Žena úspešnejšia ako muž: Prekoná vzťah túto výzvu?
Ženy ste tu niektoré, čo ste viac úspešne kariérne ako vaši muži? Pripadne máte VŠ a váš milovaný nie?
Som vo vzťahu. Aktuálne dokončujem Ing stupeň, pracujem v medzinárodnej firme ako manažérka a stretla som chlapa. Úžasného, milujúceho, snaživého. Nemám čo vyčítať. Ale je čašník.. v blízkej dobe zmenu zamestnania neplánuje
Cely život ma viedli rodičia k tomu, aby som mala vzdelanie, bola samostatna a mala dobrú kariéru a rovnako tak moj partner. Vraj vztah nevydrží ak je žena úspešnejšia ..
Asi ma to nejakým spôsobom zdeformovalo, lebo teraz nemám chuť do tohto vzťahu vôbec ísť aj napriek tomu, že je to chlap snov.. neviem ako to zmeniť v svojej hlave
Pri podobných témach sa tu vždy objavia komentáre v zmysle, že načo ti je chlap s titulmi pred menom a za menom, keď bude piť/bude ťa biť/nebude sa venovať rodine.
Ale skúsme porovnať podobné charaktery mužov. Veď aj ten s titulom pred a za menom môže byť milujúci manžel a fantastický otec, sama mám taký exemplár doma.
Za mňa je super, že nad tým rozmýšľaš - život prinesie rôzne situácie, budú napríklad pracovné večere. V mojej práci prebieha všetko v cudzom jazyku a ok, možno sa nájde šikovný muž bez VŠ, ktorý plynule hovorí 2 cudzími jazykmi, ale z vlastnej skúsenosti hovorím, že takého žiadneho nepoznám a neviem, či by sa môj partner napríklad remeselník cítil dobre v spoločnosti, kde nikomu nerozumie (párkrát som mala možnosť vyskúšať to).
Plus raz bude možno deťom potrebné vysvetliť integrály a ja to rada prenechám ich tatovi.
S platom to možno tiež znie povrchne, ale ak ty dobre zarobíš a zvykneš si na istý štandard, tak ťa materská dovolenka preberie do reality, keď partner zarobí menej a zrazu vás z toho platu bude musieť žiť viac.
Ja mám doma chlapa do voza aj do koča.
Je veľký odborník vo svojej oblasti, ktorú by bez VŠ robiť nemohol, ale keďže vyrástol na dedine, bez problémov na seba navlecie montérky a vie makať aj fyzicky.
Takže mne moja skúsenosť ukázala, že pán riaditeľ/menežér/advokát vie pracovať rukami. Ale keď posadíš absolventa základnej/strednej školy do advokátskej kancelárie, veľa tam toho asi nespraví.
V každom prípade si myslím, že keď sa nad tým zamýšľaš už teraz, tak to nebude až taký muž snov, lebo keď takého stretneš, tak nebude o čom premýšľať. (tiež vlastná skúsenosť 🙂
Držím palce!
Úspešnejší neúspešnejsi. Bože vy si myslíte že keď má niekto vš tak je to NIEKTO a keď nemá vš tak je akože NIKTO? Toto není len o vzdelaní. Ale o tom aký človek vlastne je. Niekto nemal možnosti, financie, čas na to aby sa stal NIEKYM.No a co? Všetci sme ľudia a je uplne jedno na akom si postavení.
Mam VS, ovladam jazyky, mam kancelarsku vyssie postavenu pracu. Priatel ma SS bez maturity, pracuje manualne, jazyky nevie, ale zarobi takmer 3nasobok toho, co ja.
Mozno by mi to vadilo, ak by som zarabala 3000 a on 700, ze nema ambicie sa niekam posunut a lepsie nas (rodinu) zabezpecit.
@chodec15 O tom externom štúdiu je to klamstvo.Manžel musel absolvovať všetko to čo denní študenti.V takom istom množstve.A aj ich takto informovali na škole, že žiadnu výhodu mať nebudú.Má vyštudovanú poriadnu univerzitu.
Môj otec má vyštudované aj denné štúdium na normálnej univerzite a ďalšiu školu externe.
Ani na jednej to nie je jednoduché len tak.
A aj na normálnych univerzitách sa berú úplatky a sú tam študenti ktorí si zaplatili za absolvovanie predmetu.
Sociálna práca je len slabo platená, ale štúdium zákonov atď tiež nezvládne každý.Samozrejme nebudeme to porovnávať s medicínou.
Ja chápem tvoje kritéria, sú úplne v poriadku.
