icon

Zásnuby a žiadna zmena vo vzťahu

denisa12345
29. jan 2016

Ahojte prosim poradte mi s priatelom sme spolu viac ako 4 roky sme zasnubeni,velmi by som chcela svadbu a zalozit si vlastnu rodinu. Viem,ze zasnubenie je dalsi krok vo vztahu ale sme zasnubeni 6 mesiacov a ziadna zmena v nasom vztahu nenastala. Velmi ma to trapi,citim sa byt zufala pretoze zasnubenie v nasom vztahu nic nezmenilo. Prosim poradte mi svojho priatela velmi lubim a zalezi mi na nom ale neviem dokedy mam este cakat.

mawka
30. jan 2016

inak asi zalezi aj od svadby, ake mas predstavy. ked mas predstavy o velkej tradicnej svadbe, ktora vobec nie je lacny spas, tak asi chce na nu najskor nasetrit. ak chcete obaja malu svadbu, nenapadnu a su aj financie a on nic, tak o tom zacni hovorit, co si on mysli a zela, ale aj co ty a dajte to do kopy. inak potom uz neviem no.
mladi sa dnes hodne boja zodpovednosti. odist z volneho vztahu je lahsie ako sa rozvadzat, to je jasne. vo volnom vztahu moze kedykolvek tresnut dverami a dovidenia, v manzelstve uz to take jednoduche neni.

ingelika78
30. jan 2016

@mima4 nie je to tak v kazdom pripade, a suhlasim ze je to egoisticke, mna to ani nenapadlo, to radsej nemat dieta. Na druhej strane, teraz mam toho "praveho" a dieta akosi nikde zatial ☹

jahodka11
30. jan 2016

@denisa12345 no ja som bola zasnubena viac ako rok a az potom prislo prekvapenie s datumom svadby....najlepsie bude, ked to povies svojmu snubencovi....mozno ani nevie,co ta trapi 🙂

mima4
30. jan 2016

@ingelika78
ako mna to dost zarazilo, ebo ona mi to vysvetlia tak, ze aj ked zena je fakt rozumna, proste dostane sa do zivotneho obdobia, kedy toto dava uplne nabok a ide si "za svojim".
Ja chapem tuzbu po dietatku, ale zda sa mi chore za kazdu cenu mat dieta, pretoze dieta v prvom rade potrebuje mamku a ocka, ktori ho lubia, lubia aj seba navzajom, rodina je harmonicka, drzi spolu... maju na to dobre podmienky (nemyslim teraz financne)... pre mna je to strasne egoisticke "ja chcem a basta, co tam po dietati"

eludka
30. jan 2016

@jana_eyre asi si dominantny typ 🙂 , ked Vam to klape, nie je na tom nic zle, fakt je , ze pisatelka temy toho vela nepopisala, ale su spolu 4 roky, to je celkom dost, aby v tom mali jasno

lanugo
30. jan 2016

@denisa12345 podla pravidiel spolocenskeho spravania sa po zasnubach do pol roka kona svadba.Dnes sa to ale posunulo na jeden rok.Mam kolegynu, ktora je zasnubena uz 6 rokov.No nechapem ten vztah.Ja som dost nekompromisna, co sa tyka vztahovych zalezitosti.Nikdy by som napr. nadala priezvisko svojmu dietatu po cudzom chlapovi ( ano po cudzom, pretoze pravne to je pre zenu cudzi clovek), nezdielala by som zivil s niekym kto nechce prist o zvoju slobodu.To v mojom ponimani znamena, ze na prvom mieste je on, potom az ja.Zasnubena roky a skutek utek?Mna teda ziaden chlap neopije rohlikom. Mne sa napriklad velmi paci, ze sme s muzom na jednej strune.Ked sa bavime o znamych kt nie su manzelia, tak ich nazyvame "spolubyvajuci" Chcela som tymto svojim mudrovanim povedat, ze ked chlap/zena miluje z celeho svojho srdca, tak chce byt sucastou toho partnera, nie len pri kopulacii, ale pred Bohom, statom,svetom,...kto ako chce

malabiba
30. jan 2016

@denisa12345 ak je váš vzťah dobrý, tak prečo si nešťastná, že sa vzťah nemení?....povedz mu rovno, že chceš už svadbu, porozprávaj sa o tom s ním, nie s nami 🙂...ak bude súhlasiť, začni plánovať, hádam nečakáš, že začne on....bože tie americké filmy čo robia...a potom, že EU vymiera 🙂...som nikdy nebola zasnúbená a vydatá som 2. krát

jabadaba
30. jan 2016

@denisa12345 6 mesiacov zasnubeni? Plany na svadbu, datum, predstavy? Nic? Toto nerozoberate s partnerom?

