Zbila som dcéru
Veľmi sa hanbím a preto to sem dávam anonymne, aby ste nevideli moju hnusnu papuľu 😭
Celý týždeň som v strese, mám nervy, nič nestíham a fakt už nevládzem. Ráno vstávam do roboty o 4, aby som všetko stihla, domov sa vraciam až o pol 3 poobede... S manželom sa neustále na niečom hádame a ja to už fakt nezvládam..... Dlhy máme až po uši a naozaj neviem, že ako prežijeme ďalší mesiac a do toho dcéra stále len škrieka! Dneska ma veľmi vytočila, keď cirkusovala a ešte sa aj o zem hádzala a nie a nie ju ukľudniť, tak mi praskly nervy a strelila som jej tri facky....😭 Je mi to strašné ľúto a zožiera ma to! Nechcem svoje dieťa bit, nechcem jej ubližovať veď je to to najcennejšie, čo mám, ale ja už fakt nevládzem a asi sa zbláznim... Chodím ju v každej minute kontrolovať, objímať a oppravedlnovat sa, ale neviem sa ukľudniť. Som asi fakt zrelá na psychiatriu..
4 ročnu si prefackala? Akože keď dostane sem tam na zadok....Nepáči sa mi to, aj keď priznám moja už tiež sem tam dostala na rit. Tento školský rok zatiaľ len raz, aj keď by si teda zaslúžila viac x. Ale facku? To nie, to je moc. Tu by si si teraz zaslúžila ty. 🙁
Mám 3r a v živote by mi ani nenapadlo dať mu facku. Dať mu po zadku som mala chuť už asi miliónkrát, ale nikdy som to neurobila. Párkrát som radšej treska päsťou do steny, aby som si vybila nervy na neho, alebo idem do vedľajšej izby predýchať to. Keď už fakt nemám nervy, proste ho posadím pred telku, je to lepšie, ako keby som si ich vybíjala na ňom. Ja mám otca strašného nerváka, párkrát v živote ma udrel, ale hlavne si tie nervy vkuse vybíjal na mne v psychickej rovine - krik, nadávky... A teda zanechalo to na mne stopy. Ja som podobne nerváčka, ale keďže som toto zažila, veľmi si dávam pozor, ako sa správam doma. A tiež nie som dokonalá matka a mám pocit, že v poslednom čase ide všetko dole vodou, teraz Veľká noc, štvrtok piatok som bola s malým celé dni, do toho som sa snažila upratovať a piecť, teraz celý víkend pracujem (z domu odchádzam o siedmej, prichádzam o ôsmej večer)... Proste si si vybila stres na dieťati, už to teraz nevrátiš, ukľudni sa, už jej to nepripomínaj a do budúcnosti to skús riešiť inak.
@shinon258 a ja som niekde napisala,ze je to ok a schvalujem to? Snazila som sa ju psychicky podporit
@dreamss to by museli byt na psychiatrii vsetky husakove deti 🤣🤣🤣
Keďže ta to trápi, znamená to, že to robiť nechceš a za fyzické tresty nie si. A to je veľmi veľmi dobre.
Ja som tiež zlyhala, bola som na dcérku veľmi hrubá. Až som sa zľakla samej seba, veľmi ma to trápilo. Brala som to ako veľké varovanie a mala strach, aby som opäť nevybuchla. Nechcem byt taká… Zatiaľ jedine, čo mi pomáha je, že keď cítim, že už strácam nad sebou kontrolu, začína to vo mne vrieť… odísť… nerobiť nič… neriešiť situáciu.. aj za cenu, že nechám v ďalšej izbe plačúce dieťa.. ale vravím si radšej, než jej ešte viac ublížiť.
Potom keď sa trochu skludnim, idem k nej, objímem ju, vezmem na ruky, mám opäť viac energie, trpezlivosti.
Zial sme len ľudia. Ale poučme sa z našich chýb. Prajem ti, aby si našla spôsob, ako riešiť situáciu inak. Ak je staršia, možno skús aj narovinu povedať, ako sa cítiš, hovor o sebe, že si vyčerpaná, hrozne nahnevaná, máš chuť niekomu ublížiť, ono by to malo pomôcť, dostať von emócie týmto spôsobom.