Čomu nerozumiem je to, že prečo si niekto myslí, že rovnaké vzdelanie sa rovná rovnakému všeobecnému rozhľadu.
Už dávno neplatí, že vysokoškoláci pracujú vždy len na vysokej pozícií a stredoškolák nemôže byť riaditeľ.
Mňa skôr zaujímal vždy intelekt, záujmy, okruh priateľov a aby bol muž schopný a vzdelaný v zmysle, že dokáže reagovať na rôzne diskusie.
@sss777
Stredoškolák môže byť kľudne aj ekonóm, účtovník, mzdár s vyštudovanou SŠ v úplne inom odbore.A tak isto Itčkar s perfektným platom kedže to nie je o škole, ale o schopnosti učiť sa.Mám ich v rodine.
Asi každý z mojej rodiny čo máme SŠ sme boli na nejakej vyššej pozícií alebo na pozícií kde treba mať kvalifikáciu.
Samozrejme, že nemôžu robiť na pozícií kde sa vyžaduje VŠ vzdelanie, ale právnika nemôže robiť ani lekár a opačne takže skôr ide o vyštudovaný odbor pre dané povolanie než o titul.
Mne ukázal môj ex partner, že ako inžinier je ako chlap v domácnosti nepoužiteľný a tak isto xy ďalších vysokoškolákov ktorým som dala urobiť najjednoduchšiu robotu aká len bola takže je to strašne individuálne.Môj manžel s VŠ titulom nemá problém urobiť nič, robil aj robotníka a pekne zarobil.
@medda_beda pre mňa jedno z kritérii bolo vzdelanie + ďalšie kritéria ktoré si popísala. VŠ nevylučuje kritéria ktoré si popísala , skôr zvyšuje ich pravdepodobnosť. To aké má niekto iný parametre na partnera, je mne v podstate jedno , on s ním žije , má deti a bude žiť ďalej .
Ja som chcela VŠ vzdelaného muža , tak som si na neho jednoducho počkala , ale to neznamená že som si nevšímala aj iné vlastnosti, rovnako pre mňa dôležité . Mne sa zas nepáči dehonestácia vysokoškolákov čo si všímam tu na MK - spôsobom netreba, načo , je to zbytočnosť , nie je to dôležité ....., no tak choďte a dajte sa operovať zdravotnému pracovníkovi bez VŠ , postaviť stavbu bez statika , nastaviť onkoprístroje elektrotechnikovi so strednou školou , dať liečiť psa šarlatánovi atď.
VŠ nerobí z človeka lepšieho človeka , ak je niekto debil tak bude debil aj s VŠ či bez nej . Ale tak tých debilov treba filtrovať a nedovoliť im sa rozmnožovať, jednoducho tým že si ich nevyberáme za otcov svojich detí .
Ľudia by sa mali k sebe správať slušne , s rešpektom či je niekto cukrár , robotník nastavbe , bača , traktorista, lekár alebo matematický génius. To však neznamená že to je jedno koho si vyberiem do života , len aby bol dobrým človekom . Pre dlhodobý vzťah je to veľmi málo byť dobrým človekom .Život nás mení , dozrievame, meníme názory , postoje, životné udalosti nás menia , čím viac je partnerstvo rozdielne tým je viac náchylné na rozpadnutie.
@medda_beda tak napríklad ten stredoškolák čo je účtovník vždy bude len a len účtovník alebo ekonóm na nižšej pozícii. Nikdy nebude auditorom , daňovým poradcom alebo znalcom aj keby sa na hlavu postavil a on by to chcel robiť a bol by neviem ako šikovný . Proste bude len nahadzovať doklady a robiť jednoduché učtovné závierky , a ak sa naplno uplatní digitalizácia tak skončil .
@subartic Súhlasím s tebou, ale tak ak obaja majú rovnaké postavenie pretože im to ich pracovné zaradenie dovoľuje tak je to podľa mňa v poriadku.Alebo sú na tom vedomostne rovnako.
Podľa mňa VŠ nie je zbytočná nikdy, ale neznamená to, že ten človek má vlohu na to byť úspešný respektíve nemusí mať na to povahu sedieť v kancelárií a robiť papierovačky.
Poznám ekonómku s titulom a musí brigádovať aby si zarobila popri robote pretože to robiť poriadne nevie, zatiaľ čo moja príbuzná robí daňové priznania, mzdy,faktúry, hospodárstvo už cez 20 rokov.
