icon

Zanovitá babka

ka3n75
9. feb 2022

Dobrý deň, viem že sa tu už v minulosti riešila táto téma, napriek tomu by som bola vďačná za každú dobrú radu.
Moja 89-ročná stará mama, žila roky sama, pretože jej jediný syn (môj ocko) umrel a nikoho okrem mňa nemá. Žiili sme v jednom meste, preto nebol problém s ňou vybehnúť na nákupy, či vziať ju na prechádzku a nedeľný obed. Babka je dosť komplikovaná povaha, je veľmi hašterivá a svojská, preto nemá žiadne kamarátky, vždy povedala, že jej stačím ja a moje deti. No deti vyrástli, vyleteli z hniezda a každé z nich má svoj život, hoci za prababkou chodievali často. Pred cca 2 rokmi nám u starkej potvrdili Alzheimer, okrem iného má dosť problémy s inkontinenciou a stareckou demenciou, preto som začala riešiť opatrovateľský príspevok, ktorý nám ale nepriznali. Počas pandémie som prišla o prácu a tak som sa rozhodla vycestovať do zahraničia a s priateľom sme sa dohodli, že starkú vezmeme k sebe. Je to však neskutočný boj, kvôli jej zanovitosti a škriepnej povahe, je dosť panovačná a napriek tomu, že býva v dome môjho priateľa, terorizuje nás oboch. Ja som sa musela zamestnať už len na partime, pretože ju nemôžme nechávať samú, kvôli zábudlivosti (plyn, voda a pod.), tiež nie je schopná pripraviť si jedlo, dokonca ani zohriať v mikrovlnke, hoci som jej napísala na farebné papierky postup a už sa nám dokonca aj stratila. Začíname uvažovať nad umiestnením do domova pre seniorov na SK, čo ona ale rezolútne odmieta. Chce bývať sama. Som takpovediac v patovej situácii a neviem ako ďalej. Do zahraničia som odišla kvôli zárobku, teraz sedím doma, starám sa o nevďačnú babku, ktorá ma za všetko kritizuje a má nemiestne poznámky aj na môj vzťah s priateľom. Je nám to obom dosť nepríjemné, no snažíme sa to ignorovať. Viete mi prosím poradiť, akým spôsobom by som ju mohla presvedčiť, že domov pre seniorov bude pre ňu dobrou voľbou?
Vopred ďakujem za vaše rady🙏🏼

Strana
z3
mauduska
9. feb 2022

89 ročná žena je dosť stará.. moju prababku (95) sme dali teraz do domova, pretože tiež - starecká demencia, neschopná niečo spraviť, po všetkých kričala a babke a dedkovi čo sa o ňu starali to ničilo vzťahy.
Ak je tvoj priateľ pre teba taký dôležitý, ako je pre mňa môj manžel, tak by som babku dala do domova. Neviem či ona neschopná sa o seba starať a s alzheimerom môže namietať (môže?). Proste babka-nebabka, vzťah s manželom je priorita č.1 a nemožno pred to dávať nikoho iného.. a už vôbec nie hašterivú babku.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
veronika_vero04
9. feb 2022

@ka3n75 poradit sa s jej obvodnym lekarom, kedze ma uz vypadky pameti. Tiez sme riesili pripad babky,ktorej tahalo na 90, nemal sa kto o nu starat kvoli splacaniu hypoteky atd. a tiez sme sa bali,ze vybuchne dom, ked tam bude sama lebo uz velmi zabudala. Po ukrutnom boji s lekarom sa nam to nakoniec podarilo a babka je nakoniec spokojna v domove so seberovnymi.

0silvia0
9. feb 2022

@ka3n75 tu sa treba odosobnit a konat v sulade so zaujmami vsetkych zucastnenych, nielen v sulade dementnej babicky a podla jej rozkazov. Vsetci potrebujete fungovat a babicka si svoju maniere uz neuvedomuje.

ka3n75
autor
9. feb 2022

@veronika_vero04 áno? Toto ma celkom zaujíma, pretože sme tiež absolvovali vyšetrenie od obvodného, cez psychiatra, urológa a pod., napriek tomu resumé vyšetrení potvrdilo jej úplnú sebestačnosť🤷‍♀️

veronika_vero04
9. feb 2022

@ka3n75 ako pisem,bol to boj s lekarmi,kedze ide o lekarov,ktori su starsi a neviem preco nechapu,ze my uz nemame cas sediet doma pri babkach ci dedkoch,kedze platime palky za hypoteky atd a oni dostali nenavratne finance pozicky. Ja som to uz riesila vyhrazkami typu obratim sa na ministerstvo,ze si neplnite svoju prisahu a bla bla.

