Zanovitá babka
Dobrý deň, viem že sa tu už v minulosti riešila táto téma, napriek tomu by som bola vďačná za každú dobrú radu.
Moja 89-ročná stará mama, žila roky sama, pretože jej jediný syn (môj ocko) umrel a nikoho okrem mňa nemá. Žiili sme v jednom meste, preto nebol problém s ňou vybehnúť na nákupy, či vziať ju na prechádzku a nedeľný obed. Babka je dosť komplikovaná povaha, je veľmi hašterivá a svojská, preto nemá žiadne kamarátky, vždy povedala, že jej stačím ja a moje deti. No deti vyrástli, vyleteli z hniezda a každé z nich má svoj život, hoci za prababkou chodievali často. Pred cca 2 rokmi nám u starkej potvrdili Alzheimer, okrem iného má dosť problémy s inkontinenciou a stareckou demenciou, preto som začala riešiť opatrovateľský príspevok, ktorý nám ale nepriznali. Počas pandémie som prišla o prácu a tak som sa rozhodla vycestovať do zahraničia a s priateľom sme sa dohodli, že starkú vezmeme k sebe. Je to však neskutočný boj, kvôli jej zanovitosti a škriepnej povahe, je dosť panovačná a napriek tomu, že býva v dome môjho priateľa, terorizuje nás oboch. Ja som sa musela zamestnať už len na partime, pretože ju nemôžme nechávať samú, kvôli zábudlivosti (plyn, voda a pod.), tiež nie je schopná pripraviť si jedlo, dokonca ani zohriať v mikrovlnke, hoci som jej napísala na farebné papierky postup a už sa nám dokonca aj stratila. Začíname uvažovať nad umiestnením do domova pre seniorov na SK, čo ona ale rezolútne odmieta. Chce bývať sama. Som takpovediac v patovej situácii a neviem ako ďalej. Do zahraničia som odišla kvôli zárobku, teraz sedím doma, starám sa o nevďačnú babku, ktorá ma za všetko kritizuje a má nemiestne poznámky aj na môj vzťah s priateľom. Je nám to obom dosť nepríjemné, no snažíme sa to ignorovať. Viete mi prosím poradiť, akým spôsobom by som ju mohla presvedčiť, že domov pre seniorov bude pre ňu dobrou voľbou?
Vopred ďakujem za vaše rady🙏🏼
určite už vybavuj domov, lebo to bude len horšie a horšie.. moja babka vyzerala na prvy pohľad ok, ale jeden deň nevzala tabletky lebo zabudla, druhy deň už bola mimo, tyždeň som ju dostávala do "normálu" kym jej zabrali pravidelne užívané lieky.. potom v jeden deň zobrala rano tabletky a o pol hodinu v nestraženej chvíli vzala tie čo mali byť na obed, na obed vzala tie na večer, večer nemala čo tak vzala z ďalšieho dňa a v noci mala bludy, behala po dome, všetkych nas pobudila, kde sú tí chlapi ktorí tu pred chvíľou spievali a tancovali? potom sme začali odkladať lieky z dosahu a začala som jej ich dávať len ja.. tyždeň so mnou bojovala, veď ona v živote nebrala lieky! ja ju chcem otráviť! a potom horšie a horšie.. spadla zo záchoda a zlomila si nohu.. doma sa to už nedalo zvládať.. v domove požila asi tri roky ale mala ešte iné dg.. neviem čo by sme to doma vedeli zvládnuť..
@janage babka ono čo sa týka toho alzheimera tak sú rôzne štádia, ona nemala ťažkého 30 sekundoveho ako som už videl u iného deduška, ale tak deň dva dozadu si už nepamatala niektoréveci..inkontinencia a strata rovnováhy taktiež to áno, ale zas sama prešla z kuchyne do spálne..(5m) aj sa čiastočne vyzliekla, sama a mali sme tú nemocničnu polohovaciu posteľ s diaľkovým ovládaním, označené gombíky aby vedela čo a ako a po odchode opatrovateliek okolo 15-16tej už "Vedela" že si musí dávať pozor, tiež padla a za celú tú dobu iba raz sa nedokázala zdvihnúť.. v noci väčšinou ležala, čítala a čakala ráno..
