Zasnúbený družba
Ahojte, mam taku kuriozitku a zaujimam sa o to, ci to tak vidim len ja, alebo by som si mala posunut hranice tolerantnosti. Kamarati nas zavolali na svadbu v juni a my tak isto ich v septembri. Nedavno z nich vyslo, ze prosia mojho snubenca aby robil zenichovy druzbu (nie hlavneho) lebo nevesta ma 4 druzicky, tak nech ma aj zenich 4 druzbov. Po tomto som sa uz na svadbu prestala tesit. Priatel sa ma pred nimi spytal, ci mi to bude vadit. Povedala som, ze mi to vadit nebude, ak to nebude vadit nemu. Dalej sa ale jeho uloha nerozoberala, len, ze sa budu so zenichom obliekat, fotit a pod. Ale cim viac nad tym rozmyslam tym menej sa mi to paci. Uz mame spolu dietatko. Cize sa vidim asi takto: priatel pojde na svadbu o par hodin iste skor (obliekat sa so zenichom) ja tam pridem sama s dcerkou...budem sa citit ok? Priatel sa bude fotit v skupinke druzbovia, druzicky, zenich, nevesta...ja budem stat oďbdalec a prizerat sa...priatel bude stat pri oltari s ostatnymi druzbami a ja s malou v skupine ostatnych hosti...priatel pojde v noci uniest nevestu (mozno) ja tam ostanem vladtne sama, dcerka uz...ustali by ste to?
@esther03 Nik nesedel mimo.. Pocas obradu stali druzicky po mojej strane pri mne.. A prva hned vedla mna bola hlavna druzicka a sucasne svedok v jednej osobe.. A vedla manzela stal jeho hlavny druzba a svedok v jednej osobe a za nim stali ostatni druzbovia.. Mali sme skor americky styl obradu.. Ich partneri sedeli pocas obradu medzi hostami.. Obrad sme mali cca 20 minut, takze to ani nebolo dlho.. Ale to by museli absolvovat aj ako partneri svedkov, ze su pocas obradu sami.. Tiez som to zazila ako partnerka a nebol problem.. U nas nemal nik nikoho prideleneho.. Len pri prichode ulickou isli vedla seba a pred oltarom sa rozdelili a druzicky + moja svedkyna stali po mojej strane a druzbovia a svedok manzela zase po jeho strane.. Ja som to brala tak, ze su to nasi najblizsi priatelia a ze su ako keby vsetci nasi svedkovia, aj ked iba 2 z nich nam boli oficialni 🙂 Na hostine uz bol kazdy so svojim partnerom.. ci svedkovia alebo druzicky.. Dokonca sa hned aj prezliekli do svojich siat, lebo na obrade mali rovnake odo mna.. A tym to u nas haslo.. Svedok mal este prihovor vlastne.. Ale inak sa venovali svojim oficialnym partnerom, pri ktorych aj sedeli. Ja by som od nich ani nechcela, aby si robili garde.. Ani keby boli slobodni.. Iba ak by to chceli sami 🙂 Ja to vnimam takto a absolvovala som viacero svadieb a mali to podobne.. Preto si myslim, ze to nemusi vadit, ked to nie je ozaj podla prisnych tradicii, kde su druzbovia a druzicky cely cas spolu a venuju sa jeden druhemu..
podla mna mal tvoj priatel odmietnut, na svadbu máte isť spolu ako partneri, či už s malou alebo bez. Ine by bolo ak by Teba nevolali, tak ako napr. moj syn nebol s priatelkou na svadbe, lebo išli všetky sesernice a bratanic bez svojich partnerov, take bolo želanie rodiny. Vy ste už ako rodina, kedže mate spolu dieťatko, ale možno je to len moj pohlad. Takýto štýl sa hodi skor na Ameriku, v našom kraji sa pozyva aj s partnerom. Družbovia a družičky sa paruju iba tí bez partnerov.
ja sa na to pozeram tak, ze by mi to nevadilo a ani by som to neriesila. Hadam to tych par chvil prezijes :D
@terezka1947 ja osobne mám tradície rada, ale niektoré naozaj stratili opodstatnenie, resp. stali sa len prázdnymi gestami. Napr. to vypytovanie, alebo odobierky, ktoré spomínaš, majú podľa mňa význam len vtedy, ak ešte nevesta žije v rodičovskom dome. Ja som sa osamostatnila dávno pred tým, než som sa vydala. V mojom prípade by vypytovanie bolo smiešne pokrytectvo. Gro mladých ľudí dnes robí veci v tom istom poradí, ako ja. Máloktorá nevesta sa osamostatní vydajom, ako to bolo kedysi. No a platiť si na to "personál", tak to je už úplne mimo...
