icon

Život bez detí. Ako zvládať pocit neúplnosti?

1. okt 2025

Ahojte, zo zdravotných dôvodov nemám deti. Žiaľ musela som sa rozhodnúť, a jednak aj kvôli mne a môjmu zdraviu, ale hlavne kvôli dieťaťu som sa musela rozhodnúť, a tak som v 25tke urobila životné rozhodnutie. Vtedy som si aj našla manžela, ktorý to akceptoval, má ma rád a ľúbi ma, aj napriek tomu. Máme obaja po 40tke. Ešte pred pár rokmi som chcela riešiť adopciz, ale napokon som zistila, že je dosť možné, že by nám dieťa kvôli mne možno ani nedali. Každopádne sme to ani neskúsili, lebo manžel nesúhlasil s adopciou. Mala som dve veľmi dobré kamarátky, Ale postupom času, ako sa im narodili deti, potom druhé a tretie, obe začali viac inklinovať k iným mamičkám, s ktorými začali zdieľať svoje problémy a skúsenosti. Naše cesty sa postupne rozišli. V práci, u lekára, kdekoľvek mi celkom dosť dávajú najavo, že som iná, keď nemám dieťa. V práci všetky kolegyne sa ma pýtajú na deti a keď zistia, že ich nemám, tak mám mierny pocit, že ma ľutujú a posielajú mi fotky mačiek a psíkov, aby som si nejakého kúpila. A pritom ja mám dobré zamestnanie, kariérne som toho naozaj dosiahla dosť veľa, máme sa dobre, máme vlastné bývanie, bez hypo, autá bez leasingu, cestujeme, máme svoje hobby, staráme sa o seba. Len okolie je také všelijaké. Minule sa ma pedikérka pýtala, či mám deti. A že vraj hneď si aj myslela, že nie. Tak ma to zaskočilo, prečo si to hneď myslela? Podľa čoho? Mám pocit, akoby som bola nekompletná. Nakoľko mi zomreli rodičia a nemám súrodencov, moja rodina v podstate nie je. Mám iba manžela, jeho mamu. Uvedomujeme si, že zostaneme sami, že nebudeme mat nikoho, kto sa o nás bude zaujímať, nikoho, kto nám pomôže, keď budeme starší, tak ako on pomáha svojej mame a ja som bola pri mojich rodičoch do ich smrti. Je tu prosím niekto, kto nemá deti a rodinu po 50tke, 60tke? Ako to zvládate? Ako žijete? Ako sa vám darí s týmto pracovať?

autor
2. okt 2025
@osky

@anonym_autor toto som si presne myslela ,ze ty by si sa s tym uz aj vyrovnala,ale proste tlak okolia-otazky,pohlady,usklabky a pod ...nevies,ako mas reagovat,lebo okolie tiez nevie reagovat normalne.
Aj ja som to tak mala a este aj mam...
Ale z mojej strany uz som pripravena a viem riadenu strelu odpinknut...uz to neriesim.
Ale ked som bola mladsia a stale sa nedarilo....dost,ze ja som s tym bojovala,ale casom som to uz ani tak nehrotila.
Vylev placu bol zasadne po nejakom stretnuti ci nejakej reakcie blbcov,ktori sa nevedeli spravat...
Boli sme na krste svagrininej sestre./jej dietatu/
Tam bola jej dalsia sestra s muzom a uz tak na hostine sedime a on zacal doberat mojho muza,haha,hihi...co nevies ako sa to robi,mam ti poradit.....
Do mna taky jed vpalil.
Neboli sme 20rocni,aby si toto dovoloval.a on stary paprda uz.......ja som odisla od stola,aby som nevybuchla.ale na moj pohlad urcite nikdy nezabudne...som ho prevrtala sosovkami zvnutra....
A mnoho takych pripadov bolo.
Keby okolie bolo normalne a taktne, lahsie by sa nam s tym zilo...
Po 40tke ti to uz ozaj moze byt jedno.
Ja som nastavila hranice,bola som aj neprijemna...ale ludia uz zhruba vedia

Co sa staroby a rodicov tyka...
Deti nie su garancia,ze sa o teba postaraju
Ja som to nikdy tak nebrala.lebo nevieme, co buducnost prinesie a nerobime si deti koli tomu.

