Žena v domácností po dohode s partnerom.

elisa1910
2. apr 2020

Zdravim zienky chcem sa spytat ci ste tu take ktoré nechodia do prace a po dohode a manželom ste sa rozhodli byt proste len zena v domácností?

lenuliatko84
2. apr 2020

@elisa1910 ja som doma

lenka2710
2. apr 2020

@elisa1910 ja som doma, sice som teraz tehu ale aj po prvej RD som bola doma! Tak sme sa s muzom dohodli

vamajka
2. apr 2020

@elisa1910 a co v pripade ked sa chlap rozhodne, ze ta uz nebude zivit? Rozpadne sa vam manzelstvo a si nahrata

popolusska
2. apr 2020

@elisa1910 ak vam to vyhovuje, tak je to vasa vec a rozhodnutie. Vo vlastnom okoli poznam niekolko zien, ktore su uz ca.15-20 rokov v domacnosti. Financne ok, deti su ale uz velke, muzi naplno v praci a oni sedia doma a za dennu napln prace povazuju telefonat s rodicmi. Zas asi upratovat cele dni tiez clovek nebude...Mne by to nevyhovovalo, kazda sme ale ina....plus treba zvazit, ze v zivote sa moze stat hocico-choroba partnera, rozchod...neviem si predstavit, byt na niekom UPLNE a cely zivot financne zavisla a o dochodku uz ani nehovorim. Tak za mna nie.

pribinak
2. apr 2020

Fuuuu, toto nie. Aspoň kvôli rozvoju svojej osobnosti treba mat nejakú prácu, aspoň 2-3 dni v týždni, nejaký part time.
Nie iba kvôli tímu, že raz tá môže muž opustiť a ty si komplet v haji, ale treba sa rozvíjať, nie žiť v klietke medzi 4 stenami

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
airaw
2. apr 2020

Poznám také, ale všetky sa popri tom nejako vzdelávajú, učia sa jazyky, robia si vs, nejaký kurz..

iviacik
2. apr 2020

@zazvorka87 a za co majú dostávať plat?

lula313
2. apr 2020

V rodine mame taku, ktorá bola cely zivot žena v domacnosti(muž mal milenky, tak chcel, aby cucala doma a neprisla mu na to), až prišla žena, ktorá ho dohnala k rozvodu a pani nemá teraz kde byvat a nespĺňa ani odpracované roky na dôchodok. Keď sa rozhodneš byt zenou v domacnosti, tak skus aspoň na sebe pracovat(ucit sa jazyk, spravit si (ďalšiu) výšku, aby si mala aspoň niečo v rukach, ak by sa niečo stalo(nemusi to byt len nevera, ale rakovina, trvala invalidita, bohuzial žijeme v uponohlanej dobe a hocico sa môže zomlieť).

danielinaa
2. apr 2020

ja by som to nikdy nerobila uz len z dovodu,ze chcela by som mat nejaky ten dochodok. Aj ked sa chlap so mnou nerozide, moze necakane umriet a potom co? Plus neberte to osobne,, lebo neplati to pre vsetky, ale u nas tie co su len doma, su to take putky, sedlacky, normalne vidno na spravani, vyjadrovani, ze nemaju ziadny socialny kontakt,nlen doma, medzi 4 stenami, chlap, deti....

pribinak
2. apr 2020

všeličo sa môže stať, nielen že muž opustí ženu, ale hocijaký úraz, úmrtie, choroba, ......potom bez pracovných návykov hľadať prácu, “naskakovat na vlak” na ktorý naskakujú mladi ľudia je veľmi ťažké
Prísť o štandard - bývanie, obliekanie, finančne ok éry, to si potom veľmi ťažko človek zvyká

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mila23
2. apr 2020

popravde to chapem a beriem na par rokov kym su deti male, resp. ak ma niekto vela deti...5-6...vtedy si viem predstavit,ze ma ta zena cely den co robit. Ale ak ma niekto 2 zdrave deti...tak ked uz maju nad 10 rokov, tak mi to pride zbytocne..co take robi potom ta zena cele dne? navyse tiez by mi chybal ten socialny kontakt....furt riesit iba upratovanie, varenie....ale to je moj nazor

fokuska
2. apr 2020

@pribinak Myslis, ze "zena v domacnosti" znamena byt sliepocka, ktora trci cely zivot medzi 4 stenami so zasterou a nic nerobi len upratuje?
Neber to v zlom, ale aj v tej diskusii co tu uz je prelinkovana to bolo spominane.

