Závislosť deti na tablete
Ahojte chcela by som si urobit taky mensi prieskum. KOLKO CASU travia vase deti na tabletoch, mobiloch, pocitacoch ci pred TV. V poslednej dobe si vsimam ze deti vsade kam sa pozriem sa len hraju alebo pozeraju na rozpravky. Ci uz je to cakanie u lekara, dlhsia cesta autom, ci autobusom vsetky deti maju v ruke telefony, dokonca aj 1 rocne!!! Ako chapem ze je lepsie ked je dieta kludne a sedi, nekrici,nebeha, nevyrusuje ale mam pocit akoby sa elektronika mala stat nahradou za rodica. Kolko krat aj na navstevach miesto spolocneho hrania, behania, sa detom radsej pusti telka aby rodicia mali klud a mohli sa porozpravat bez okrikovania, ci zamestnavania detmi. Aj u nas to tak je, lenze mam pocit ze uz to preslo do zavislosti😨😲😰 rano hned ako sa zobudi pyta tablet, aj ked pride zo skolky, z kruzku, zo sankovacky...jednoducho pri kazdej prilezitosti. A to ho ani casto nemaval......maximalne 1 hod denne.....par hier alebo videi na youtube a takto mu to vycisti mozog!!!
Snazili sme samu ho aj obmedzit, davat len za odmenu na 15 minut, alebo 1 hru ale pyta si ho vsade a za vsetko....ked vsetko spapam, mozem tablet?,ked sa rychlo dam do pyzama, mozes si zahrat hru? .....skusili sme sa mu viac venovat, hrat spolu spolocenske hry, pexeso, stavebnice....ale akonahle sa dohralo, dokreslilo, dostavalo....tak hned: Uz mozem tablet?😬 Na navstevach ked sa ostatne deti hrali na tabletoch, PC a nasmu sme to zakazovali...tak sa na nas pozerali ze preco??? Ze si pri tom deti oddychnu a zabavia sa......ale preco sa maju zabavat takto ked sa konecne stretli a maju partakov na kopu hier?
Len uz fakt neviem co s tym,ci je uz naozaj mozne byt v 5 rokoch zavisli na tablete? mozno ked bude jar, leto a bude sa dat vonku behat, bicyklovat, plavat a nebude tak skoro tma tak sa to zmeni a na tablet si ani nespomenie, ale teraz ma to trapi....ako to riesit?
@alicka850 Ak si chcela ukazat, co vsetko tvoja dcera doma robi vdaka tomu, ze nema iPad tak moj syn ju v pohode tromfne, hrava sa s legom, číta, hráva sa hry, hráva mini sticks, schovávačku s kamošmi, vonku sa hrávajú futbal, bedminton, hokej na suchu, hokej na lade, chodia na ihriska, bicykluju sa, skateborduju, korculuju na kolieskovych, hraju strielacky s nurf guns, chodia do vodneho spray parku... okrem toho hrava sutazne hokej, chodi na power skating, na jar pridava plavanie, alebo tennis alebo gymnastiku, v lete robime vela sportov spolu, vratane turistiky, vynasa smeti, pomoze s pradlom, upratuje izbu, stara sa o macku, vie pripravit jednoduche jedla ...a ma 8 rokov a iPad a aj sa na nom hrava. Sokujuce, co?
@sisaka blahozelam k dokonalemu dietatu. Mna to nesokuje, mne je to jedno. Teraz by som asi ja mala zacat vymenovavat, co vsetko moja mala robi vratane kruzkov a denneho harmonogramu, aby som ti dokazala, ze take male dieta tablet nepotrebuje. Ale mne sa nechce ☺ Vychovavaj si syna, ako uznas za vhodne a ja si budem tiez. O tom nebol moj prispevok, takze ak sa chces hadat a dotahovat, nenatrafila si spravne ☺ Pekny den zelam
@sisaka ajaj ale si sa ukázala 😀👍 prosim ta o co ti išlo ? @alica850 sa len snažila vysvetlit , ze aj bez tabletu sa da stráviť voľný čas inými aktivitami . Ty si tu začala súťažiť , kto ma "lepšie " dieta . O to predsa vôbec nešlo , len si sa pekne zhodila. Považujem to za vrchol trápnosti čo si predviedla .
@alicka850 moj prispevok Je čisto reakcia len na ten tvoj, lebo mi tvoja argumentácia prišla strašne smiešna. Ked niekde niečo napíšeš, treba rátať s tým, ze to niekto prečíta. Ja presne viem, co si tým chcela povedať, pozrite sa na moje dieta, ma ine aktivity, tak na nejaký tablet si ani nespomenie. Lebo ked sa dieta hráva na tablete to znamená, ze cely den nema co robiť, sedí doma na zadku a rodičia mu ho dávajú, lebo chcú mat pokoj.
