale nepriznali. Počas pandémie som prišla o prácu a tak som sa rozhodla vycestovať do zahraničia a s priateľom sme sa dohodli, že starkú vezmeme k sebe. Je to však neskutočný boj, kvôli jej zanovitosti a škriepnej povahe, je dosť panovačná a napriek tomu, že býva v dome môjho priateľa, terorizuje nás oboch. Ja som sa musela zamestnať už len na partime, pretože ju nemôžme nechávať samú, kvôli zábudlivosti (plyn, voda a pod.), tiež nie je schopná pripraviť si jedlo, dokonca ani zohriať v mikrovlnke, hoci som jej napísala na farebné papierky postup a už sa nám dokonca aj stratila. Začíname uvažovať nad umiestnením do domova pre seniorov na SK, čo ona ale rezolútne odmieta. Chce bývať sama. Som takpovediac v patovej situácii a neviem ako ďalej. Do zahraničia som odišla kvôli zárobku, teraz sedím doma, starám sa o nevďačnú babku, ktorá ma za všetko kritizuje a má nemiestne poznámky aj na môj vzťah s priateľom. Je nám to obom dosť nepríjemné, no snažíme sa to ignorovať. Viete mi prosím poradiť, akým spôsobom by som ju mohla presvedčiť, že domov pre seniorov bude pre ňu dobrou voľbou?
Vopred ďakujem za vaše rady🙏🏼

Strana
z3
erosmal
11. feb 2022

@ka3n75 vieš kým sa so mnou "iba" hádala tak to bolo fajn.. aj vzhľadom na svoj stav do pol hodiny zabudla, že ju "chcem otráviť" a potom užila lieky, najedla sa.. ale potom prišli ťažšie stavy, a očurany zachod bol najmenej.. keď sa mi prešmykla na wc, že som ju neustriehla všetko bolo od exkrementov, od wc misy, dosky, držiak na toaleťak, umyvadlo, dvere, posteľ.. a keď sme prešli na plienky tak to bola katastrofa, babka len ležala a nijako aktivne nepomohla, a dvihať "mrtvu" váhu sme mali dvaja čo robiť.. ja som ju opatrovala len počas prázdnin na VŠ, naši si nemohli dovoliť prísť o prácu, a o tom že opatrovateľku sme si nemohli dovoliť ani nahodou ani nevravim.. proste áno babka ma vychovala, áno prebaľovala ma, utierala mi okakany zadok, venovala sa mi, za čo som jej vďačná aj keď už nie je medzi nami, ale keby som toto mala robiť ďalšie 3 roky tak to určite psychicky nezvládnem...

aliii3
11. feb 2022

@erosmal to je ale normálne. Ono aspoň ste sa o tom pokúsili, čo je veľmi pekné, no nie je to pre každého a málo kto to takto zvláda. Fakt sa to niekedy nedá a človek na to nemá

erosmal
11. feb 2022

@aliii3 ano ja viem, že to nerobila schválne.. babka bola celý život velmi skromná a kľudná povaha, k nám bola vždy milá, ale proste som tým chcela povedať, že každý sa stará iba do určitej únosnej miery. ak sa viem postarať a nerobí mi to problém ok, ale netreba odsudzovať ani keď niekto starkých "šupne" do DD lebo nevie čo konkrétne tá rodina prežíva. mňa osobne nikdy nezaujímalo "čo povedia ľudia" ale aj to sme doma museli riešiť.. toto sú velmi ťažké situácie a nikto z nás nemôže na 100% povedať, že keď moja mama bude potrebovať doopatrujem ju doma, lebo nevieme čo bude zajtra...

lienkaklaris
11. feb 2022

@ka3n75 pokial viem, potvrdeny alzheimer sa rychlo zhoršuje, takze vysetrenia je vhodne coskoro zopakovat.

stonoz
14. feb 2022

@ka3n75 nemali ste od lekara doporucenie, ze potrebuje dohlad inej osoby,ked vam nepriznali opatrovatelsky??? To sa cudujem. Nie je este zbavena svojpravnosti? Tato dg sa bude uz len zhorsovat,preto cim skor zacnite konat zariadenie kde ju vezmu. A zrejme dobrovolne nepojde,tak nastavit to tak, ze ked budu mat pre nu miesto, vybavit hospitalizaci a z nemocnice ju dat do zariadenia.

Strana
z3