ckocka
9. feb 2022

@ka3n75 Vyšetrenia sú vhodné už len preto aby ste vybrali vhodné zariadenie, v každom prípade však platí že proti jej voli ju bez obmedzenia svojprávnosti nikam neumiestnite.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
ka3n75
autor
9. feb 2022

@evamarek77 nemala som veľmi na výber Evka, pretože na SK už nemala nikoho a keďže máva často závrate, zvykla padnúť aj na ulici a pár krát skončila na chirurgii. Rada by som jej dopriala, aby bola v známom prostredí, v rodnom meste, ale sama žiť nemôže:(

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
januarova
9. feb 2022

@mamula20 prosím Ťa, prečo nemôže nič vlastniť? Nezobrali by ju do domova?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
heslomeno
10. feb 2022

@ka3n75 pravdupovediac neviem ti povedať ako ju dostať do DSS ( pretože som to vôbec nechcel ani ona) ,ale poviem ti ako som to riešil ja a bola spokojná na max, zaplatil som dve zdravotné sestry na dôchodku ktoré sa striedali po týždni, babku obriadili cez týždeň 8 hod denne po 250 eur každá plus náklady ,boli perfektné, šikovné, milé, tiez mala všelijaké diagnózy, ale "povahovo" sa pri nich zmenila, áno stálo to dosť peňazí, ale robím vo Švajčiarsku a dochadzal som každý víkend ale stálo to za to, bola spokojná, život jej znova začal a tešila sa z neho, raz na jednu OP potom na druhú potom na mňa a poviem ti ,že v domove by tak nebolo o ňu postarané,lebo tie sú preplnené a tí ludia majú toho moc a priznajme si zaplatené to tiež nieje.. (info z prvej ruky) raz jej však doma prišlo nevoľno, prišla RZP ,prešlo jej to za chvíľu no vzali ju pre istotu na vyšetrenie a z nemocnice sa vrátila po týždni ,polomrtva,líca pery vyschnute z vnútra, len sedela, ani obraz ani zvuk..trocha sa jej polepšilo,ale po týždni znova RZP ju vzala zaviedli jej hadičky ,ale to už nerozbehala..zostala ležať ..koniec, doma dostala 24 h opateru a potom sme našli jeden "vychýrený hospitz " $$..od prvého príjmu v nemocnici to trvalo dokopy mesiac a jeden týždeň, zomrela tam v 92r. minulý rok..tak si sprav obraz..

vondolina
10. feb 2022

buď treba poriešiť niekoho na opatrovanie doma alebo teda do nejakého domova a chodiť tam za ňou často aby nejako nepocítila zmenu, aby jej to neublížilo, aby sa neopustila, ono je to ťažko so starými ľuďmi, je to podobné ako s deťmi, mnohé veci si nejako už neuvedomujú, že čo môžu spôsobiť aj slovami a že sú nepríjemní, tak to už treba brať s rezervou

janage
10. feb 2022

@heslomeno môžem sa spýtať, tie opatrovateľky boli s babkou 8h denne a zvyšok času bola babka sama?

lujza123
10. feb 2022

@ka3n75 jednoznačne jej vybav domov dôchodcov. Máloktorý dôchodca tam chce ísť, či vôbec pustiť k sebe nejakú opatrovateľku. Ale nakoniec sú tam spokojný. Ak má nejaký majetok predajte a doprajte jej hoc aj súkromný nech starenka dožije dôstojne a tam kde je o ňu postarané.
Mame babku v domove dôchodcov, tiež tam nechcela ísť ale teraz si to nevie vynachváliť. Po tom co zomrel dedo nechcela bývať sama v dome, začala sa o ňu starať teta. Po roku nešťastne obidve, zrejme mali ponorku, babka ostala celkom protivna, stále sa jej niečo nepáčilo, všetko kritizovala.
Odkedy je v domove úplne ožila, ma tam kolegyne a kolegov z bývalej práce, kopu dedkov napadnikov, ona je spoločenská tak sa zúčastňuje všetkých aktivít - chodí hrávať kvíz ci co to je, do spevokolu, na výtvarnú,dokonca aj na omše (co celý život nechodila).
Keď je zle tak tam ma okamžitú zdravotnú starostlivosť.

missdiva
10. feb 2022

@ka3n75 neumiestnila by som do domova nikdy nikoho blizkeho (pocula som strasne historky z toho prostredia), zohnala by som dve opatrovatelky co by sa pri nej striedali na smeny.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
lujza123
10. feb 2022

Keď ma alzhaimera môže sa jej stav rapídne zhoršiť zo dňa na deň. Bohužiaľ môže ostať povahovo veľmi zlá, nevrla, agresívna, ona za to nemôže spôsobuje to choroba. Ja by som to určite riešila....