Skuste babku presvedcit ze ide iba na nejaky cas na pobyt/procedury lebo pretabate lebo cestujete lebo nieco..proste na par tyzdnov na ozdravovaci pobyt..po mesiaci si tam tak zvykne ze nebude chciet odist v 90% pripadov je to tak..a ak ma alzheimer tak duplom oni vedia ako na nich.lebo v domove ma stale niekoho po ruke s kym sa moze hoc len povadit ale stale tam niekto je.babicka podte ideme tuto a toto dedusko nech sa paci tu mate taketo ..a im sa to paci ze sa o nich niekto stara ze si maju s kym pokecat.hlavne nenasilne ale cim skor lebo zivot s Alzheimerikom je velmi tazky a tieto pripady pikuju rozumovo dole kopcom raketovou rychlostou za pol roka moze byt v stave ze ti ju odmietnu umiestnit(ano aj take sa stava bohuzial)
@heslomeno áno vtedy sa dá. Ale časom si tí starki už neuvedomujú, že nepredú sami, ak si zlomi niečo je to často konečná. Keď si nepamätajú či zobrali lieky, jedli, ostanú v plienke po veľkej potrebe 10h, prosto tak ako 2 ročné by si nemohol nechať samé 16h či na noc, tak ani takého starého človeka s rozumom dieťaťa.
@domireb u nás v bloku bola posledná kvapka, keď jedna babka nechala všetky 4 horaky na plné peky celú noc. Plyn bolo cítiť u nás, na chodbe po celom bloku. Nechcela nikoho dnu pustiť, jej nič doma nejde, až sa suseda presmykla. Mohla nás otravit a blok vyhodiť do vzduchu. Potom už bol záznam a už to riešili raz dva, či babka chcela či nie.
@janage nie nie, lieky mala v tom týždenom davkovači to je zbytočné sa na to spoliehať, lieky výhradne podávali sestričky a ja.. a plienky boli také nohavičkove určite poznáš, to sa jej menilo x krát denne..posledné pred odchodom, proste keď sa chce tak sa to dá..a 250 eur dostavala na mesiac jedna OP ,teda 125 eur na týždeň to tiež nieje veľa a mali na prilepsenie k dôchodku.. nebola to ťažká robota, 500 eur ma stáli mesačne a bola doma,nepočítam do toho zakladnu stravu a lieky plienky to išlo z babkineho dôchodku (350€) samozrejme, že to nepokrylo všetko ale keď si vezmeš..DSS sa dopláca od 400 vyššie a operka cez agentúru ma stála 470 eur ale... čo to porobila, potom si sadla do obývačky a bola na mobile.. a sem tam vynechala, vôbec neprišla to boli stresy zháňať náhradu o 7h30 ráno zo švajcu po telefóne 🙂)) , tak sa po 3 mesiacoch vypoklonkovala sama..
@heslomeno to nie je stav o ktorom hovorím. Nasa je proste ako 2rocne dieťa rozumom a ležiaca.
Ma napr.plienku v kuse 8h najviac v noci a aj tak ma zapareniny. Ta vaša mala 16h. Tak bud ešte dokázala sama wc absolvovať alebo neviem.
Ako ležiaca by potrebovala 3opatrovatelky po 8hodinach. A to si už málokto môže dovoliť 24h opateru. Teda 125x3x4 máš 1500emesacne. Len opatera.
To nie je len o chceni, ale hlavne o kondícii opatrovaneho. Duševnej aj fyzickej.
@sante81
@kvetinka75
@janage
Skratka si neviem predstavit, ze by som ja svoju mamu dala do takeho zariadenia... mala by som neskutocne vycitky a celkovo by som mala pocit, ze som ju poslala na smrt (aj ked nie vsade to je take zleee, nechcem prehanat, no clovek sa len tazko dozvie ako sa tam blizka osoba citi a ako sa k nej spravaju, ci skutocne potrebuje tie utlmovaky co mozno dostane atd.). Proste to beriem ako moralnu povinnost postarat sa kvalitne o rodinu (za predpokladu, ze su tam normalne vztahy, jasne, ze ak o rodicovi nepocujes roky a nepodiel sa na vychove toto neplati), ani ked deti stoja vela penazi a energie neodlozi ich clovek do ustavu... skratka mama vychovala mna a ako dieta (stala som ju kopec penazi a energie) a ja jej to chcem vratit ked to bude potrebovat.
A ako to zvladnut financne? No je to dost aj o prioritach... poviem si co musim zaplatit co je zivotne dolezite (veci typu hypoteka, energie a zial ked mam niekoho v takom stave aj opatrovatelka) a az potom veci bez, ktorych sa da prezit ako oblecenie,dovolenky... ale hlavne teda na to zodpovedny clovek musi mysliet skor nez sa to stane a mat aj nejaku rezervu... alebo predat rodicovu nehnutelnost (kupit za to nieco mensie a zo zvysnych penazi platit opatrovatelku alebo si rodica vziat k sebe, mensie dat do prenajmu a z prenajmu+zo zvysku penazi to platit), skratka ked clovek chce hlada sposoby...
