Závislosť deti na tablete
Ahojte chcela by som si urobit taky mensi prieskum. KOLKO CASU travia vase deti na tabletoch, mobiloch, pocitacoch ci pred TV. V poslednej dobe si vsimam ze deti vsade kam sa pozriem sa len hraju alebo pozeraju na rozpravky. Ci uz je to cakanie u lekara, dlhsia cesta autom, ci autobusom vsetky deti maju v ruke telefony, dokonca aj 1 rocne!!! Ako chapem ze je lepsie ked je dieta kludne a sedi, nekrici,nebeha, nevyrusuje ale mam pocit akoby sa elektronika mala stat nahradou za rodica. Kolko krat aj na navstevach miesto spolocneho hrania, behania, sa detom radsej pusti telka aby rodicia mali klud a mohli sa porozpravat bez okrikovania, ci zamestnavania detmi. Aj u nas to tak je, lenze mam pocit ze uz to preslo do zavislosti😨😲😰 rano hned ako sa zobudi pyta tablet, aj ked pride zo skolky, z kruzku, zo sankovacky...jednoducho pri kazdej prilezitosti. A to ho ani casto nemaval......maximalne 1 hod denne.....par hier alebo videi na youtube a takto mu to vycisti mozog!!!
Snazili sme samu ho aj obmedzit, davat len za odmenu na 15 minut, alebo 1 hru ale pyta si ho vsade a za vsetko....ked vsetko spapam, mozem tablet?,ked sa rychlo dam do pyzama, mozes si zahrat hru? .....skusili sme sa mu viac venovat, hrat spolu spolocenske hry, pexeso, stavebnice....ale akonahle sa dohralo, dokreslilo, dostavalo....tak hned: Uz mozem tablet?😬 Na navstevach ked sa ostatne deti hrali na tabletoch, PC a nasmu sme to zakazovali...tak sa na nas pozerali ze preco??? Ze si pri tom deti oddychnu a zabavia sa......ale preco sa maju zabavat takto ked sa konecne stretli a maju partakov na kopu hier?
Len uz fakt neviem co s tym,ci je uz naozaj mozne byt v 5 rokoch zavisli na tablete? mozno ked bude jar, leto a bude sa dat vonku behat, bicyklovat, plavat a nebude tak skoro tma tak sa to zmeni a na tablet si ani nespomenie, ale teraz ma to trapi....ako to riesit?
tak ja som z inej planety...mas 5 rocny ma vlastny tablet uz od babatka, rovnako ako xbox a vlastny notebook. nezakazujem mu hrat sa ci pozerat videa ani na jednom zariadeni, sam si urcuje kolko sa mu s tym chce hrat. napriek tomu, alebo mozno vdaka tomu, ze ma neobmedzeny pristup, tak na tom vela casu netravi. aj cestou v aute sa radsej hrame pismenkovu hru ci rozne ine sutaze. doma dava prednost hrackam ci spolocenskym hram, alebo byt vonku. ked ma naladu a chce si nieco pozriet, tak si zapne internet, ale v poslednom case ani nehra hry skor zistuje ako co funguje, rozne nastavenia a appky. ja si pamata z !ojho detstva "zakazaneho najvacsi kus". ked vie ze moze, tak to ani nechce.
Keď všetko rozumom používajú tak nevidím problém.Aj môj 3 a 5 ročný má.Ale keď napr musím niečo robiť.max hod.ale keď potom poviem poďme do detskej hrať bez problémom vypnu a dajú dosuflika.Keď rodič vie hrať a zabávať deti,tak deti viac budú chcieť radšej snami hrať ako ma tablet.A to na vianoce dostali ps3,takisto keď povieme ideme hrať vypnu a hneď sú pri mne.Takže záver rodič musí byť viac zaujímavá ako tie hry ;)
ahoj, my mame 4,5 rocneho a vzdy vecer si moze vybrat na 20 minut ci chce vecernicek alebo tablet, tablet malokedy vyhra 🙂.
