Zarobíme viac - máme sa cítiť nepríjemne?
Môj muž zarobí už dlhodobo viac než priemer. (stredný vyšší manažment v logistike) Samozrejme, je za tým veľa vzdelávania, školení, kurzov, zahraničné pobyty (na úkor toho, že ja som s deťmi sama bez pomoci). K tomu denné dochádzanie do iného mesta.
A teraz sa zadaril kariérny postup aj mne - dajme tomu lekárka, právnička, manažérka. Takže príjem bude viac než super.
Pointa - moji súrodenci aj keď tiež majú vzdelanie, nikdy nemali nejaké ambície, žijú tak, že "im to stačí". Majú partnerov, ktorí ich "ťahajú dole", odišli kvôli nim do menších miest menšími možnosťami na pracovný rast.
Život nie je len o kariére, a my sa aj napriek tomu držíme pri zemi, učíme deti skromnosti, nemajú všetko.
Len sa cítim nepríjemne voči súrodencom, keď už pri manželovim prijme si môžeme dovoliť viac si užívať a ked bude môj plat ... A oni zarábajú a pri týchto cenách im ledva vyjde. Vždy na mňa pozerali, že čo sa stále učím, skúšam šťastie, že si mám dať pokoj, aj závideli.
Ako sa tváriť, keď niekedy aj na tému peňazí občas príde téma?
@zuzinabila je rozdiel, ak chces ty podarovat urcity obnos penazi/veci/darcekov a ine, ked sa to vyzaduje bez ohladu na to ci chces/mas/mozes si dovolit len z toho titulu, ze si blizky pribuzny a zarabas viac. Priklad - nemam problem kupit neteriam a synovcom akykokvek darcek (a v akejkolvek sume) si zazelaju pod stromcek, ale nedam svagrine par tisic na prilepsenie si, lebo jej brat zaraba nadpriemer. A toto je casto krat uraz problemu, ze ti, ktori z nejakeho dovodu nemaju (a zvacsa su sami na vine), ocakavaju od tych druhych dobrocinnost len z titulu, ze ten druhi ma a oni nie. (A teraz nehovorim o nepriaznivom osude, ale skor o neochote v zivote nieco urobit, aby sa clovek mal lepsie alebo jednoducho lenivosti).
@zuzinabila téma nie je o ľuďoch žijúcich v zahraničí ako píše cicka.. nie každý kto zarába veľké prachy robí vonku ani autorka nie 😜 a nie vždy je to na úkor kontaktu s rodinou. Len sa všetci tvárite aké ste chúďatká😂 a my čo mame dobre platy tak si predstavte že to nie je na úkor rodiny a rodičov vidíme každý týždeň aj súrodencov, ktorí nám oplieskaju o hlavu ako si len môžeme dovoliť mať sa dobre 🙏
@morgane1975 a ty ako vies ze ja nemam dobry plat🤣?nikde som sa nestazovala😉pokojne Vianoce
Mňa by zaujímalo, prečo si autorka myslí, že jej rodina závidí. Alebo im, nakoľko ona ešte nepracuje. 🤔 Druhá vec, pokiaľ sa musí pýtať na fóre "ako sa má cítiť", asi to príliš zrelá osoba nebude. 😉
Teraz som ešte raz pozrela úvodný príspevok. Ty si nepísala o závisti, ospravedlňujem sa. No iba k veci, prestať v širšej rodine riešiť peniaze. Tvoj muž sa za ne hanbiť nemusí a ani nemá. A ani ty, keď ich reálne budeš zarábať. A neviem ako reálne fungujete so súrodencami. No pokiaľ oni povedia, že sú šťastní, budujú záhradku, boli v Taliansku na dovolenke, urobili vlastné víno, naložili kapustu do suda..... Teš sa s nimi. Ak by ste boli na Kanárskych, pochváliť sa je ok, ale vyvyšovať sa nie. Ak to takto funguje, tak nevidím problém.
