icon

Ženy v domácnosti, matky pracujúce na polovičný úväzok

14. máj 2023

Ahojte. Neviem či mi tu môžte poradiť ale aj tak napíšem. Pracujem v novej firme asi mesiac, mam jednu starsiu kolegyňu (50+, má 2 dospelé deti) ktorá mi bola od začiatku sympatická. V piatok má pozvala na kávu tak som zo slušnosti prijala. Rozprávali sme sa tak všeobecne, pýtala sa ma či plánujem deti a ja som povedala že áno, s manželom po deťoch tuzime, a ona povedala že dúfa že až v ďalekej budúcnosti lebo ma vo firme potrebuju a že múdra žena ako som ja určite nezostane na materskej a po roku sa vráti do prace. Ja nezvyknem klamať tak som jej povedala že dieťa plánujeme o pár rokov ale aj keď možno nebudem úplne žena v domácnosti, určite budem pracovať aspoň na polovičný úväzok, lebo sa deťom chcem venovať a chcem si užiť materstvo na plno a aj manžel ma v tom podporuje. Moja mama napríklad nepracovala nikdy ale to neznamená že mi vadia ženy ktoré pri 3 deťoch pracujú full time veď každý žije ako chce. No ona na to mala taký výbuch, že ženy ktoré sedia doma sú paraziti, že ona nemá rada ženy ktoré pracujú na polovičný, sú slabé atd atd. Potom sa chytila a odišla. (Jej kávu som zaplatila ja) mam veľký stres pred pondelkom fakt neviem ako sa mam ku nej správať a zároveň nechcem aby sa o mne v robote šírili klebety. 😣

Strana
z2
hradnapani
14. máj 2023

kolegyna je zjavne nestastna zenska - bohvie, ake mala umysly, ale aj keby proste len zistovala situaciu, tak jej reakcia bola absolutne neprimerana a treba si na nu dat pozor. Urcite takto funguje aj v beznom zivote a zistis, ze nie si jedina, ku ktorej sa takto sprava. Podla mna si nic nepokazila. Keby sefstvu na tom zalezalo, tak to vysonduju uz pocas pohovoru. Vsade sa vyskytnu nejaki sisi ludia.

svetlonos
14. máj 2023

Ach dievka - mlada a naivna si 🙉 o zivote vies len z VS podla seba sudis inych. Blbost ako mraky! Ty si tam po znamosti a myslis, ze su z toho nadseny. A na haklive temy okolo tehotenstva odpovedas pravdivo... Si sa zblaznila? Pravdivo odpoviem kolegyni, ktora zmysla a kona rovnako ako ja. Teda robi na pol zvazku a zdiela tvoj názor!
A vies ako sa odpoveda na otazky ohladom deti?
Vobec deti neplanujeme
Deti az za 10 rokov a babka sa uz tesi na vypomoc v dochodku s deturencami, takze rychlycnavrat do prace. OCR samozrejme riesia babky a bezdetne sestry 🤪
Povedat to s presvedcivym vyzorom na ksichte a zaroven byt v pohode, ak chce niekto zit materstvo . To ale samozrejme tvoj pripad nie je!
Aj vlk sity, aj ovca cela! Ja v tomto pravdou ani nedycham. Moje sukromie, moja privatna zona = nevyvolenych 💩 do toho! A co si kto o mne mysli? Je mi uplne sum a fuk.
A hlavne, pokial by som bola niekde po znamosti, dzim hubu! A nie vykecavat sa. Vidno, ze ty este par krat na tie usta padnes, ak sa nepoucis.
Zapamataj si jedno- po pravde kazdy kriči, no len par % ludi je aj schopnych ju vediet po vypocuti konstruktivne prijat a spracovat!
V praci u sefov a kolegyn je "pravda" nezaduca. Mozes byt vzdy uprimna - ale v 90% na to doplatis.
Aj ja som bola urcity cas blba a naivna = pravdovravna. A co z toho? No skutocne v tych 80% len nevyhody pre mna. Ze to bola pravda a ciste fakty? Nikoho nezaujimalo, len akože.
Pravdu a svoj postoj si mozes povedat v praci vtedy, pokial si pripravena v najhorsom pripade na konfrontaciu ci vypoved.
Potom pokojne hovor pravdu a vyjadri konstruktivne svoju nespokojnost. Inak to povedz vzdy diplomaticky 😉