Druha vec je, ked cestujeme, vtedy mu dovolime tablet kolko len chce, teraz myslim, prelety cez ocean a nie cestu 5 min. autom.
Ja keď som začala cítit ze to prerastá 1meď úplne bez ....teraz to beriem ako super krok aj keď bolo pískanie mravcanie ale baby sa mi tak krásne začali hrať ze tv už vôbec nepotrebujú majú vlastnú fantáziu prehrajú sa hodiny tv majú len poobede ....často sme aj vonku áno je to o tom či rodič sa bude venovať a učiť dieťa hrať sa aj samé alebo zvolí jednoduchú formu a pustí tv
@terydog Tablet sa jednoducho schoval na veky vekov a nemusela som to riesit. Tablet nemame, PC je u svokry a Ani ho nepotrebujeme doma. Tv sa u nas pozera iba vecer, Cez den mame ine na praci. Pozrie si Fihu, nejaky Ten program s tou kacicou (Ani Neviem ako sa vola 😀 Duck tv tusim😀)a ide spat. Deti potrebuju zit realne, byt Medzi detmi, byt s rodicmi a nie popri nich. Vynimkou su len dlhe cesty alebo cakarne u lekara. Dam mu Telefon, To je Nase jedine internetove pripojenie.
ja mám troch chlapcov ,každý je iný, myslím tým že majú úplne iné povahy dosť zložité asi po tatkovi 🙂 keď chcem robiť nejakú spoločnú aktivitu tak ,vždy sa to páči iba jednému z nich vždy musím niečo vymyslieť aby som ich zamestnala buď hrou alebo ich zamestnám tým že mi pomáhajú variť ,piecť ,ale aj ja si chcem niekedy oddýchnuť nie som super mama :( a je to dosť zaberák tak najednoduchší spôsob je ,že sa môžu hrať ako chcú a čo si vyberú no predsa pc a tablet aj keď máme kopu pekných hračiek ktoré smutne ležia v poličkách......Aj mne sa zdá že veľa času sedia pred počitačmi a tabletmi je to trošku aj dobou v ktorej žijeme aj dospeláci sú celé dni za pc ,mobilmi a tabletmi a nikto im nič nepovie .... tomu sa už nevyhneme ale mali by sme určite tráviť viac času spolu ako rodina chodiť na prechádzky a vážiť si každú jednu chvíľku ktorú sme spolu, deti tak strašne rýchlo rastu ani sa nenazdáme a budú dospelý a aké budú mať spomienky na detstvo ?
@terydog ako uz povedali vyssie, decka sa musia s technoogiami oboznamit, musia sa to naucit ovladat a musia si udrzat prehlad, co je teraz nove a ako to funguje.
Ale rodic by mal nad tym drzat kontrolu, ako nad casom, ktory pri tom dieta stravi, tak nad obsahom.
A tiez zalezi od vychovy. U nas sa decka stretaju so spoluziakmi a kamaratmi denne na hodinu dve na skype. Hraju nejaku spolocnu strategicku online hru a diskutuju spolu. Aj ked sa stretnu osobne, zacnu pri spolocnej pc hre. Ale po hodine dvoch spontanne prejdu k realnej spolocenskej hre, nahanacke ci schovavacke. Pc ich nevie uspokojit uplne, chcu realnu interakciu.
A treba s dietatom vela hovorit. Vysvetlit si ako uskalia chatov s novymi neznamimi ludmi, ake info o sebe dat a ake uz nie, tak aj vplyv hier na ich osobnost. Hlavne ak vsimavy rodic pobada uz prve nevhodne priznaky (nic sa nesmie zlahcovat, ze sa to stalo iba prvy raz). To sa da hned vyuzit ako priklad v siskusii, ci si samo dieta vsimlo, ake byvalo kedysi a co sa s nim deje teraz. Deti su hodne nastavene na to, aby im dospely jednotlive veci priblizil na skusenosti, co uz deti sami prezili. Ovela lahsie to pochopia o com je rec, aj akceptuju.
