icon

Žijeme v Rakúsku a som nešťastná. Ako ďalej?

tanulik16
20. jan 2017

Zijeme v Rakusku3 roky obidvaja z manzelom tu pracujeme.Deti mame vo veku 6 a 4.Som tu absolutne nestastna pracu robim o nieco horsiu ako doma lepsia praca v nedohladne obid
vaja mame vysoku skolu a ovladame 2 jazyky.No vratila by somsa domov len sa bojim aby som to neolutovala v buducnosti ze detom som nedala sancu na lepsi zivot.Nie sme zadlzeny co je plus. nikoho tu nemame sme na deti sami

vroni
21. jan 2017

@bluka2, prif som zaregeistrovala. Len ma nikdy nenapadlo spajat ju s chemiou 😀 Vidis, ako clovek mysli v schemach 😀 😀 😀

@marina24 , riadna sprostost. Mam pod sebou ludi s rovnakym vzdelanim a rodenych Rakusanov. Ked poznas svoju hodnotu, tak dostanes aj primeranu poziciu. V zivote som nebola lacna pracovna sila. Ani na Sk, ani v Nemecku ani v Rakusku (inde som nezila)

malabiba
21. jan 2017

@bluka2 marina pise o autorke a ta spokojna s pracou nie je, nie o slovakoch v Rakusku vseobecne...vsade sa najdu spokojni a nespokojni, pretoze svet je pestry a ludia rozni...cez leto som popri vs brigadovala v Rakusku a za mna zit by som tam nechcela, ani za nic a predsa je tam kopa nasincov spokojnych

bluka2
21. jan 2017

@malabiba Ona teda urcite pise vseobecne:
" A tiež by somsi vedela predstaviť pre ľudí,čo majú VŠ a ovládajú dva jazyky niečo lepšie, lepšiu prácu,ale tam takú nedostaneš, oni si držia svojch, cudzincov dávajú bokom, tak isto,ako v UK,či v USA, kde mám známych..s lováci tam robia iba "podradnejšie " práce a nikoho vôbec nezaujíma, že majú tu dve VŠ na svk,alebo ovládajú päť jazykov. "

Co konkretne sa Tebe nepacilo? Len tak zo zvedavosti....

marina24
21. jan 2017

@vroni
@sense
nie som mimo.Poznám vonku veľmi veľa vzdelaných ľudí, čo tu mali výšku a ovládali niekoľko cudzích jazykov,a keď sa chceli zamestnať vo svojom odbore v zahraničí,tak im ani neumožnili, aby to robili, a núkali im podradnú prácu, ktorá nebola hodná ich vzdelania, a to sú naozaj šikovní ľudia, poznám ich osobne. A veľmi cieľavedomí..pekne krásne si tam museli spraviť výšku, ak chceli nejakú lepšiu prácu. Takže o tom,kto sa kde ako dostal a uplatňuje je celkom hlúposť, resp. s protekciou sa ľahšie žije aj v zahraničí 🙂to je jasné,ale myslím,že to nie je zrovna autorkin prípad.

juliik12
21. jan 2017

@tanulik16 a neda sa najst lepsia praca ked viete aj jazyk? My sme v zahranici tiez, chyba nam rodina, kamarati a taketo stretavacky. Mame kamaratov aj tu, ale stale pozerame na net co noveho doma atd. Chceme sa vratit na Svk o par rokov kym mala nepojde do skoly. Mozno to bude chyba ale ked detu budu sikovne a sami zochcu ist do sveta pojdu taktiez aj studovat. Mozno mas len chvilkove obdobie nespokojnosti aj ja ho mavam, ale to prejde a zas je dobre tak vela stastia v rozhodovani☺

sense
21. jan 2017

@marina24 nuz ja yiez poznam takych ludi aj takych , jedni robia vsetko mozne preto aby sa uplatnili a potom takych co sa len stazuju a vyplakavaju a myslia si ze ked na svk vystudovali a vedia anglictinu tak ich vsade privitaju s otvorenou narucou