Ale teda to chce charakter a nie iba dat niekoho do domova a cakat kym dostanem jeho nehnutelnost... nehovorim v ziadnom pripade, ze je to pripad niektorej z vas no zial najdu sa aj tak ludia 😞...
@missdiva ja zial by som musela dat moju mamu do zariadenia ak by som zostala na nu sama (ak by nebol pri mne manzel, syn) ci by sa mi/jej to pacilo ci nie. Mam chrbticu v takom katastrofalnom stave, ze by som si ju nemohla dovolit donicit este zdvihanim, polohovanim dalsej osoby, uz teraz mam problemy. Vraj genetika, aj moje dalsie dve sesternice z maminej strany maju tieto problemy. To by som si mohla lahnut na tu postel rovno k staremu cloveku a cakat, ze sa postara o mna niekto tiez. Cize byva to castokrat aj o moznostiach a limitoch, ci uz financnych alebo zdravotnych.
@ka3n75 dobrý deň, ja vašu situáciu chápem. Z oboch uhlov pohľadu.
Ja sama mam babku 88 ročnú, ktorá trpí alzheimerom, demenciou.... Prešli sme si s ňou celá rodina neuveriteľným situáciami, keby to nezazijem, neuverím....
Začalo to postupným zabúdaním, nebola si schopná zohriať pripravené jedlo, zabudala jest, nespomínala si naše mena, až jedného dňa nespoznávala nikoho z nás. Nikoho!
Presťahovali sme ju k mojim rodičom (jej synovi). Utekala, nadávala nám, nechcela jest, kúpať sa...
Keďže sme nevedeli ako sa bude jej stav vyvíjať, vybavila som jej žiadosť o umiestnenie do domova, ale doteraz sme ju tam nedali. Teraz je už prakticky ležiaca, plienkovana.... Staráme sa najlepšie ako vieme, mama ma vybavený príspevok keďže babka vyžaduje 24 hod starostlivosť.
Na druhej strane, viem ako to v domovoch dôchodcov chodí, pracujem v jednom z nich ako prevadzkarka😉
Uprimne, za mojich kolegov dám ruku do ohňa, ich prácu si vážim a obdivujem ich. Denne im rukami prejde stovky kilogramov živej váhy pri prebaľovani a manipulácii s klientmi a do toho musia zvládať rôzne nálady a požiadavky našich starých 🙂
Pravda je taká, že ústavná starostlivosť nikdy nenahradí tu domácu, ale vo vašom prípade, je na mieste zvážiť umiestnenie babiny niekde v zariadení. Nároky na starostlivosť o ňu sa budú zvyšovať, vy ste s ňou odišli do zahraničia, to je celkovo náročné.
Takýchto babiciek mame u nás plno...
Popzerajte vhodné zariadenie, sociálna pracovníčka vás nadmeruje ako vybaviť všetko potrebné.
Držím palce a prajem veľa síl. 😉
@0silvia0 tak ja nepisem,ze sa ludia maju starat osobne. To chce povahu, cas,fyz.kondiciu ale opatrovatelku si aspon mozes vybrat a vies ju kontrolovat kdezto v domove ti povedia napr.,ze je korona a pol roka ta tam nemusia ani pustit... nikoho tam nezaujima,ze tej osobe mozno nie je pohodlne atd.
Ale ja nikoho neodsudzujem, kazdy nech sa zariadi podla svojho vedomia, svedomia a moznosti.
@missdiva no s tým charakterom sa na to da pozerať z obidvoch strán. My sme sa s rodičmi bavili o ich starobe, čo ako bude a plán je taky ze keď prestanú vládať predaju dom a pôjdu do bytu. Keď už ani byt nezvládnu pôjdu do domova dôchodcov. Peňazí im ostane dosť aj na súkromný. Rovnaký plan mam aj ja so svojou vlastnou starobou.
Povazujem to tiez vec mojho charakteru, nechcela by som pokakana ležať u mojich detí v byte a byť im roky na obtiaž, šíriť ťažkú energiu nepricetnej stareny a puch liekov. . Takáto situácia by bola pre mňa ponizujuca. Ja dúfam ze svet dospleje za tie roky a bude dostupná eutanazia a ze dožijem a zomriem nejako normálne, dôstojne.