Dcérka ti môže škriekať a byť nervózna práve preto že ten nepokoj cíti z vás, z rodičov…
Ona za to nemôže, to že si jej strelila tri facky niečo vyriešilo? Určite nie… Máte ťažké obdobie , verím ti a prajem ti aby ste to čím najskôr vyriešili, ale dcérka nech na to nedopláca.
Myslim, ze kazdej z nas praskli nervy a nie raz. Pocitom viny a neustalym ospravedlnovanim nic nevyriesis. Je to akoby zastavenie, aby si si uvedomila, ze nieco robis zle. A to teraz nemyslim tie facky, ale ten strs co prezivas denne. Ak nechces vyhoriet, tak sa zastav a zamysli ako spomalit. Co vlastne v tvojom vnutri ta neustale pohana, aby si bola dokonala a mala vsetko pod kontrolou, aby si bola skvela a vsetko v rodine bolo skvele.
Nikdy nebudu len super dni a a ni vo vztahu nebude len dobre. Kazdy vztah (podotykam kazdy) ma dobre dni a zle dni a je to v poriadku. Nemusiste po sebe s manzelom kricat, ale najst sposob ako sa respektovat v tych horsich dnoch a uzit si a pamatat tie dobre.
Vo vztahu k detom je to podobne. Nemusis byt len pokojna a vysmiata - to by si bola pokrytec, ale potrebujes pomenovat svoje pocity aj pri svojej dcere.
Aj teraz ked si zlyhala potrebujes roztriedit to, co bolo zle a co dobre. Jasne jej povedat, kde to prepiskla ona a jasne povedat, ze tvoj hnev mal neadekvatny koniec. Ze vybit si hnev na dietati nie je dobre a nie len na dietati. Ublizit inemu, lebo nezvladam hnev je zle. Premen tuto situaciu na vychovnu lekciu pre seba a aj dceru a bolo by dobre, keby sa zapojil aj muz, aj on je vinnik, len taky mlciaci.
A hlavne neopsravdlnuj sa dokola- to je chyba. Staci raz a s rozvahou.
A prečo si prefackala dieta? A nie napriklad manžela keď sa s ním často hadas? Prečo si to ventilujes na tom najslabšom? Ona za to nemôže ze si si takto zorganizovala zivot. Keď si vyhoreta tak si chod zabehať, plávať alebo pusti nejaké pesničky. Malú teraz zober do zoo alebo aspoň na zmrzku, spravte si pekný deň a budujte si zdravý vzťah.
Ja žasnem nad tým, koľkým MATKÁM =ŽENÁM príde normálny fyzicky trest u dieťaťa, ešte ju aj chváliť a dodávať sebavedomie.
K autorke sa nebudem vyjadrovať, je si vedomá svojho zlyhania a určite ju to štve.
Ale aby niekto napísal , noačo, tri FACKY 4 ročnému dietatusu OK, že aspoň sa uvedomí, spamätá 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ jo pre mňa je to silná káva. Mňa vie náš tiež niekedy neskutočne vytočiť, aj si pokričim ale v živote by som ho nevyfackala, veď on nemôže za to, že ja som tenzna a serie ma všetko /všetci.
Takže nabudúce vy dokonalé maminky, ktoré facku nepovažujete za "týranie", keď vás naserie manžel, šéf, niekto v obchode alebo hocikde, strelte mu zo dve facky, aspoň sa spamätá 🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Poprípade, keď vaše dieťa bude robiť zlobu v škôlke /škole, nech ho učiteľky prefackaju, veď to nič nie je a aspoň sa spamätá 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Ja sa nečudujem, prečo sú dnešné decká take zlé, veď keď rodičia môžu fackat slabšieho (dieťa) tak prečo by to neskúsili aj oni na spolužiakoch, prečo by nepodkopavali autoritu starších, dospelých, keď to vidia doma (vid agresívne, vulgárne názory na politikov, "celebrity" a pod). Deti kopírujú rodičov, takže není o čom ✌️
@nykkushka Necitam to ako ty, ze by to tu niekto schvaloval. Avsak. Situacia sa uz stala, neda sa vratit spat. Odsudzovanim autorky nicomu nenapomozeme. Dostala tu vela rad, ako sa z toho poucit a ist dalej. Ako nevyhoriet. Sme ludia, robime chyby. Tie facky neboli vobec vhodne, ale ak sa to nezopakuje, mamina sa ukludni, tak z dietata ziadny psychiatricky pacient, ani nasilnik nevyrastie.