V normálny bežný deň, tablet a mobil nemajú v ruke...tv podľa zásluh ale cca 1-2hodinky, podľa počasia možno viac...u lekára v čakárni dostanú mobil do ruky keď už vidím, že majú "mrle" v zadku...tablet len sem tam nejaká hra hlavne logopédia pre staršieho..
@terydog áno, treba to trocha korigovat aj, keď aj u nás je to podobné.Keď si spravím úlohy môžem tablet, v aute mami môžem si poziciat mobil?Takže dávaj na to trocha pozor tiež hrame karty, hry a dohrame a už je na mobile.U nás dosť zabralo, že jeho kamarát dostal epilepsiu a počul ako sme sa rozprávali s jeho mamou, že má zakázaný tablet a blikajúce hry.
Ja sa hrozim toho čo bude, keď budú mať 10,13,15 rokov:(
@eliska13 neboj, ja mám v tom veku a bez opýtania nechodia ani na tablet ani na pc, len to si treba určiť pravidlá, hneď na začiatku
Aj my sme dostali tablet, mame tam hry a ako si ho syn začal za každým pýtať a niekedy bol fakt neznesiteľný, hisáky, pláč, hádzanie sa o zem tak sme tablet povolili len SOBOTU. A on? Celý týždeň sa na tú sobotu teší. A pritom také pekné hračky má v izbe. Stalo sa, ze keď v sobotu nemohol hrať, tak sme mu to povolili v nedeľu. Potom si ho vypýtal v pondelok, keď bol chorý ho hral a zase začali hisáky, ze tablet nehral celú sobotu, len malinko a ze chce ešte hrať. Katastrofa. Tablet sme na ostatné dni zatrhli. Žiadne výnimky nerobíme. Nebude hrať v sobotu, bude hrať v tú ďalšiu. A tablet mam celý týžden schovaný.
Ono si treba uvedomiť a trochu posedieť s tými deťmi, čo to v tých rozprávkach tie postavy robia. Ja som bola zhrozená, koľko agresivity sa predkladá deťom. Moje dieťa nebude pozerať tv, max. rozprávky, ktoré stiahnem a ktoré som pozerala aj ja. Tv slúži na vymetanie mozgu a predpríprava na konzum. Tablet u nás nebude, ani mobil. Načo ? Bude kreslenie, stavanie kociek a také tie originálne hry, motivácia a odmena. Potom sa nedivte, že deti nevedia komunikovať, vysedávajú vedľa seba a čumia do toho, namiesto, aby spolu niečo tvorili. Žiadne také a môžu ma aj kamenovať, ja nie som hlúpa ovca, čo sa nechá oblbovať konzumom. Okrem toho na pc, sa dá aj programovať a robiť veľa užitočných vecí, obaja máme nato nadanie, takže to u nás uvidí od skorého veku, ale hry budú len minimálne. 🙂
Taku nas ani tablet, ani mobil ani rozprávky cez tyzden niesu. Mlada sa totizto vôbec nevie potom hrat, nic ju nebavi, je protivna, umrncana .. Ked sa vrati od babky kde ma k tomuto neobmedzeny pristup tak je to na nevydrzanie, nic ine ju nezaujma... Chodi do skoly, snazim sa ju naucit citat a mat rada knihy, takto ked nema co tak si ide aspon par stran precitat, alebo nieco vyrabat, kreslit, pusti si platnu, rozpravku na CD
Rozprávky pozera v sobotu a nedelu doobeda ked my dospely vyspavame - aspon je pokoj a mozme si pospat
A ze sa maju naucit ovladat technologie.... keby sa aspon uci ale ked vidim ake kraviny si postahovala do tabletu .. ja som jej tam dala same vzdelávacie jasne ze to nehra, hra minecraft a nejaku trapnu hru ze zachod kde ako tetris uklada hovienka do zachoda.. no otras, dakujem pekne za taketo technologie
Teraz su deti ine, v 4 si vedia zapnut PC a na YouTube najst rozpravku, pismena poznaju v 5 tich koli klavesnici, v 1 rocniku maju informatiku, vôbec nic im neujde ked nemaju pristup k tabletu, alebo len velmi velmi obmedzeny
Ahoj zakladateľka.
