icon

Zbraň v domácnosti

21. aug 2022

Baby, prišla som si po radu. Partner doniesol domov zbraň. Rozprávali sme sa o tom, či mi to nebude vadiť, či môže, skrátka či som s tým ok. Najskôr som bola v pohode veď nie je žiaden psychopat, vie s tým narábať. Ale teraz keď to máme doma, je to nejaké čudné. Vraj keď budem chcieť, naučí ma s ňou narábať, že keby bývame v budúcnosti niekde na samote tak to ocením.😅 Otázka znie, či je reálne si na to zvyknúť? 😂

abbey1
21. aug 2022

@xsuzannex Pozor na to tvrdenie, že môžeš použiť zbraň, ak niekto vnikne na tvoj pozemok. Vždy sa zvažuje i primeranosť obrany.

vanda323
21. aug 2022

@natalienka12 Ja viem že nemôže....jednu máme doma v trezore a jednu má manzel v garáži....neviem prečo , xy krát som sa ho pýtala prečo , povedal mi že to má rozmiestnené tak ako treba...

xsuzannex
Autor odpoveď zmazal
mondolina
21. aug 2022

@xsuzannex
obrana musí byť primeraná, nie hala bala...opilec ti vnikne nevedomky na pozemok a ty ho zastrelíš? 🙈

xsuzannex
Autor odpoveď zmazal
abbey1
21. aug 2022

@xsuzannex Stále musí ísť o primeranú ochranu. A teda úprimne, nie každý z nás je mediálne známa osoba.

oli18
21. aug 2022

Mm si urobil zbrojny a kupil pistol, ani som o tom nevedela, lebo by som bola proti. Zbran mi nahana strach. Casom pochopil, ze mu je nanic a predal ju. Potom som sa ukludnila.

macilaci
21. aug 2022

Autirka@ Zvyknúť sa dá na hoci čo. Keď s tým nevieš narábať, radšej to ani nechytaj. My máme tiež, niekde v hangary cca 10 m mimo domu. To by už museli byť iní votrelci aby sme preto zbehli a museli použiť 🤨. Máme psa. Velkeho🤭 Murovaný plot dookola. A po 1.- pozná nás každý. Len raz by tu niekto chcel hocičo, má problém . Po 2. Žijeme a správame sa tak aby nám nikto nič nezavidel a ani nechcel ublížiť.

autor
21. aug 2022

@tianna je pravda že keby chcel, zahluší ma aj holými rukami (proporcie neoklameš, ani výcvik 🤭 aj keď teda už som celkom slušný oriešok aj ja 😅) ale predsa, je to niečo iné. Každopádne verím tomu že je to iba počiatočný pocit a zvyknem si.🙂

autor
21. aug 2022

@macilaci ja sa toho chytať určite nebudem pokiaľ s tým nebudem vedieť robiť 😀 tým samozrejme nemyslím že ju budem nosiť so sebou aby som to ujasnila nech predídem nedorozumeniam. Ale rátam s tým že mi to do paprč dá nech to viem v prípade poslednej možnosti použiť.

elis248
21. aug 2022

Mám zbrojný preukaz kvôli práci, no žiadnu zbraň nevlastním. Stačí mi to v robote. Ono to síce znie akčne mať doma zbraň, no vo veľkej väčšine je dosť nebezpečné ju použiť vo vnútri (keď sa tu spomína vlámanie). Nikdy neviete, od čoho sa môže strela odraziť, príp. čím všetkým vie prejsť.
Zároveň, ak máte doma zbraň, to ešte automaticky neznamená, že ju môžete nosiť pri sebe aj mimo domu. To záleží od druhu zbrojného preukazu.

