Zápas s vyčerpanosťou a vzťahovými problémami pri rodičovstve
Ahojte mamičky, prišla som sa vyrozprávať, mám doma dievčatko 11 mesačné. Vždy som chcela mať dieťa a mala som veľmi mylné predstavy, že budeme šťastná rodina. Opak je pravdou, ako sa narodila malá náš vzťah upadá do záhuby. Nemáme vôbec na seba čas, hádame sa, nevieme v klude nic vyriešiť. Malá prechádza obdobím kedy nechce spať cez deň a takisto v noci tiež moc nepospí a my sme unavení,vyčerpaní, nervózni a preto sa len hádame. Pomôcť nám nemá kto, moji rodičia robia 12stky a priateľova mama nejaví záujem o naše dieťa, pritom o ostatné vnúčatá má záujem, ale o tomto tento môj “výlev” nieje. Už neviem čo robiť, už som psychicky aj fyzicky unavená, vôbec som si nepredstavovala, že takto skončím psychicky zle na tom. Nemám sa ani komu vyrozprávať. Naozaj mamičky ktoré to všetko zvládate s “úsmevom na perách” tak dávam “klobuk dole” pred vami. Myslela som si, že aj ja budem taká matka čo všetko zvláda, ale žiaľ niesom. Už mi asi len ostáva čakať, kým dcéra podrastie a začne spávať celú noc a bude samostatnejšia a my s partnerom náš vzťah nejako zachránime.
Je uplne normalne, ze sa citis unavena a frustrovana. Je to vase prve dieta, clovek nema predstavu, co ho caka. Teraz mozno prechadza vas vztah skuskou, mas dobry postoj, kedze ti na nom zalezi a chces ho nadalej budovat. Vobec to nie je odkladanie dietata. Ak potrebujete zregenerovat alebo sa odreagovat, je dobre, nech vam niekto dieta postrazi. Bude to mat pozitivni vplyv aj nan, ked budete oddychnuti, aj klima vo vasej rodine sa zmeni 😊
Klobuk dole,zvladas to super,neboj.Je to obdobie a to za chvilu prejde.
Ja mam 5deti,ale vzdy mi vsetky krasne spali,nepoznam koliky a ine veci.Deti aj v noci pekne vzdy spavali,obednajsi spanok mame vzdy cela rodina poctivo,aj najmensi 3r spi a ja vedla neho,ked sme doma.
Neboj to prejde,pojde do skolky a opät to bude iny rezim.
Pokial vam to financie dovolia zaplatte si opatrovatelku. Na 2-3 hodiny iba preto aby ste si oddychla. Vobec to nie je hanba. Aj keby ste si platila za spanok. Ona postrazi dieta a vy trosku dobijete baterky.
Hlavne nečakajte, kým dieťa podrastie ale normálne si sadni s mužom a porozpravajte sa o tom, že ste z toho teraz celí zlí, vyjadrite si podporu navzájom. Budovanie vzťahu je dôležité, aj keď ste z dieťaťa na nervy. Podľa mňa nie je pár, ktorému by dieťa nepreverilo vzťah, len tí, čo to dali spolu komunikovali, aj napriek hádkam a nedorozumeniam z únavy a vyčerpania. Rovnako tak je dobré, keby muž ostal s dieťaťom a ty si šla von hoc aj sama sedieť na lavičku alebo si ísť zabehať (napodiv to energiu pridáva)… proste urobiť niečo sama. Rovnako on by mal robiť niečo sám (praca sa neráta). 🙂
Hlavne nečakajte, kým dieťa podrastie ale normálne si sadni s mužom a porozpravajte sa o tom, že ste z toho teraz celí zlí, vyjadrite si podporu navzájom. Budovanie vzťahu je dôležité, aj keď ste z dieťaťa na nervy. Podľa mňa nie je pár, ktorému by dieťa nepreverilo vzťah, len tí, čo to dali spolu komunikovali, aj napriek hádkam a nedorozumeniam z únavy a vyčerpania. Rovnako tak je dobré, keby muž ostal s dieťaťom a ty si šla von hoc aj sama sedieť na lavičku alebo si ísť zabehať (napodiv to energiu pridáva)… proste urobiť niečo sama. Rovnako on by mal robiť niečo sám (praca sa neráta). 🙂
@a0 suhlasim. Netreba na nic cakat. Hlavne sa vela rozpravat. Povedat muzovi ako sa citis. Nie vycitat, len povedat o sebe ako to mas,ze v tom tapas, ze si stratena. Mozno budes prekvapena ze ti aj on povie to iste. Hlavne ide o ubezpecenie ze partnera lubis a toto je prechodne obdobie ktore pominie. Len si musite pomahat, hoci aj spolu "poplakat" a vzdy vediet ako sa citi druhy aby ste si boli oporou. Zaroven si treba najst co najefektivnejsie riesenie na denne aktivity. A necakat ze to bude lahke a pripustit si ze citit sa trocha unavene, prekvpene z novej situacie a frustrovane nie je nic zle. Vydrzte 🤗
@anonym_autor my sme mali viac detí a bez starych rodicov poruke.vztah mozete budovat napriklad aj na prechadzke s malou,ked spi v kociku. Vychadzaj z reality,ktoru mas dostupnu,nie z idealu,lebo budes frustrovana dlhodobo.my sme ani nemali financie chodit niekam mimo a platit opatrovatelku. Povedali sme si,ze musime narabat s takymi okolnostami ake mame . A neslo to dolu vodou,ale pravdou je,ze to chcelo vela sebazaprenia a obety,vzajomnej ustretovosti a kompromisov. Kedze toho bolo vela,muz urcite netravil vela casu sam,ani ja.len tolko kolko bolo nevyhnutne.