denkatn
14. máj 2023

troska manipulativna ta kolegyna, ona ti nema co hovorit, ze co je a nie je dobre pre firmu, a co ty mas alebo nemas robit, aj tak nie je to jej problem ak by si bola doma, ona nie je majitelka, bud k nej slusna, ale blizko si ju zatial nepustaj..

mircalla
14. máj 2023

Si este naivna a nemusis o sebe vykvakat vsetko, na co sa ta pytaju. Pochopis vekom. Nabuduce si daj pozor, co povies.
Myslim si, ze asi vedia, ze si tam po znamosti, tak preto ta akoze pozvala na kavu. Dufam inak, ze si sa iniciativne nepochvalila aj tym.....
Na toto mam jedine

scila
14. máj 2023

Ja som mala takú psychopatickú šéfku. Vedela na človeka vybehnúť , narevať na neho a poobvinovať ho bez toho, aby si overila či má dôvod. Spravila z človeka debila, urazila ho a za chvílu sa väčšinou tvárila, že sa nič nestalo. Mala dosť mizernú pamäť. Možno aj tá tvoja kolegyňa už na to zabudla. A tvoja nadriadená to nieje, tak nad tým mávni rukou. Ktovie čo ju žerie...

tiezjedna
14. máj 2023

zrejme ju dohnalo, že niečo vo svojom živote prekaučovala kvôli kariére (ktorá asi nenaplnila jej očakávania) a takto si to kompenzuje....

liv1
14. máj 2023

Kazda skusenost je dobra, aj ta negativna. Uz vies navzdy, ze v praci najma na zaciatku sa kolegyniam na taketo otazky odpoveda velmi neutralne. Napr. Uvidim ako sa to vyvinie, alebo este sme sa nerozhodli a pod. Tu ta chudinky zvozia za vsetko, este aj ze si tlacenka a pod. To proste uplne ignoruj😉. Nadych, vydych. Kolegyna sa poriadne ponizila, ako sa zachovala, uroven tak 5rocneho decka 🙈. A este ze ty si jej to musela zaplatit, to je fakt ubohy clovek. Takze ty pekne zajtra prides do prace akoby sa absolutne nic nestalo. Nereaguj keby nieco chcela riesit. S usmevom neutralne odpovede. Ak zajtra vyrobi nieco, opytaj sa jej doslova ale slusne “Aky mate/mas problem? Bud nad vecou 😉

andrea1809
14. máj 2023

Pockaj ty si tlacenka ockov kamos dokonca bez skusobnej? To sa da? Myslela som si, ze skusobna je zo zakona.... Podla mna to tam vedia a kolegyna ti to tymto sposobom dala vyzrat. Mozem sa mylit.

andrea1809
14. máj 2023

No ma asi taky problem, ako mozes nebyt v skusobnej, ked si vo firme asi mesiac ako pises. Skusobna je 3 mesiace. Takze vzhladom k tomu, ze si tam po znamosti a mas zrejme specialne podmienky, mozno si dostala vacsi plat ako ma pani, ktora je tam x rokov a ma ta v zuboch. Ak to je mala firma, take veci, ze si tlacenka sa siria velmi rychlo

rivini
14. máj 2023

Je to krava. Mam jedno male narocne dieta, pracujem teraz kratko na polovicny uvazok a necitim sa ako parazit-vychovavam noveho platica dani. Kolegyna nech si svoje nazory nechava pre tych, ktorych zaujimaju. No a rada tebe: nabuduce si info o svojim sukromnom zivote nechaj pre kamosky a o planovani rodiny sa s kolegynami, ani nikym v praci nebav. Nic im do toho nie je. A na takeho otazky sa predsa vzdy da odpoved stylom, kto vie, co zivot v buducnosti prinesie.

