icon

Život mimo mesta - zvládanie dennej dochádzky

22. jún 2025

Ahojte.
Prosim povedzte, ako fungujete, ked byvate v dome 20-30 minut od mesta v ktorom mate vsetky povinnosti i zaluby.
Teda ale v pripade havarky to moze byt aj 45min, proste absolvovat to 4* denne sa to neda.

Rano do prace a skoly. To sa este da.
Ale co poobede? Rodic konci o 4. Dieta na druhom stupni ZS nema druzinu. Ked ma ale napr neskor niekde kruzok - kde je medzi 13-15:00? Ked nema kruzok, ma byt 10rocne decko schopne ist SAD same domov?

Obaja rodicia pojazdni, praca 8.5h denne.

Strana
z2
jaskolka
22. jún 2025

Za mňa by 10 ročne dieťa už malo byť schopné ísť na bus samo. Prejsť s ním tú trasu,aby vedelo,kde vystúpiť a nastúpiť,bežne vidím v autobuse deti v takom veku,ako idú zo školy,či tréningu. A učiť ho,nech nemá hlavu v oblakoch,ale že si musí sledovať trasu,smer, čítať,kam autobus ide a podobne.

bubuska
22. jún 2025

No nedá sa to.

vkatush
22. jún 2025

Áno, od druhého stupňa sme chodili SAD alebo vlakom.
Sestra napr sa neustále ozývala mame (sadám do električky, som na stanici, sedím vo vlaku/buse, som doma). Je fajn trénovať to už skôr, choďte spolu, aby si dieťa zvyklo, cítilo sa bezpečne a videlo, čo robíte, ako chodíte... A potom bude už samé bez problémov.

viestta
22. jún 2025

Denne vidim dochadzat z okolitych dedin aj prvostupniarov. Vystupuju zo SAD-ky na nasej zastavke, prestupuju na MHD alebo idu do skol na sidlisku. Samych. Poobede same cestuju domov SAD-kou. Treba to len natrenovat. Ked maju kruzky neskor, tak niekde pobudnu, napriklad v obchodaku

lasona
22. jún 2025

10 ročný by už mal byť mobilný. Používať autobus, mhd...

patka06
22. jún 2025

Samozrejme, že dieťa na 2.stupni by už malo bez problémov zvládať cestovanie
2 hodiny medzi školou a krúžkom môže stráviť s kamarátmi

januska12323
22. jún 2025

10 ročný zvládne presun domov ak mu budú rodičia dôverovať. Na krúžky sa tiež zvládne dopraviť sám. Teraz sa až príliš spoliehame na autá.

ja_mama
22. jún 2025

No ano, za nasich cias v 5tej triede spoluziaci chodili do/zo skoly vlakom alebo busom. Vacsinou boli vo vacsej skupinke, o tych poobednych casoch vzdy cestovalo 90% skolakov. Ja som mala skolu na peso ale na kruzky som tiez chodila busom, vecer niekedy prisli po mna autom ked uz nesiel bus. Teraz je to myslim si ze rovnako, vyhoda je ze deti maju uz telefony alebo minimalne hodinky a mozes ich tak sledovat kde su. Musia sa naucit samostatnosti, tazsie je to asi skor pre rodica nechat im ten priestor...

pribinak
22. jún 2025

10 ročne už zvládne dávno pradavno cestu busom samé. Však tak jazdi kopec deti. Veď rodičia sú v práci a nie každý má možnosť HO

dskjhfdlkdjhl
22. jún 2025

Moje deti ako 10 rocne uz chodili do skoly, aj na kruzky same, casto s prestupom bus/elektricka.

maris5
22. jún 2025

10 rocne deti mozu vyberat aj mladsich surodencov...

Na kruzok moze pockat napr. v kniznici a tam si urobit ulohy.

