icon

Život invalidnej dôchodkyne

monika7779
21. dec 2022

Dobrý deň prajem vytvorila som si nové konto natrafila som na portál na modrykonik.sk.
Rada by som ak by ste mi poradili ako ďalej.
Mám 35 rokov vlastné bývanie žiadne pôžičky hypotéky malú rezervu 3000€.( vyplatila som zvyšok hypotéky ešte pred chorobou )
Stratila som zdravie a spolu s nim aj prácu keďže už sa to nedalo zvládať fyzicky náročná práca chrbtica vypovedala službu. Invalidný dôchodok mám čiastočný 220€ inkaso 120€.

Prosím Vás ženy poraďte mi ako ďalej z toho dôchodku sa nedá živoriť chcem sa naspať zaradiť do pracovného života len neviem čo nepridáva mi to na duchu chorí človek je odkázaný na chudobu ktorý nemá ani na dôstojný život nie luxusný dôstojný.

čo by ste robili na mojom mieste ? poraďte mi ako z tej pasce nedôstojnosti von ?

Strana
z3
nikaeli
21. dec 2022

a čo si robila doteraz? chápem to správne, že si 12 rokov od VŠ, máš vyštudované účtovníctvo a pracovala si fyzicky? v čom máš skúsenosť?

moonlighting
21. dec 2022

@monika7779 Skús popozerať v okolí nejakú chránenú dielňu.

nikaeli
21. dec 2022

ešte som chcela dodať, len sa mi už nedá upraviť príspevok, že pracujem a deťmi s aut, a teraz mám novú asistentku - má čiastočný ID a je so mnou 4 hod

mogaa
21. dec 2022

Tak nehovor že ako VŠ nevieš nájsť žiadnu prácu a to ani na skrátený úväzok....Popri ID vieš normálne pracovať....aj kedy si išla do kasy do Kauflandu na 4hodiny....

kacena4
21. dec 2022

ahojko v prvom rade sa nelutuj, ak si pracovala a danu pracu uz nedokazes vykonavat najdi si inu, ak nemas dostatocnu kvalifikaciu tak studuj, popr. zmen uplne zameranie ale studuj a hladaj si popri tom pracu. ja som na tom podobne. ID operacia chrbtice, povodnu pracu uz nemozem vykonavat, studujem na vysokej skole a popri tom som sa zamestnala v obore hoci ina pozicia, po dostudovani budem mat prax a zaroven sa mozem zamestnat v obore ktory som si vybrala. takze zacni nieco robit a nelutuj sa urad prace ti vie pomoct len viac menej s manualnymy pracami - skolenia, a kedze to robit nemozes hladaj iny zdroj pis ziadosti, obvolavaj firmy mozno nie hned ale casom nieco najdes ahlavne zacni studovat to co chces robit drzim palceky

maminkadeticiek
21. dec 2022

Mozes sediet a robit napriklad operatorku na tpp?

monika7779
autor
21. dec 2022

@mogaa poslala som životopis ja som 12 rokov pracovala fyzicky len k pokladni ma nevezmu potrebujú pružných ľudí

monika7779
autor
21. dec 2022

@brembo ďakujem pekne pomohli ste

dankuk
21. dec 2022

@monika7779 mozes robit junior uctovnika, alebo fakturantku. Na tuto poziciu nepotrebujes prax, ukazu Ti ako vystavit v programe fakturu a nic ine neuctujes. Totalna rutina.

ronie338
21. dec 2022

@monika7779 ja mam invalidný dôchodok uznaný 50% už 5 rokov od 25tich a keď si nezamestnaná dávala si si žiadosť na úrade práce??? Lebo ak si bola pred tým zamestnaná máš nárok na podporu, rovnako ti oni môžu pomôcť v hľadaní práce, alebo si hľadaj niečo aspoň na čiastočný úväzok aj to vie pomôcť aspoň trochu, keď na 4 hodiny denne pôjdeš do prace alebo pozri profesiu alebo podobné neviem čo máš vyštudovane ale tak v odbore si skus nájsť pripadne aj inde a skúšaj aj také co by ta nenapadlo

luccija
21. dec 2022

@mogaa čítaš kde býva?Sobrance tam si každý drží prácu a ani VS jej tam nemusí byť nič platna.Autorka aké máš obmedzia zdravotné čo máš s chrbticou?
Viem, že známa co je na ID chodí v rámci dediny k starým ľuďom prinesie obed, vyberie lieky nie je opatrovateľka neviem ako sa to volá popytaj sa na obecnom úrade.

emjee
21. dec 2022

Mas skoncenu VS alebo nie? V akom odbore mas vzdelanie, hoci aj stredoskolske? Aku manualnu pracu si vykonavala doteraz? Co okrem ucta este vies? Tazko ti poradit nieco zmysluplne, ked nenapises o sebe viac.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
vulka
21. dec 2022