váš príspevok je ukážkový príklad negatívneho vzťahu a postoju k peniazom. Peniaze sú zlé, bohatí ľudia ich nadobudli len tak (nasnežili z neba), bohatí sú zbohatlíci, zlodeji, lakomci, zlí ľudia, treba im zobrať, zvýšiť všetky možné poplatky, dane... Mali by sa podeliť s chudobou(netvrdím že nie, treba však širokospektrálny pohľad v súvislostiach a skôr pomoc k svojpomoci) Treba na nich gániť, zazerať, večne hľadať chybu, prečo ich niekto má viac, zhaniť úspech, vzdelanie, odmakané roky. Veď aj Jánošík je národný hrdina- bohatým bral, chudobným dával... Pointa? Každému sa v určitej oblasti ľahšie žije ak má peňazí viac. Neverím že nie. Klamali by sme. Presne viem o čom píšete. V našej rodine ten istý scenár. Ja, brigády od 15 rokov, od 20 rokov osamostatnenie sa, práca v zahraničí, škola, VŠ. Súrodenci, širšia rodina, aj kamaráti videli len to, že nemáme s partnerom hypotéku, vždy pripomenuli ako sa nám cestuje keď nemáme deti, ako nám je sveta žiť. Keď som bola mladšia cítila som sa voči nim hlúpo a dokonca som sa hanbila, alebo bála povedať že kam cestujeme alebo máme nové auto... A? Vo veku 35 rokov som ťažko ochorela, svet sa mi obrátil naruby. Som ŤZP. A viete čo? Aj to ľuďom vadilo, úplne bez hanby a chochmesu mi povedali že tebe je hej, nemusíš chodiť do roboty. Veľmi mi to ubližovalo. Trvalo mi 5 rokov kým som sa naučila s tým žiť. Uvedomila som si, že to čo mi tí ľudia hovoria svedčí o nich, nie o mne. Ich život ich cesta 🤔Prekopala som sa do novej podoby života, poorala, prerýľovala, prevzdušnila, zasadila nové, prišla úroda 💐 Naučila som sa správať asertívne, necítiť vinu za iných, zmeniť vzorce správania a nesprávne predlohy ktoré mi boli spoločnosťou a rodinou vsugerované. Absolútne necítim žiadnu povinnosť niekomu vysvetľovať prečo máme to alebo ono. Ľudia vidia len to čo chcú. A tú moju zdravotnú kartu veru nechce vidieť nikto. Menili by? Nech si každý odpovie sám predtým, ako niekoho odsúdi za to že má "viac" Prajem požehnané sviatky, pokoj a mier v duši ❤️
treba si udrzat nadhlad, aj keby si citila zavist....kazdy kto ma druheho rad, dopraje a tesi sa s nim...ano, najdu sa aj taky, ktori dopraju, ale povahy maju komplikovane....a teraz sviatky, porovnavacky, kto co dal, kto co ma a pod. je to smutne, ak sa postretnes kvoli tvojmu stastiu a usiliu v nepohode, ale nepripustaj si to, bud za to vdacna, snaz sa pomahat, dopraj, ak ti bolo dopriate a necit sa zle
Ja nerozumiem preco by si sa mala citit zle. Vzdy ma niekto viac a niekto menej. My mame tiez viac penazi ako moji surodenci a manzelovi surodenci ale nikdy som nemala pocit, ze by nam niekto zavidel. Je to len v tvojej hlave. Pokial sa niekto bude citit zle, ze zarabate viac tak je to jeho problem. Pokial sa ty citis zle voci nim, je to tvoj problem a asi by som sa snazila rozmotat to klbko, preco to tak je.
Štedrosť plodí štedrosť .
Kto dá nezištne, dostane.
Platí to pre "chudobných" aj "bohatých".
Treba sa tomu učiť v živote.
Potom nastane rovnováha na oboch stranách.
...a takéto témy nebudú potrebné 🙂
Ako vieš, že partneri tvojich súrodencov ich ťahajú dole??? Kopec peňazí a život vo veľkomeste musí byť ich méta???? Súhlasím s tebou iba v jednom....život nie je o kariére.
@kaktusik007 tieto zaluby nechavam jednoduchsim 🤭
Oveľa viac ľudí zarobí omnoho viac ako ty a oveľa viac ľudí zarobí menej ako ty. To sa ma každý cítiť blbo ? Nerieš....
@dskjhfdlkdjhl áno, to je základ, ostať "pri zemi"
@heni79 závidia aj keď to priamo nepovedia, ale štýl "jaaj, máte hotový plot na dome, máte nové auto? fíha."
Nebavíme sa o peniazoch priamo, ale takéto situácie keď prídu, neviem reagovať ak ide o blízkych. Nie je to znak mojej nezrelosti. Skôr uvedomenia si, že mám dosť a budem mať ešte viac. A ten finančný rozdiel nás so súrodencami rozdelí. Lebo či chcem alebo nie, aj keď sa stále správam rovnako, vždy tam bude rozdiel v možnostiach, ktoré si my môžeme dovoliť a oni nie. Ponúknuť im pomoc, to by ich urazilo, aj keď veľmi rada to urobím kedykoľvek..
A hej, pracujem už viac než 15 rokov, len budem na vyššej méte.
Mne sú takéto veci napríklad ukradnuté. Sestra tiež zarába nadstandardne a darí sa jej až az. No ale drela zato,zo 75 študentov na výške skončili v reálnom termíne 2 a ona medzi nimi. Ale všetko má svoju daň. Napríklad ja som v 18ich doslova žila,kamoši ,party ,cestovanie a ona drela od rána do večera sa učila. Pre koho čo je priorita. Pre mňa je priorita čas,lebo to mi nik nezaplatí a radšej som nechala dobre platenú prácu keď ma povýšili ,aby som mohla viac času tráviť s dcérou ako mať viac peňazí. Sestra je rada že si môže dovoliť drahšie veci,drahé auto,šperky ,mňa to zas nerobí šťastnou. Mňa robí šťastnou keď trávim čas s rodinou,venujem čas sebe,po práci zabuchnem dvere a nikto a nič ma neotravuje . Takže asi tak. No prajem každému ,kto fakt drie zato,aby sa mal lepšie a lepsie.