Moja rada len aby si to 4 ročne dieťa v tvojej starobe nespomenulo čo si jej urobila ked bola dieťa .Pokiaľ nezažiješ nevieš. Starý človek je ako male dieťa.To čo si dala to na starobu sa TI vráti. Na starobu si spomenieš.V živote by som dcérke nedala facky.Moja je už na cintoríne odišla na večnosť a ked si pomyslim aký sú niektorý rodičia no mňe je do plaču.Nepoviem že na zadok hadže sa to dve nezaškodia ale NIKDY BY SOM JU NEFACKALA.Môže povedať aj v škôlke a zarobiš si na poriadne problémy aj to sa môže stať.Už vie rozpravať pride a môže to povedať učiteľke.Ano po zadku áno od zlosti že sa hadzala ale aby som ja dcérku bila po papuli no tak toto je už cez čiaru.Ako ti pišu ostatne TY más s mužom problémy a odnaša si to mala.Asi ťažko narobilo 4 ročne dieťa dlhy.Za to si môžete VY dvaja s mužom preto sa aj hádate.Si v strese a to nieje dobre možeš mať neskôr zdravotne problémy ale aj syndrom vyhorenia no to už bude omnoho horšie.Hľadaj odbornu pomoc nie je to žiadna hanba.Aj za mňa si to tiež prehnala ako piše janulienocka.Ked si to uvedomuješ je dobre ale treba najsť odbornu pomoc.Za to všetko čo mate hádky problémy za to vaše 4 ročne dieťa nemôže. Neskôr môže mať mala neurozi, obhryzať si nechty, pomočovať sa a ked budu hľadať pričinu čo povieš že si ju zbila dala jej facky.Ale ako sa musi citiť mala ked si jej dala facky a pred ňou sa hadate každý deň ako pišeš.Mysliš si že to je na jej vývoj dobre no nie nieje to dobre.Neskôr si môže aj ONA odniesť ked bude dospelá ten model môže byť neskôr tiež chorá.Toto sranda nie je.Daj sa čim skôr do kopy nájdite si s manželom lepšie platene práce a nevybijaj si zlosť na malej len kvôli tomu že VY dvaja ste neschopni platiť pôžičky jej ich asi nedali kedže má 4 roky.
@nykkushka Ahoj, určite nechce žiadna matka svoje dieťa týrať a máš pravdu v tom, že facky sú prehnané, moje deti nikdy facku nedostali a ani nedostanú, ale...zopár na zadok, keď sa dieťa naozaj nevie spratať do kože sú (bohužiaľ) často jedinou ,,stopkou,, ktorá ho v tej chvíli dokáže zastaviť - keď už pred tým zlyhali všetky prosby, vysvetlenia, vyhrážky...Napr. môj syn, keď bol mladší, cca 3 roky, často ,,zo srandy,, kopal svoju ročnú sestru. Len tak, úsmev a kop do bruška...upozornila som ho a vysvetlila, prečo to nesmie, že to sestričku bolí a blá blá. Nepomohlo, o 2 minúty zase kop do tela, malá narieka. Ešte raz som mu to dôrazne vysvetlila a upozornila ho, že ak to urobí ešte raz, dostane na zadok. Samozrejme úsmev a (nečakala som to, že to urobí, priznám sa...) tak ju kopol do hlavy, že malá ledva chytila dych, nevedela som ju utíšiť ako nariekala...V tom do mňa vošli nervy, syna som schytila a taaku dostal na zadok, ale že poriadne. Plakal, poslala som ho do izby, za pár minút prišiel, povedal, prepáč, že má ľúbi aj sestričku, vysvetlili sme si to a už to nikdy viac neurobil. Mrzelo ma to, no možno keby vtedy nedostal, nabudúce čo, vyfackal by ju on? Druhý príklad, kamoškin rozmaznaný 3 aj niečo ročný syn - mamu bežne na ihrisku bije, ťahá ju za vlasy, pľuje na ňu! Jej tečú slzy a nevie si s ním rady...no byť to moje dieťa, stiahnem mu gate a tak ho zrežem pred všetkými, že viac by to neurobil! A toto robí bežne, on im riadi život. Susede sa dcéra hádže v škôlke v šatni o zem a má hysťák a ona sa z toho smeje! To fakt je v pohode, že si môže deti robiť čo chcú absolútne bez hraníc?