@natalka13 Nie, oni stali vsetci spolu 🙂 My s manzelom sme stali oproti sebe a za mnou, (z pohladu hosti vedla mna po lavej strane) stal moj svedok a vlastne hlavna druzicka v jednej osobe a za nou (alebo teda vedla z pohladu hosti) stali ostatne druzicky.. Mali aj rovnake saty.. A to iste aj na manzelovej strane.. On stal oproti mne a za nim (z pohladu hosti po pravej strane) stal svedok a za nim ostatni druzbovia.. Americky styl obradu.. Mali sme ho vonku a tak sa mi to paci.. Svedok bol zenaty a neriesil, lebo u nas ako druzba nemal nijake ulohy.. Jedine ked nieco bolo treba, tak zavolal ostatnych druzbov a nieco priniesli, alebo pre nieco zbehli.. Preto bol aj hlavny druzba.. Teda tak to bolo chapane na nasej svadbe.. Ked bolo nieco treba, my sme povedali jemu a on ostatnym druzbom.. Ako keby ich zorganizoval.. Ale to bolo fakt len take, treba priniest stol na tortu z kuta do stredu miestnosti alebo vystrelit konfety pri nasom prvom tanci 🙂 Nic narocne.. Inak svedok ma aj manzelku a maleho synceka, ktory mal vtedy 2 roky a je nase krstniatko.. A aj ich sme zapojili do obradu.. Ked nas vyzvali, aby sme si vymenili prstene, tak jeho manzelka pustila maleho ulickou a on nam ich doniesol 🙂 Vobec netrpeli tym, ze boli pocas obradu bez manzela a otca.. Tych 20 minut sa to dalo vydrzat.. Ale takto to bolo vnimane u nas.. Preto ta zdvojena funkcia, lebo nemali povinnosti, len niekolko nenarocnych. Inak bolo normalni hostia 🙂
@alaguema no ver,ze si to zaplatit daju a aj redovy...co uz...
ja som napr.mala pozehnanie od mamy pred svadbou.....odobierku uz ani nie,otec zomrel a bolo by to take smutne-uz aj to pozehnanie mi bolo luto a preplakala som ho-ale myslim,ze je to pekne gesto od rodica a pre dieta...ist do dalsieho zivota s pozehnanim
ale plne s tebou suhlasim....niektore veci sa uz musia prisposobit situacii,lebo moze vyzniet komicky-dokonca aj neuctivo-ci skoro hanbou
napr.boli sme na redovy dievcine,kt.mala uz naozaj velke brusko a trvala na tom,aby sme jej davali dole partu,atd-hmmm...vysvetlovali sme,ze sa tam cele spieva o zelenom vienku,atd,atd...a na tuto situaciu to nie je ok,ze o nejako inak vymyslime....nie,trvala na tom
a po redovom sme dostali krik od jej mamy,ze sme si z nej urobili pred vsetkymi srandu,ci sme ju tak museli zahanbit...hmmm
takze...co sa da,da sa...co sa neda....naco sa toho drzat
Toto su problémy . Radsej sa staraj o dieta ako o taketo banality
@stella2x keď som sa vydávala, tak som síce nemala také záležitosti ako kráčanie družbov a družičiek k oltáru, hry družbov a družičiek a podobné srandy, ale za moje družičky som pasovala sestru (slobodná s priateľom, zároveň svedok), kámošku (rozvedená s dcérou a priateľom), ďalšia kámoška (vydatá s dvomi deťmi) a posledná kámoška (slobodná s priateľom). Neriešili sme, kto je vydatý, rozvedený, malý, pekný, atď., proste som ich poprosila o pomoc pri obliekaní, pri nejakých organizačných veciach a družbov sme oficiálnych ani nemali, ale pri čepčení to boli len slobodní chalani.