By som predpokladala, že ambiciózny človek - lekárka , právnička, manažérka, musí byť mentálne dostatočne silný, že si vie toto, čo je predmetom diskusie, vyriešiť sám.
Máš to rovnako ako u nás. Tiež sa občas cítim nepríjemne kvôli tomu, že my môžme a oni nie, aj keby mohli majú iné ciele ako šetriť zveľaďovať... Radšej rozbijú na kktine... Potom požičiavajú a zadlžujú sa spočiatku mi ich bolo veľmi ľúto, potom mi manžel otvoril oči. Bohužiaľ, každý si je strojcom svojho šťastia
@sheila121 mýliš sa, toto nie je o skromnosti. Ja s manželom sme skromní až až. Napriek tomu, že máme a nemusíme. To či si niečo kúpime si rozmyslime aj 10x.
To je o tej tichej závisti zo strany rodiny.
U nás napr. Teraz keď sme prerábali
Vravím rodine, že ideme v lete konečne prerobiť byť (žijeme tu 6 rokov) joj a načo, veď tam nič netreba, všetko máte skvelé (pôvodne bytové jadro, stará krivá, miestami popraskané/obite dlažby, obklady)
Dali sme si urobiť vizualizácie chodby, jadra, kuchyne
Rodina suchým tónom: no ale vymýšľate kktiny, veď ste si len mali vybrať obklad a hotovo
Kvôli malým priestorom kúpeľne (160x160, nijakým spôsobom sa nedala zväčšiť) sme si museli dať vyrobiť sprchác na mieru, jeho cena bola cca 1400€ odpoveď rodiny (videli vizualizáciu aj s cenníkov, sami si ju pýtali pozrieť) akoby vám nestačil sprchác za 100€ z Merkury
Väčšina nábytku do bytového jadra išla na mieru od stolára, skrz malých priestorov (napr.Wc má len 100x80cm, napustia nás stupačky ani chodba, ktorá je úzka len 79cm a na jej konci je izba, kde dvere sú zarovno so stenou) tiež mali blbé pripomienky, že asi sme bohatí, keď tak rozjebujeme...
Alebo konečne po 12 rokoch manželstva dovolenka v Chorvátsku, 15 noci, 100m od pláže ubytovanie 800€ 400€ strava, pred 3 rokmi.... Rovnako sprosté narážky, úplne takým suchým tónom, zdvihnuté obočie, zacudovany výraz... Neviem to lepšie opísať, ale des... Nikdy sa s nami z ničoho netešili, ani náznak povzbudenia, radosti, toho, že nám doprajú... Musela by si zažiť.
V konečnom dôsledku ani ony by sa nemali zle zo svojich platov, obaja moji rodičia zarobia po cca 1150€ (žijú na juhovýchode a tu je to viac než dosť) majú doma ešte jedno školopovinné dieťa. Len bohužiaľ, viac ako 400€ mesačne ide na cigarety. Aspoň, že nepijú... Napriek týmto platom (výdavky cca 750€) sú každý mesiac týždeň pred výplatou totálne na nule...
Detto sestra, žije v DE sama s dcérou. Robí na plný úväzok, plus má ešte brigádu jej plat je vyšší ako máme my, plus má nemecke prídavky, tým, že je osamelý rodič neplatí ani plnú sumu za škôlku a ex jej platí aj výživné, tá tiež nevychádza, a zato nedopraje ani nikomu inému...
@majulino ja tomu nerozumiem..ked sa.mate tak dobre, preco zijete v takom otrasnom byte? A este aj to vam zavidia? A ta dovolenka 😃 ved to je uplne normalne, bezne, to ludia co zarobia par stovák chodia takto do Chorvatska.
Teraz nechapem ci mate miliony v ponozke, ale takto skromne zijete a to vam zavidia alebo vedia o tych milionoch a zavidia tie?
Na to, ze si tak trosku ohovorila svojich surodencov, povysujes sa nad nimi v prispevku, tak to musis byt v rodine asi velmi oblubena 😀 zivotne stastie predsa nie je o peniazoch. Ja si myslim, ze potrebujes pocut, aka si skvela, ako si to zasluzis a surodenci su len jelimani co ti zavidia 😀 a zjavne ti tu na to xy ludi skocilo. Ked si taka skvela, vzdelana a perfektna tak ti predsa nemoze robit problem "uzemnit" otazky tak trochu malomestiacich surodencov 😅
A nechapem ako tvoj muz je stale prec, ty si hyper uspesna zjavne na poziciach kde treba travit dobre, ze nie 12h denne, ale este sa sama stihas starat o deti a nikto ti nepomohol. To je ale tak trosku rozpravka, nie?

@zuzinabila vidis, a uz sme pri tom ... nikde som nepisala, ze je to zle. Zle je, ze sa to ocakava, ze je to povinnost. To, s kym sa chce podelit, je kazdeho osobna vec. Ak radsej dava napr. na charitu chorym alebo socialne slabsim ako zdravej rodine, ktora sa vlastnym pricinenim ma tak ako ma, je kazdeho osobna vec.