macilaci
21. aug 2022

Autorka@ Ja som roky nevedela že máme. Potom suseda nejak spomenula že majú v kuchyni a skúšali🤦 vtedy môj doma povedal že aj mi. Vedela som, že mal ešte kým býval u rodičov. Ale fakt môj je tiež ťažká váha, ja som mala ale vrtka a papulnata🤭. Ale keby niečo tak to pohľadám 🙂

lilope
21. aug 2022

@xsuzannex mne bolo učiteľom práva povedané, že tzv. Kňažkov paragraf bol vytvorený len preto, lebo by jeho strieľanie do utekajúceho neozbrojeného lupiča nemohlo byť klasifikované ako nutná obrana, teda museli kvôli nemu vytvoriť paragraf aj na použitie zbrane pri ochranu majetku, avšak nesmie dôjsť k smrti páchateľa, ak si dobre pamätám, presne jeho prípad. 😉
@abbey1 nemusíte byť známa osoba, ten paragraf už existuje a keby ste teraz urobili to čo Kňažko vtedy, verdikt by bol rovnaký.

nwnw
22. aug 2022

Pekne ludom media masiruju mozgy. Zbrani na obranu sa boja, ale pomalemu naburavaniu zvrchovanosti statu nezmyselnymi obmedzeniami nehovoria nic. Statistiku neviem, ale na SK sa vacsinou nestastia deju u vysluzilych statnych zamestnancov a polovnikov v pokrocilom veku. Ale urobia z toho fakt halo.
Ziskat opravnenie nie je take jednoduche,ako vodicak.
To ze vodicak v tomto state dostane kazdy kkt a na dozivotne nikoho nesere. Auto je podla mna vacsia zbran uz len podla poctu kazdorocnych umrti na cestach.
Takze ked si poznas povahu chlapa, tak by som sa skor bezecnejsie citila 😁.

andreatytler
22. aug 2022

Autorka, ak mate doma zbran, nauc sa s nou narabat. Co ak sa k vam naozaj niekto vlame ked budes sama a ty v panike po tej zbrani siahnes, mysliac si ze ved len treba stlacit spust.

moonlight1210
22. aug 2022

Zbran v dome nie je bezpecna vec.
Znamy, ked sa uz zacali pre rozvodom hadat tak strasne, ze to vyzeralo vselijak, tak zbran zobral a siel odovzdat na policiu. Aby si nieco vzajomne neurobili. Lebo ako povedal, nech si clovek hovori o sebe, co chce, ze ja nikdy, mne by to nenapadlo… v zapale hadky a nervov sa nestastie stane v sekunde hlupeho rozhodnutia.

A presne to este spomenul, ze filmy su jedna vec. Ale strelit do druheho cloveka, aj ked je to niekto, kto ti vnikol do domu, nie je jednoduche rozhodnutie.
Ak na to, ze na niekoho clovek namieri a potiahne spust, nie je trenovany, zvyknuty, tak to nemusi dokazat.

Dalsia vec je, ze ak nemame zaroven dost obratnosti a sily si tu zbran uhajit, tak ak zavahame dost dlho (s vedomim, ze potiahnutim spuste riskujeme, ze najskor vezmeme niekomu zivot a musime s tym potom po zvysok zivota zit), tak nam tu zbran moze v zapase vziat a pouzit ju proti nam.
Vacsina zlodejov asi najskor po hrozbe zbranou utecie. Ale je to v podstate ultimatna hrozba a moze vo votrelcovi v dome vyprovokovat paradoxne opacnu reakciu a rozhodne sa branit utokom.

A este to, ze ked uz raz vystrelime, musime mat istotu, kam mierime a co robime. Gulka ma nejaku rychlost a prieraznost a kludne sa moze stat, ze ak zle trafime, tak sa odrazi, ci preleti cez tensiu stenu. A moze akurat zasiahnut niekoho z nasich blizkych, alebo inych nevinnych osob na blizku. Alebo po odrazeni dokonca i nas samotnych.
(Preto by sa nemalo ani varovne len tak strielat do vzduchu.)

andreatytler
22. aug 2022

Vlastnit zbran je krok spat ak ide o vlastnu bezpecnost.
Nikto ta nemoze omylom zastrelit, alebo postrelit ak doma zbran nemas.
Aj ten lupic... myslim ze ta skor zastreli, ak na neho namieris zbran.
No a potom je tu aj taka sanca ze z priatela sa za par rokov vykluje manipulator ktory ta tiez moze zo ziarlivosti zastrelit.
Este aj ta blba samovrazda je myslim jednoduhsia ked je po ruke pistol.
Pri malych detoch v rodine by som uz duplom nechcela zbran.

