Zase svokra
Píšem anonymne, lebo je tu registrovaná aj švagriná. Potrebovala by som poradiť ako na moju svokru. Pred pár mesiacmi sme sa pochytili. Kvôli takej banalite ako jedlo. Dbám o to, aby sa moje dieťa stravovalo zdravo, ale nie som fanatik. Bohužiaľ svokra považuje jedlo za najväčší prejav náklonnosti a súčasne je veľmi vzťahovačná. V praxi to vyzerá u nás tak, že navarí a napečie doaleluja. Vie, že doma varím rovnaké jedlo pre všetkých - nakrájam rovnaké veci, opečiem rovnaké veci... a potom malú časť odoberiem a varím bez soli a korenín pre ročného syna. Ona dáva prednosť tomu, aby pre vnuka navarila osobitné úplne iné jedlo. Samozrejme na tom netrvám a opakovane jej vravím, aby si s tým nerobila starosti, stačí to robiť rovnako ako ja doma.
Ibaže pri obede nastane problém. Syn je dobrý jedák, spapá svoju porciu rýchlo a potom sedí pri stole, snaží sa s nami komunikovať, ľudia na neho robia grimasy atď. To, že sa syn teší našej pozornosti si svokra vysvetľuje tak, že je chudák hladný a pozerá na nás... a my mu nedáme to naše jedlo. Tak sa jednoducho zdvihne a naberie mu, nech ochutná aj z našeho, bez ohľadu na to, že sú tam napr. koreniny po ktorých sa syn vyhádže.
Príde na radu dezert. Ako vravím, stravujeme sa zdravo ale proti zákusku po nedeľnom obede nič nemám, ale s mierou. Svokra sa spýta, či naloží aj synovi. Poviem, že áno, ale len jeden kúsok a nie ten koláč, kde sú jahody. O chvíľu mu nesie tanier - tri obrovské kusy koláča, z toho jeden jahodový. Svokra vie, že syn má problémy s nejakými potravinami a snažíme sa zistiť, čo konkrétne je bezproblémové a ktoré jedlo mu spôsobuje ťažkosti, preto tie jahody... Svokre som povedala, že som spomínala len jeden kúsok a tak som dva kusy vzala na druhý tanier a položila pred manžela. A to si vzala strašne osobne. Po hádke som jej povedala, že viac sa podobná situácia nebude opakovať a že mi má zavolať, až mi bude chcieť povedať, že pochopila prečo mi to prekáža a že svoje správanie v buducnosti napraví...
To som ale nepočítala s tým, že je to žena, ktorá nikdy nedokáže priznať svoju chybu - a už vôbec nie pred takým sopliakom ako som ja (skoro 30 rokov). Pravidelne sa na niečom naťahuje aj so zbytkom rodiny, ale za 10 rokov to bol prvý spor so mnou (najčastejšie, aki sú všetci nevdační za to, že im všetkým vyvára a vypeká) a keď ju to po pár dňoch prejde, zjaví sa akoby sa nič nestalo. Už niekoľko mesiacov s ňou nie som v kontakte. Manžel je na mojej strane, dohováral jej. Občas k nej aj so synom na chvíľu zájde, donesie nákup, opraví niečo v domácnosti. Ale nezdržiavajú sa tak dlho ako predtým. Ja ich kontaktu nijako nebránim, ale svokra si samozrejme to, že je muž na ňu naštvaný vysvetľuje ako moje huckanie a muža citovo vydiera tým, ako už na neho nemyslí, aký bol kedysi iný a škoda ako sa strašne zmenil... on je kvôli tomu ešte rozladenejší, čo je zasa môj zlý vpyv a takto dookola.
Ako toto vyriešiť? Viem, že keby sme zavolali, že prídeme, návšteva by prebehla ako vždy. Svokra by sa tvárila, že sa nič nestalo, akoby žiadna hádka nikdy nebola a všetko je ako má byť. Ibaže by to zahŕňalo zasa to, že sa pro forma opýta na niečo ohľadne môjho syna a potom si spraví to, čo sama uzná za vhodné. Ako donútiť svokru, aby si uvedomila, čo robí zle, aby sme zasa mohli mať normálne vzťahy?
