Zdravotná sestra "vyniesla" diagnózu onko pacientky
Dobrý večer, mojej sestre diagnostikovali onkologickú diagnózu. V úzkom rodinnom kruhu sme sa dohodli na jej prianie, že o tom nikomu v rodine nepovieme, aby toto ochorenie "znášala" lepšie bez ľútosti, smutných pohľadov a pod. Nevedel o tom ani náš brat, pretože by to emočne nezvládol, jednoducho je taký. Sestre sa stav zlepšil, zvládla aj náročnú 6 a pol hodinovú operáciu v Ba v NOÚ, uznávaný doktor kapacita, jej dával reálnu šancu ešte na 2-3 roky života. Verte mi, pre nás to znamenalo v tej chvíli nekonečne veľa, hlavne preto, že ju doma čakali dve malé detičky 1/2 roka a 3 roky. Sestra sa zotavila po operácii, tešili sme sa z každej spoločnej chvíle, až do dňa, keď sme sa dozvedeli, že to vie a rieši celé okolie, kde žijeme. Partner mojej sestry sa priznal, že túto informáciu vyniesla zdravotná sestra - jeho rodinná známa a to, že to vyniesla vysvetlil našej rodine, že "to každý poňal po svojom"....Už dávnejšie som ja niečo tušila, pretože to vycítite z pohľadov a nelogických otázok od zvedavých susedov. Sestru to zobralo, následne sa jej zhoršil stav a po 2 mesiacoch zomrela. Jej partner "podržal" svoju príbuznú a sestra mi zomrela doma v náruči, v dome som bola ja, moja mamka a sestrine detičky. Nemala som čas ani chuť riešiť túto zdravotnú sestru, ale pokiaľ ste tu na MK aj zdravotné sestry, popr. lekárky, aké právne kroky môžem podniknúť voči tej zdravotnej sestre? Určite to tak nenechám. Ďakujem.
a prajem uprimnu sustras
Aj o našej nemocnici je všeobecne známe, že sestry klebetia a vynášajú informácie o pacientoch. Napriek tzv. mlčanlivosti.
"...ja som momentálne v živote niekde inde, o jej detičky sa starám už 3 rok, a chcem len pokoj a úctu od tej rodiny..." ja teda nejako neviem... ale buď už prešlo toľko času od jej smrti a očividne sa ozaj nevieš vysporiadať s jej smrťou a preto to stále riešiš alebo sa o ne staráš ešte od času, keď ešte žila a očividne tie 2-3 roky, ktoré jej dávali, proste prešli, ale aj tak hľadáš vinníka za smrť sestry a zdr.sestrička ti proste sedí ako hotový obetný baránok. Sestru ti to nevráti a ani pokoj vďaka linčovaniu inej osoby nenájdeš. Áno, sestrička pochybila, ale nedosiahneš pokoj. Pokoj dosiahneš jedine vnútorným odpustením a prijatím situácie, v ktorej sa nachádzaš.
tiez si myslim, ze psychika pri leicbe nehra az aku ulohu. zazila som mnoho ludi s rakovinou, vyrovnanych, ochotnych bojovat a nepomohlo im to.
a naopak poznam ludi s rakovinou, ktori sa sice netrapia svojou dg, ale maju rozne psychicke tazkosti (uz pred touto dg ), dokonca sa ani neliecia a prezivaju pomerne dlho.
treba si uvedomit, ze pri rakovine sa neozmira len an rakovinu,a le aj na komplikacie rakoviny, pripadne ana komplikacie agresivnej leicby ( chemoterapia, oziare ). operacia je tiez invazivny vykon, dlhotrvajuca anesteza je pre organizmus tiez mimoriadne narocna.
ale vyjadrujem úprimnú sústrasť za sestru a pekné od teba, že sa staráš o jej deti.
@majamat suhlasim uplne. Kamaratke zomrel otec na infarkt potom, ako mu diagnostikovali rakovinu pankreasu (co je jedna z najhorsich rakovin). On sa tak vydesil toho, co ho caka ze dostal masivny infarkt a zomrel.