Kazdy to asi vnima inak, ale co ja poznam take zeny, tak to znamena jedine to, ze nemaju "normalnu" pracu. Pracuju na sebe ci uz fyzicky (posilnovna, cvicenie, joga...) ci intelektualne (jazykove a ine kurzy, dobrovolnictvo...), nie su nijak izolovane, prave naopak, navstevuju rodinu, maju vela priatelov a znamych.

Nepoznaju poriadne co je to stres, nahananie sa s detmi, v pohode ich vyprevadia / odvedu do skoly, skolky, poobede po nich idu, ziadne utekanie z prace aby stihli vybrat deti kym zatvoria druzinu. Manzel prichadza domov do absolutnej pohody, nenatahuju sa treba urobit a upratat a kto to zas neurobil.

Nie su to ziadne prihluple domace putky, reprezentativne zeny na urovni, ktore su schopne viest normalne debaty, maju rozhlad, ich zivot sa netoci len okolo deti a plienok a varesky.

erikamamo
2. apr 2020

@elisa1910 takych zien je viacej. co konkretne touto otazkou sledujes? trochu by si ju mohla rozvinut.

sense
2. apr 2020

Ak vam to obom vyhovuje preco nie, ale treba aj zvazit aj scenar.... co ak sa nieco stane... aku budes mat ty zabezpeku...(dobrovolne poistena, zivotna poistka, uspory al ina zabezpeka ak sa jemu nico stane, prip ak sa rozidete)

pribinak
2. apr 2020

@fokuska nie neber. Ale poznám raky prípad, deti dorastenec, muž má kariéru, a ona má prázdny dom. Teraz to rozhodnutie veľmi ľutuje, nemá takmer žiadnych priateľov, stratila soc.kontakty, upratovať prázdny dom ju už nenapĺňa, nevidí zmysel v tom čo robí
Aj by šla do prace, hocijakej, ale to by muž neprežil, aby žena takého manažéra šla robiť do kníhkupectvá
A tak áno, učí sa doma francúzsky, ale nikde to nevyužije, ... maximálne si prečíta niečo
Dnes by to už neurobila

Tiež píšem len svoj názor. A poznám takú, ktorá má Denny program zaniesť decko do súkromnej MS, potom ísť na jogu plávanie a masáž, potom ešte rýchlo nejaký nákup a sedieť doma pri tv. To je žena môjho šéfa 😝😝😝😝😝

popolusska
2. apr 2020

@fokuska ono aj ja poznam skor zeny, ktore su v domacnosti a predsa rozhladene, vystudovane...divadlo, kino, sport, dobrovolnictvo...no napriek tomu, je moja skusenost, ze maju dost odlisnu predstavu o tom, co je to "byt zaneprazdneny", mnohe nazory su nie celkom sucasne a hlavne - fitkom, varenim, citanim a dobrovolnictvom zaplnis par hodin...ale cely tyzden, cele dni? Hlavne ked su deti 15-20 rocne a maju svoj svet a zaluby? Zazila som raz rozhovor jednej takej kamosky s dcerou - chcela s nou ist do muzea a dcera jej odpovedala, ze na rozdiel od nej, ma dolezitejsie veci na praci...ja mam skusenost, ze hlavne okolo 45-50-ky su tieto zeny pocas dna dost osamele...

fokuska
2. apr 2020

@pribinak
@popolusska
Ano, v tom s vami oboma suhlasim, ze su aj zeny, ktore tym, ze nepracuju, tak naozaj su izolovane a su z nich take domace putky. A tiez ked su uz deti velke, tak samozrejme, ze aj napln dna je uz o inom.