Trosku doverujte tym detom a pustite ich z motuzika.

namornicka
22. jún 2025

Ak sa to pytas preto, lebo sa neviete rozhodnut, kde budete byvat, tak za mna radsej v meste. Da sa aj dochadzat, ale komplikuje to zivot.

autor
22. jún 2025
@maris5

10 rocne deti mozu vyberat aj mladsich surodencov...

Na kruzok moze pockat napr. v kniznici a tam si urobit ulohy.

Trosku doverujte tym detom a pustite ich z motuzika.

@maris5 vdaka za tvoj tip. Prave predstava flakania sa po obchodakoch, kupovanie s kamosmi energetakov a posedavanie po lavickach je hrozna. Kniznica je super 😊

sszuzu8
22. jún 2025

10 ročne deti už chodia samé. Vidno to veľakrát. Len ich treba sakra naučiť nech si zakúpia cl keď idú mhdčkou 😃 lebo to žiaľ nerobia. A uistiť sa ze vie kam ide lebo sú aj dosť pobludene niekedy

abbey1
22. jún 2025

Nikdy by som dobrovoľne do toho neišla. Príliš si vážim svoj čas. Radšej budem sedieť na hojdačke na dvore a relaxovať, než sedieť v aute či autobuse

autor
22. jún 2025
@abbey1

Nikdy by som dobrovoľne do toho neišla. Príliš si vážim svoj čas. Radšej budem sedieť na hojdačke na dvore a relaxovať, než sedieť v aute či autobuse

@abbey1 to je jasne 😂 na dom v meste s dvorom nemam.
Ono cas v aute nemusi byt zabity, my sme ukecani. Ale skor to, ze 10r uz ma takto trajdat mestom kym budem v praci 🤷

vroni
22. jún 2025

Toto by som neurobila ani sebe ani dietatu. Musieť sa motať dve hodiny bezprizorne mestom je na maslu. Ísť na polhodinu domov a potom späť na krúžok je rovnaké zabíjanie času. Takže za mňa iný krúžok iný čas, iné miesto, čo je schodné. Moje deti v tom veku už síce v pohode chodili do školy a zo školy samé, ale keby sa tu nejaký nepríčetný rodič opovazil nechať vyzdvihnúť 10 ročne dieta súrodenca, tak na neho postvu sociálku.

andrejka1974
22. jún 2025

Však 10 ročný to zvládnu aj sami moja dcéra chodí v ba z jednej strany mesta na druhu sama od 10 rokov aj s prestupom len cesta do školy jej trvá 45 minút

juliet86
22. jún 2025

nema kamosa co byva pri skole? nie je v okoli kniznica niekde na trase? alebo nakupak s pantabrgei ci martinus kaviarnou?

lujza123
23. jún 2025

My bývame na kraji mesta, co je 20 -30 min MHD, otec mojej dcéry býva 15 km od nás. Dcéra v 10 tich už chodila busom do mesta na krúžok alebo k otcovi
Ale tie krúžky to bolo také, bolo treba to vedieť zladiť, prispôsobiť situacii.
Moja veľmi chcela chodiť na ZUŠ musela si počkat kým bude dosť veľká aby mohla chodiť MHD sama, ja som proste nemohla končiť v práci skôr a robit taxi koli jej krúžkom . Takže nejakému managementu času/kruzkov/dopravy sa nevyhnes ani priamo v meste.

Ono je to tazke rozhodovanie, zvážiť všetky pre a proti. 30 min je bežný čas dopravy v každom väčšom meste takže zas taká veľa vzdialenosť to nieje. Ak chodia často autobusy. Možno dať deti do spádovej skoly v mieste bydliska, sú to deti, zvyknu si rýchlo.

michaela329
23. jún 2025

Kolegyňa má 10 ročne dieťa v meste v škole, chodí tam sám, aj na krúžky chodí MHD. Je doba mobilných telefónov, volá jej ak treba.

