Život bez detí. Ako zvládať pocit neúplnosti?
Ahojte, zo zdravotných dôvodov nemám deti. Žiaľ musela som sa rozhodnúť, a jednak aj kvôli mne a môjmu zdraviu, ale hlavne kvôli dieťaťu som sa musela rozhodnúť, a tak som v 25tke urobila životné rozhodnutie. Vtedy som si aj našla manžela, ktorý to akceptoval, má ma rád a ľúbi ma, aj napriek tomu. Máme obaja po 40tke. Ešte pred pár rokmi som chcela riešiť adopciz, ale napokon som zistila, že je dosť možné, že by nám dieťa kvôli mne možno ani nedali. Každopádne sme to ani neskúsili, lebo manžel nesúhlasil s adopciou. Mala som dve veľmi dobré kamarátky, Ale postupom času, ako sa im narodili deti, potom druhé a tretie, obe začali viac inklinovať k iným mamičkám, s ktorými začali zdieľať svoje problémy a skúsenosti. Naše cesty sa postupne rozišli. V práci, u lekára, kdekoľvek mi celkom dosť dávajú najavo, že som iná, keď nemám dieťa. V práci všetky kolegyne sa ma pýtajú na deti a keď zistia, že ich nemám, tak mám mierny pocit, že ma ľutujú a posielajú mi fotky mačiek a psíkov, aby som si nejakého kúpila. A pritom ja mám dobré zamestnanie, kariérne som toho naozaj dosiahla dosť veľa, máme sa dobre, máme vlastné bývanie, bez hypo, autá bez leasingu, cestujeme, máme svoje hobby, staráme sa o seba. Len okolie je také všelijaké. Minule sa ma pedikérka pýtala, či mám deti. A že vraj hneď si aj myslela, že nie. Tak ma to zaskočilo, prečo si to hneď myslela? Podľa čoho? Mám pocit, akoby som bola nekompletná. Nakoľko mi zomreli rodičia a nemám súrodencov, moja rodina v podstate nie je. Mám iba manžela, jeho mamu. Uvedomujeme si, že zostaneme sami, že nebudeme mat nikoho, kto sa o nás bude zaujímať, nikoho, kto nám pomôže, keď budeme starší, tak ako on pomáha svojej mame a ja som bola pri mojich rodičoch do ich smrti. Je tu prosím niekto, kto nemá deti a rodinu po 50tke, 60tke? Ako to zvládate? Ako žijete? Ako sa vám darí s týmto pracovať?
@galadriel90 autorka zablokuj tohto pouzivatela aby si nemusela citat tie dristy, kedze ani po tom co si ju slusne poprosila aby prestala pokracuje
@vler nemám ju ako zablokovať, nejde to, prosím len nahláste jej príspevky. Ja to nemôžem urobiť.
@anonym_autor ľudia sa vyjadrujú, ale v podstate im je jedno, či máš ,alebo nemáš deti. Ja by som sa k tomu tak postavila, že teda nikoho nič nie je do toho, či mám alebo nemám deti. Nechcem sa o tom baviť a dám to patrične najavo. Keby sa ma kolegyňa s milým úsmevom pýtala, prečo nemám deti. Otočila by som sa k nej, vycerila zuby a opýtala sa jej, prečo ťa to zaujíma. A keby splietala, že je to úžasné a tak, tak by som jej povedala, že možno pre teba je to úžasné, keďže si nie si schopná iný cieľ v živote stanoviť a docieliť, len deti rodiť. Veď to aj tá jabloň, či mačka dokáže. Po takej odpovedí ti už dá pokoj dúfam. A vôbec by som takto odpovedala ľuďom, že prečo Vás to zaujíma, lebo mňa vôbec nezaujímajú vaše rodinné pomery, tak prečo sa zaujímate o moje. Alebo, keď ma niekto problém, tak by som to otočila na jeho problémy. Ja som slobodná a mňa sa v kuse kolegovia pýtali, kedy sa vydám a tak. Tak som im povedala, jaj môj zlatý, hlupák ako ty sa učí na vlastných chybách, ja som kus múdrejšia preto sa učím na cudzích. Alebo, to sa mám preto vydávať, aby som cez obedňajšie prestávky s kolegami na hodinové hotely behala ako ty? 🤪 Treba múdrych zvedavcov poslať tam, kam patria, do r...