bluka2
21. jan 2017

@marina24 Co pises vobec nema zmysel. Ak by boli tvoji znami taki dobri, tak by ich vsade chceli, resp. by sa o nich bili a ponukali by im viac. Ocividne az taki dobri nie su, kedze tie firmy alebo institucie nasli niekoho s rovnakymi alebo lepsimi schopnostami. Alebo sa nevedeli "predat". Nieco vsak bude na ich strane. Neexistuje, aby vzdelany, cielavedomy, sikovny clovek s niekolkymi cudzimi jazykmi robil podradnu pracu, aspon nie dlhsiu dobu - mozno tak na nejake obdobie v istych situaciach. A samozrejme, dobre joby idu velakrat (vacsinou?) po osobnych kontaktoch a odporucaniach. Kazdopadne schopni ludia uz z definicie za isty cas nejake tie kontakty maju, niekde predtym pracovali, maju nejake vysledky, mozno ocenenia, atd.

malabiba
21. jan 2017

@bluka2 nepocitam Vieden a velke mesta, tie su kozmopolitne...ale ostatne...vadilo mi to, ze vsetko je tam sukromne, popripade oplotene, nemozes len tak vybehnut do lesa, na luku, na hriby, ak to nie je na to vyhradene a tam je to presne zorganizovane...ze vsetko je ako zo skatulky, premyslene, upravene, pre mna az umele, ziaden priestor pre fantaziu...vztahy medzi ludmi - zalezi sice od ludi, ale zazivala som to stale, pomaly brat nepomoze bratovi, sused zavidi zahradu susedovi, udaju ta ak napr. nespravne vyhodis nevytriedis odpad, no stretla som aj malo vynimiek...myslenie ludi mi vadilo najviac - cudzinci boli skveli, ale s niektorymi domacimi to bolo horsie - predsudky, nemali ani take vzdelanie alo ja, no napriek tomu sa citili dolezitejsi, okrem svoju uzku specializaciu sa nevedeli orientovat....aby som moju skusenost nezovseobecnovala bolo to tak 2:8 ludi v neprospech rakusanov...to, ze tam mozno maju lepsie sluzby a rovar je pre mna absolutne nepodstatne...stale som sa tam citila ako clovek, co tam nepatri

bluka2
21. jan 2017

@malabiba Na rakusky vidiek (ani na ziadny) by som teda nechcela ist zit ani ja 😀
Na druhej strane, akurat tam, kde chodim ja na vylety praveze je uplne divy neoploteny les, hribov sme videli kopec na prechadzach v lete na Hohe Wand. Niekde je to ako zo skatulky a niekde praveze stale dive...
Za take svinstva ako sa dokazu robit s odpadom na SK by som udala aj ja - ludia asi nevedia, co to znamena, ked odhodia CRT monitor ku ceste do zelene (toxicke prvky idu do zeme, kontaminacia, persistent organic pollutants, roky su z toho problemy, preto je to aj nelegalne) - to bolo este pred 40 rokmi bezne v AT a teraz uz vobec nie. Je to o osvete, bohuzial na SK stale realita.
Susedske vztahy, do toho sa nevyznam, ja mam vynikajuce (susedov Nemcov, ktori mi sem tam postrazia dceru a ja im syna, ale strazia skor oni, zadarmo). Predsudky urcite niektori maju, ako aj v tejto diskusii...
Ale ty vynimas velke mesta a ja som prave v takom...

