Život bez detí: Je možné zmeniť názor?
Ahojte, začnem s tým že mám 28 a priateľ 29. Pracujeme, máme podnájom. Obidvaja sme mali rovnaký názor že nechceme deti. Ja som bola v tom, že nechcem ani svadbu. Z mojich prechadzajúcich vzťahov som mohla byť už 2x vydatá, ale jednoducho to neboli správny ľudia a nebolo to tam z mojej strany kvôli ich povahe. Keby k tomu príde, mala by som sa veľmi zle v živote a chceli aj deti. Tie by sa mali ešte horšie. A preto už sú ex.
Lenže teraz mám partnera ktorý deti nechce. Na otázku svadby odpovie, že to má ešte čas. Každý máme svoje muchy, takže aj my dvaja. Ale inak je to človek s ktorým si viem predstaviť dlhodobý život.
V mojej rodine sú deti každého veku. Zo začiatku pri návštevách som to brala tak že ,,požičiam si a vrátim,,. Aj môj priateľ má veľmi rád deti. Vidím ako sa k ním chová a ide mu to dobre. A je s tým v pohode.
Ale postupom času sa vo mne akoby niečo zlomilo. A začínam cítiť že mi niečo chýba. Ako keby ma niečo nenapĺňalo. Asi mi začali tikat biologické hodinky či čo.
Moja mama ma mala vo veľmi mladom veku. Do hlavy mi tĺkla aby som neprišla domov tehotná keď nebudem mať aspoň 18. Moji ex neboli dobrý ľudia a usúdila som že s týmito povahami deti ani manželstvo nechcem.A tak sa vo mne vybudoval asi tento dieťatkovský blok a názor do budúcna.
Od okolia počúvam veľmi dlhé roky, kedy budem mať svadbu, deti atd...ale to vôbec neriešim a nikdy som neriešila...je to môj život a oni ho za mna žiť nebudú . Preto som vždy odpovedala diplomatickú odpoveď.
Lenže teraz už asi deti chcem ale partner stále hovorí že nie.
Dá sa žiť život bez detí? Je to len moje nejaké obdobie a prejde ma to? Zmenil by niekedy partner názor na svadbu a deti? Alebo ako ho presvedčiť že naše deti budú super?
Teraz by mi pomohol akýkoľvek názor, pretože mám v hlave dosť bordel. Ďakujem
Velky problem.Ked toto zacne a partner nechce. Mam stastie, ze moj chcel. Ja som tiez dlho bola taka ako Ty, ze nie a netreba a ex bol taky, ze dobre, ze to vtedy neslo mat dieta. A ked som chcela , tak uz som mala okolo 33 rokov
Zivot bez deti urcite moze byt plnohodnotny a krasny, ale nie v pripade, ze po tych detoch tuzis. Toto je jedna z mala otazok v partnerskom zivote, kde neexistuje kompromis a obaja partneri sa proste musia zhodnut…
Ak tuzis po detoch, tak je to a) uplne prirodzene a b) neprejde ta to len tak. Takze musite sa o tom s partnerom vazne porozpravat. Zmena je zivot. Manželstvo a rodina je nieco, co dokaze zamavat s nasimi predstavami, ale aj pekne naplnit nase citove nadoby. Takze neboj sa toho a prediskutujte to.
Nikto ti nebude vedieť správne poradiť lebo to je tak, budeš mat deti a môžeš byť s nimi šťastná ale aj nemusís. Vidím to tu v rôznych diskusiách ako sú niektoré maminky z deti na nervi iné si to užívajú. Proste kým to sama nezazijes nevieš dopredu aká budeš mama. Je to samozrejme veľmi náročné keďže to nieje len o kocikovani ale vidím to na sebe, večer mi z nich ide prasknúť hlava, chcem mať kolkokrat ticho, kľud, ked niesu doma už mi strašne chýbajú 😃 A najkrajšieho keď ti už začínajú oplacat tvoju lásku, nakreslia ti obrázok, obijmi, vypusinkuju, juj ja by som bez nich už nevedela existovať.
"Dá sa žiť život bez detí?"
Prečo si myslíš, že deti sú to najdôležitejšie čo človeku k životu chýba?
jedna diskusia nestacila? ano, da sa zit bez deti, nie pre kazdeho je to stred vesmiru.
to, ci tvoj partner v buducnosti zmeni nazor na deti nemame my odkial vediet. teraz to zrejme nevie ani on. a ako vies, ze deti budu super? uz ked mas potrebu ho o tom presviedcat, tak to nie je ok..