Autorka: Ja iba na margo komunikacie. Tu "potom som povedala, že je čas ísť domov a povedala, že budem rada, ak mi zavolá s tým, že pochopila, aby sme sa v budúcnosti takému sporu vyhli." si sa zachovala ako rodič a dala svokru do pozície neposlusneho decka, ktoré ked si uvedomi, co spravilo, moze vyliezt z izby a ospravedlnit sa. Ak chces so svokrou vychadzat (to uz je na tvojom rozhodnuti ci chces alebo nie), bolo by dobre sa zamerat nielen na jej ciny, ale i na svoju komunikaciu. Pri vzajomnej komunikacii nemusis byt drza, aby sa clovek citil neprijemne ci ponizeny. Btw ja som naozaj za to, aby o strave rozhodovali rodicia, aj vzhladom na vek, alergie, zdravotny stav atd. dieta. Ale komunikacia je zaklad.
@katkine_terapie dobre svokre povedala. Nech si uvedomí, že ona o jej dieťaťu nerozhoduje. Ona nie je jeho zákonný zástupca. Treba svokre dať jasné hranice.
Mne toto robili svokrovci, lebo som krkavcia mat co detom nekupi pomarance 🤣🤣🤣 tak vzdy dosla dcera vyhadzana od nich, tak som na nich nahucala, ked bola rozdriapana do krvi ci uz su spokojni ked decko trpi a ja ho mazem steroidmi. Od 3r uz sama mala povedala ze nie, vedela co z toho bude mat. Ale ja nie som diplomatka. A tiez mam taku splachovaciu svokru co narobi dusno a potom sa tvari, ze sa nechumeli. Bohuzial padla kosa na kamen. Ja som jej normalne do oci, uz ste apokojna? Nerozumeli ste ked som hovorila 106x ? Ked sa isla tvarit ze ma nepocuje tak som normalne nahlas aj pred divakmi , uz mi rozumiete? A cakala som kym neodpovedala.
@eeffka výborne ste ju dala do "laty" lebo svokry si myslia, že môžu všetko
@eeffka výborne ste ju dala do "laty" lebo svokry si myslia, že môžu všetko
@janka_t_86 diskusia je stara takmer 2,5 roka
@anonym_autor nedonutis ju ničím aby sa zmenila... Také typy žien to nerobia... Za mňa - neurazaj sa zbytočne, nerob rozbroje v rodine, ale trvaj na svojom. Ja by som na tvojom mieste svokru neponizovala tým že nech sa ti ozve keď pochopi kde spravila chybu..je to starší človek buď zdvorila...ja by som s úsmevom spravila to čo ty, vzala dieťaťu tie koláče a svokre medzi štyrmi očami povedala že si to neželam a prečo si to neželam. A nediskutovala by som s ňou o tom ale normálne by som s ňou fungovala ďalej.
@janka_t_86 diskusia je stara takmer 2,5 roka
@anonym_996a14 nevadí. Povzbudiť niekoho je fajn aj po 2 rokoch. Svokry sa žiaľ poväčšine nemenia.

Pokiaľ mu tie potraviny nerobia nič iné ako len vysyp tak keď si z času na čas niečo také dá, tak si myslím ze sa to zvládnuť dá... Moja dcéra sa tiež vyhadze s jahôd, kakaa, mandariniek, pomaranča a grepu a aj tak z času na čas malý kúsok dostane ochutnať, aj keď neviem ako je to u vás, ale jej to zmizne samé behom pol dna... Okrem anasu, ten nedostáva vôbec, lebo z neho sa vyhadze do krvy... Po roku už môžeš pre dieťa používať koreniny aj soľ, samozrejme všetko z mierou, ale je to tvoje dieťa a my ti nemáme nikto ti nemá do výchovy co kecať pokiaľ mu nerobíš niečo zlé 😉
@mamusa123456789 Len výsyp? To čo je za hlúposť že len výsyp! Časom sa alergia začne zhoršovať pokiaľ sa nerešpektuje diéta. Potom to už nebude len výsyp. Ale stiahnuté dýchacie cesty pretože tá alergia začne byť vnútorná. Viem o čom hovorím. Som tiež alergik. Diéta sa musí rešpektovať.