minutka
30. jan 2016

@mamulka211 a co je dnes in? zit na divoko a nemat zasady ci hodnoty? zasnuby su vynimocne, potvrdzuju vaznost vztahu. mm ma pred rokmi poziadal o ruku na plazi, nasledne poziadal aj mojich rodicov o moju ruku (boli z toho aktu milo prekvapeni) a pre mna je to doposial ta najromantickejsia chvila... a to nas rozhodne nepovazujem za predpotopne vykopavky, ale v celku rozhladenych ludi.

za rôčky chodia by sme sa mali s partnerom dobre spoznat, hlavne nase charakterove vlastnosti, spravanie, crty, rebricek hodnot ... a potom (zvacsa) nemusime riesit necakane problemy.

@denisa12345 na co chces cakat? priatel prvy krok urobil. poziadal ta predsa o ruku 🙂 Tak sa ho spytaj na aky termin mozes zajednat salu. Alebo ju rovno bookni 😀 😀

jabadaba
30. jan 2016

@lanugo hezky, tak od pluc si to napisala. 😀

mamulka211
30. jan 2016

@minutka ani za 20 rokov nespoznas cloveka, co v nom drieme , to mi ver

dominikav123
30. jan 2016

@mamulka211 verím že raz nájdeš aj ty muža ktorému budeš veriť a budeš ho úprimne ľúbiť 🙂 aj on teba. potom tieto cynické poznámky mat nebudeš 🙂

lyzzy
30. jan 2016

Ja som.zasnubena už vyše 5 rokov a zmien je viac než dosť.😀.... Čakala si že sa zmení.čo?

sardinka335
30. jan 2016

@mamulka211 ved nikto nepopiera ze stať sa moze kade čo...ale ak by som takto mala premyšlat, tak si mozem ist v tu ranu zbaliť pár švestek a zavrieť sa do kontemplatívneho kláštora...lebo čo ak? čo ak ma sklame? opusti? prepne mu? čo ak prepne mne?
Urobili sme maximum preto aby sme sa spoznali po kazdej stranke - 6 rokov sme spolu chodili počas študia, 1 rok zasnuby a 11 v manzelstve....takze dokopy sa poznáme vyše 15 rokov....zatial to klape, nečakám ale so zalozenými rukami a prekríženými nohami, ze to pojde samé od seba, ze muz si domyslí a ze mu stačí sex raz za uhorsky rok... Ja chcem aby bol spokojný on a on chce aby som bola spokojná ja. Takto to ma potenciál fungovať...uvidíme čo prinesie buducnost, lebo ostavam pri zemi, ze sme ešte neni ani zdaleka ,,za vodou,,.

romanovic
30. jan 2016

@mima4 pre mna by nebolo egoisticke mat pri tikani bio hodin dieta "s hajzlom". Boli by sme rodina dvojclenna, pripadne sirsia s mojimi pribuznymi, ale stale rodina.
U nas napriklad prastary otec urobil 3 deti a prejavila sa u neho schizofrenia s rychlym nastupom, takze zvysok zivota stravil v blazinci. Jeden dedo dostal 2 roky po svadbe (kratko po narodeni druheho syna) porazku a zvysok zivota stravil ochrnuty a babka dalsich 30 rokov okolo neho kmitala. Druhy dedo bol vojak z povolania, urobil 4 deti za 6 rokov a po poslednom zistil, ze si svoje opustaky nepredstavuje tak, ze doma ho bude cakat vyflusana zena a 4 male deti, takze sa uz nikdy nevratil. Moj otec si odpil statocnych 40 rokov a bol pod takou papucou, akoby ani "nebol" (myslim fyzicky pritomny). Takze historicky je pre mna chlap iba nieco nespolahlive, chore, chlastajuce a v rodina vzdy stala iba na zenach. Manzela sice mam, dokonca dlho, ale casom sme zistili, ze trpi pomalou nevyliecitelnou chorobou (s velkymi obmedzeniami), takze som zacala uvazovat, ci nevedomky nepokracujem v rodinnej tradicii...