Tiez mi je luto situacie autorky, ale pripisovat akykolvek podiel viny zdravotnej sestre je mimo.
@trgypadl pretoze, tvrdit, ze za smrt zeny v terminalnom stadiu rakoviny, moze porusenie zdrav. mlcanlivosti je nezmysel. To je princip. Samozrejme keby si nejaky pacient na zaklade toho, ze zdrav. sestra vyniesla informaciu a pacient sa pokusil ci uz uspesne alebo neuspesne spachat samovrazdu - tak to by bola nepochybne chyba zdrav. sestricky. A na sud s nou!
Ale autorka ktora caka neviem aky trest pre zdrav. sestru - to nenastane. To ze, sud povie, ze ma zaplatit velke odskodne, bude vo vazbe alebo neviem = budu ju lincovat po uliciach - to nenastane. Zostane v nej len vacsia horkost.
@kittykat22 s tymto tvrdenim z casti suhlasim, ale autorke ide viac o to, ze porusila mlcanlivost.... Ano z autorky hovoria emócie.. Ale ak sa bude stale na svk zakrivat ocko pred takýmto vecami k zlepseniu nedojde, raz sa ma dodrziavat mlčanlivosť a bodka!!
Nepotesim ta, podla mna na Slovensku neexistuje nemocnica, z ktorej sa nevynasa, a nerobia to iba sestry, ale aj nemocnicny personal, upratovacky a pod. Staci ked hospitalizuju na prislusnom oddeleni znameho z dediny, suseda, kolegu, a uz sa to nesie, toto nikdy neutajite. Hoc je to len pomocna sestra, sanitarka, dostanu sa k citlivym informaciam od sestriciek. A viem to z prvej ruky, znama pracuje v nemocnici ako sanitarka, a vie uuuuplne vsetko o vsetkych, tak o com to je... Taktiez mame susedy dochodkyne a tie vedia o celom sidlisku zdravotny stav, lebo im kamaratky upratuju v nemocnici. A su uplne kludne, pretoze sa to neda!! dokazat, kto to vyniesol, je to iba slovo proti slovu, takze taka je realita na SVK😒
@taja567 je mi luto, co sa Vam stalo. Ale, i ked by to von nikto nevyniesol, ju by to nezachranilo. Hlavne, ked to malo taky rychly spad. A to Ti hovorim ako clovek, ktorej na rakovinu zomrela mama, otec, krstni rodicia. Pred 5 rokmi to schytala sestra, nastastie klop klop to bolo vcas zistene a je tu. Je zdravotna sestra a vobec nemala potrebu to tajit. Dokonca bola uzasnuta, ako sa jej ludia prihovarali v obchode a tak. Samozrejme o druhych nerozprava. Moja kamoska to mala tiez, na kazdu stranu to tajila,myslim v praci, pred znamymi. Mna poziadala, nech o tom nehovorim. Bola som ticho pred vsetkymi, a nakoniec to aj tak ludia vedeli. Myslim, ze keby to mal niekto riesit, tak je to jej partner. A on, ked s tym nema problem, tak naco. Celkovo mi to uz pride zbytocne. Vam to sestru nevrati. Treba to prijat, odpustit a ist dalej.
Je obdivuhodné, koľko žien tu mudruje a teoretizuje. Keby to zažili, tak by takéto bludy nepísali.
Rakovina neznamená vypadanie vlasov, áno psychika je veľká časť úspechu a ďalej a ďalej by som mohla písať, ale už ani nemám chuť, pochopí len ten kto zažil a vy mudrlantky buďte rady že ste to nazazili.