Sa pozrite co sa deje v USA... kazdy tyzden masove stielacky, ale im to nevie dojst ze to je koli tomu aky maju vztah k zbraniam.

beata_k
22. aug 2022

@vanda323 len abu mu ju deti nenasli...

beata_k
22. aug 2022

@andreatytler Tiez nerozumiem tomu dovodu mat doma zbran. Ludia myslia len na ocranu pred lupicom, ale ten clovek prisiel len kradnut, nie zabijat. Ten clovek je tiez mozno len otec, brat, manzel. Radsej nech si ten TV vezme ako zit s pocitom, ze som zabila cloveka pre par prstienkov a retiazok.

autor
22. aug 2022

@moonlight1210 čo sa týka konkrétne nás dvoch, partner by ma dokázal zahlušit aj bez zbrane ako som písala vyššie. A teraz vôbec nezľahčujem, pretože po prvé má za sebou náročný výcvik kedy naozaj dokáže nepekne ublížiť, niečo zlomiť a keby teda veľmi chcel, aj zabiť.
Po druhé, ako spomenuli baby vyššie, doma máme kopec nožov, fliaš, iných predmetov ktoré sa dajú použiť. Po tretie, už som ho zažila v naozaj nepríjemných situáciách a hádkach. Nikdy k žiadnemu násiliu nedošlo a vyslovene ho urážajú narážky na jeho osobu (teraz ide čisto iba o výzor) kedy mu hovoria že vyzerá ako nejaký delikvent 😅 pritom povahou práce robí úplný opak. Je to jeden milujúci muž, dúfam že čoskoro otec a manžel.
@andreatytler tak, ono ja som sa vlastne nepýtala na to, kto čo schvaľuje. Keby chce, zastreliť sa môže bohužiaľ aj v práci a to je fakt. Keby je žiarlivý a prepne mu, môže ma zaškrtiť že ani nepipnem. Môže vziať nôž, môže vziať všeličo. Takže toto sú pre mňa , bude to znieť blbo, slabé argumenty. 🙂 Vyslovene som sa pýtala žien iba na to, či sa na to dá zvyknúť. Nie, či by to niekto chcel doma.😀

andreatytler
22. aug 2022

Aha... tak to som nepochopila ze ty si uz na 100% rozhodnuta si tu zbran doma nechat a potrebujes len vediet ci budes mat ten blby pocit do konca zivota, alebo to casom prejde. Mala som dojem ze ty si nie na 100% rozhodnuta, kedze mas z toho ten cudny pocit.

moonlight1210
22. aug 2022

Hovorila som o drzbe zbrane v dome skor vseobecne.

Ale k tebe.
Ty mu veris. To je v poriadku. On naozaj, vedomy si svojej sily a schopnosti, moze mat sebaovladanie perfektne.

A co ty? Veris takto aj sebe?
Ak mate zbran doma a ty k nej budes vediet pristup, veris, ze vo vybuchu emocii (hnevu/strachu) po nej nebudes mat tendenciu siahnut?