malabiba
21. jan 2017

@bluka2 vidis sama, ze sused nemec je fajn, to som zazivala aj ja, cudzinec v pohode, rakusan o nicom...nam sa stalo, ze jeden kelimok z jogurtu, mal na obale este papierovy pas - volajaku sutaz, no a dali sme to do plastov, suseda nas oznamila na mestskom urade, takze ziaden extrem - jednoducho po nas slovakoch este aj kontrolovali odpad...robili sme na projekte s domacimi, urobili polku prace na tych istych poziciach ako my, nemali snahu, ked sme dostali zvlastne odmeny od sefa- rakusana, boli neprijemni, hoci sme tam doplnali veci aj mimo nas odbor, navyse, z coho bol sef nadseni...vzdelanie sme mali rovnake - my z Svk a oni z Viedne (technicka VS) boli sme o level lepsi, ale aj tak nas brali ako nieco menej, s vynimkou jedneho kolegu a vedenia samozrejme...Vieden mam rada, ale to uz hadam ani nie je Rakusko 😄

alaguema
21. jan 2017

@bluka2 možno sa práve len nevedeli "predať". Ten pojem môže byť pre generáciu, ktorá dospievala na prelome režimov, trochu problém. Vlastnosti potrebné pre túto schopnosť niekto jednoducho nemá rozvinuté, alebo ich nemá vôbec. Napriek tomu, že je vzdelaný, šikovný a hoci aj polyglot, sa v tomto režime ťažko uplatňuje. Ale to isté sa mu stane aj na SK.

vroni
21. jan 2017

@marina24, jasne, prisla som do novej krajiny, kde som nepoznala nikoho a pracu som si nasla po protekcii. Nikto mi nikdy nenukal podradnu pracu ani nizsi plat, ale ani som necitila potrebu sa odvolavat na slovenske korene ci hladat oporu v slovenskych komunitach. Zato o strasne vzdelanych Slovakoch, ktori su sikovni, usilovni a iniciativni a ti hnusni domaci to nie su ochotni uznat, citam na nete cele romany. In natura som stretla len tych sikovnych a uspesnych alebo tych ufnukanych, ktorych za schopnych rozhodne nepovazujem.
@malabiba, uprimne, na rakuskom vidieku by som zit nechcela. Na slovenskom dvakrat nie.

malabiba
21. jan 2017

@vroni nepracovala som v Rakusku na vidieku...na Svk zijem na vidieku ale blizko pri krajskom meste a je.nam tu dobre

vroni
21. jan 2017

@malabiba, hm, a? Kazdemu vyhovuje nieco ine.

indira
21. jan 2017

Poznám to toto iste som mala aj dlho trvá kým si zvyknes
Ja som tu 11 rokov a uz by som nešla na Slovensko

dorottka
21. jan 2017

@marina24 okej, ak su vzdelani, to je fajn, ale jasne, ze zalezi na tom, "v com" vzdelani... kopec humanitnych vied (ale aj technickych) atd atd sa ano, v zahranici uplatni len tazsie, samozrejme zalezi od krajiny. Ja aj moj priatel sme informatici a ziaden problem s pracou v zahranici problem nebol, miesta v obore sme mali okamzite a za fajn plat. A to aj bez znalosti lokalnych jazykov (Finsko, Norsko napr).Aktualne sme na Slovensku, lebo ako uz spominali zeny, v informatike sa praca v zahranici zasa az tak extra neoplati, u nas su skoro podobne mzdy (zalezi od zamerania) a naklady su nepomerne nizsie 🙂

lenbea
21. jan 2017

@tanulik16 čo je to lepší život? Peniaze? čo deti naozaj potrebujú. Lásku a pozornosť rodičov, aj širšiu rodinu. Ak si tam nespokojná a tu budete mať robotu, tak sa vráťte.