Rovnako to vidí aj moja mama, rovnaký názor mala aj moja druhá babka ktorá zomrela skôr ako vôbec potrebovala nejakú starostlivost
@lujza123 mozme si robit plany ale dozit sa ich nemusime...
Tak ja dufam, ze sa do domova nikdy nedostanem, nejako ma nelaka, ze ma moze (samozrejme nemusi) nejaky frustrovany zamestnanec z maleho platu bit, kradnut mi peniaze, dopovat ma utlmovakmi nech ma odo mna pokoj a ine pikosky. Dufam, ze budem mat dostatocnu financnu rezervu aby som si zabezpecila 2opatrovatelky, ktore si dufam (pri zmysloch) sama vyberiem.
@ka3n75 nemozete podat znova o opatrovatelsky? Inak mas moj obdiv vycestovat s nou do zahranicia.....a prisposobit sa jej.....neda sa vyhoviet vsetkym....no urcite najdete riesenie...
@erosmal presne to isté máme, lieky sú večný boj, bráni sa zubami-nechtami, že ona sama, ale nepamätá si, či ich brala. Prádlo mi nedá vyprať, jej stačí raz za dva mesiace, pritom zápach moču je už neznesiteľný. Nejde to s ňou po dobrom ani po zlom. Stále odvrkne, že jej nikto rozkazovať nebude. Je mi do plaču už niekedy a OBDIVUJEM všetkých, ktorí sa dokážu postarať o starého človeka bez ujmy na vlastnej psychike.
@missdiva ja chápem aj tvoj postoj, pretože tiež mám výčitky svedomia, no na SK sa neplánujem vrátiť, aspoň teda nie v blízkej budúcnosti, no tiež rozmýšľam nad alternatívou, vziať jej nejaký menší byt na výmenu za ten jej a zo zvyšku platiť opatrovateľku o ktoré je ale na SK núdza, pretože pochopiteľne radšej pracujú v Rakúsku🤷♀️. Neviem však, či by tých 8 hodín starostlivosti stačilo, obávam sa možného úrazu.
@lujza123 😂😂😂prepáčte, tie smajlíky neboli myslené ako výsmech, ale ja som mojim deťom povedala to isté, že radšej podstúpim eutanáziu, ako im byť na obtiaž. Viem že každý má právo na život, ale to neznamená, že môže visieť na krku svojim deťom či vnúčatám a oberať ich o ten ich vlastný.
@ka3n75 podľa toho čo opisujete, vaša babička potrebuje starostlivosť a dohľad 24/7.
Toto už nie je na opatrovateľku 8 hodín denne.
Ľudia ktorí nie sú schopní samoobsluznych činnosti ako hygiena, príprava jedla, uvarenie jedla, samostatná návšteva lekára, pravidelne užívanie liekov, inkontinencia atd. majú vysoký stupeň odkázanosti na sociálnu službu.
Tu sú možnosti tri ako postupovat:
1.obetuje sa niekto z rodiny a bude sa o babičku starať (asi vy)
2.babicku umiestnite vo vhodnom zariadeni
3.babicku necháte dožiť vo vlastnom, napospas jej osudu....
Ps: starí ľudia sa málokedy chcú kúpať, 🙂to býva náročné ich k tomu presvedčiť 😉😁
@missdiva chápem čo tým chceš povedať. Je veľa ľudí ktorým to vyhovuje , dať rodiča do domova ale poznám aj takých, ktorí si to jednoducho nemôžu dovoliť. Bývajú s rodičmi , takže nemajú čo predať a zaplatiť domov a majú ešte deti , ktoré musia živiť. Takže musia pracovať. A druhá vec je, nie každý sa aj po fyzickej a psychickej stránke dokáže o človeka postarať. Ja si tiež neviem predstaviť, že by som zostala na opatrovateľskom a naťahovala sa sama s rodičom. Pracujem v zdravotníctve a viem čo všetko to obnáša. Ľahšie prípady sa dajú ale keď je človek obéznejší a imobilný , je niekedy nemožné aby len základnú hygienu vykonal 1 človek. Tam sú sestry na tých pacientov viaceré a niekedy je to veru fuška vykonať hygienu takému ležiacemu pacientovi. Veľa záleží aj na stave toho človeka. Či spolupracuje , ako sa chová.

@janage tiež ma zaujali tie opatrovateľky, no 8 hodín je málo, keďže starká má problémy so stabilitou. Aj pred týždňom spadla, kým som jej na záhradu priniesla koláč, vďakabohu skončilo to len odretým kolenom.