@anonym_autor ja takú skúsenosť nemám. Iba Ti dám pohľad z druhého brehu. Mňa zas môže niekto vnímať ako opotrebovanu, zničenú matku ktorá sa obetovala kvôli detom . Mam rezy po cisárskom a iné chuťovky. A nervy občas riadne v kýbli😉 Na krku hypotéku, cestovať extra veľa nemôžem lebo dávam peniaze do deti.
A neber to tak ,že len tí s deckami útočia na tých bez deti. Vlastná skusenost: bola som tehotná s 2.dietatom a kolegyňa (slobodná, bez deti, postavička ako lusk) mi zadrela: ja deti mat radšej nikdy nechcem, nechcem mať nikdy taky veľký bachor . Čo som ju mala zabiť? No tvoj názor dievča, ja Ti ho neberiem ,pomyslela som si. Takže je to uhol pohľadu a každý vníma pozitíva v niečom inom.
@sova7 je ľahké sa vyhovárať, ze nebudem dobra matka tak nemám deti.... To je len zzity komfort a lenivosť. A nulová snaha niečo zo svojho pohodlia obetovať. Ale potom na starobu budú tie staré slečny plakať v samote. Je veľmi veľa príbehov o tom ako ľudia ľutujú svoj bezdetny zivot, a hlavne ženy, pretože zmeskali vlak
@galadriel90 vôbec neľutujem. Príroda sa neozvala. Ak ma nieco fakt serie tak to že som nestretla chlapa čo by bol schopný zivota a vzťahu. Ak autorka článku bude mať šťastie môže sa dožiť spokojnej staroby s partnerom. Matky sa na niečo také teda že pred samotou ich zachránia deti spoliehať nemôžu. Dnes kopa mladých odchádza do zahraničia a domov sa mnoho z nich nevráti. Ženy by si nemali robiť deti ako zaplatu na samotu. Je to fakt biedny dovod mať deti a stretla som dosť osamelých 40 nikov náhradných partnerov mamičky a bol to ohovne život pre obidvoch. A ak žena nechce deti lebo cíti že to nebude ono a nebude dobrá mama je to tiež dôvod byť bezdetná. A fakt deti nie sú jediná náplň a zmysel života. Rodina sú dvaja ľudia čo spolu chcú a dokážu fungovat a je im spolu lepšie ako osamote. Či už pribudnú k nim deti alebo nie spolu tvoria aj tak rodinu. Určite ženy ktoré chceli mať deti ale nevyšlo to cítia že ich život nie je tak celkom úplný ale určite nie je prázdny ak majú aj tak svoju rodinu
Ahoj. Úplne ta chápem.my sme v kole bábo 12rokov. Od mája sme v procese adopcie.
Vie to malo ludi.
Aj ha cítim od okolia poznámky alebo pohľady keď dajú túto otázku. Neviem prečo dnes cudzí ľudia riešia takéto intímne otazky. Tiez sa mi rozpadlo par vztahov s kamoškami koli tomu.
Asi každý túži potom co nemá.
Každopádne ja sa cítim neúplná bez dieťaťa.
Viem,že žiť sa dá aj bez nich. Ale ak ste nastavení ináč,tak sa to nedá neriešiteľné.
Asi nikdy neprestanem veriť.
Držím ti silno prsty.Ludia sú hlupáci. Nevsimaj si ich.
Zi svoj život s nedaj si ho pokaziť
@anonym_autor tiez som velmi chcela velku rodinu, skoncila som sama ako prst. Vzdy sa najde niekto, kto sa opyta, kde mam muza a deti. Dodnes neviem, co odpovedat.
Do dnešnej doby by som ďalšie dieťa nechcela priniesť. Súcitim s tebou, presne viem o čom píšeš a čo cíti žena ak deti nemá.

Moja sestra ma 45 rokov a ked sa jej niekto spyta ci ma deti odpovie "chvala bohu nemam" 😂
Ono je to v hlave. Ona je najviac stastna, ze zije svoj zivot pre seba. Ja mam jedno dieta a dakujem pekne, druhe ani keby co bolo.