Takže mať titul a byť neschopný je podľa mňa väčšia nevýhoda ako mať SŠ a dorobiť si VŠ ak to človek chce a potrebuje.
Ak to človek nepotrebuje a má dobrú prácu aj plat tak nemusí tráviť 5 rokov na škole aby niečo dokázal čo mi príde rozumnejšie ako študovať len pre titul keď na tom bude stále rovnako.
Ja mám VŠ, práca vysoko odborná, môj muž nemá ani maturitu ( on zarába podstatne viac ako ja). U nás doma sa na tituly nehráme, 💩 každému rovnako smrdí. Ako radia baby, kašli na čašníka, on má na lepšiu.
@subartic Napríklad to čo robím ja sa bez papierov a schopností robiť nedá a je úplne jedno koľko titulov ten človek bude mať, nebude prijatý ak bude ľavý a bude potrebné na neho dozerať.Nerobím manuálnu prácu.
Takže nie len, že stredoškolák nemôže robiť niektoré práce, ale ani vysokoškolák.
Takže sa mi veľmi nepáči keď si niekto myslí, že keď mám titul mám vyhraté všade.Nie je to tak vždy.
Ja napríklad nemám ambíciu robiť prácu pre mňa nedostupnú kedže to čo mňa baví sa dá stále robiť s maturitou.Manžel vyštudoval ťažký odbor na ťažkej univerzite napriek tomu by mi stačilo mať maturitu zo SŠ odboru a mohla by som vykonávať to isté.
@medda_beda dobre, ale máš možnosť ju robiť ak máš VŠ aj keď ju robiť nechceš.
Ľavosť a neschopnosť je druhá vec. Tvoja známa robí 20 rokov v odbore - účtovníčka , ale robí zväčša jednoduché daňové priznania -DPFO A alebo B a potom jednoduché firmy, k veľkým firmám sa jednoducho nedostane. Môže byť mega šikovná stredoškoláčka ale keď si otvorí skúšky na daňového poradcu , audítora, znalca alebo správcu konkurznej podstaty, rovno ju može aj zavrieť . Prvé a základé kritérium je VŠ.
Takže ak si zoberieme dve schopné stredoškoláčky s vysokými ambiciami , jedna má možnosť a druhá nie. A z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že hodinová sadzba týchto povolaní je niekoľko násobne vyššia ako účtovníčky , tá ani by hodinovú sadzbu mať nemala, lebo nie je oprávnená poskytovať poradenstvo v oblastí daní a odvodov. A takto je to aj v mnohých ďalších povolaniach , je tam jasne vymedzená hranica medzi stredoškolákom a vysokoškolákom, čo kto môže a čo nie.
Neschopných vysokoškolákov trh vytriedi , o tom ja nemám najmenšie obavy. Deje sa to denne , je to normálna súčasť života. Ale to nie je problém vysokoškolského vzdelania, ale je to problém konkrétneho jedinca. Tí schopní vysokoškoláci sa presadia aj to je denno denná realita.
@subartic Pracuje ako mzdár/účtovník.
Jeden človek má na starosti viac ľudí než naša mzdárka, ale robí presne to isté čo naša mzdárka vo veľkej firme.Lenže tá naša robí len pre nás, moja príbuzná robí pre firmy a nadrozdiel od nej má zmluvu a normálny plat.Takže je na tom lepšie.
Samozrejme, že plat na odbornej pozícií bude vyšší a tam kde sa vyžaduje VŠ vzdelanie sa stredoškolák nedostane.Avšak čo je to dnes vysokoškolská pozícia keď na profesii hľadali sekretárku a popis práce by zvládla aj cvičená opica.Tie požiadavky zamestnávateľov mi prídu niekedy dosť odveci.
Samozrejme, že na niektoré pozície je nevyhnutné mať vysokoškolské vzdelanie a tak to má byť.
Ale vysoká škola by sa skutočne mala vyžadovať len na pozíciách kde by to stredoškolák vedomosťami neutiahol pretože ak tú prácu zvládne stredoškolák tak nie je hodná takej požiadavky.
Je množstvo pozícií kde sa dá pekne zarobiť a môže byť človek aj riaditeľom.
Mať stredoškolské vzdelanie neznamená byť robotník za 700€ v čistom.
Takže čo som tým chcela povedať je to, že netreba dehonestovať nikoho vzdelanie.
A partnera si treba hľadať podľa svojich kritérií, ale nie je pravda, že dvaja rôzne vzdelaní ľudia musia mať rozdielne životy.