Ale hovorím, nemali sme také "ovácie" ako píšeš ty. Ale v konečnom dôsledku to bude fajn, uvidíš.
@terezka1947 to je v poriadku, ja som bola svedok mojej sestre a sestra mne, manželovi bol svedok švagor, jeho sestry manžel, jasné každý si urobí ako chce, ale v našich končinách široko ďaleko som nepočula, aby družba bol ženatý
ženy vy rozumiete, čo je svedok na svadbe, že to môže byť slobodný, ženatý, vdovec, ak je svadba v kostole nemôže byť ateista, to je najdôležitejší človek po neveste a ženichovi, ktorý prvý počuje to ÁNO, čo snúbenci vyrieknu
@mijo53 ani ja nie...no ale...co vies🙂
s nami na svadby chodi "druzba"....ten zhodou okolnosti slobodny je
inak-plne ta chapem...ja som za zvyky ako maju byt-alebo ziadne,resp.ked uz nejaky zvyk 'pouzit",tak poriadne-tak ako ma byt...
lenze...zivot niekedy sam veci zmeni
mne sa napr.nepacia tie novodobe zvyky,kedy ma byt pri oltari zastup druzbou a druziciek...ale na druhej strane-ked si niekto taku svadbu vysniva-preco nie?
u nas je tiez zvykom,ze svedkovia su krstni otcovia...no..upusta sa od toho,ma to svoj vyznam-vlastne tie "svoje"deti privedu aj k dalsej sviatosti a je to pekne,skoda,ze nam to nevyslo
paci sa mi,kde rodic dava detom pozehnanie na novu cestu...ked si dieta to pozehnanie od rodica prosi,ked ho trebars dostavaju obaja-lebo to pozehnanie sa tiez moze urobt vselijako-ci uz kazdy zo svojou rodinou,ci naraz...da sa to pekne vymysliet
paci sa mi aj ked je "odpytovanie"...ale to treba vediet urobit a nie u kazdeho sa to mozno hodi-resp.uz to az take opodstatnenie nema v mnohych pripadoch
paci sa mi,ked rodicia sedia pri novomanzeloch,prip.aj krstni rodicia
paci sa mi,ze po prvom tanci si dalsic tanec "zasluzia"rodicia....skratka,vela peknych vypovednych zvykov je-da sa aj urobit....a je to uz na kazdom z nas ako si to zariadi
svadieb som pochodila ve;a=ak pracovne,aj ako host
ale jedna vec je neprekonatelna:
najkrajsi pohlad je na skutocne sa lubiacich ludi-ta laska v ociach sa neda predstierat,ani zahrat...musi tam byt a to sa tak casto uz nevidi
vsetky zvyky-nech su uz ake su-najkarajsie su,ked su robene uprimne a spontanne,s radostou...a prinasaju radost
Uprimne? ano vadilo by mi to a velmi.
Na svadbu idete ako rodina, je jedno, ci ste zobrati, alebo nie, raz tvorite celok, rodinu (este k tomu mate aj dieta), tak mate ist na svadbu, oslavy, gratulacie a co ja viem co, VZDY spolu.
Podla mna bolo velmi netaktne od zenicha/nevesty sa opytat tvojho snubenca, ci by im isiel za druzbu.
Svet sa meni, ide rychlejsie, tradicie sa dodrziavaju podla toho, ako to komu vyhovuje, ale nejak bonton, etiketa a slusne mravy sa vytracaju.
Nie som ziadna stihacka, tiez som samostatna jednotka, ale ked sme pozvani s muzom na nejaku akciu, tak tam ideme ako jeden celok. Ale tak my sme v tomto mali jasno uz od zaciatku nasho vztahu. Co sa tyka tvojho snubenca, alibisticky sa ta opytat, ci ti to bude vadit a z teba robit tu'zlu'. Moj by rovno povedal, ze ide so mnou a diskusia by bola ukoncena.