Jasne, mas doma noze, noznice, srobovaky, sekacik, atd.
Ale to su zbrane na boj zblizka, vyzaduju mrstnost, silu a su preto vsetko riskantne. My to vieme, a preto sa tak nehrnieme do ich pouzitia. Sme si vedomi, ze mozeme ohrozit i seba.
Ale palna zbran sa da pouzit z bezpecnej vzdialenosti. Nevyzaduje silu (len mierit a udrzat ju pri vystrele, to “kopnutie”). Skodu narobi aj na vacsiu vzdialenost. Az smrtelnu. Je rychla, staci stlacit spust. Je to moc v tvojich rukach, rozhodnut nad niekym.
Je to preto lakave, a ak ju mas na dosah, zvadza to po nej siahnut, ako po rieseni, ked chces niekomu vo vypatej situacii vratit bolest, ktoru citis. Alebo sa ubranit.

Tak este nez sa definitivne rozhodnete mat ju doma, poloz aj ty jemu otazku, ci aj on veri tebe, co sa drzby zbrane v dome tyka. A ci ti k nej chce dat pristup (pises, ze ta je s nou ochotny naucit zaobchadzat, takze nasledne by si k nej asi mala aj pristup.).

autor
22. aug 2022

@andreatytler nie nie, ide iba o ten pocit. Samozrejme že sa ma miliónkrát pýtal či to bude ok, zbraň je zabezpečená a všetko, preukaz má, takže po tejto stránke je to v poriadku. Ale je rozdiel pýtať sa a už potom tá realita že naozaj to tu niekde je 😅

a1d4k3a
22. aug 2022

Nie, určite by som žiadnu zbraň doma netolerovala.

autor
22. aug 2022

@a1d4k3a prečo?🙂

a1d4k3a
22. aug 2022

Pohadate sa,prepne mu a zabije ťa? Ja neviem naozaj..mám predtým rešpekt určite ... Môže ťa s ňou vidierať, môže byť po čase žiarlivý.. ono,všeličo sa stáva.. každý má na to iný pohľad,ja určite by som kľudne nespavala,ak by som mala doma zbraň.

autor
22. aug 2022

@a1d4k3a musím sa zasmiať, prepáč a nemyslím to absolútne v zlom 🙂 toto som vysvetlila už vyššie. Keby sa ma jedného krásneho dňa rozhodol zabiť, urobí to aj bez zbrane, s nožom, s tĺčikom na mäso, holými rukami lebo je trikrát taký chlap ako ja + tie "skilly" z práce má, takže premôcť ma by nebol absolútne žiadny problém.

a1d4k3a
22. aug 2022

Hm,niekedy človek nepozná riadne ani seba nie to ešte človeka s ktorým žije.. dúfam,že nebudeš jeden z prípadov,keď chlap tu zbraň doma pouzije. Nemyslím to v zlom,ale je žiaľ doba aká je... A ano,dejú sa rôzne veci

zafir01
22. aug 2022

Inak.. Keďže píšem, že od malička vyrastám medzi množstvom zbraní ( fakt, že desiatkami) ....

Manžel vždy povie, že aj keď by prišiel v noci nejaký lupič, zbraň nesmie len tak použiť.... Ze nepôjde koli debilovi do basy.. Pretože ak by použil zbraň na ne ozbrojeného lupiča, je to neprimeraná sebaobrana, a ta to už sú roky v base....
Ďalšiu vec mi hovoril, keď príde lupič povedzme len po peniaze... Muž vytiahne zbraň. Lupič sa v zlakne a vytiahne tiež.... Ako to asi skončí? Bude sa môj muž hrať na hrdinu, hoci vie super strieľať? A bude riskovať, že padne viac výstrelov na viac členov rodiny?

Mat doma zbraň koli sebaobrane je primitivizmus.
A to hovorí aj môj manžel, ktorý doma v trezore drží XY kusov rôznych zbraní, koli športovej streľbe a poľovníctvu.

0kristina0
22. aug 2022

Zbran by som doma netolerovala, pred nedavnom som mala moznost si vyskusat strielat a mozem povedat, ze nikdy viac. Nezijes v Amerike, ze sa zbranou mozes branit ked sa ti niekto vlame do domu. Narobis si este viac problemov, takze pre mna je to uplne zvytocne mat doma, ked iba na obranu.