@medda_beda nikdy, NIKDY sa externe studium nevyrovna dennemu. to len externisti sa tlapkaju po pleci, ze absolvovali vsetko to, co denni. hlupost. uz len ak si vezmes casove hladisko, denny student je na fakulte priemerne 4 dni v tyzdni, minimalne 2 z toho od rana do neskoreho poobedia. externista je na fakulte kolko? 1/4 toho casu, ci este menej. ako by mohol obsiahnut vsetko toto ucivo, seminarky, prednasky, cvicenia? externisti zdaleka nedosahuju hlbku uciva ako denni a zdaleka sa nehodnotia tak prisne ako denni, kedze si za studium platia, su na nich ine kriteria. a to hovorim z dvoch pohladov, ako student VS, kedze som mala kamosku studujucu sucasne so mnou, ja denne ona externe. a z pohladu kvazi pedagoga, kedze som po VS vramci studia PhD. ucila na fakulte aj dennych, aj externych studentov. svagor je pravnik, roky posobil aj na akademickej pode a neraz skonstatoval, ze ti externisti dostavaju tituly za pekne oci.
Teraz som si spomenula na svoju prvu triedu, bola vyberova a fakt tam bolo vela mudrych ziakov. A ten, z môjho pohľadu najinteligentnejsi, nedorobil VŠ, lebo sa nenaucil ucit. ZŠ aj SŠ prešiel len so svojou inteligenciou, a VŠ ho dostala. Je to ajťák, zarobi super, ale VŠ nemá.
@medda_beda
Každý sa na vec môžeme pozerať len z vlastnej skúsenosti - môj muž je jedným z najväčších odborníkov vo svojom odbore v krajine a bez VŠ by sa nedostal nikam, lebo by ho na žiadne pracovné miesto, na ktorom kedy pracoval, ani nezavolali na pohovor.
Je mi jasné, že môže byť človek bez VŠ oveľa úspešnejší ako jeho spolužiak zo základnej školy, ktorý vyštudoval školu len preto, aby mal nejaký papier.
Skôr som to myslela tak, že keby sme vzali ako príklad dvoch ľudí s rovnakými schopnosťami a ťahom na bránu, ten s VŠ má vyšší predpoklad dotiahnuť to ďalej.
Lebo môžeš byť akokoľvek talentovaný, ale bez VŠ sa z teba asi nestane napríklad Hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva pre gastroenterologiu.
Vy ktorim vam rodicia stepovali takyto nazor ste stale nepochopili aj ked mate VS ze doba sa davno zmenila.
Viete kolko zarobi murar,elektrikar,tesar a kopec inych zamestani bez VS? Dajte si iba napr spravit cenovu ponuku na prerabku kupelne a zratajte si kolko zarobi za 1 mesiac. Chyba je len ze nevedia narabat s peniazmi a v tom pripade je super ked ma niekoho kto vie ci ma VS alebo nie. Tomuto nazoru by som chapal v 70-90 rokoch.
Ale zial rodicia to uz nepochopia ze sa doba zmenila.
Ja mam maturitu a manzelka 3 tituly . A?
Aky je rozdiel medzi clovekom s alebo bez ?? Ma iny nos alebo usi?
@vlado818 lenže vzťah u mňa nie je o peniazoch. Podstatný je vzájomný súlad a to aj intelektuálny. Môj manžel má vs, zarobí menej ako ja, ale je to veľmi múdry a láskavý muž.
@vlado818
Presne ako hovorí @zmrzlinka2021 - intelektuálny súlad.
Ked je takato tema, vzdy sa to odkloni ku porovnavaniu VS a SS, je to az smiesne, ako tu stredoskolacky prskaju siru a vykajuju meter osemdesiat, ako vysoka skola nie je podstatna, ako kazdemu rovnako smrdi hovno, ako stredoskolsky vzdelany murar zarobi daleko viac, ako statna uradnicka s 2 vysokymi skolami. Otazka autorky znela uplne inak. Ja by som jej poradila iba tolko, nech tomu vztahu da
sancu, cas ukaze. Netreba po pol roku snivat o bielych satach a 3 detoch. Po 2-3 rokoch spoznavania zistia, ci ich okrem sexu spaja aj nieco viac. Vsimat si treba nielen vysku platu, ale mnoho mnoho inych veci. Kym vas nespajaju deti a hypoteka, vzdy sa da zo vztahu lahko vycuvat. Ukoncite najom, kazdy sa pobali a ide svojou cestou a za svojim stastim.
VS vzdelanie nie je vizitkou nicoho, ved pozri na seba, uz si na Ing., a nevies ani spravne napisat polrok, takze myslim, ze sa nemusis obavat, mozno bude na tom on lepsie ako ty
Ja Ti rozumiem z coho mas obavy. Je medzi vami isty nepomer a ty si bola vychovavana s urcitym predsudkom (co si uvedomujes) a chces vediet ci je opravneny alebo nie. A vacsina diskutujucich tu z Teba robi snoba.
Z mojich skusenosti toto moze byt vo vztahu v buducnosti problem (poznam take pripady) alebo aj nie (aj take vztahy poznam). Vela zavisi od toho ci ten druhy partner tento svoj "handicap" (neukamenujte ma, neviem najst vhodnejsie slovo) vyvazi. Ci uz vyssim prijmom aj bez vyssieho vzdelania, alebo manualnou sikovnostou, inteligenciou, rozhladom, casom, ktory venuje rodine a umozni tak karierny rozvoj druhemu partnerovi a pod. V tomto maju tvoji rodicia pravdu, ze vztah by mal byt vyvazeny (velky nepomer vo vzdelani, inteligencii, financnom zazemi a pod moze priniest problemy), ale ta rovnovaha sa da nastolit viacerymi sposobmi.
Cize ja by som ten vztah nezatracovala hned na zaciatku. Ano, to ze mas vyssie vzdelanie moze znamenat problem, ale je to jedno velke "mozno". Rovnako moze byt ziarlivy, skupy, sebecky a xy veci, ktore by boli problemom ale to na prvy pohlad nezistis. Kazdy vztah je risk.
Na Tvojom mieste dam tomu sancu. Akurat ked mas tieto obavy mozno vy som si viac vsimala jeho nazory, ako sa vyjadruje o vzdelani a o zenach s vyssou kvalifikaciou a keby to bolo dehonestujuco, tak by mi blikala kontrolka (alebo rovno majak). Lebo nebudeme si klamat, najdes dost ludi (muzov ci zien), ktori maju pre nieco komplex menejcenosti voci partnerovi a kompenzuju si to potom na nom.
@chodec15
Musela som sa na to spýtať svojho muža a on tvrdí, že preňho bol intelektuálny súlad tiež jedno z najdôležitejších kritérií. Lebo raz zostaneme opäť sami bez detí a to je to jediné, čo nám zostane.
Ešte aby som sa zastala mužov - myslím si, že keď žena žiada (intelekt, vzdelanie, dobrý príjem) od muža, mala by to vedieť ponúknuť aj sama.
@chodec15 Nemám ten pocit. Zoberme si takých lekarov, sú často medzi sebou aj spárovaní, poznám jediného lekára, ktorý má za ženu sestričku.
Škoda ze toto riešis po polročnom vzťahu. Ale ak sa už teraz zamýšľa nad tým ze ty budeš Ing a on len čašník (apropo nie je čašník ako čašník) tak radšej zíd s kratšej cesty, nielen kvôli nemu ale aj kvôli problémom ktoré prídu vzhľadom na názor tvojich rodičov a tvojho ovplyvnená nimi
Ano.
Vacsinou z mojho pozorovania plati, ze ak muz ma kvalitne vzdelanie, je mudry, sikovny, ludsky - vie krasne potiahnut aj zenu, ktora nie je na jeho intelektualnej urovni.
A zas sa velmi casto stretavam s tym, ze ak si mudra, vzdelana zena vezme muza, co ten intelekt nema (90 % prípadov je, ze muz ma aj nizsie vzdelanie), tak obvykle muz ju "potiahne", ale zial dole. Zena ma skor tendenciu na sebe nepracovat, zial castokrat taky chlap od nej ocakava, ze bude "gazdina a opatrovatelka", ma problem ju podporovat v jej kariere a co su tu neraz aj temy, ma problem vychadzat s ludmi z okolia danej zeny, ktorí sú obvykle vzdelanejsí, majú určité záujmy. Proste má z nich mindráky... potrebuje lahsie témy, nie debatovať o palestinko-izraelskom konfikte, ekologickej kríze atd...

@kaktusik007 Nastastie som nasla, mam super manzela, tento raz je to matematik ako ja 🙂 A cukrar dopadol tiez nakoniec dobre. Kratko po nasom rozchode mu zomrel otec, nasledne sa u mamy objavila tazka psychicka porucha, takze tlak rodiny povolil a on si nakoniec nasiel opat zenu s VS, uspesnu jazzovu spevacku. A nase deti sa narodili v podstate naraz, je medzi nimi 15 dni rozdiel 🙂