@anonym_autor zalezi ake su temy hadok,ak riesite len prevadzkove veci a na tych sa neviete zhodnut tak by bolo dobre prehodnotit ci vam to stoji za tu hadku,ci radsej nepovedat len v klude- uprac si za sebou,pomoz mi s xyz,...Verim,ze toho mate obaja dost,je to narocne obdobie,ale urcite bude lepsie ked sa ten spanok upravi. Nezabudaj nemusi byt vsetko dokonale,ked bude aj obcas neupratane a obed z donasky/polotovar svet sa nezruti. Neverim,ze to niektora dava 24/7 s usmevom na perach,to su kraviny...Treba riesit co je akutne,napr nebudem riesit nejaky prach na polickach,zly rezim dna ked idu dietatu zuby,je chore atd. Urcite to bude opat fajnn😉
@anonym_autor musíte si to nejako zorganizovať. Dieťa do kočiara a dlhé precházdky ti pomôžu, keď príde chlap domov z práce, choďte sa prejsť spolu, rozprávajte sa. Nechaj ho v noci vyspať, ty dospi keď spí dieťa cez deň.
A inak prečo ti dcérka nespí celú noc?
Ešte som si spomenula že syn večer vydržal dlho hore aj do 22:00 a ráno hore okolo 6-7
A aký je tvoj muz? Lebo sú takí čo majú všetko v pazi a správajú sa jak v hoteli a potom aktívni, ktorí sa podieľajú na výchove aj na chode.
Čo znamená, že v noci moc nepospi
Niekedy je to náročné ale veď ma len 11 mesiacov a ste unavení,no niečo je zle zorganizované
Lebo je to fakt krátka doba ,ani nie rok a už ste tak k.o.
Hádate sa len z toho, že ste obaja frustrovaní, nespokojní a unavení alebo je za tým niečo viac? Kedy chodí dieťa spať? Čo znamená, že v noci moc nepospí. Ja som bývala tiež počas dňa dosť vyčerpaná a podráždená lebo môj syn nebol od začiatku bohvieaký spáč. Ale vždy ako sme ho uložili sme si povinne našli čas na seba, pozreli si seriál, spravili dobré jedlo a dobili baterky na ďalší deň. Píšeš, že dieťa cez deň nespí, potom predpokladám že ide spať pomerne skoro. Čo robíte po uspaní, že nemáte vôbec čas na seba? Kedy chodí muž z práce? Čo robíte celý víkend že si na seba nenájdete na seba čas a neviete si odpočinúť?
Mame 14 mesacne dieta, ktore od narodenia spi velmi zle (vacsinu casu sa budila kazdu hodinu v noci), pomoc nemame ziadnu lebo vsetci byvaju daleko. Napriek tomu sa nehadame a fungujeme myslim ze super. Napisem ti ako to robime my. Kojim takze v noci vstavam k malej ja, ale ak som uz uplne vycerpana tak si ju berie muz a je s nou on. Rano ked ma obdobie ze vstava o 6:00, tak ju hned berie muz a ja este spim. Spim aj cez den ked spi aj ked len na 20 minut. Nakupy robi chlap, pri vareni sa striedame a varime len naozaj rychle jedla. Upratujem kazdy den nieco (cize napr jeden den umyvadla a druhy den wc atd). Proste tak aby to bolo rychle a mala vydrzala pri mne. Vsetko robim ked je hore a ona je pri mne a hra sa alebo ju nejako zabavam. Spavat vecer chodim s nou aby som spala co najviac.
Skus mozno napisat ako fungujete vy a kvoli comu sa hadate a viac poradime. Drzim palce
@anonym_autor Ahoj, mám 2 malé deti s rozdielom jeden rok 8 mesiacov. Úplne ti rozumiem ja nemám nikoho okrem muža na pomoc s deťmi aj skvelý otec ale keď malo druhé dieťa pár mesiacov sme mali strašnú krízu som si myslel že sa z toho už vôbec nevyhrabeme. Nám paradoxne asi pomohlo sa viac hádať lebo počas hádok sme sa najproduktívnejšie porozprávali. Jediná rada čo pre teba mám je, ak máš 100 € kúp si spánkové poradenstvo od lepší spánok bábätiek alebo umime usinat to je trochu drahšie. Bez plačú to síce asi nepôjde ale stojí to zato držím palce

Ja som tiež bola vyčerpaná pri synčekovi asi okolo 1-2 rokov. V noci spal, ale cez deň baterky na 200% a obedny spánok tiež niekedy žiaden. Potom to prešlo a je to vesela kopa. Časom to prejde. Treba vydržať. Mne to tiež vraveli že len vydržať. Skúste jasle tri krát týždenne. Detský kútik. Dieťa sa zabaví, bude s deťmi a budete mať chvíľu kľud. Možno mi tu niekto vynada ze navrhujem odkladať dieťa ale v tomto prípade si to žiada okamžitý reset.