alaguema
21. jan 2017

@lenbea joj aký pekný príspevok 🙂 V jednoduchosti je krása 🙂

vroni
21. jan 2017

@lenbea, hm, to je taky libivy modrokonikovsky blabol. Isteze dieta potrebuje najma lasku a pozornost rodicov (sirsia rodina mu moze byt srdecne ukradnuta. Tych idealnych rodiniek, kde sa vsetci az do 18 kolena bezvyhradne miluju je minimum. Stari rodicia su fajn, idealne je, ak sa mozu stretavat castejsie, ale kazdy den ci kazdy druhy fakt nie je nijaka nutnost) Ale to dieta (v tom dobrom pripade) prezije drvivu vacsinu svojho zivota ako dospely clovek, ktory viac oceni dobre vzdelanie, moznost cestovat, perspektivne zamestnanie, dobru zdravotnu starostlivost ci vymozitelnost prava. To bude (spolu-)urcovat kvalitu jeho zivota a nie spomienka na to, ako pieklo babovecky na piesku so sesternicou u babky na dvore (i ked spomienka je to nepochybne mila) Nie ze by to vsetko nebolo na Slovensku mozne. Isteze je, ale dosiahnut to stoji o hodne viac namahy, nez v mnohych inych krajinach. Nam (ano, aj mne) sa zda Slovensko krajinou zaslubenou, lebo sme sa tu narodili, mame tu rodiny a spomienky. Ale nasich deti - tych narodenych a vyrastajucich par rokov mimo Sk sa to netyka. Oni su "doma" niekde inde a je velmi lahko mozne, ze nas navrat do krajiny zaslubenej bude pre nich vstupom do pekla (prehanam, viem, ale viem, ze moje deti by navrat na Slovensko niesli velmi tazko. Oni su doma tu, tu maju kamaratov, skolu, skolku, lekara, proste dovod, ze MNE sa tu nepaci by mi nestacil, aby som vystavila deti takejto skuske)

alaguema
22. jan 2017

@vroni mne sa Slovensko nezdá zasľúbenou krajinou, ale je nám tu dobre a nemám dojem, že by nás to stálo viac námahy, ako inde, kde sme žili predtým. To, že tvoje deti sú už zvyknuté tam, kde ste, je jediný pádny argument, z toho, čo si popísala, ktorý by som určite brala do úvahy aj ja. Našťastie sme na to mysleli včas a presťahovali sa späť, kým boli deti malé. Ale ak som správne pochopila, deti zakladateľky sa nenarodili v Rakúsku.

vroni
22. jan 2017

@alaguema, zem zaslubena bolo myslene v uvodzovkach. A padne argumenty sa v mjom prispevku nevyskytovali 😉 Otazka bola, co je lepsi zivot a ja som uviedla jednu ci dva z veci, ktore kvalitu zivota ovplyvnuju. A ze sirsia rodina je len jeden z tych vedlajsich faktorov (a teda pre mna osobne rovnako irelevantny ako dusevne pochody morskej hviezdice) Ale celkom objektivne - ked sa nam stane cosi, ze sa budem musiet obratit na sud (a take sa stane drvivej vacsine obyvatelstva), je viac nez pravdepodobne, ze sa mi spravodlivosti dostane dostane rychlejsie a este za zivota v At nez na Sk. Aj ked istotu samozrejme nemam nikde, zase take iluzie si nerobim.

alaguema
22. jan 2017

@vroni áno, otázka bola, čo je lepší život a univerzálna odpoveď neexistuje. Dôležitých vecí je len pár a na to raz príde skoro každý. Pre mňa rodina nie je vedľajší faktor, rovnako ním nie sú korene, ktoré máme a komunita, ktorú sme inde nenašli (nehovorím, že sa to nedá). A celkom objektívne? Stať sa môže čokoľvek a kdekoľvek. V Európe je situácia aká je, veci sa môžu v najbližších rokoch dosť meniť, čo sa inštitúcií týka, do tých nádeje naozaj nevkladám.