mikadooo
14. máj 2023

Jej názor pramení možno z toho, že sama si nemohla dovoliť ostať pri svojich deťoch, koľko by sa jej žiadalo, či už z finančných alebo z rodinných dôvodov. Je to dosť bežné, že ženy, ktoré si vo svojom živote "vytrpeli" horšie pomery/horšiu životnú situáciu, nedoprajú tým druhým lepší život, respektíve nimi pohŕdajú. Keď si oni vytrpeli, prečo by si ty sa mala mať lepšie? Druhá možnosť je, že výchova detí nie je zrovna jej srdcovka a nikdy nebola a jednoducho NEROZUMIE tvojmu postoju, deti pre ňu nikdy neboli prioritou. A podľa seba súdi aj ostatných. Našťastie nie ste kamarátky, ale len kolegyne. Nabudúce sa vyhýbaj debatám o osobnom živote a plánovaní rodiny. V robote to teraz bude chvíľu nepríjemné, ale časom sa to nejak utrasie.

luccija
14. máj 2023

@uhnakova veď príjmu niekoho iného.Kolegyna ma nejaky vnútorny problém čo sa môže niekoho dotknúť, že ona povie, že raz možno o 3,5, 10 r bude robiť polovičný úväzok.Nemala sa pýtať také súkromné veci, keď ju to rozhodí.Nic normálne prídeš do práce a budeš si robiť svoje

luccija
14. máj 2023

Podľa mňa to nebol jej prvy a posledný výstup

whatever1
14. máj 2023

Zajtra sa jej spytaj ci nezabudla zaplatit za kavu😂a ak ti da peniaze len za svoju, poznamenaj ze ta pozvala ona ale ze nevadi. Ukazes jej tym ze si nenechas od nej sr.t na hlavu. Jej reakcia bola otrasna. Nemusi sa jej pacit tvoj postoj, ale robit scenku v kaviarni, to co je za cudo? Ako pisali baby vyssie, lepsie je odpovedat na osobne otazky neutralne, nemusis sa nikomu cudziemu zdoverovat.

bluka2
14. máj 2023

1. Nemala si jej hovoriť toľko osobných veci, ale to už vieš. Nevadí, to sa už neostane.
2. Mala si zaplatiť len svoju kávu a podniku nechať jej t.c.
3. Ak ti v pondelok niečo povie, bude si nejako dovoľovať, odpoved na to je jediná: ok. Ešte mi dĺžis 2,50€ 😃 a už sa s ňou veľmi nerozprávať

bluka2
14. máj 2023

@luccija podľa toho ako zareaguje. Ak jej v pondelok s poker Face dá najavo, že toto nie, možno sa stiahne a nájde si nový objekt

barborachors
14. máj 2023

Fuj, ja som mala kedysi davno takúto hysterku za kolegyňu, co minúta to ina emócia, podla mna aj pila, lebo alkoholicky, tak im sa striedajú emocie hore dole. Strasne sa s takou osobou robilo. Kašli na nu, vobec ju neries, ona nech sa do teba nestará. Tvoj muz ma pravdu, ide o labilnu osobu. A nech sa s tebou nebavi o tvojom súkromí, kamošky si hľadaj inde a nie v robote, lebo vidis ako to dopadá.

babulkomale
15. máj 2023

Ak je to pravda, tak aj tu kopec takych najdes, akurat im nemusis platit kavu.
Ak to pravda nie je, plati vyssie uvedene.
Kazdy nech si zariadi ako mieni. Nikto z modreho kona ani z prace mu ucty platit nebude.

Strana
z2