Vyznam to podla mna ma kym deti nie su az take samostatne a potrebuju pomoct / dohliadnut aj co sa tyka uloh, aj vodenia do skoly, na kruzky a pod.

A zalezi tiez aj na povahe zeny, lebo niektore sa venuju naozaj intenzivne dorovolnictvu, charitam OZkam, nakupuju, varia, staraju sa o zahradu, pestuju, sadia kvety... niektore zas vyrabaju veci - napriklad siju (oblecenie, hracky, detske doplnky do postielok/kocikov), alebo robia nechty, licia (nie oficialne, ale len tak pre kamosky, zname...). Poznam take co sa ucia jazyky a aj ich intenzivne vyuzivaju pri cestovani, citaju zahranicnu literaturu, alebo nemaju problem komunikovat s manzelovymi obchodnymi partnermi. Niektore sa venuju intenzivnejsie kostolu a ich charitam, angazuju sa v cirkevnej komunite (ale ano, ok, tie co poznam nie su na Slovensku ale v zahranici).

Ja som reagovala, lebo uz viackrat som si vsimla, ze to ludia automaticky zaskatulkuju tak, ze taka zen alen sedi doma medzi 4 stenami, nema socialne kontakty, nema priestor na ziadnu sebarealizaciu...

petrad15
2. apr 2020

Je to hlavne na dohode medzi partnermi a o situácií, ktorá u nich je. Keď sú malé deti, tak je to také normálne, pokiaľ je žena doma a muž ju teda uživí. Sú aj také, čo však nechcú pracovať, lebo sú zabezpečené. Toto je ťažko lebo ozaj každý má inú situáciu a ja teda vôbec nechcem nikoho súdiť

hederamonstera
2. apr 2020

@zazvorka87 preco by ich mala vlada podporovat? rozumej, preco by ich mali iny obcania, ktori chodia do prace, podporovat?

sunny8
2. apr 2020

Takejto logike nechápem. Keď som aj žila s ex manželom chodila som do práce. Istý čas som chodila iba ja .. a teraz keď sme sa nechali aspoň sa mám kam po materskej vrátiť aj keď samozrejme pracujem na sebe a chcem ísť inde

gladys_07
2. apr 2020

@zazvorka87 tiez by ma zaujimalo, preco by ich stat (platcovia dani) mal platit za nieco, co ostatne zeny (a muzi) robia popri tom, ako chodia do prace a platia dane. Absolutne nelogicke.

hederamonstera
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilka5566
2. apr 2020

@fokuska poznám pár žien v domácnosti ale ani jedna nezodpovedá tvojmu opisu 😁😁 polovica odprevadi deti do školy a celé doobedie sa doma nudí zavola si kamošku na kávičku aby mohli poohovarat co kde nové, a druhá polovica stravi deň v nákupnom centre na nákupoch a kavicke.
Tak ako to opisuje ty by to malo vyzerať ale bohužiaľ je asi malo takých žien.

jaroe
2. apr 2020

@elisa1910 ja som chvilu tak bola, asi rok a pol - myslim teda po tom, co najmladsi dovrsil 3 roky a siel do skolky. Potom som zacala pracovat na polovicny uvazok. Nebavilo ma riesit len domacnost a hlavne som si chcela zachovat schopnost zarobit si peniaze, keby to bolo niekedy v buducnosti nutne...Kebyze ma praca v domacnosti mega naplna a boli by sme zabezpečení aj v prípade vypadku manzelovho prijmu - choroby, nebodaj umrtia, tak by som doma v klude ostala. S detmi este na ZS a domacnostou je starosti viac nez dost a ked je moznost sa nenahanat, obaja partneri su s tym ok, tak preco nie.

hederamonstera
2. apr 2020

@zazvorka87 no vsak by dostavali peniazky za ich remesla, to znamena, ze by ludia im dobrovolne platili a nie len za to, ze nie su v praci a mozno nieco tvoria ;)

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz