Život ďaleko od rodiny. Priateľ už nechce na Slovensko
Ahojte,
uz niekolko rokov byvam v zahranici, nasla som si tu aj priatela. Sme spolu 4 roky. Cely cas sme planovali zivot na Slovensku (od nie je Slovak) ale nedavno zmenil nazor. Nechce tam byvat, bude to mat daleko domov (1200 km, ziadny letecky spoj). Kompromis je usadit sa niekde v strede, takze domov to budem mat minimalne 7 hodin jazdy autom.
Odkedy byvam mimo Slovenska, uvedomila som si ako velmi mi chyba moja rodina a tesila som sa, ze si niekde blizko postavime dom. Hladali sme uz aj pozemky na zapadnom Slovensku, len ja som dlho vahala, necitila som sa na hypoteku. Medzitym priatel zmenil nazor.
Kazdopadne, mozno to bude niektorym pripadat banalne, pretoze laska hory prenasa a je jedno, kde byvam, dolezite je s kym som, ale ja sa uz par mesiacov neviem vyrovnat s tou vzdialenostou. Uz styri roky som prec a predstava, ze nikdy nebudem moct skocit len tak p opraci domov na kavu alebo na skok sa zastavit u sestry, strasne boli.
Ja viem, ze od priatela nemozem ziadat ist byvat tak daleko. Vidim vsetko cierne. Desi ma, ze rodinu uvidim par raz za rok. Uz teraz sa to stava neznesitelne. Planovala som odist z domu len na par rokov a teraz sa zda, ze sa tam uz nikdy nevratim. Zivot je taky kratky a ja ho nechcem prezit stovky kilometrov od rodicov a sestry, zakial ich este mam. A takisto chcem byt blizko rodicov, ked ma budu v starobe potrebovat. Nie preto, ze by ma nejako manipulovali, jednoducho ich mam rada. Ja viem, to iste citi moj priatel a zivot je o kompromisoch. Ale velmi to boli.
Mohli by ste mi pomoct pozriet sa na to optimistickejsie, pripadne ak mate s tym skusenosti, podelit sa s nimi?
Ahojte, citam vas len tak zbezne, krpec mi viac nedovoli. Najde sa tu niektora z vas ktoru to domov az tak netaha??? Nemyslite si ze som divna, ja to len chapem, ze moja mala rodinka je jedna bunka a moji rodicia druha a brat s rodinou dlasia a kazda z tychto buniek si zije vlastny zivot. Niektore sa stretavaju castejsie niektore nie, ale kazda ma svoj zivot. Ja s rodicmi vychadzam skvele, bolo by fajn ich vidat castejsie, ale my mame zakladnu tu a tak to proste je. Urcite mam obdobia ked mi hrozne rodina chybaju, ale dolezite je zit si svoj zivot a niekedy nechat ist osamostatnit sa. Dufam ze ma chapete, lebo pisem ako tatar. Vsetkym prajem vela stastia, nech uz je ich rozhodnutie kde zit akekolvek 🙂
Ahojte dievcata,
je zaujimave citat kazdy jeden vas pribeh, kazdy ma v sebe nieco krasne a zaroven nieco smutne a vlastne,kazdy je o tom istom len niektore z nas to maju viac a ine menej zamotane...
Je asi nemozne v tomto niekomu radit, pretoze vsetci co sme tu stojime stale niekde na rozcesti, a verte alebo nie ziadna cesta ktoru si vyberieme nam nezaruci pokoj na dusi..uz navzdy nam bude nieco chybat 😒
Ja som musela najst najprv samu seba aby som pochopila,co je pre mna to najlepsie...a aby som si tym bola ista som to aj vyskusala..po 8 rokoch v zahranici som si nasla pracu na SK , prenajala som si byt aby som bola blizko rodiny a vydrzala som to horko tazko rok. Moj priatel je cech a aj ked nema jazykovu barieru nikdy by som ho neprehovorila na zivot na Slovensku..nechal ma, ale ist aby som sa sama rozhodla co je pre mna najlepsie... za ten rok som pochopila, ze rodina je rodina a je urcite v zivote velmi dolezita, ale uz davno som odstrihnuta od pupocnej snury a preto musim zit svoj zivot ... to ze sa vratite domov vam nezaruci stastie,dobre vztahy, zaplatene ucty, alebo viac casu s rodinou...ale to je samozrejme u kazdeho ine..ja som svojich rodicov a sestru za ten rok vobec nevidela nejak casto,vsetci sme mali svoje povinnosti,pracu,aktivity, sestra priatela..kazdy riesil sam seba a ja som pochopila,ze je cas aby som riesila tiez samu seba a svoju novu rodinu, pretoze v stretnuti s rodicmi a sestrou mi okrem kilometrov nic nebrani..nie je to ako volakedy ked boli zavrete hranice a cestovat bol luxus... Vratila som sa k priatelovi a o par dni sa nam narodi vytuzene dietatko..a ja uz teraz viem, ze kym nebude sebestacne bude do Ciech a na Slovensko chodit na prazdniny, sviatky a predlzene vikendy a potom sa samo rozhodne kde chce zit ...
ahoj
uz 6 rokov zijem vo Walese . na zaciatku to bolo naozaj tazke ,ale postupom casu zistujem ,ze pocit domova mam tu. ten pocit umocnuje moja dcerka ktora sa narodila tu 🙂 samozrejme ,ze mi chyba moja rodina ....ale som si to vybrala.na sk by som si nemohla dovolit ako slobodna mamicka vsetko to co tu.a uplne suhlasim so vsetkym co napisali dievcata. keby sa vratim ,tak zistim ,ze rodina,kamarati by uz urcite nemali tolko casu na nas ako ked tam prideme raz za rok.....a vztahy s niektorymi ludmi su uz neni ako pred 6. rokmi 😅 vela ludi je naozaj sklamanych ked sa natrvalo vrati a zisti ,ze realita je trosku ina ako to co si predstavovali.
tak naozaj treba dobre zvazit co je najvyhodnejsie 😉 @carolynka vela dobrych rozhodnuti prajem 😉
@zanulienka nie momentalnenebyvame pri Spanielsku, sme v Nantes co je pri Atlantiku ale ovela severnejsie ako hranice so Sp; Ale este pred rokom sme byvali v Montpellier a to bolo pri Stredozemnom mori takze celkom blizko k hraniciam so SP; Ale mam spoluziacku co sa vydala za Spaniela.
ja som vonku uz 20 rokov a prve roky to bolo dost tazke-nebola som doma nikde ,chybali mi kamosky,rodina. ked prisli deti bolo to lepsie,ale stale som bola rozpoltena,az som sa po jednej navsteve slovenska ,cestou "domov" jednoducho rozhodla,ze moj domov je tam kde mam deti a manzela a od toho dna mi bolo lepsie.
jedine co ma teraz tazi ,je ze moji rodicia su teraz uz naozaj stari (91 a 76) a viem ze ak by sa nieco vazne stalo,nebudem mat cas sa s nimi rozlucit ,predsa len je to 6-7 hodin cesty autom,s detmi a pracou sa neda spontanne odist ...
a je mi luto,ze deti nemaju taky vztah k babke a dekovi a strykom ,ako by mali keby sme boli na slovensku,ale to sa neda zmenit.
a moj syn planuje presne to iste co som urobila ja-ked skonci skolu (ma 16) odist na cas do zahranicia a cas tam zit.
@simi251 Treba porovnavat v globale : celkove naklady, ceny sluzieb a podobne. Ked ma pristahovalec z cudziny plat na SK nejakych 2000 - 3000 euro ( teraz myslim cudzincov vyslanych materskou firmou na SK ) tak sa tu zije velmi prijemne. Co sa tyka potravin, tak niektore ceny su podobne, niekedy aj vyssie ale zase na druhej strane ked ides do restauracie tak ten rozdiel v cene je dost velky. Ked sme tu mali naposledy rodinu z FR tak sme si dali v restike obedove menucko ( nedelne ) za 4.50 ( polievka, hlavne jedlo, dezert) a myslim, ze v FR obedove menu v nedelu nepojde pod 10 euro? Ale kazdopadne k teme: zakladatelka sa chce dozvediet ako to zvladaju ostatne baby so zivotom v zahranici, myslim, ze vacsina odkazov je tu o tom ze sa to zvlada velmi tazko ( hlavne pokial je clovek rodinny typ), asi by skusila najprv prehovorit priatela aby prisiel na SK ( kedze to bol povodny plan ) a pokusil sa tu zit. Pokial vas vztah bol zalozeny na vzajomnej dohode ze vas spolocny zivot bude na SK, tak by to mal respektovat a prestahovat sa sem. Ak neskor zistite ze to nie je mozne, tak sa vzdy mozete prestahovat do zahranicia alebo rozist. Mimochodom pozname vela parov, ktore sa sem prestahovali zo zahranicia a funguju tu celkom v pohode. Nehovorim, ze je to idealne, niektore pary sa aj rozisli ale mozno by sa rozisli aj bez zivota na SK. Rozvodovost je tusim 50 % a u zmiesanych parov mozno aj vyssia ale ja si myslim, ze ked sa chce tak vsetko ide. A prinajhorsom ked to nepojde tak pojdete byvat do zahranicia a budes sa snazit aby tam rodinka cestovala co najcastejsie. Ved najhlavnejsie je Tvoje stastie s manzelom. Vela stastia 🙂 Inac teraz som si spomenula ze mame 2 rodinky mojich znamych, ktore sa momentalne stahuju na SK po dlhom zivote v zahranici. Prvy pripad je rodina z Kanady po skoro 20 rokoch a druhy pripad je zmiesany par z Francuzska s malymi detmi. Tak som zvedava ako to bude pokracovat, mozno za par mesiacov sem hodim nejake info ako to zvladaju 😀
A este som chcela povedat jednu vec, vacsina ludi tu pise ako sa na SK citia cudne, ako si vsetci ludia myslia, ze ste zazobanci a ako mate obavy z prace a podobne. No ja si myslim, ze po tolkych rokoch v zahranici by uz clovek mohol byt trochu "zazobanec" , zila som v zahranici a pekne som si usetrila peniazky. Ludia, ktori zili dlhodobo v zahranici maju tu vyhodu, ze by mali mat nasetrene na byt ( pripadne dom ), ktory by si mohli kupit v pripade navratu na SK. Tym padom odpadava nutnost brat si hypoteku, co je obrovska vyhoda. Co sa tyka prace, ano na SK to je stale tazke ale su miesta kde sa praca hlada lahsie ( velke mesta ) alebo pripadne clovel moze robit niedo co je mimo jeho kvalifikacie ( napriklad ucit jazyky na skole - o jazykarov je vzdy zaujem) . To ze ten plat bude nizky je pravda ale na druhej strane pokial clovek neplati hypo tak nemusi mat zase super platenu pracu a staci mu mat peniaze na zivotne naklady. Co sa tyka zavistlovcov, ti su vsade a budu vsade a dobri priatelia a rodina vam budu vzdy drzat palce a na ostatnych sa moze clovek vykaslat. Blbci su a budu vsade. Nehovorim, ze na SK je super len hovorim, ze sa tu urcite da zit relativne v pohode, hlavne pokial ma clovek uz nejake peniazky usetrene.
Hned po vstupe do EU.
@asasasa zijem 7,5 roka v zahranici a na tvoj prispevok reagujem len v kratkosti...vychovavame 3 deti...zijeme a platime si ucty a od zazobanca mame daleko.su tu ludia okolo mna,ktorym sa celkom dobre dari...nemaju rodinu,ziju si na lvastnej nohe bez partnera...ziju v 1 dome asi siedmi a skladaju sa od potravin ,ucty,kurenie,najom ...na vsetko,ale pochybujem,ze jedna normalna rodina nech uz je v hocikde v zahranici ma na to,aby si odlozila na kupu domu bez hypoteky.povazujem to za dost odvazne tvrdenie a este tak okrajovo...nikto nezije zivot toho druheho...nevidi do situacie ci penazenky ci do vydavkov toho druheho...nikdy by som nedokazala niekomu povedat,ze sa mu-jej cudujem,ze este nie je zazobanec....vsak zije-zil v zahranici.zahranicie je okamzita garancia na zivot bez hypoteky?teda mne toho moc neostava ak si vsetko odratam co z domu ide z vyplaty hned prec....
@asasasa tak ja osobne som si tu hypoteku na byt na sk zobrat musela a to bol jeden z hlavnych dovodov preco som zostala tu 😝 na sk by som ani tu hypoteku nemala z coho platit. takze tvrdenie,ze ludia ktori ziju v zahranici su zazobanci je naozaj odvazne 😝
@cmulinko. Ten vyraz "zazobanec " som dala do uvodzoviek lebo ho tu niekto v diskusiu uz pouzil, ze ludia na SK maju takyto nazor na ludi, ktori ziju dlhodobo v zahranici. Mimochodom zila som v tej istej krajine ako Ty takze viem o com hovorim ale je pravda ze sme nemali deti ale zase na druhej strane sme si prenajimali bytik a dost sme s priatelom pocestovali dnes si hovorim ze sme mohli este trosku viacej setrit lebo nikde sa peniazky tak dobre nezarabali ako Irsku ( napriek tomu, ze sme robili sme vhoteli, takze dost nizke platy) . Mam znamych, ktori isli cielene do zahranicia a po navrate ( po 5 rokoch ) si postavili domcek na SK a druha znama si po 2 rokoch kupila maly jednoizbak na SK. Kamarat pracoval v Dubline 5 rokov v stavebnej firme a myslim, ze je teraz za vodou co sa tyka financii. Ja nechcem zovseobecnovat situaciu, ako si povedala tak kazdy ma vlastny zivot a ty si vybrala mat deticky a rodinku, takze z financneho hladiska to asi nebude ziadna slava, ja vsak spominam realne pripady ludi, vratane mojho co sa tyka financnej situacie v zahranici.
@slovakia13 Vsetko je individualne 😉 . My sme setrili dvaja takze to islo trochu rychlejsie. Ked je clovek sam, tak to trva dlhsie. Viem, ze kamarat bol sam a setril v Irsku 4-5 rokov aby si mohol kupit byt v Presove.
Kazdopadne nechcem sa tu hadat, ci ludia v zahranici usetria alebo nie. Spomenula som to tu preto, lebo si myslim ze ludia dlhodobo zijuci v zahranici by mali byt na tom financne lepsie ako ludia zijuci na SK a predpokladam, ze maju usetrene peniaze, ktore im pomozu pri kupe nehnutelnosti na SK ( v pripade navratu) , cim sa znizia mesacne vydavky na zivobytie ( o hypoteku) a zivot by mal byt jednoduchsi z financneho hladiska. Uviedla som to v reakcii na to ako sa vsetci boja znizenia zivotnej urovne po prestahovani na SK, ze by to teda nemalo byt take tragicke. 😉 Ale beriem argument ,ze rodine s detmi sa setri ovela horsie ako slobodnemu paru.
Ja som vo Francúzsku už niečo cez rok, na Slovensku som za ten čas bola 3x tuším, aj to len na rýchlo vybaviť všetko dôležité, hlavne ohľadom školy.
Inak ma to na Slovensko neťahá, nechcem sa vrátiť a bývať tam, či nebodaj stráviť celý život.
Tu vo FR som si našla priateľa, onedlho budeme mať svadbu, prerábame si vlastný domček a mám tu život, ktorý rozhodne nechcem meniť 🙂
S kamarátmi som v kontakte cez internet ale cez leto aspoň na pár dní priletia.
@mihouk som na tom v podstate rovnako. S mamou som síce mala zlý vzťah, ale teraz sa to už dáva do poriadku, sestry sa ku mne tešia, lebo sem prídu ako na dovolenku.
@asasasa ja viacmenej suhlasim, asi ide hlavne o to.. preco vlastne ludia do zahranicia sli..niektori idu cielene na to, aby si zarobili, mnohi ziju v obmedzenejsich podmienkach v zahranici, aby vela neminali a domov si potom prinesu dost penazi na ten domcek, ci byt..tiez mam vela takychto znamych.
Ak ides do zahranicia kvoli super praci, studiu, uceniu jazykov, ci spoznavaniu krajiny a inej kultury, tak uz sa setri trosicku tazsie..zvycajne ta stoji viac skola, pripadne slusny byt ci cestovanie..ale zas to nie je nerealne..tiez sme zili v Irsku ,dvaja sobodni, platili sme si 2 izbovy byt v novostavbe za 1400 EUR, nieco sme pocestovali, muzik vystudoval..a doniesli sme si aj peniazky v takej sume, co by mi usetrit na SK trvalo asi 3-4 krat dlhsie..ale mali sme tam svoj slusny zivotny standard..Firma mi platila aj dobru zdravotnu poistku...Ale -chodievali sme domov aspon raz za 3 mesiace, kedy som obehala zubara, lekarov, kadernika atd, aby som za toto nemusela v Irsku vela platit.
A presne ako si tiez uviedla v poslednom prispevku - V pripade ale, zeby som si tam zalozila rodinu - uz by to bolo o inom..s cielom zit tam aj s detmi a mat slusny standart by som si asi vela na dom na SK neusetrila...my sme to zvazovali, ale uz sme si vraveli, ze teda bude treba 3 izbovy byt, kupit rodinne auto ( teraz sme ho tam nepotrebovali, ale bolo to o drzku veru vdaka "skvelej" MHD), zacat priplacat za poistky, za GP, jasle, skoly...atd atd..
Urcite by sme mali vyssiu zivotnu uroven ako na SK, ale usetrit by sme veru az tolko neusetrili..
Ono zalezi aj od ludi, na co minaju, coho su ochotni sa vzdat, co kto povazuje za standard ci nadstandard, kto sa z akeho dovodu dokaze uskromnit..
@asasasa my tu v Irsku zijeme...nesporime,lebo naozaj nemame z coho.U mna sporit znamena odkladat si nieco co vobec nepotrebujes.nevravim,ze sa mesacne vynulujeme,ale ak zaplatime najom,ucty-internet,elektriku,poistenia na auto a zivotne poistenia,skolku,potraviny,tak zvysok je samozrejme ulozeny v banke a s tym sa nehybe,ale niekedy pridu situacie s cim neratas a na peniaze siahnut musis chces ci nechces.ak by sme si zobrali hypoteku an slovensku....vedeli by sme ju splacat v pohode....kym zarabame tu.a co potom?hypoteka sa bere na 30 rokov.....museli by sme sa fakt uskromnit na minimum,aby sme si dajme tomu za 3 roky nasporili 30 rocnu hypoteku......je to dost nerealne v nasej rodine....pisem len o sebe,lebo nie som kompetentna posudzovat financnu situaciu inych rodin.a este k nasej rodine.....je tu len 6 mesacna platena materska dovolenka...a ten,kto nechce stracat na financiach,tak sa vracia hned do prace....velmi malo zien v irsku si bere 4 mesacnu neplatenu matersku....boja sa,ze neutiahnu rodinny rozpocet.ja som pri vsetkych detoch zostala doma a zobrala som si 4 mesiace dodatocnej neplatenej materskej...zili sme len z manzelovho platu...ja som nedostavala ani cent uz.vsetko je o prioritach...mohla som nastupit na matersku po 6 mesiacoch,ale manzel vravel,ze mi to nedovoli...nech len vyuzijem vsetko co sa vyuzit da,aby som s detmi bola co najviac....oni su len raz babatkami a ja mam len jediny krat byt s nimi doma ako mama na plne obratky.....myslim si,ze sa v zivote este dost narobim,aby som im zabezpecila ten standard,ktory im chceme dat.