@yelena159 moje pomenovanie prispevku bol iny. Konik mi zmenil nazov
Da sa zit uplne v pohode. Nie kazdy deti chce, nie je to kazdeho zmysel zivota a plnohodnotny zivot je aj bez deti.
@sisa_s
@crazy_cat_lady
Omylom som príspevok pridala aj sem, bola som v tom že sa mi príspevok nezobrazil. Nevšimla som si že už som mala otvorenú inú skupinu. Verím že ste obidve neomylne osoby, keď mi takto pekne komentujete.
Ale beriem to pozitivne, dostane sa to k viac ľuďom, viac názorom a viac vlastných skúseností.
Tak isto v mojom príspevku v inej skupine, si môžte prečítať, že partnera do ničoho nútiť nechcem a nechcem hrať hru ktorá nie je fér.
Ďakujem, že čítate s porozumením.
@martinka13 Ďakujem. Spýtam sa. Mali ste plánované deti? Partner mal aký názor na deti?
pises, ze ho do nicoho nutit nechces, ale pises aj, ako ho presvedcit.. to sice nie je nutenie do toho, co chces ty, ale proste bud to ten clovek chce, alebo nie. ak nie, nema zmysel ho presviedcat. aj ked je este mlady, mozno zmeni nazor neskor, okolo 40tky, vtedy sa to u niektorych chlapov zacne lamat :D
@ceresnicka111 chcela som názor. Áno, aj ja to čítam. Viem aký je život s detmi, aspoň podľa toho čo mi hovorí okolie. No neodrádza ma to. Viem že sú dobré aj zlé chvíle, úsmevné, vyčerpávajúce, stresujúce,....
Ale verím tomu že sú to najväčšie lásky.
@crazy_cat_lady nie, za žiadnu cenu ho nútiť nechcem. Presvedčiť, bolo myslené v takom zmysle, aby som dokázala použiť správne argumenty na chlapa, aby aspoň o tom popremýšľal a úplne to nezavrhoval.
Pretože jediné, čo mi zatiaľ z toho vychádza je strach o niečo.
Da sa zit zivot bez deti ak su obaja o tom presvedceni, ale nie ak jeden chce a druhy nie 🤷🏼♀️ my mame tiez v rodine par, kt sa rozhodol deti nemat, ale chceli to obaja, uz maju po 40ke a su vyse 10r spolu.
U teba to ale nie je tak, ze ty si z presvedcenia deti nechcela, ty si len nemala spravneho partnera na rodinu, tak si to nejak vyhodnotila z okolnosti.
Ja by som ti asi poradila terajsiemu frajerovi povedat, ze si nazor zmenila a deti chces (ak si o tom presvedcena), ak on nazor nezmeni asi by som to ukoncila. Teraz to podla mna este nejako prekusnes, ale neskor budes lutovat, ak tuzba po detoch bude rast. Chlap ak zmeni nazor aj v 50ke, tak si dieta spravi, ale pre zenu je ovela skor neskoro.
Niektore zeny proste deti nechcu mat a ziju bez deti, ale ked pocuvam zeny po 60 tke, ktore deti nemaju opakuju, ze to velmi lutuju, ze nemaju aspon 1 dieta 😇🙏.
No su aj citovo chladne zeny pre ktore je dieta velka zataz, chcu mat prioritne slobodu v takomto pripade je lepsie ostat bez dietatka.
Ja som.nikdy nejako necítila tu túžbu. Ale nejako som sa v 38.rokoch spamätala q povedala si, že buď teteraz alebo nikdy
Ta moja "netúžba " mohla byť spôsobená nevhodným partnerom alebo stavom single.
Teraz mam 2 drobce, do 40.tky son sa vycestovala naštudovala a teraz som veľmi šťastná ze mam dve zdravé, šikovné, zlaté detičky, ktoré son porodila po 40.tke. Či by ma ďalej bavil single život, alebo bezdetny, ťažko povedať...dosť slobody a užívania som mala predtým dosť.