natalkanasta
30. jan 2016

@denisa12345 Tazko ti radit, ked nevieme, co tym myslis, ze nenastala ziadna zmena? Aku zmenu si prajes? Tvoj snubenec nevie citat myslienky a ani my...

denisa12345
autor
30. jan 2016

Ďakujem veľmi pekne za všetky komentáre. Chcela som počuť aj názor niekoho iného, s priateľom spolu ešte nebývame, ja ešte študujem a on pracuje. Svadbu by sme chceli obidvaja len mám pocit , že on sa do toho veľmi nehrnie. Chcela by som aby to náš vzťah posunulo dopredu ale ja nemám pocit, že sa v našom vzťahu niečo zmenilo a to ma trápi.

mima4
30. jan 2016

@romanovic ja s tebou v tomto zasadne NESUHLASIM.
a nemyslela som pripady, ze clovek ochorie, ochrnie a neviem co este...

len mimo tejto temy... z toho co si napisala silne vnimam generacne veci...

mima4
30. jan 2016

@denisa12345 sadni si s nim za jeden stol a dajte dokopy termin a je to 🙂
a hlavne hovorte o svojich pocitoch, myslienikach..na to nepotrebujete spolu byvat.... staci spolu komunikovat, mat vytvorene hlboke priatelstvo

denisa12345
autor
30. jan 2016

@mima4 ďakujem veľmi za radu asi to bude najlepšie riešenie 🙂

eliniatko
30. jan 2016

@denisa12345 netuším koľko máš rokov, rozprávaš tak "mladučko", akoby odkukane z filmov. ale život, láska, manželstvo nie je ako vo filme, fakt nie je. nebudem veľa rozprávať ani radiť, skoro všetko tu bolo povedané - z toho to najhlavnejšie je reálne sa rozprávať s priateľom/snúbencom. no a ešte - ľudia sa zasnúbia, pretože toho druhého majú radi takého aký je, a chcú s ním, takým ako je, ostať do konca života. manželstvo vzťah zostereotypní, nie oživí. presne naopak od toho čo hovoríš - aby sa zmenil muž, vzťah. je to síce napredovanie vzťahu (akoby do šťastného, pokojného konca), ale nie zmena. najbližšia zmena čo by mohla nasledovať je možno tak akurát potomok, alebo viac kusov 🙂 ale muž aj vtedy bude rovnaký, možno ešte usadlejší. netuším čo si čakala, ale zmena to nebude, manželstvo, ktoré vyplýva zo zasnúbenia, je presným opakum zmeny - je to ustálenie toho, čo máte. takže ak to čo máte ti nevyhovuje a čakala si viac, alebo niečo iné, sobáš nie je to čo by som na tvojom mieste spravila.

emilia25
30. jan 2016

@denisa12345 tak trébs najprv spolu zit pod jednou strechou aj v podnájme trebárs a po roku ked vám to stale bude klapst potom svadba preco to chces urobiť uplne opačne ved az vtedy ho riadne spoznss po svadbe uz bude dost neskoro plakať.

mima4
30. jan 2016

@emilia25 prepac, ale nezmysel. Dnes takto zije x parov pod strechou pred svadbou a napriek tomu rozvodovost u tychto parov stupa.

ja som tiez nebyvala pod jednou strechou s priatelom, a vobec nemam pocit, ze by som o nieco prisla

emilia25
30. jan 2016

@mima4 lebo si myslím ze toto má byt dalsi krok v zdravom vzťahu to ze sa len stretávajú a prosté nevie ako sa zachová v takej a onskej spoločnej situácii.tam človeka spozná ale za tych pár hodin co su vonku alebo u rodícou nemá šajnu.a ked pridu deti zena na materskej uz bude dost neskoro zistiť ze jej nedá ani euro a zi si z rodicsku aj s dieťaťom.

