Žena v domácnosti - pocit menejcennosti a závislosť na mužovi
Ahojte, rada by som vedela názory žien ktoré sa rozhodli nevrátiť sa do práce po RD ale zostať doma a starať sa o rodinu a domácnosť ale aj tých žien, ktoré doma zostať nechceli a zvolili si radšej prácu. Môj muž zarobí dosť a nechce aby som sa šla pracovať. Povedal mi že by chcel aby som zostala doma preto, aby mali deti matku vždy keď ju potrebujú, aby mal on vždy navarené atď. a že pri práci to nebudem stíhať. Nezakazuje mi ísť do práce ale povedal že by bol radšej keby som ten čas venovala radšej deťom, sebe, jemu, že nech si nájdem nejakú záľubu a pod. Ja mám problém ale s tým, že som zvyknutá pracovať, mať vlastné peniaze a nepýtať si ich , tešila som sa keď sa vrátim naspäť do pracovného života a do civilizácie, ale bojím sa, že tým pádom nebudem mať deti a domácnosť pod kontrolou ako keď som doma. No na druhej strane mám pocit, že ked budem ženou v domácnosti tak budem finančne úplne závislá na mužovi a budem mať pocit menejcennosti. Ako to zvládate tie čo ste doma? Prípadne si nejako občas privyrábate? Ďakujem za názory..
@vevesh ahoj som rada že som našla tvoj príspevok ...som v takej zlej situácii.som 8 rok doma aj kvôli zdravotnému stavu deti ...ale už mi to nejak teraz svitori v hlave ...ja som si to sama tam vložila že aká som menejcenna nedocenená ...nikdy mi to môj partner nepovedal ,ale ...je tam to ale ...a momentálne mu znepríjemňujem takto život ... 😭😭😭Rada by som sa opýtala aké kurzy si absolvovala ...na jazyky niesom ale mám VS iného zamerania,ďakujem
@jana_eyre_2 ahoj veľmi rada som si prečítala tvoj príspevok ...dosť mi to pomohlo v mojom terajšom rozpoložení 💗
@epipipi nie som na sk ale v nemecku, ale tieto typy som absolvovala- verejnu dopravu, uctovnictvo, personalistiku, zaklady a rozsirene zaklady verejneho, socialneho a pracovneho prava, cestovny ruch, pedagogicke minimum. Momentalne rozmyslam este nad nejakym zdravotnickym odborom😀
@epipipi tu v nemecku to musis mat, aby si mohla pracovat na veducich postoch spojenych s prepravou ludi- cize mozem pracovat ako veduca/riaditelka v autobusovej doprave/metre/ pozicovne aut/taxi/hotelierska a letiskova preprava autami/ preprava pacientov (tu nevozia sanitky, ale bud taxiky alebo specialne sluzby)/ preprava ziakov (skolske busy).
@pseudomonas87 mna by zaujimalo, kedze tu vela zien radi ciastocny uvazok ako riesenie, aky druh prace myslia. Z mojej osobnej skusenosti, firmy part time neponukaju, nie je ani vyjednatelny. Hladam priebezne uz 5ty rok, popri predlzenej RD. Nemozne. Pracovala som dlhe roky v procuremente. Autorka, riesim podobnu situaciu, pracovat nemusim, rodina je spokojna, ja ale pracovat chcem.
@vevesh prosim ta to su nejake kurzy alebo 2 3 rocne Fachshule?

To je o povahe, o nastaveni osobnosti. Niekto po detoch netuzi a zije plnohodnotny a naplneny zivot. Ale zeny, ktore su silne rodinne zalozene, maju deti, tak aj tu v diskusiach casto tvrdia, ved ty zmenis nazor, ved raz ti to bude chybat, to urcite chyba, zena je predurcena mat deti. Nepochopia, ze ina zena moze mat ine sny a tuzby, nezhoduje sa t s ich hodnotovym rebrickom, tak to nevedia pochopit.
Podobne to je napr. s manzelstvom - niekto po nom tuzi, niekto je uplne ok s tym zit spolu "bez papiera". Napr. s mojimi hodnotami sa to tiez nezhoduje, preto to mam vo svojom zivote podla seba a som vydata a sice si neviem predstavit zit bez toho papiera, tak akceptujem, ze plno inych ludi to naplnat moze.
Takze niekto, kto nasiel "zmysel zivota" v kariere, koho to naplna, kto si nevie predstavit nerealizovat sa v zamestnani, mozno nedokaze pochopit ako moze byt pre inu zenu uplne uzasne nemusiet ist do prace a plne sa realizovat individualne mimo zamestnania.
Mna moja praca bavi, ale keby moje zivobytie nezaviselo od prace, tak by som do nej momentalne chodit prestala. Nebavi ma natolko, ze by som bez nej nevedela zit. Vedela by som svoje schopnosti a vedomosti vyuzivat inde, v inych oblastiach.