Chapem teda dobre,ze ani tvoj muz nema surodencov???

Mali surodencov vasi rodicia?
Ake mate s nimi vztahy?
Pretoze aj sirsii pribuzni vam mozu. Byt citovo velmi blizki.....
Ja toto momentalne neriesim.
Mam rodicov,ale otec je dost dementny,nesamostatny plienkovany..hoci nie je celkom mimo,odpoveda aj rozumie...ale je chory.mama sa o neho stara,je to napor nielen na telo ale i psychiku..
Napriek tomu sa desime momentu,ked by odisiel....

Ale neriesim to,co bude.
Neprivolavam negativne myslienky.
Snazim sa zit naplno a som vdacna za vsetko,co zivot prinasa....
Svokra som vobec nepoznala,umrel na rakovinu,ked moj muz mal 18
Svokra je uplne dementna v dome dochodcov..

Tiez to nie je ruzove.
Ale ved kto ma vsetko 100%

Snaz sa nepripustat si negativitu okolia.usmieaj sa a daj svetu najavo ,ze s tebou len tak nezatoci.
Inak ta to prevalcuje

@osky surodenci mojich rodicov zomreli a boli z opacnej strany SVK. Nemame ziadnu rodinu, s ktorou by sme boli v kontakte. Mame svokru - manzelovu mamu, ktorej venujeme vsetku nasu energiu. Ja som sa starala predtym o rodicov.

lucia147852
2. okt 2025
@anonym_03a540

@anonym_5864b6 no to si ma nepotešila.
Verím , že medicína pokročí a nebude to strašiak pre epileptičky ženy

@anonym_03a540 rodila som 2x. Oba razy boli so mnou na pôrodnici ženy s epilepsiou. Bývala kolegyňa ma epilepsiou a ma dieťa. Akurát kvôli liekom tieto ženy nemôžu kojiť.

alenka58
2. okt 2025
@anonym_autor

@osky surodenci mojich rodicov zomreli a boli z opacnej strany SVK. Nemame ziadnu rodinu, s ktorou by sme boli v kontakte. Mame svokru - manzelovu mamu, ktorej venujeme vsetku nasu energiu. Ja som sa starala predtym o rodicov.

@anonym_autor ja mám sesternicu, ktorá tiež nemôže mať deti, je sama, adoptovala si 2 chlapcov, pomáha jej mama, chlapci sú fajn a má celá rodina z nich radosť, ja by som si adoptovala na tvojom mieste ak je to ešte možné, nie kvôli ľudom tí ma nezaujímajú ale kvôli sebe aj vzhľadom na to že ste malá rodina, áno deti nie sú priorita ale sú dôležité

autor
2. okt 2025
@alenka58

@anonym_autor ja mám sesternicu, ktorá tiež nemôže mať deti, je sama, adoptovala si 2 chlapcov, pomáha jej mama, chlapci sú fajn a má celá rodina z nich radosť, ja by som si adoptovala na tvojom mieste ak je to ešte možné, nie kvôli ľudom tí ma nezaujímajú ale kvôli sebe aj vzhľadom na to že ste malá rodina, áno deti nie sú priorita ale sú dôležité

@alenka58 v prvom rade by mi dieťatko nedali, kvôli mojim zdravotným problémom. V druhom rade, obaja s manželom už máme po 40tke, manžel má 48 rokov a v tomto veku už sa na malé dieťa necítime. A v neposlednom, ale veľmi podstatnom rade, manžel adoptované dieťa nechce. Túto situáciu sme riešili cca. pred 8 rokmi.

anonym_d7d973
2. okt 2025
@anonym_autor

@alenka58 v prvom rade by mi dieťatko nedali, kvôli mojim zdravotným problémom. V druhom rade, obaja s manželom už máme po 40tke, manžel má 48 rokov a v tomto veku už sa na malé dieťa necítime. A v neposlednom, ale veľmi podstatnom rade, manžel adoptované dieťa nechce. Túto situáciu sme riešili cca. pred 8 rokmi.

@anonym_autor skúste si nájsť aktivitu ktorú by ste mohli robiť s inými pármi, turistika, šport, zoznámiť sa s niekým s kým by ste chodili na dovolenky, na výlet, dieťa to nenahradí ale nebudete sa cítiť tak sami. Zviera tiež pomôže. Pre reči ostatných sa netráp. Rozhodla si sa zodpovedne a to si vyčítať nemusíš. Ostatní nech si myslia čo chcú.

unicornlady
2. okt 2025

Detské domovy mávajú aj taký program "buddy"
https://tvojbuddy.sk/

autor
2. okt 2025
@anonym_d7d973

@anonym_autor skúste si nájsť aktivitu ktorú by ste mohli robiť s inými pármi, turistika, šport, zoznámiť sa s niekým s kým by ste chodili na dovolenky, na výlet, dieťa to nenahradí ale nebudete sa cítiť tak sami. Zviera tiež pomôže. Pre reči ostatných sa netráp. Rozhodla si sa zodpovedne a to si vyčítať nemusíš. Ostatní nech si myslia čo chcú.

@anonym_d7d973 ďakujem veľmi pekne 🙂. Máme kamarátov, máme aj psíka, aj mačku, a teraz zvažujeme ešte papagája. Aktivít máme veľmi veľa - cestovanie, práca, obaja športujeme, cvičíme, robíme rôzne CSR aktivity, chodíme na dovolenky, na výlety, na chaty. Ale nič to nemení na situácii, že cítim hlavne ja, že to dieťa jednoducho nemám a po mne tu neostane nič na tomto svete.

adrianap83
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d7d973 ďakujem veľmi pekne 🙂. Máme kamarátov, máme aj psíka, aj mačku, a teraz zvažujeme ešte papagája. Aktivít máme veľmi veľa - cestovanie, práca, obaja športujeme, cvičíme, robíme rôzne CSR aktivity, chodíme na dovolenky, na výlety, na chaty. Ale nič to nemení na situácii, že cítim hlavne ja, že to dieťa jednoducho nemám a po mne tu neostane nič na tomto svete.

@anonym_autor skus nejakú dobrovolnicku aktivitu. Takú, čo Ti bude dávať zmysel. Možno Ti to pomôže. Dobro, ktoré dáš tu bude už navždy!
Aj to, čo si dávala rodičom a aj teraz svokre. Vieš, nikto by sa tak nepostaral, ako Ty. Ber aj toto ako poslanie.

autor
2. okt 2025
@adrianap83

@anonym_autor skus nejakú dobrovolnicku aktivitu. Takú, čo Ti bude dávať zmysel. Možno Ti to pomôže. Dobro, ktoré dáš tu bude už navždy!
Aj to, čo si dávala rodičom a aj teraz svokre. Vieš, nikto by sa tak nepostaral, ako Ty. Ber aj toto ako poslanie.

@adrianap83 píšem vyššie, CSR a dobrovoľníctvu sa venujem už viac ako 10r. Spolupracujem s ADCH, z Úsmevom ako dar, so samosprávnym krajom a neziskovými organizáciami. Už som pred 2r prebrala aj ocenenie za dobrovoľníctvo 🙂

unicornlady
2. okt 2025

Zostane po tebe veľa dobrého v srdciach tých, ktorým si pomohla.

vilma7
2. okt 2025

Nemusíte byť vobec osameli...tvoje deti by mohli odísť do sveta (ako.aj ja a moja sestra) a mama je sama na Slovensku. Síce domov chodíme, ale je to ine.
Môžete si nájsť kamarátov bez deti..teraz to síce asi jednoduché nebude ale ked budete starší tak uz aj vaši známy budu mat samostatné a odrastene deti a budu mat tiez zas ine záujmy. .

anna777115
2. okt 2025

Nikto druhy, ti nenaplni prazdne miesto v tvojom vnútri, len ty sama. Vieš, koĺko ĺudí na svete sa cíti opustene a nenaplneno a to možu mať dokonalé rodiny, byť uspešní, zdraví, mať deti, priateĺov. Toto je proste chemia v mozgu, že človek citi tužbu po tom čo nemá a keď to dosiahne, tak mozog premsmeruje tužbu po niečom úplne inom.Mať dieťa v dnešnom chorom svete je neskutočná odvaha a neustaly stres, uzkosť ako to vsetko najlepsie zvladnut a nezrútiť sa , vychovat z dieťata zodpovedneho a schopneho jedinca . Uživaj si stav v ktorom sa nachadzaš. Kazdý clovek žije s nejakou nezaplátanou dierou v roznom smere zivota.

sova7
2. okt 2025

Máš manžela. Podľa opisu vyzerá že fungujete. Takže sama nie si. A keby si aj deti mala a darilo sa im tiež neostanu doma s tebou. Deti nie sú jediný zmysel života a či ich máš ci nie a prečo do toho je všetkým naokolo veľké vieš čo.

anonym_7673d1
2. okt 2025

Velmi vela veci mi preslo hlavou ked som toto citala.

1. dlho som si myslela ze nebudem moct mat deti. Ale bola som s tym ok. Myslim ze ti ludia ti len “zrkadlia” co v sebe nemas spracovane a ani o tom nevies.
2. Neocakavane som v 39 otehotnela. Zazrak. Jasne. Ale stalo ma to strasne strasne vela. Mentalnej pohody, slobody, strachu z buducnosti. Vobec si nemyslim ze byt matkou je alfa a omega zeny aj ked maleho milujem ako nikoho, predtym som bola stastnejsia.
3. Nezazlievaj kamoskam ze inklinuju k inym matkam. Maju spolocne temy, je to prirodzenost veci. Ked deti vyrastu, je dost moze, ze sa k sebe vratite. Vidim to vo svojom okoli.

jomarch
2. okt 2025

z opacneho sudka. mam takmer rocne dieta, nie som nejaka mlada mamicka a poviem ti, ze ja sa citim s tym dietatom ako taka cierna ovca. ta ma dieta, tu nikam nezavolame. tak sa citim. akoby som s narodenim malej uz stratila svoju spolocensku hodnotu…
a ako tu pisal niekto predomnou, nemusi to byt vobec pre zenu jej zivotna rola. pre mna rozhodne nie je a preto zostavam pri jedno.m dietati, hoci som chcela viac kedysi.

mamaaja82
2. okt 2025

Mna napadlo,su rodiny ako my,ktori nemaju tiez nikoho.Teda ja mam papierovo svokrovcov ale to by bolo nadlho,moji rodicia su mrtvi.Najst si niekoho takeho,mozno si sadnete rodinu, aj ked nie pokrvnu vytvorite.

anonym_829634
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_685beb nie som nestastna popravde, takto som to chcela a takto to mam. Len mi su neprijemne pripomienky okolia niekedy, a to nielen starsich ludi,, ale aj ovela mladsich odo mna. A obavam sa trochu buducnosti. Naozaj s manzelom budeme osameli. Doteraz sme mali mojich rodicov, jeho rodicov. Postupne nam odchadzaju a prichadza ta osamelost a pocit, ze nemas rodinu, ze nikam nepatris.

@anonym_autor jaaj tak keď nie si nespokojná, na reči ostatných sa vyser. Ja som to najprv pochopila že je ti ľúto že nemáš deti. S mužom si kúpte psa a vybavené. Riesis tu osamelosť, priateľov si nájdite... To že ľudia majú deti neznamená že nebudú osameli

autor
2. okt 2025
@anonym_829634

@anonym_autor jaaj tak keď nie si nespokojná, na reči ostatných sa vyser. Ja som to najprv pochopila že je ti ľúto že nemáš deti. S mužom si kúpte psa a vybavené. Riesis tu osamelosť, priateľov si nájdite... To že ľudia majú deti neznamená že nebudú osameli

@anonym_829634 máme psa, mačku a budeme mať aj papagája. priateľov máme... len rodinu nie...

cecilia29
2. okt 2025

Nechceš byt dieťaťu z domova buddy ? Nebudete taky osamelý, ani sa nebudete ba nič viazať- ako je adopcia. A možno budete oporou niekomu, kto je teda tiež osamelý

anonym_829634
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_829634 máme psa, mačku a budeme mať aj papagája. priateľov máme... len rodinu nie...

@anonym_autor to ani my.. ale dá sa to kompenzovať.

anonym_6c385a
2. okt 2025

Je zaujimave ako kazdy chceme to co nemame. Ja mam pred 40kou, som sama, bez partnera uz dlhe roky. Mala som smolu na nepouzitelne typy, zazila som neveru a zle veci, az nakoniec rezignovala na vztahy. Ty mas zrejme fajn muza, mate aktivity, zvieratka a pohodlny zivot za ktory by ostatni vrazdili. Uplne ta chapem v otazke adopcie, tiez by som to psychicky nedala a radsej sa zmierim s osudom aky mam. Vaz si tie pekne veci co mas, nie su samozrejmost.

galadriel90
2. okt 2025
@anonym_17a764

Môžem Ťa povzbudiť, že dieťa nie je tá najdôležitejšia vec v živote. Je to o nastavení v hlave všetko. Môžeš byť šťastná aj bez detí, máš muža ktorý ťa miluje a to stačí. Nemáte žiadne väčšie záväzky, môžete si chodiť kde chcete, kedy chcete .... nikomu sa nemusíte spovedať.

@anonym_17a764 ale základný biologicky pud živého tvora, teda aj človeka, je množiť sa. Rozširovať nas druh, rod, zabezpečiť prežitie druhu a predať naše geneticke informácie ďalej. mame to v sebe proste zakódované a to nikto nevymaze.Netreba mat kŕdeľ deti ci rodiť ako jabloň, ale aspoň to jedno... To každý zvládne... Ak je niekto chorý a deti mať nemôže tak ok, ale nechápem tých mladých ľudí, ktorí sú dobrovoľne jaloví.....

sova7
2. okt 2025
@galadriel90

@anonym_17a764 ale základný biologicky pud živého tvora, teda aj človeka, je množiť sa. Rozširovať nas druh, rod, zabezpečiť prežitie druhu a predať naše geneticke informácie ďalej. mame to v sebe proste zakódované a to nikto nevymaze.Netreba mat kŕdeľ deti ci rodiť ako jabloň, ale aspoň to jedno... To každý zvládne... Ak je niekto chorý a deti mať nemôže tak ok, ale nechápem tých mladých ľudí, ktorí sú dobrovoľne jaloví.....

@galadriel90 otrasny výraz. Ja zas nechápem na co sa toľko rozmnožovať ľudí je dost. Nemusí každá žena rodiť a moze byť úplne zdravá. Rodičovstvo nie je pre každého.

galadriel90
2. okt 2025
@sova7

@galadriel90 otrasny výraz. Ja zas nechápem na co sa toľko rozmnožovať ľudí je dost. Nemusí každá žena rodiť a moze byť úplne zdravá. Rodičovstvo nie je pre každého.

@sova7 je ľahké sa vyhovárať, ze nebudem dobra matka tak nemám deti.... To je len zzity komfort a lenivosť. A nulová snaha niečo zo svojho pohodlia obetovať. Ale potom na starobu budú tie staré slečny plakať v samote. Je veľmi veľa príbehov o tom ako ľudia ľutujú svoj bezdetny zivot, a hlavne ženy, pretože zmeskali vlak

hederamonstera
2. okt 2025
@galadriel90

@sova7 je ľahké sa vyhovárať, ze nebudem dobra matka tak nemám deti.... To je len zzity komfort a lenivosť. A nulová snaha niečo zo svojho pohodlia obetovať. Ale potom na starobu budú tie staré slečny plakať v samote. Je veľmi veľa príbehov o tom ako ľudia ľutujú svoj bezdetny zivot, a hlavne ženy, pretože zmeskali vlak

@galadriel90 o co ti ide?

autor
2. okt 2025
@galadriel90

@galadriel90 poprosím, aby ste už neprispievali do tejto témy. Prosím svoje názory si nechajte pre vašu rodinu a blízkych, nerobia mi dobre a naozaj to tu nechcem čítať, ďakujem za pochopenie.

galadriel90
2. okt 2025
@anonym_autor

@galadriel90 poprosím, aby ste už neprispievali do tejto témy. Prosím svoje názory si nechajte pre vašu rodinu a blízkych, nerobia mi dobre a naozaj to tu nechcem čítať, ďakujem za pochopenie.

@anonym_autor nájdite si záľuby kde presmerujete svoj smútok a sustredite sa na niečo zmysluplne... Je to strašne jednoduché a ja vo vašom prípade by som vedela vymenovať minimalne 10 aktivít ci smerov, kde sa realizovať... Však žite ďalej, zite s tým co vám život dal a neplacte tu.. Hlavne tu medzi tisícami matiek ktoré práve mozno padajú doma na hubu od únavy z deti v ogrcanom tricku... Lebo neviem, chcete poľutovať? Ci Co..

vler
2. okt 2025
@galadriel90

@anonym_autor nájdite si záľuby kde presmerujete svoj smútok a sustredite sa na niečo zmysluplne... Je to strašne jednoduché a ja vo vašom prípade by som vedela vymenovať minimalne 10 aktivít ci smerov, kde sa realizovať... Však žite ďalej, zite s tým co vám život dal a neplacte tu.. Hlavne tu medzi tisícami matiek ktoré práve mozno padajú doma na hubu od únavy z deti v ogrcanom tricku... Lebo neviem, chcete poľutovať? Ci Co..

@galadriel90 autorka zablokuj tohto pouzivatela aby si nemusela citat tie dristy, kedze ani po tom co si ju slusne poprosila aby prestala pokracuje

galadriel90
2. okt 2025
@vler

@galadriel90 autorka zablokuj tohto pouzivatela aby si nemusela citat tie dristy, kedze ani po tom co si ju slusne poprosila aby prestala pokracuje

@vler ale autorka tu dobrovoľne prišla a opísala verejne svoju situáciu, tak mala očakávať verejné komentáre a aj to, ze nie každý ju tu bude chlacholit... Keď nechce aby sa ľudia a verejnosť vyjadrovali ku nej alebo vyjadrili svoj názor na jej situáciu, nech tu tú svoju situáciu proste nepíše 🤷

hederamonstera
2. okt 2025
@galadriel90

@vler ale autorka tu dobrovoľne prišla a opísala verejne svoju situáciu, tak mala očakávať verejné komentáre a aj to, ze nie každý ju tu bude chlacholit... Keď nechce aby sa ľudia a verejnosť vyjadrovali ku nej alebo vyjadrili svoj názor na jej situáciu, nech tu tú svoju situáciu proste nepíše 🤷

@galadriel90 hovori ti nieco emocna inteligencia?