@asasasa tak neviem kde si zila a co si robila, a ani ma to nezaujima, ale predsava , ze pridem zo zahranicia a som zazobanec ma celkom pobavila 🙂
@cmulinko Ano, je to o prioritach, vy ste sa rozhodli najprv pre rodinku a v tom pripade to asi nie je az take ruzove. Je pravdou ze pripady , ktore som spominala boli slobodne bezdetne pary alebo jednotlivci.
@tortelinka Pokial budes lepsie citat, tak zistis ze cmulinko spominala vo svojom prispevku ze doma na nich pozeraju ako na zazobancov a ja som len zopakovala ten vyraz a uviedla som ho v uvodzovkach. V kazdom pripade si stojim za tym, ze pokial by sa v zahranici lepsie nezilo a nezarabalo, tak by tam nikto nesiel a nezostaval zit taku dlhu dobu. 😉
@asasasa tak klobuk dole ,ja po 5 rokoch tu v uk som zarobila max.na zalohovu platbu pri kupe bytu 😨
@asasasa Myslim ze polovica tvojho prispevku ktory si mi adresovala asi patril niekomu inemu. Ja nezijem v zmiesanom manzelstve.
a este chcem reagovat na tvoj nazor ze kazdy kto robi vonku je zazobanec. Mam kopec znamych na SK ktori maju vyssie prijmy ako my tu vo FR. Ked sa to prepocita na rodinu ako celok. Je rozdiel ked vonku zaraba slobodny clovek a robi karieru. Co nebol napriklad nas pripad. Z 10 rokov vonku sme vacsinu zili z jedneho platu. Moj manzel ako sportovec mal zmluvu vzdy len na 8 mesiacov v roku a zvysok bol nezamestnany. . Pretoze sme sa stahovali prisla som aj o tu robotu, ktoru som horko tazko po znamosti zohnala. Takze vies to je vsetko take individualne. Takze u mna take argumenty ze uz sme dlho vonku, tak urcite mame prachy, take u mna nezaberu. Jedine v com mas pravdu je to, ze sme si nemuseli brat hypoteku a mohli sme si kupit byt. Ale este v roku 2003 za tretinovu cenu toho, co stoja teraz. Teraz by sme uz na to nemali.
@mia258 Nas hlavny problem je ze sme si rodinu naucili, ze vsetky dovolenky za poslednych 7 rokov travime na SK a ked teraz k nam niekoho pozyvame, tak odpovedou je ved vy pridete. Ale proti tomu zacinam bojovat, lebo pre nas uz coskoro s dvomi detmi, to bude aj financne aj organizacne ovela narocnejsie ako pre ostatnu rodinu. Konecne sme sa tento rok dostali na nasu DRUHU spolocnu dovolenku, taku ozajstnu a manzelovi sa otvaraju oci. A to ani nehovorim, ze by sme detom chceli ukazat Tatry, to by bolo reci, lebo by sme nesli domov rodinu pozriet. Ja ich mam vsetkych rada, ale doma to uz poznam. Takze smola, naozaj ma to na SK netaha, este nikdy som si tam neoddychla.
@mihouk pises mi z duse o tej dovolenke...kazde jedno slovko je svata pavda.my sme boli minuly rok prvy krat na dovolenke mimo slovnska...ale s tym,ze iba na tyzden...na druhy tyzden sme sa museli ist ukazat aj rodine.my dojdeme tisicky kilometrov domov...a potom nm zacnu vyzvanat mobili,ze kedy dojdeme sem a tam....to ma vytaca do abnormalnych vysok 🙄 a teraz nas to tiezcaka....prejdeme polku europy,ale este sa amm trepat za svagrami,bratmi tetkami s 3 detmi,lebo oni nemozu dojst,15,20,50km.