@gigie24 tak zas ja som si nerobila deti na to aby sa mal kto o mna v starobe postarat alebo aby mi robili v dochodku animatorov volneho casu 🙈 mne zas skor taketo ocakavania pripadaju sebecke.
da sa to aj bez deti, ak mas ine zivotne ciele/zaluby (cestovanie, kariera atd.) Len si uvedom aj to, ze ked prekrocis nejaky vek, uz nemusi byt navratu.. pokial ty uz deti povedzme v 40ke nebudes moct mat, ak tvoj priatel v 40r zmeni nazor, stale si moze najst inu - mladsiu a mat ich...
@sowhat ja si to uvedomujem, ďakujem za názor
Ja som odjakživa chcela mať deti, len som nevedela, čo to v praxi znamená 🤣. To len pre odľahčenie.
Môj partner mi 3 roky tvrdil, že deti určite nechce. Teraz je už 3,5 roka úžasný otec. Čo prispelo k zmene? Podľa mňa vďačím za dieťa korone a lockdownom 😂, totiž sme boli veľmi veľa spolu a veľmi veľa sme sa rozprávali…o našich detstvách, o dôvodoch prečo nie, o našom vzťahu, o budúcnosti… Keď nadobudol istotu v našom vzťahu, on iniciatívne sa prestal chrániť a do mesiaca som bola tehotná.
@jazula veľmi pekné, úsmevné
Áno, obe. Manžel bol na tom podobne ako ja.
podľa mna to bez deti nevydrzis… ak už sa raz ozvala tá túžba, bude tam.. u mna sa ozvala s ex, ten deti však nechcel a svojim spôsobom bol aj toto jeden z dôvodov na rozchod.. potom má tá túžba po deťoch prešla a ja som si myslela, že deti nechcem / nepotrebujem.. dokonca aj keď som našla manžela, tak sme viedli diskusiu čo s deťmi (on chcel ale rešpektoval)… a potom sme si povedali, že skúsime a ako náhle som tomu dala opäť u seba šancu, tak tá túžba sa mega vrátila spat a každý mesiac som bola smutná, že to nevyšlo atd… už keď raz cítiš, že Ti “niečo chyba” tak sa to bude len zväčšovať, pričom ber do úvahy, že žena má čas limitovaný, aby si neskôr neľutovala.. držím palce v správnom rozhodnuti
Mám kamarátku -55 ročná. Nikdy nechceli deti s partnerom. Teraz to ľutuje.., dokonca on jej pred pár rokmi povedal:'že mali sme mať dieťa ".Čo ju šokovalo, lebo boli vždy celé roky v tom,že nechcú...
@milanemila Ja som nepisala, ze tieto damy sa stazovali, ze sa o niich nema kto postarat ved su v tomto veku este velmi zivotaschopne, ale to ze sa im zacnelo mat deti, rodinu, mat vnucatka o ktore by sa starali 😇🙏.
Tiez som nikdy netuzila byt matkou. Deti som vobec nechcela. Ani sa vydavat. Nejako sa vsak zadarilo, ja som bola strasne nestastna a nevedela si predstavit byt mamou.
No teraz viem, ze to mi v zivote chybalo. Deti ma naplnaju. Mozno nemam taku pohodicku ako predtym, ani poriadok, nemam tolko casu na seba a svoje aktivity, ale az teraz sa citim uplna.
urcite by som sa porozpravala s priatelom, ze ty sa pohravas s myslienkou na dietatko, ze mozno v buducnosti by si dieta chcela. A jasne, ze sa da zit aj bez deti. Ale je otazne ci to chces tak aj ty…

No zrejme sa ozývajú biologické hodiny, ako píšeš. Napíšem Ti môj pohľad. Nikdy som nejako extra túžbu po deťoch nemala. Nevedela som čo to je, túžobne pozerať po kočiaroch a bábätkách. Nikdy som ani nepocítila biologické hodiny. Mala som 28, bola som už vydatá a tak som začala rozmýšľať čo s deťmi . Nakoniec som si povedala, že bez detí to časom asi bude nuda a tak máme 2. Som so svojím rozhodnutím spokojná a nechcela by som život bez nich. Na druhej strane úplne chápem, keď niekto deti nechce mať. Čo sa týka Teba, osobne Ťa vidím na materstvo, keď nad tým tak prudko rozmýšľaš. S partnerom sa treba porozprávať, lebo ak on názor nezmeni a Ty budeš po deťoch túžiť, neudrží vás spolu ani pár volov. Proste príroda.... Držím palce.