@somavi mne príde trápne, tu ukazovať "neschopným" matkám, pozrite sa ake mam ja vychovane dieta, ma ine, hodnotnejšie záujmy + pomáha mi a ani si nespomenie, ze nejaký tablet existuje. Som rada, ze moj príspevok vyznieva trápne, na trápny príspevok treba este trápnejšiu reakciu, ja tu nepotrebujem ukazovať, ako kvalitne moje dieta trávi cas, lebo tzv. Kvalitne činnosti - napr. Šport, čítanie sa mu striedajú s tými, Za ktore sa tu pomaly strieľa - iPad, PS, nurf guns..... a co? Je to dieta, nebudem mu odopierat veci, ktore ho bavia, ak je toho veľa možem korigovať, nemienim ale dieťaťu cielene vypĺňať cas len aby sa náhodou nedotkol iPadu.
Už čo sa tu predvádza je trápne...
@evica01 ja nemam vestecke schopnosti, takze uvidím, co prinesie puberta, dúfam, ze tak ako u dcéry, ktorá ma uz 18 a mala dovolené pozerať telku, DVDs, hrať sa, v tom čase na PC, neskôr telefóne s tým nebude problem, pretože moje deti na tom nie su a neboli 4 hodiny denne a vždy robili aj ine činnosti, takze hneď by som to nehnala do katastrofických scenárov. Osobne by som problem videla skor v zakázanom ovocí, ktore najviac chuti...
Vsetko s mierou by som povedala a primerane veku . Howk😏
V podstate sa tie príspevky opakujú, každá čo sa tu vyjadrila, hladá takú tú strednú cestu. Aby malo dieťa aj nejaké technické znalosti, ale aby to neprešlo do závislosti. Škola, šport, aktivity .. Netreba sa tu hádať. 🙂
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=128...
Tak dnes aj prezident konstatoval, ze hranie hier moze mat aj priaznivy vplyv na deti🙂
Pracujem s detmi a videohrami uz dlhsie a ak mozem tak vsade kde som vystriham dnesnych rodicov pred jednou vecou. Videohry nie su babysitter. Ak sa v malom veku spoliehate na to, aby mala neplakala, nerobila bordel, alebo neotravovala, dam jej do ruky tablet a ja si idem varit, pracovat a pod. Tak aktivne ucite deti, ze o ne nemate zaujem a ze pozornost najdu vo virtualnom svete. Pointou je sa primerane dietatu venovat vo vsetkych aktivitach, nie ho len strazit. Ak sa hra v pieskovisku a nema tam rovesnikov, prisadnut si a hrat sa tiez. AK sa hra na PC alebo tablete, zaujimat sa o to. Viest pomalu diskusiu v pozadi. O hocicom, neotravovat ale nabadat k premyslaniu. Aj taka hra kde sa na prvy pohlad len klika na domceky aby ste dostali mince alebo strielacka, moze byt pre dieta poucna, ak sa o tom vedie diskusia. Zaroven, uplne kazda hra je s dobrou spolocnostou zabavna. Ako rodicia, budte ta dobra spolocnost a vase dieta nebude povazovat pc alebo tablet za svojho najlepsieho kamosa. 🙂 inak, dost ma tato tema zaujima takze ak mate nejake pripomienky alebo otazky pokojne ich smerujte na mna. Kedysi som sa vela hral, videohry, spolocenske hry a teraz uz aj experimentalne divadlo (larp).
Moja dcéra má 13 rokov a je závisla od mobilu. Trávi všetok voľný čas s mobilom v ruke. Zo začiatku si púšťala pesničky a spievala spolu s mobilom. No potom začala pozerať tie všelijaké videa...Ked jej ho zoberieme je v dome vojna. Spravy všetko preto, aby ho dostala späť. Dať jej ho musím, pretože potrebuje ho v škole, oznamuje mi kedy mám pre ňu prísť, pretože do školy ju vozime, je vzdialená 18 km, chodí do Zušky a tiež hocikedy je niejaka zmena a musí mi telefonovať....Neviem si už rady, ako ju mám odučiť od mobilu, aby sa začala venovať aj niečomu inému, najradšej by bola celá deň zatvorená vo svojej izbe a mala od okolia pokoj...