@taja567 sú tu príspevky, ktoré si myslia, že čo tým chceš dosiahnuť... Smutné... No možno práve to, že keby sa ľudia ozývali viac a nemávli by rukou nad všetkým konečne by sa niečo na Slovensku zmenilo! Nedostatok kritického myslenia, sebareflexie, profesionality v každej oblasti kam sa pozrieme nás brzdí v civilizovanom vývoji a napredovaní. S takýmito názormi sme fakt len úbohý východný blok a predmestie... (domyslite si). To že je málo lekárov a zdravotných sestier, neznamená, že ich budeme staviať do pozície Bohov. Ak áno (v praxi sa to ukazuje) , tak mi je úprimne ľúto tejto spoločnosti a prehnitého systému. Potom mi vychádza už len to, že vlastne sa nikam nechceme posunúť, tento marazmus a gubernia sú v poriadku a tento národ si viac ani nezaslúži 🤔 Hovorí sa, ak chceš zmeniť svet, začni od seba. Alebo, zmena musí prísť z dola. Takže? Pre vás osobne, vyjadrujem úprimnú sústrasť a súcit. Smútok a pocit sklamania, krivdy, neférovosti skúste konzultovať s psychológom alebo vyhľadajte smútkovú terapiu. Z právneho hľadiska máte právo poslať sťažnosť priamemu nadriadenému, prípadne podať trestné oznámenie z dôvodu trestného činu ohovárania. (treba dokazovanie) By som rada videla tie tváre predvolaných pri výsluchu či by boli také lojálne a benevolentné. Verte mi, že tam už úsmev a pocit nedotknuteľnosti mrzne. Ešte dodatok: lekári a zdr. sestry (poniektoré) majú VŠ vzdelanie. Vzdelanie neznamená že je človek vzdelaný. By som sa hanbila sama za seba ako ľudská bytosť pracovať s tým najvzácnejším čo máme =ľudský život a zdravie, bez profesionálneho prístupu, empatie a úcte k človeku. Zároveň ďakujem každému slušnému, ľudskému a vzdelanému zdravotníkovi s profesionálnym prístupom, ktorého som stretla. 💐Bolo ich fakt málo. Držím do budúcna palce a prajem mnoho psychických síl.
neverim, ze citam co citam. uprimnu sustrast, muselo to byt velmi bolestne vidiet sestruumierat a nevediet jej pomoct. na slovensku s nejakou staznostou nepochodis, ale urcite by som skusila. si priamy pribuzny, neviem, ze by taku vec mohol len manzel…je mi az smutno z vacsiny komentarov, obzvlast od zdravitnikov tu na MK co tu prispeliv zasade, ze si mas trhnut nohou leboich je aj tak malo. tiez pracuje s citlivymi udajmi, ale nikdy nikdy v zivoteby som si nedovolilato vypustat dalej, hovorit v rodine alebo kamaratom na pive. jej spravanie je neakceptovatelne a je to hnus, ze sa o tom vie a len sa pokrci plecami a dovi dopo. ziadna empatia. tu sa onradzaju zeny len ak sa nieco tyka ich osobne. to uz by asi inu spievali
@trgypadl ja nepisem, ze treba zakryvat ocko. Pisem, ze tvrdenie, ze za smrt onkologickeho pacienta v terminalnom stadiu moze porusenie mlcanlivosti je nezmysel. Autorka hlada satisfakciu, pretoze je nestastim bez seba koli smrti sestry. Ale zo sudu ho nedostane. Ziadny sud nepotvrdi, ze ta zdrav. sestra moze za smrt tazko choreho onko pacienta, pretoze nieco vykvakala susede. Ze sa to nerobi - ano nerobi. ALe, ze tym zabila pacientku je nezmysel.
Vies co je blbe? Ze to mala riesit s tou zdrav. sestrou, nemocnicou - nieco robit. Ona to ale nechce riesit. Chce sud, chce halo, chce si vybit zlost. Zostane jej len hlava v smutku, pretoze ten verdikt kt. chce = nemoze za ziadnych okolnosti dostat.
Este spravi emocny hysak, tak ju nikto brat vazne nebude. A to si pis, ze to bude cirkus.