My riešime podobný problém. Ja sama by som mu tablet nikdy nekúpila, ale kúpili ho synovi moji rodičia, aby boli s ním v spojení cez skype. Lenže mladého to tak zaujalo - že na ňom hrá hry Minecraft a podobne. Zozačiatku som tomu neprikladala význam, ale teraz sa to zhúplo do takej roviny, že mu ten tablet musím doslova trhať z rúk, aby vobec niečo urobil alebo sa učil.
Dohodla som sa so synom tak, že ho bude mať ráno a večer, až urobí všetky úlohy, poučí sa. Tablet samozrejme schovám tak, aby ho nenašiel a aby ani nevedel, kde je, lebo má tendenciu ho hľadať. Keď tablet nenájde, hrá sa s niečím iným, kreslí a učí sa a podobne. Alebo ideme von, to mu tablet nechýba.
Ide o to stanoviť tam rozumné medze, aby ho nemal nonstop, ale max dve hodiny denne, ráno a večer.
@lujza123 ja sa nejdem hadat ale mam sesternicu. Doma nemali pc ani tablet. Maly zacal chodit do skoly a vazny problem. Akokolvek sa tomu branila (niejepredsa ovca) pocitac kupit museli. Ale to nestacilo lebo maly na tom nevedel vobec robit, pri kazdom zadani hysaky......ziaden extrem nie je dobry. Faktomzostava ze v sucasnosti sa bez aspon zakladnych znalosti v tejto sferenikto nikam poriadne nepohne. Je na rodicovi ukocirovat tu spravnu mieru.
@slimstar
@marcelatje tak to uz je iny pripad, u nas doma je niekolko PC a take ze vyhladavat na Google obrazky ci pustat nieco na YouTube, vie od skolky, teraz ma zabavu pisat e-maily a to ma len 7.... to je ine, ja som skor zasadne proti tomu hraniu hier
Ako nemat PC v dnesnej dobe je dost pruser, ja si pamatam este na strednej co bolo uz hodne daaavno jedina spoluziacka nemala doma PC a na informatike sa chuda strasne hambila ked ho nevedela ani zapnut, ...
My sme dali az teraz tablet vlastny malej ma 8r. Ale ani o neho nezakopne,u nas je to opacne ked potrebujem mat klud tak jej ho nanutim. Prevazne hrame karty, damu, kreslime, a milion inych prkotin spolocenskych ale niekedy ozaj potrebujem aby sa niekam usadila a sedela este ked maly ma svoj den. Tak jej ho proste musim nutit, pc ma v izbe ani ho nezapne. Ako nemusi byt zavislak ale zas ich generacia uz nejkay ten standard ovladania uz ma a moju to musim pomaly nasilu ucit. 😂
Samo ze ma vsade rodicovsky dohlad a blokacie. Teraz dostane mobil som zvedava kam ho strci aby ho nevidela 😂
u nas tablet len ked ideme na dlhsiu ako hodinovu cestu. vtedy zapiname ale aj tak az ked uz vidime ze vymysla v sedacke. dostane vtedy rozpravky. doma ma vecernicek - 1xmacko usko.. 😀 Obcasne ked som fakt velmi unavena (druhe tehotenstvo) zapinam aj poobede na hodinku TV, ale tiez len s vyberanymi rozpravkami typu spievankovo , fiha. Inak TV cely den vypnute, pocuvam skor hudbu , obcas radio, obcas jej detske pesnicky. Ked mala cca 2roky a boli sme na dovolenke, je pravda ze sme jej tablet pustali aj pri veceri aby sme aspon chvilku mali klud a najedli sa vklude, bez toho aby sme ju museli nahanat po celej restike atd..teraz ako 3rocna ked je hladna, obsedi, ked uz je najedena a vymysla dostane nieco na kreslenie, obcasne ale skor malokedy telefon do ruky napr. s pexesom.