@monika7779 Veď si tak nezúfaj. Vieš o tom,že firmy sú povinné zamestnávať určité percento(počet) ľudí ZŤP? A tí sú dokonca žiadaní, lebo sa za nich platia menšie odvody. Tak vyraz na úrad práce a hľadaj vhodné pracovné ponuky.
A skús si pohľadať nejaké kurzy online. Ak máš VŠ, tak sa asi vieš učiť.

katka8382
21. dec 2022

Možno poradím, možno nie, ale skus sa spýtať na úrade práce ohľadom dobrovoľníckej činnosti, že s akými zariadeniami, firmami spolupracujú. Neviem, či to ešte funguje, ja som tak bola na dobrovoľníckej činnosti, bolo to tuším 20 hodín týždenne s tým, že som si mohla určiť kedy tam budem chodiť a dostávala som nejake peniaze, len si už nepamätám koľko. Viem, že to bolo malo, ale získala som prax a kontakty na začiatok. A niektoré firmy ponúkajú takýmto akože dobrovoľníkom potom aj stále miesto. Vola sa to dobrovoľnícka činnosť z toho dôvodu, že ťa,, platí" úrad práce a nie zamestnávateľ. Je tam široká oblasť, neviem ci aj účtovníctvo. Treba sa popýtať na úrade. Oni to sami od seba neponúkajú.

dankuk
21. dec 2022

@vulka ZTP je ine ako ID. A sklamem Ta, firmy sa o ZTP zamestnancov netrhaju. Za ZTP zamestnanca platia odvody do Socialnej poistovne take iste ako za normalneho, nizsie odvody platia do zdravotnej poistovne. Firma nemusi zamestnavat ZTP zamestnanca, staci ked bude nakupovat z chranenej dielne - napr.pracovne oblecenie.

vulka
22. dec 2022

@dankuk OK, len som poradila. A inak napríklad taká škola iste nebude nakupovať ochranné oblečenie, to po prvé a po druhé, nie všade sú chránené dielne, od ktorých by sa dalo alebo chcelo niečo nakupovať.

barborachors
22. dec 2022

@monika7779 obratila by som sa na chránenú dielňu alebo katolicku charitu, kludne aj cez socialne siete. Vytvorila si profesionalny profil na soc sieťach kde by som sa prezentovala nejakou cinnostou ktorou vynikas resp mas rada, pridavala prispevky a celkovo davala svetu vediet o sebe, dnes všetko fici cez soc siete, médiá. Najdes tak nové kontakty, zarobís si a tvoj zivot sa posunie na iny level. Začiatok byva tazky, ale nie je to nemožné.

dankuk
22. dec 2022

@monika7779 naco si studovala VS, ked si potom 12 rokov manualne pracovala? Zamestnat sa v sukromnom sektore bude podla mna obtiazne. Vidim to skor na statnu alebo verejnu spravu - tam nie je taka pracovna zataz. Kurz uctovnictva Ti nic neda. Po absolvovani rozhodne nebudes vediet samostatne viest ucto. Zamestnat sa v tejto oblasti mozes jedine ako fakturantka, alebo v nejakej ekonomickej kancelarii, ktora vedie firmam uctovnictvo a tam budes najprv pomahat s rutinnymi uct.operaciami ako napr.nahravanie pokladnicnych dokladov, resp.faktur. Zauctovanie bude po Tebe kontrolovat skuseny uctovnik. A postupne prejdes na samostatnu pracu.

0kristina0
23. dec 2022

Akú prácu si robila pred invalidnym? Moja mamina ma tiez invalidny, taha jej na 60, operovanu chrbticu a dalej pracuje manualne. Mam pocit ze ty sa len vyhovaras. Preco 12 rokov pracujes fyzicky ked mas VS? Za taky cas by si sa mala karierne niekam posunut. Chyba bude asi v tebe. Nie si dost priebojna.

brembo
Autor odpoveď zmazal
monika7779
autor
24. dec 2022

@0kristina0 už som si prácu našla aj vďaka porade ostatných ako junior účtovník. Nepoznáte ma môj zdravotný stav a sudite.

loginexistuje
24. dec 2022

@monika7779 super ze mate pracu veru ina cesta ako si zabezpecit prijem nie je
este skuste podat na UPSVAR si ZTP a mozete lacnejsie cestovat a prip kompenzacie podla diagnozy

mayami
24. dec 2022

@0kristina0 to, že tvoja mamina môže pracovať aj po operácii chrbtici manuálne neznamená, že také šťastie majú všetci.

0kristina0
24. dec 2022

@mayami nie ze moze ale MUSI

monika7779
autor
24. dec 2022

@loginexistuje ďakujem pekne za usmernenie

brembo
25. dec 2022

@monika7779 A gratulujem k novej práci,nech sa Vám tam darí.určite si uplatnite nárok,na čo máte,ako spomenuli vyššie. Odpracovali ste 12 rokov,je načase,aby Vám tento nevdačný štát za to i niečo poskytol. Ako ZTP budete mat mnoho výhod-lacnejšie cestovanie,lacnejšie vstupenky. ked máte auto,možete si cez vášho lekára vybavit pridavné označenie auta-možete parkovat na miestach pre zdravotne postihnutých.

Strana
z3