Zrovna dnes mi u obvodného napadlo, ma tam obyčajne dvere, cez ktoré všetko počuť, ze tam zrovna mohol mať záves.... Si si istá, ze kecala ta sestra a nepočul niečo pacient v kabínke.... atď?
Mne napr. aj vadí, ak sa viac doktorov delí o amb. a je im vidieť do PC, kde majú k menám priradené dg.,, napr. Dia... a vidí to niekto, kto ide na endokrinol....
A úprimne, myslíš, ze jej ku koncu dopomohlo to, ze to ta ženská roztrubila...
Ťažký stav je ťažký bez toho, co rieši okolie... 🥀🥀
@taja567 velmi ma mrzi co sa stalo , uprimnu sustrasť.
Po druhej stranke kazdy pacient ma pravo vedieť o svojom zdrav.stave ale mal by to lekar povedať, nie zdrav sestra.
Niekedy pred smrtou zdrav stav sa slepší, ťažko povedať či tu psychika hrala rolu v pohoršením stavu alebo ju fakt zobrala tá choroba. Mala som kamaratku ktora zomrela na nador mozgu, ona vedela o tom , vseliake vitaminy, daake vzacne drahe huby kupovala atď, pred smrtou sa jej zvyrazne zlepsil zdrav stav a rok sa tak držala a potom nahle sa jej zhorsil zdrav.stav a do 2mes zomrela.
@taja567 presne z tohto dôvodu nechodím k lekárom ktorí patria do okruhu našich známych. Úprimnú sústrasť a veľa síl.
Tak ešte raz, hlavne môj príspevok čítajte prosím s porozumením...to znamená, že poniektorí "nenabaľujte" stále viac a viac pochybných informácií, že sa nemám dôkazy, že sa chcem súdiť, že som emočne na hrane zo smrti mojej sestry....nič z toho by som si nemohla dovoliť, lebo sa starám o deti, lebo nemám chuť sa ťahať po súdoch, načo...ale žiť s pocitom, že vynáša a vynáša ďalej, a že sa celkom môže stať, že sa do tej nemocnice môže dostať niekto z mojich blízkych a zase bude po dedine "vytrubovať", tak to ma nehnevajte sa za výraz, ale fakt serie. A pane bože, že psychika nemá vplyv na liečbu alebo predĺženie života??? Tak choďte a navštívte "Kováčovú" - pre neznalých - rehabilit. centrum a povedzte všetkým bezvládnym, že cvičia zbytočne a nech ráno ani neotvárajú oči, veď načo....Časť Hippokratovej prísahy hovorí" Čokoľvek, čo popri liečbe, ale aj mimo mojej praxe pri styku s ľuďmi budem počuť alebo vidieť, čo nesmie sa zdeliť, to zamlčím a uchovám v tajnosti"...zmysel povinnosti mlčanlivosti je potrebné hľadať v povahe informácií, ktoré sa práve dotýkajú tých najintímnejších fyzických a psychických častí pacienta. Nepovažujme za normálne a bežné, že naše najintímnejšie informácie o nás budú vynášať zdravotné sestry ako "koláčiky" ku káve...a ešte niečo, nie som žiadna ufňukaná hysterka, nato som prežila toho až až, verte mi, musela som prežiť aj chvíle, keď mi moja sestra vysvetľovala, čo a ako mám robiť, čo by si priala a predstavovala v budúcnosti u svojich detí, pokiaľ by to "nedala". A tie čo tu do mňa rýpete, tak keď Vašu intimitu a súkromie nepovažujete za dôležité a niečo veľmi osobné, môžete nám tu všetkým o sebe napísať niečo viac, veď "čo je na tom"....
Naozaj končím túto diskusiu, chcela so len nasmerovať na stránky pre mňa dôležité, ešte raz ďakujem za prejavy sústrasti, za podporu a za pochopenie môjho príspevku.

Obavam sa ze na svk nepochodis. Hoci velmi ti drzim pacle! Nenechaj to tak. Nasa mentalita je uboha, nikdy sa nevyrovname vyspelemu svetu. Ani len zmyslanim