@stella333 presne je to internetom v mobile. Sama na sebe to vidím. Otras. Vkuse mi dačo pipa, upozornenia z fb, blbosti... Kým som nemala internet v mobile tak som mala pokoj. Som si rozmyslela ci sa mi oplatí comp zapínať a kukať do neho. Teraz to mam pod nosom vkuse. Sama uvažujem nad tým ze si zruším aspoň appku fb a budem vypínať dáta počas dňa. Lebo človek ani nevie ako a vkuse browsuje. Tiež by som deťom dala len mobil bez netu. Nech ho majú na volanie. A na net nech chodia len pod dozorom na pocitac/tablet. Mam päťročného a snažím sa tiež nech čumí na tablet co najmenej, do mobilu vôbec.
@jazminn Moj je o rok starsi, sa mi zda, ze sa teraz tiez zhorsil, a mobil ma v ruke skoro stale, ale on si teda zatial povinnosti plni. Ja sa snazim ist cestou vysvetlovanie, ze svet nie je len na internete, ale hlavne okolo nas. Ukazat aj ine moznosti zabavy. Mame dohodu, ze kym plni povinosti a pripravuje sa zodpovedne do skoly, tak mu do toho nezasahujem. Nemusim mu nic pripominat, sam sa ide ucit, ci pripravit do skoly a mobil odlozi. Vidim, ze oni su uz ina generacia, komunikuju cez net, hraju hry, kde su spolu v skupinach a bavia sa cez skype, Znamky, ulohy, rozvrh vsetko ma cez internet v mobile.
@ivanapetrasova No ono je to ine u malych deti a ine u skolakov, najma ked su uz na strednej, ale aj mladsia na zakladnej ma napr. internetovu ziacku knizku. Dostavaju internetom ulohy, znamky aj organizacne pokyny. Takze uplne sa odstrihnut od internetu nejde. Ja to berem tak, ze uz su dost velky na to (13,14 rokov) aby pochopili, ze su aj povinnosti a sami sa naucili ten mobil a internet vypnut.
@stella333 aj my to takto máme, v škole sa bez mobilu už nedá...aj elektronická triedná kniha, známky a úlohy všetko....ale príde domov a musí ho odovzdať, lebo už tie povinnosti len tak zbuchá, aby čím skôr bol mobil v rukách...no jednoducho ináč sa nedá! Život je aj o niečom inom...a to popri mobile ide celkom bokom...
Moje deti chodia do Waldorfskej skoly. Mobily tablety pc nemaju. Zatial nepotrebuju a nevyuzivaju to. registruju u rodicov, ze nieco take mame. TV pozeraju cez vikend 1 rozpravku. Zato precitaju cez tyzden 2-3 knihy a vonku po dvore su cele dni. Da sa to aj bez mobilu pc tabletu a TV.
tiež má ta všeobecná závislosť mrzí .. alebo ako to nazvať.. doma sa snažím obmedzovať.. resp. polhodinu pred spaním porú telku.. ak sú chorí ,tak dovolím viac.. občas sa zahrajú na mobile hru, ale nie denne.. nemám to rada.. vidímž, e nevnímajú, že sú potom podraždený a "mimo"...
ale... nedá sa obbmedziť celkom.. sú u kamarátov a hry hrajú tam
Ako to sledujem už pár mesiacov som s toho úplne zdesený toľko deti tomu doslova nadmieru holduje. Čítal som o tom aj veľa článkov napr. tento https://magazin.pozri.sk/clanok/video-kolko-cas...
Čo ma najviac prekvapuje ako je to široko tolerované rodičmi...
@terydog urcite je mozne, aby 5 rocne dieta bolo zavisle na akomkolvek displeji... U dietata vznika zavisloat rychlejsie a je omnoho silnejsia... Vytrvaj... Vymaz mobil z jeho zivota.. obmedzuj TV, pocitac, tablet... Drzim palce... Deti sa maju hrat, rozpravat, behat, smiat sa spolocne... Nie cumiet do mobilov na navstevach...

Moja dcera ma 7, tablet mame, ale nedavame jej ho na hranie. Kupili sme ho koli cestovaniu, maly revaval v aute, tak im tam pustime pocas cesty rozpravku. Inak je tablet v skrini. U ex tablet vraj ma, ale doma ho nepyta, lebo vie, ze by ho nedostala. Nechodi ani na PC. Hra sa s legom, barbinami, pozera knihy, pomaha mi doma s varenim, skladanim pradla atd. Nenudime sa bez tabletu. Nevidim dovod davat jej tablet. Krpec mal par dni horucku a pozerali sme Spievankovo a ked vyzdravel, hned rano chcel televizor. Rychlo som to stopla. Aj o zem sa hodil ☺ale moc mu to nepomohlo.