sisaka
22. jan 2017

Slovensko by bola pre mna zem zasľúbená ak by som žila mimo mesta/obce obklopená prírodou a susedmi zloženými výlučne z kamarátov (žiaľ, čo dôkazu slovenskí susedia je často na zaplakanie) - nemusela by som deti poslať do skoly, v ktorej sa ide podľa slovenských osnov, slov. systémom, so slov.ucitelkami a so slovenskými deťmi, kedze všetko je tak poznačené myslením, s ktorým sa nestotožňujem, žeby som si vyslovene neželala, aby moje deti napáchli týmito maniermi a spôsobom myslenia, nákupy ako-tak kvalitných potravín bez toho, aby som musela prelúskať stovky obalov, by som si mohla zabezpečiť do 5 km od domu, boli by sme vsetci zdraví a nepotrebovali žiadnu zdravotnú starostlivosť az do smrti, nepotrebovali by sme sa obrátiť na súd alebo políciu a v neposlednom rade, aj ked sa tu ideme tváriť, ze peniaze su fuj a koli takému niečomu sa neoplatí odchádzať a uz k šťastiu ich vonkoncom netreba, aby sme zarábali dosť na to, aby sme žili slušne, nedret od rana do noci, pri tom nebyť zamestnancom (horšie vzťahy medzi zamestnávateľom/zamestnancom nadriadeným/podriadeným som nikde inde nezažila) , mali primerane veľký dom, kazdy svoje auto, dovolenky podľa výberu, nie na co sme si s z odretými ušami nasetrili t.j. Po 16x Bulharsko, možnosť dať deťom športové, ci ine vyžitie bez toho, aby sme boli týžden o vode a chlebe ... skratka na Slovensku pre mna čistá utopia, tým, co tieto veci nevadia gratulujem a prajem spokojný život

bosoriak
22. jan 2017

@sisaka Vsetko to naraz je problem splnit aj vo vyspelych krajinach 😀 Ale myslim si presne to iste a hlboko suhlasim ( zijeme vo Svajci).

zuzana76
22. jan 2017

@tanulik16 ak ste s mužom na tom rovnako, tak sa vráťte, deti sa prispôsobia, ešte sú malé, niekto naozaj nemôže žiť v cudzine, ja som na tom rovnako a túžim ísť žiť na slovenský vidiek

sisaka
22. jan 2017

@bosoriak keby som mala vybrať len jednu vec, co ma najviac irituje a co ide všetkými oblasťami a je pre mna úplným základom - úcta voči druhým a rešpekt - ci uz je to medzi susedmi, ci je to šéf a podriadeny, učiteľ/žiak, lekár/pacient.... je to v Kanade ideálne? Nie, ale prave toto je tu 100 x lepšie a aj keby som všetko vymenované mala oželieť tejto obyčajnej slušnosti, účty a rešpektu by som sa nedokázala vzdať.

bosoriak
22. jan 2017

@sisaka ano, presne to mi tu imponuje - zakladna slusnost medzi ludmi. Idealne to nie je, ale ked teraz pridem na SK, tak som zhrozena. A smutna tiez.

88patka88
22. jan 2017

@tanulik16 kde presne v AT žiješ? Ja by som rada uvítala kamošku tiež široko ďaleko o žiadnej Slovenskej rodine ani chýru 😑

aristka
22. jan 2017

@sisaka vsetko je vec nazoru ..ja poznam jednu a ti sa po 10tich rokoch zivota v kanade vratila na sk ,dalsia po 5 tich dokonca tam porodila deti a nezostali tam...jednoducho to tak uzasne neopisovali ako ty....moj nazor je skor o tom kto je ako schopny sa prisposobit ,zvyknut si...ty si si zvykla ...

sisaka
22. jan 2017

@aristka no veď to je ta iná mentalita. Ja som sa uz veľa krát stretla tu so Slovákom, co nadával na to, ze sa ho v obchode pýtajú ako sa ma, podľa neho - co koho do toho a neznášali neúprimne úsmevy predavačiek (neviem ako zistili, ze neúprimne, ale keby aj) a pochvaľovali si tie úprimne ofucane slovenské ... no co k tomu dodať, ja nikoho nepresviedčam, ze tu ma žiť, ani netvrdím, ze sa tu bude všetkým páčiť