Mne tiez niekedy rupnu nervy a vyventilujem sa na detoch. Facku teda este nedostali, ale dcera uz parkrat po rit dostala, ked bola mensia, u mladsieho si uz na to davam vacsi pozor. Najlepsi sposob ako sa vyvarovat takymto situaciam je vopred si premysliet preco vlastne vznikaju. Ak mas rozumneho muza, tak si s nim sadni, povedz mu, ako sa citis, ze chapes, ze aj on ma toho vela, ale ze nechces take dusno doma a chcela by si najst kompromis ako to aspon ciastocne vyriesit. Rovnako s dcerou. V 4 rokoch uz Ti povie, co by chcela. Tak si klakni na jej uroven a spytaj sa jej kludne, v com je problem. A daj jej na vyber 2 moznosti. Ak keby to bolo vybrat si medzi cervebou a zltu lyzickou. Je to stale lyzicka, ale deti sa vacsinou ukludnia, ked maju pocit, ze su vypocute a maju nejaku kontrolu nad situaciou. Na 100% to asi nikdy nevyriedis, ale tych nervoznych situacii bude mozno menej. Ale musis zacat Ty iniciativne od seba a naucit sa aspon ciastocne kontrolovat svoje emocie. Tak ako mas nejaky dovod Ty, ma ho aj to dieta. A dieta sa uci od Teba. Ked vidi Teba vkuse vrieskat a vynucovat si tym pozornost a respekt, bude to robit aj ona, lebo je to asi normalne kec to robi moja mama, moj poloboh. U nas doma to zabralo a zlepsilo sa to. Drzim palce
Tak toto je sila, čo si spravila. To malé dieťa nemôže za to, aky život žijete. Ries si svoje problémy s mužom a neventiluj si to na dieťaťu.
To aj mužovi strelis 3 facky, keď Ťa vytočí? Aj susede strelis 3 facky, keď Ťa naserie? Samozrejme,že nie, radšej udriem malé dieťa, ktoré sa nevie brániť. 😢 Svoje. 😢 Ktoré Ťa ľúbi tak, ako nikto iný. 😢
Prosím, mysli na to,že pre svoje dieťa si Ty jeho celý svet a nepokaz mu jeho celý budúci život traumami a psychickými chorobami. Lebo ozaj stačí, že sa raz stane takato situácia a poznačí to dieťa na celý život.
Držím palce!
Ja ti rozumiem. Decko sa nema bit, ale ty si tiez neni robot. Mas toho nad hlavu a skriekajuce decko. Nic su nevycitaj, si rovnaka ludska bytost, ako kazdy z nas. Mrzi ta to, nikto nie sme neomylni. Drzim palce 💕
Inak okrem toho, že je potrebné sa z takého zážitku poučiť, dôležité je tomu aj predchádzať. Ak si vyflusnuta, oddýchnuť si, riešiť problémy, aby sa nenakopili, starať sa o svoj duševný, emocionálny stav, vyrovnanosť. Ak sa nedá, byt si toho vedomá, neriešiť vtedy háklivé problémy..
Inak všetci vieme, že sa to nemá.. ale ako sa to namiesto toho ma, sa uz vie menej. Aj vo vypätých situáciách zareagujeme ako nechceme, mame to v podvedomí, ak sme tak vyrastali a boli obklopení takou výchovou.
Odporúčam knihu Respektovat a byt respektovan, lebo tam je práve návod, čo robiť namiesto neefektívneho správania, je to dopodrobna vysvetlené a za mna už ani nejaké ďalšie knihy o výchove netreba, tam je všetko, konkrétne situácie.. každý sme však na nejakej štartovacej čiare a stať sa lepším je skôr cesta ako dosiahnutie úplnej dokonalosti.
@andreafa ak si čítala pozorne, čo si asi nečítala, k autorke sa nevyjadrujem žiadnou kritikou, vyjadrujem sa k tým, čo schvaľujú facky u 4r dieťaťa.
@dadis ja autorku vôbec neriešim, riešim tie názory, kde sa ženy vyjadrujú, noačo, dobre si spravila aspoň sa spamätá 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ to mne normálne nepríde
@danyelia ja nášho syna nebijem, nefackam ani výchovné na zadok nedostane a on mna nikdy od jedu neudrel (v rámci hry sa jasne že stane, ze ma buchne ale nie keď ma hnev) a nebije ani iné deti, takže niekde sa pri výchove detí, ktoré su agresívne stala chyba
@ankare Nezvykli sme ju bit, ale tentokrát som to nezvládla a dúfam, že sa to už nikdy inokedy nestane... Nemyslím si, že ju tieto tri facky psychicky zničia... 😥 Ja som od matky dostávala stále, keď som niečo vyviedla a ja to svojej dcére robiť nechcem a preto dúfam, že sa už inokedy ovládnem...