tramtada31
23. jún 2025

My sme toto riešili a upustili od domu na dedine, žiaľ až po jeho kúpe, ale mame byt v hlavnom meste, zostali sme zit v ňom presne kvôli logistike. Keď už ste v tejto situácii, nasekala by som dietatu každý deň kruzky, nech sa nepoflakuje, lebo ok, teraz je teplo, ale čo bude robit v zime…

luccija
23. jún 2025
@tramtada31

My sme toto riešili a upustili od domu na dedine, žiaľ až po jeho kúpe, ale mame byt v hlavnom meste, zostali sme zit v ňom presne kvôli logistike. Keď už ste v tejto situácii, nasekala by som dietatu každý deň kruzky, nech sa nepoflakuje, lebo ok, teraz je teplo, ale čo bude robit v zime…

@tramtada31 to je fakt riešenie nasekat mu krúžky nech po škole niekde vysedava a čaká namiesto toho, aby išlo domov a malo svoj kľud naučilo sa...
Autorka ako často má krúžok?10 r dieťa už vie ísť na autobus a dopraviť sa domov.Vsetko záleží ako ďaleko má školu, kruzok od zastavky busu.Vela deti v puberte s krúžkami skonci.Najlepsie neviem či sa to dá je mať krúžky v obci kam by ste sa chceli presťahovať.Ak zostaneš v meste tak či tak sa dieťa na ten krúžok musí dopraviť samé tak isto pôjde busom atď....

tramtada31
23. jún 2025
@luccija

@tramtada31 to je fakt riešenie nasekat mu krúžky nech po škole niekde vysedava a čaká namiesto toho, aby išlo domov a malo svoj kľud naučilo sa...
Autorka ako často má krúžok?10 r dieťa už vie ísť na autobus a dopraviť sa domov.Vsetko záleží ako ďaleko má školu, kruzok od zastavky busu.Vela deti v puberte s krúžkami skonci.Najlepsie neviem či sa to dá je mať krúžky v obci kam by ste sa chceli presťahovať.Ak zostaneš v meste tak či tak sa dieťa na ten krúžok musí dopraviť samé tak isto pôjde busom atď....

@luccija a čo bude robit doma? Bude na telke, pocitaci. Kruzky by ho aspoň rozvíjali.. určite 10 ročne dieťa nepride domov a nebude si robit ulohy

luccija
23. jún 2025
@tramtada31

@luccija a čo bude robit doma? Bude na telke, pocitaci. Kruzky by ho aspoň rozvíjali.. určite 10 ročne dieťa nepride domov a nebude si robit ulohy

@tramtada31 vždy lepšie ako mať 3 krúžky týždenne a niekde čakať hodinu, dve kým začnu bude zima, dážď kde bude posedavat?

libusak
23. jún 2025

Nemate skolu v obci kde byvate?

lulu0123
23. jún 2025

Ak ma napr. 2 hodiny volna, tak pride ku mne do prace.Robim v kancli.Urobi si ulohy. A potom ide alebo ideme spolu na kruzok.Lepsie ako sa niekde poflakovat a zaroven nemusi riesit ulohy vecer doma.

margotka17
23. jún 2025

Žijem na dedine, od 9 rokov som cestovala busom do školy. Nebolo to nič nenormálne, všetci tak chodili. Aj teraz susedky synček má 7 ráno ho odvezie do školy a poobede príde busom domov sám.

tramtada31
24. jún 2025
@luccija

@tramtada31 vždy lepšie ako mať 3 krúžky týždenne a niekde čakať hodinu, dve kým začnu bude zima, dážď kde bude posedavat?

@luccija je lepsie byt doma na pocitaci ako na krúžku? S týmto sa absolútne nestotožňujem. Dobre vieme, čo sme robili, keď sme boli sami doma a písanie úloh to nebolo. Každé CVČ, ZUŠka majú šatne, spolocne priestory, kde dieťa môže sedieť a cakat, pisat domáce ulohy, kým pre neho rodic príde.

misanthropicdann
25. jún 2025

Áno myslím si ze 10 ročne ma zvládnuť sam cestu autobusom.

Strana
z2