@cmulinko My sme tento rok isli k moru a cestou spat sme sa zastavili na 2 dni na SK. Manzelovi rodicia a brat s rodinou prisli k nasim, svokrovci tam prespali a bolo to v pohode. Za tie roky sme obmedzili, skoro vsetkych priatelov, lebo vazne sa to nestihalo a rodina bola urazena tak ci tak. Uz sme dokonca aj robili jeden den party u nasich a pozvali celu moju cast rodiny, aby sme zvysok casu nemuseli nikam behat, ale aj tak stale nieco vybavujes.
A vy cestujete autom, tipujem ze ano, lebo s troma detmi sa lietadlom ani velmi neoplati??? Kolko vam to z Irska trva, my sme z vychodu UK a vzdy nam to trva okolo 24 hodin. Inak sme zistili ze do Chorvatska (na Krk) nam to trva tak isto ako na SK, takze sa tam buduci rok chystame zase a aj k tomu boli komentare, ze budeme mat male babo (9mesiacov v tej dobe), ze kam sa tepeme, tak som povedala, ze ked zvladne ist na SK, tak moze ist aj do Chorvatska.
@cmulinko @mihouk ja sa napr. čudujem, že rodiny za vami nechcú jazdiť, pritom sú celý rok asi na Slovensku nie? To pre nich už musí byť stereotyp a pritom z Anglicka a Írska by mali zážitky a spomienky na inú krajinu 😒
Moji kamaráti by zas za mnou chodili aj každý mesiac, veď ísť na nejaký týždeň-dva do cudzej krajiny, keď nemusíš platiť za ubytko, to sa nedá odmietnuť 😀 Len zatiaľ majú smolu, že bývame ešte stále u svokry, keď sa presťahujeme, očakávam, že budeme slúžiť ako hotel 😀
Sestra je tiež nadšená, mladšia sa teší, že môže letieť lietadlom a mama s diaľkou nemá problém 🙂
@mia258 no nasi tiez prisli k nam za 2 roky raz..a svokor vobec..to neviem ci je tato generacia proste ina alebo co, ale svokor aby odisiel z domu, to nehrozi...teda este tak keby siel za pracou tak ano, ale inak, ze co bude niekde v Irsku robit? A tiez nikdy neletel a on do lietadla sam nepojde..uz sme aj zvazovali, ze proste muzik pojde pre neho a dovedie ho, ze zaplati zbytocne o letenky viac ale ani to nezabralo...on sa tam bude nudit a tak..nasi dosli, spravili si presne vylet, ze videli novu krajinu a strasne sa im pacilo, maju zazitky..ale prisli raz..viac nie..ved naco ked tam uz boli 😖 nijako nechapu, ze tu ide o to navstivit dceru a nielen obzerat krajinu, ja ked pridem domov na SK tak tiez tam nejdem kvoli krasam mesta a krajiny, ale kvoli tomu, ze tam su oni..
Ale ako som pisala uz par krat -- teraz byvam od rodicov 200 km a tiez sa casto nevidime..tak som si predstavovala, ze napriklad na Vianoce pridu k nam, aj oni aj sestra a budeme mat velky stromcek a vsetci ako velka rodina..ale prve Vianoce sme boli sami.....a nasi prisli az zaciatkom februara..lebo co sa budu v zime trepat, v zime nemaju u nas co robit a mali aj dost v robote..ale hlavne, ze sa zle pozera na nas, ze prist mame my, lebo MY sme ti co odisli..oni su vsetci tam, babka, dedko, tety., moja sestra...tak radsej mame dojst my ako oni vsetci, ved to je logicke...a tak je to stale..ved oni raz za cas pridu, ale my mame chodit, lebo pridem a idem navstivit vsetkych..aj ked nemame velku rodinu, ale predsa...stale sa neviem zmierit s tym myslenim...na cestovne by som im dala, aj na lietadlo ked sme zili v zahranici, aj na vlak ci benzin, len aby castejsie dosli...my budeme chodit castejsie ked bude maly vacsi, s babatkom to bolo hrozne, pol bytu sme stahovali zakazdym...

@zanulienka podla toho ako sa to vezme, mam domov iba 750km cesty alebo 12 hodin vlakom, kazdy vikend by som asi zajst domov na Slovensko nemohla