@andreafa nemyslela som, že mi cielene v rámci hry dá facku alebo cielene buchne, ale je nromalne, že v rámci blaznenia ma niekedy buchne lakťom a pod.
Ja som len reagovala na to, že pre mňa je neprijateľné, aby niekto toleroval facky 4r dieťaťu za nič, len za to, že rodič je frustrovaný z niečoho, za čo dieťa nemôže.
@nykkushka Možno som sa zle vyjadrila, ak si teda myslela môjho syna s tou výchovou...on práveže nie je agresívny - vtedy, keď kopol sestru, mal úsmev na tvári, bol rozšantený, predtým tými nohami šermoval, skákal po posteli...jemu sa to (fakt neviem prečo🤷♀️) zdalo strašne zábavné a smiešne, akoby si v tej detskej hlave neuvedomil, že je to zlé a že tým jej ublíži. Vtedy to bol prvý taký vážny ,,incident,, predtým ju tými nohami stále ,,posúval,, no nohami narábal, ale nie v agresivite. A preto, keď dobré slovo nefungovalo, dostal na zadok a odvtedy to neurobil, až vtedy si akoby uvedomil, že ,,aha, tak toto už nikdy viac neurobím,,. A za tým si stojím, tento krok neľutujem. A jasné, aj dcéra, keď mala 2 roky, tresla s vedierkom dievčatko na kúpalisku po hlave, no to mi nepríde ako ,,chyba výchovy,, v tom veku povieš asi len ,,nonono, to nesmieš,, ale jasné, ak by mlátila deti na ihrisku v 5 rokoch, tak to chyba výchovy je. A verím aj tomu, že ak by moja kamarátka dala na zadok aj jej synovi (samozrejme po rozhovore, vysvetlení, prosbe) po prvom náznaku agresivity, ktorú si na ňu dovolil, dnes by ju nebil, neťahal za vlasy, nepľul na ňu, psychicky ju ,,neničil,, ako to ona sama nazvala, jednoducho keby mu jasne nastavila hranice, dnes by nemala tento problém. Ale to je len môj názor, že nie každá matka, ktorá dala dieťaťu zopár na zadok, je hneď automaticky tyranka...
Jezisi facky urcite nie, paneboze 😭😭😭
Aj mňa moja mala dokáže dakedy vytočiť do vývrtky ale max.capnutie po zadku.
Fakt si zlyhala ako matka.
4rocne dieťa vyfackat....grcat sa mi chce. A ešte viac z toho, ako sa to väčšine zdá celkom normálne. Na muža by si si takto mohla trufnut, keď si z neho a vášho života vytočená. Aha, to sa nedá vlastne, na chlapa si netrúfneš, tak radšej si to vybiješ na niekom malom a bezbrannom.
Dcéra je nervózna z teba, preto sa takto správa... nálada v rodine takmer vždy závisí na tom v akej nálade je matka... daj sa do poriadku, rieš situáciu.. skús sa poradiť s finančným poradcom ohľadne tých dlhov... potozpavaj sa s manželom... držím palce
Už ju prosím nikdy nefackuj. Ona sa má správať vzorne a dospelá mama môže aj fackovať? Chápem, čo je psychické a fyzické vyčerpanie, veľa z nás si tým prešlo, ale dieťa je bezbranné, ono sa nevie brániť, keď nám dospelým prasknú nervy. Ona nemôže za tie všetky tvoje starosti, nepýtala sa na svet, akurát, že bola neposlušná a to sú občas všetky deti. Ale keď ti je to ľúto, tak si dobrý človek, myslí nabudúce, keď ti opäť prasknú nervy na túto situáciu, lebo nestačí len potom ľutovať, je treba predtým sa ovládnuť.

@dadis ja hovorím o facke. Jasne že po zadku som hocikedy dostala. Tak isto aj moje deti. Ale keď vidím švagrinú ako facka svoje deti (7, 5,3 ročne) len preto že ona má nervy, je mi z toho doslova zle.