romanovic
30. jan 2016

@mima4 lenze pre mnohych je neprijatelne ist do manzelstva s niekym, s kym nema odskusane zitie a preto nie su zli. Na jednej babskej jazde sme sa zhodli v tom, ze keby sme si vzali svojich exboyfriendov bez spoluzitia, vsetky sme dnes rozvedene. A takto, po niekolkych skusenostiach, sme dnes vsetky vydate (s prvym manzelom). Ta, ktora si vzala muza bez spoluzitia, je dnes rozvedena. A druha (s dnes len formalnym manzelstvom kvoli viere) povedala, ze zakaze synom sa ozenit bez predoslej skusky spoluzitia.
Myslim, ze tu je zbytocne, aby jedna strana presviedcala druhu.

cervenaruza123
30. jan 2016

@denisa12345 Zasnubami sa vztah nezmeni. Vztah zmeni to, ze po zasnubach zacinate riesit ine veci, prakticke, spoznate sa v dalsej sfere, mozno sa parkrat pohadate a to vas vztah poslni a prehobi. Dovtedy je vztah prevazne romanticky, vzdy mate zadne dvierka a robite svoje vlastne rozhodnutia. Ked zacnete chystat svadbu, budete sa musiet rozhodnut o mnohych veciach, mnohe spolocne vybavit, zosuladit svoj cas. Budete musiet otvorenejsie komunikovat. Mozno mas nejaku predstavu, ktoru beries ako samozrejmost na svadbe, po svadbe a zrazu zistis, ze tvoj partner povazuje za samozrejme nieco ine. Budete musiet robit kompromis. Zistis, ze aj niektore malickosti zrazu dokazu byt velkym problemom a budete sa musiet o nich dohodnut. Zistite, ze niektore malickosti vam nestoja za to, aby ste si kazili vas vztah a radsej vystupite zo svojej zony pohodlia, toho, co povazujete za samozrejme. Tym sa zmeni vas vztah. Napr. uz aj tym, ze teraz musite najst spolocnu rec co sa tyka svadby. Ja som napr. zistila ked sme sa zasnubili s manzelom, ze on planuje rezervovat salu a zacat vsetko chystat mesiac pred svadbou, lebo nechapal, naco skor. No a musela som ho vyviet z omylu. Mnohe veci mu boli ukradnute, proste si ma chcel vziat, oblek chcel kupit tyzden pred svadbou a nic viac ho extra netrapilo. Nieco proste robi jeden, nieco druhy. Aj vy musite najst spolocnu rec. Prave to je na tom krasne a to vas posunie dalej a zmeni vas oboch 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jeannna
31. jan 2016

@fidka79 denisa mala zrejme na mysli: "Zasnuby a posun vo vztahu"
Ako ked si objednas v obchode tovar a potom si ho kupis, co mi pride logicke. Horsie, ak kupime macku vo vreci 🙂
Ak si to dovtedy nerozmyslis .... lebo je rozumnejsie zo vztahu vycuvat, aj ked su uz ludia zasnubeni, ako sa zobrat, lebo boli svadobne kolace uz napecene. Nad rozliatym mliekom uz nehodno plakat.

alaguema
31. jan 2016

@denisa12345 zásnuby ani svadba vo vzťahu nezmení absolútne nič. Neviem, akú zmenu si očakávala, ale obvykle sa teda naozaj nedeje žiadna, prípadne k horšiemu 😀 Zásnuby v dobe, keď ľudia spolu najprv žijú niekoľko rokov, kým sa rozhodnú pre záväzky, pokladám za prežitok. Prsteň som dostala spolu so žiadosťou o ruku. Za seba odporúčam skúsiť spoločne niekoľko rokov žiť. Zásnuby ani svadba nie sú záruky. Ale to, ak si spolu preskáčate nejakými problémami vyplývajúcimi z praktického života, je celkom dobrý ukazovateľ charakteru oboch.

alaguema
31. jan 2016

@cervenaruza123 riešiť svadbu ako prvú spoločnú praktickú záležitosť a dovtedy len romantická idylka?... a či oblek týždeň, alebo mesiac pred svadbou, to je skutočne závažný problém 😀 No, veľa šťastia takému páriku, čo si v dnešnej podivnej dobe trúfne na také dobrodružstvo, že si vezme niekoho, koho vlastne ani nepozná. Asi nie si dlho vydatá, že? 🙂