adriannasvk
10. feb 2022

Moja starka sa tiez oduvala ako ona nikam nejde a zanevrie na svoje deti a podobne vyhrazanie...kym sa nam podarilo najst miesto pre nu tak uz ani nevedela poriadne kde je atd.. tie mesiace sme to riesili opatrovatelkami ale bolo tazke lebo musela mat 24/7 dozor....drzim palce,cim skor zacnite hladat zariadenie

heslomeno
10. feb 2022

@janage áno prišli ráno o 7h30 spravili nákup a pripravili raňajky, boli tam 8 hodín,obriadili ju, osprchovali, vymenili prádlo, upratali domček a pred odchodom pripravili jej večeru..boli z vedľajších dedín.. obedy rozváža obec, takže stačilo v určitý čas vyzdvihnúť pri bránke a podať babke, prípadne prihriat.. zbytok času debatovali, podstate veľa práce nemali, keď udržiavali dom každý deň..také šikovné sympatické ženy to boli, samé od seba všetko robili.. stará škola 🙂

lujza123
10. feb 2022

@hazelgracegus väčšinou si môžu dovoliť, ale všetci sú lakomi. Takmer každý dôchodca vlastní nejakú nehnuteľnosť, pozemok ktorý môžu predat alebo ma viac deti ktoré sa môžu poskladať...
Len u nás je taka mentalita, každý si už brúsi zuby na dedičstvo pre seba a predstava ze by on prišli lebo by sa starkym zaplatil nejaký dobrý penzión kde by dozili.. No to teda nie.
Radšej nechajú dôchodcov nech sa trápia sami tak z toho biedneho dôchodku živoria na suchých rozkoch a varených zemiakoch, hlavne ze budu peniažky z dedicstva

cey
10. feb 2022

@ka3n75 Pacient s diagnostikovanou Alzheimerovou demenciou nie je sebestacny a potrebuje 24h. starostlivost, lebo moze ohrozit seba alebo svoje okolie. Neviem si predstavit, ze to psychiater napisal. Nechajte si opat urobit nalezy, lekarom podrobne opiste problematicke fungovanie babicky.

janage
10. feb 2022

@missdiva och to sú také silné slová. Nikdy nehovor nikdy. Realita je, že nie každý môže dať výpoveď, platiť opatrovateľky, hlavne pri 24h starostlivosti, čas odchodu do dôchodku sa predlžuje, deti sa rodia neskôr. Teda moja mama išla do dôchodku v 55 a mohla pomáhať s vnucatkami aj starať sa o rodičov. Táto generácia ešte bude pracovať a starať sa o svoje deti na ZŠ a SŠ.

kvetinka75
10. feb 2022

@missdiva nie každý si môže dovoliť platiť opatrovateľky. Pokiaľ sa to človeka netýka, tak je každý hrdina. Nikdy by som nedala. Ale čo má robiť rodina, keď potrebuje príjem, má deti, príp. hypotéku? Nie každý môže zostať doma na opatrovateľskom alebo platiť ešte niekomu.

kvetinka75
10. feb 2022

@janage presne tak. Moja kolegyňa - teiž také silné slová. Ale ona je už sama s mužom a môže robiť aj z domu. TAk to by sa jej ,,ľahko,, opatrovalo. A druhá vec je, či bude ona v poriadku po zdravotnej stránke, aby to zvládla.

janage
10. feb 2022

@heslomeno to je super ale pri vážnych duševných diagnozach ako Alzheimer, nemôže pacient ostať sám 16h. To isté po úraze napr. ak nedokáže sám na wc a podobne. Preto toto riešenie pre autorku nie je.
Poznáme u vlastnej babky. Sama sa vybrala po chodbe, nepockala na pomoc, spadla. Keby žila sama, nájdu ju až ráno alebo na obed. Nepamätajú si tí pacienti či jedli napr., majú problém so základnou hygienou po použití wc. a pod

Je teda veľký rozdiel postarať sa v zmysle tráviť spolu čas, navariť, pomôcť so sprchou a starať sa o ťažký stav, čo si nepamätá kde je, čo je, čo robí či ležiaceho pacienta.

janage
10. feb 2022

@kvetinka75 mame v rodine. Momentálne sa 70 ročná stará o 90 ročnú. Leziacu s demenciou. Malo to byt na rok, ešte babka chodila. Je to 9 rok už. Je to nesmierne ťažké.

paulinoocka
10. feb 2022

Takyto clovek nemoze byvat sam a zachvilu sa dostanete do bodu, ked sa o nu dostatocne nebudete vediet postarat ani vy. Takze ja v takejto situacii domov dochodcov schvalujem

Strana
z3