@stella2x Mohli by ste ísť na svadbu spolu, keďže máte dieťa a ste pár? Keď je družba, nech ide skôr (aj s Vami), ale bolo by od neho fajn, keby sa aj partner postavil za Vás a nechal si Vás pri sebe po boku stále - ako svoju rodinu. Keď pôjde uniesť nevestu, ok - treba mu dať aj voľnosť, na druhej strane mi príde úplne prirodzené, že keď s niekým plánujem rodinu, tak sa k tomu tak postavím a správam sa ako "rodina" - aj keď som družba. Fotenie by som neriešila, dôležitý je postoj k Vám a spoločnému dieťatku.
@oslo1 presne si vystihla, bolo to totalne alibisticke pytat sa pred nimi, ved vedel, ze by bola za zlu keby odmietne. mne sa tiez stalo, ze nas mali volat na svadbu, ale moj manzel hra v kapele a chceli aby isla hrat jeho kapela. tak som hned na zaciatku povedala ze nie, lebo som vedela, ze ked tam bude kapela, tak budu do neho rypat, aby siel s nimi zahrat a aj hostia to budu robit. takze to nakoniec nevzala kapela, resp. keby bol siel s kapelou, tak ja na svadbe nie som. ale take veci sa riesia vopred a hlavne sa nemaju rozhofdovat tak zhurta a nedat cloveku na vyber.
Citam, citam a smejem sa 😀 boze moj, som nevedela, ze ked raz ma par dieta, ma muz okovy na nohach a nemoze robit nic bez partnerky 😀 a tradicie? Ked 99,9 percent neviest nie su panny? A casto ziju v jednej domacnosti so snubencom? Boze, toto je take pokrytecke, podme sa hrat na staromodne tradicie, ved tak sa to patri a bit sa do prs, kto je viac tradicny Slovak 😀 ale ako tak pozeram, najvacsi problem s tim maju veriace
@moni244 suhlasim,citam a nestacim sa divit aku kovbojku tu z toho urobili,akoby hned mal chrapat s druzickou a neviem co. Pritom ide len o to aby v kostole stal pri zenichovy,aby mali pekne fotky (4druzicky a 4druzbovia) a unos nevesty kde samozrejme moze byt aj autorka kedze dieta tam asi dovtedy nebude,realne bude bez neho asi hodinku ak vobec tolko. Uz to nie je ako kedysi... Boze zeny
@moni244 ok...tak...ja som veriaca....a nemam s tym najmensi problem-osobne si myslim,ze autorka riesi blbosti-pretoze nema dovod riesit co a ako...
a co sa tradicii tyka-ano,som ich zastancom a ano,som hrda na to,ze som Slovenka
ale neviem-necitala som pozorne vsetky strany....kto sa do koho akoze navaza???a s cim ma kto problem?
kazdy napise svoj nazor a ako to uz byva,aj sa odboci-co na tom je?
kazdy si svadbu zariadi ako sam chce-je to jeho vec,jeho zivot
to,ze mne sa napr.nieco paci neznamena,ze potieram predstavu niekoho ineho
a myslim,ze vela zien na MK reaguje v podobnom duchu na mnoho prispevkov-a o tom to je,citat a poznat rozne nazory
@moni244 tu nejde o tradicie ani o ziadne okovy na nohach (a to si myslim, ze som ja veelmi tolerantna moja naj kamoska je byvala mojho muza 😀 ), ale o bonton, etiketu... A myslim, ze zakladatelka ma do toho co hovorit ked ide na svadbu a ma ju presediet s dietatom na kolenach, lebo muz ako driuzba ma xy povinnosti a bude rada ak si s nou da jeden tanec. Pride mi nevhodne sa to spytat kamarata (snubenca zakladatelky), ktory ide na svadbu s rodinkou a max nevhodne pytat sa to v spolocnosti a nie medzi sytrmi ocami a s moznostou, ze oni dvaja si to mozu doma vydiskutovat. Ale ja som hold stara skola (aj vekom aj zmyslanim) a potrpim si na iste slusne spravanie voci mne, mojej rodine...
...uplne suhlasim s nazorom oslo1. Za druzbov sa maju volat slobodni muzi. Aj ked v tomto pripade dotycny zatial slobodny je, ale je uz so zavazkami. A dana partnerka bude pocas svadby iba ako "doprovod odlozeny na druhej kolaji".... Za seba hovorim, ze mne by to taktiez prekazalo...

Keby ste boli zobratí, tak nemusíš riešiť nič.