Ale myslim ze je to aj dost o tom aky priklad dame deckam my dospelaci...
Ono tazko chciet od deti aby nehrali stale hry na tablete a napríklad jedli za stolom ked su rodicia casto ti, ktori pridu domov a hned zapnu PC ci TV a vyvalia sa tam aj miskou jedla
@alexxandraa ja dospelý rodič jeden "ý" ---- my dospelí viacerí rodičia " i " či???????
@alexxandraa
Prepáč nečítala som predchádzajúce príspevky, a teda som správne nepochopila, že si dámu opravila.
U nas je to tiez tak ze dcera ma pristup k tabletu. Nemyslim si, ze by som jej ho mala zakazovat. V dnesnej dobe sa k tymto technologiam skor ci neskor aj tak dostane a aj skoly uz vyuzivaju tablety a notebooky. Je to proste fenomen dnesnej doby. Nevravim ze ma moznost byt na nom od rana do vecera, ale ked potrebujem navarit alebo spravit nieco pri com ni este nevie pomahat, tak mi to pride vhod.
Navyse by som vsetko hned nezatracovala. Je dolezite co si to dieta z tabletu alebo pc vezme. Hranie.nezmyselnych hier tiez neuznavam. Nasa rada pozera rozpravky. Dnes asi velmi oblubena je Masa a medved, ktoru vsak pozera v ruskom jazyku. Rustina sa jej nejako zapacila a neverili by ste, na zaklade diania v rozpravke, zacina rozpravat po rusky. Takze tablet mozno vyuzivat aj na vzdelavanie a v tom pripade mi to nepride az ako take velke zlo.
@marcelatje no šak u nás sú počítače minimálne tri a mobili tiež máme všetci, ale to neznamená, že mi na tom bude sedieť 4 ročné dieťa, od rána do večera. Počítač je niečo u nás ako nábytok, alebo také, úplne bežná vec v domácnosti. Takže to ste zle pochopila, neznamená, že v 6 budem decku kupovať pc a ono na tom nebude nič vedieť robiť. Keď sme obaja veľmi technicky zdatní a máme aj také školy, tak hádam to dieťa nebude taký tĺk, aby nevedelo ovládať primitívny pc, tablet a mobil. Veď to je primitívne ťukanie, nič viac, nič ťažké. 🙂 Je to len konzumovanie. Bolo to myslené tak, že dieťa sa budem snažiť zapájať do obyčajných hier, kde môže tvoriť kreatívne, alebo hier vonku. To je totižto pre mna detstvo. 🙂
@slimstar nie kazdy je velmi technicky zdatny.
Moja praca vyzaduje pocitac a nerobi mi to problem ale velmi dobre si spominam na svoje zaciatky a pracu v obycajnom worde 😅 v tom case uz sice informatika bola ale len na strednych skolach a cela trieda mala k dispozicii jeden pocitac. 😕
No, nebolo mi dopriate v tomto vynikat a teraz to uz ani nepotrebujem. Stacia mi vedomosti ktore som nadobudla praxou.

Moja pozera tablet, kym uspim drobulu. Lebo rozpravky v telke nam nie vzdy vyhovovali ci z casovo, obsahovo alebo neboli v slovencine. Ma tam stiahnute rozpravky, ktore sa jej pacia a ktore vyhovuju aj nejakym mojim kvalitativnym kriteriam.
Tablet sme kupili hlavne kvoli dlhym cestam a cakaniu u lekara. Kedze v cakarni su zvycane deti chore,tak mi pride lepsie ich zabavit tabletom ako by mali mrncat. A v aute sa vzdy chcela hrat so sestrickou, co sa nedlo, lebo 6m babo radsej cestu autom prespalo. Mala sa teda pohrala a babenko malo klud 🙂
Inak nasu vobec zavislost nechyta - staci aby bola ina moznost travenia casu a uz beha,tancuje, kresli, stava lego,....
Ako pise
@marcelatje su to dobry sluha, ale zly pan