Život na Slovensku a v zahraničí: Porovnanie a skúsenosti
Ahojte, chcem sa spýtať, tí čo ste tu a čítate diskusie, či žijete na Slovensku alebo niekde v zahraničí a ako ste spokojní so životom či už na Slovensku alebo v zahraničí….? Ide o to, že počas VŠ som zvykla chodievať na brigády v lete do zahraničia (Rakúsko, Nemecko), študovala som v ČR a keď som si dokončila školu vrátila som sa do svojho rodného mesta. Našla som si tu robotu, manžela, žijem celkom oka život, rekonstruujeme dom, nič take mi nechýba, ale zároveň ma život v rodnom meste nebaví, nudí, ubíja ma ten stereotyp…stále snívam o západe, o západnom životnom štýle, modernom veľkom meste, o nemeckom plate a o kamoskach, ktoré by som si tam našla a chodili by sme spolu na kávu a na sushi a do mesta….je to take že…nemá to tu žiadnu šťavu a čakám ako na štartovacej čiare pomyselného preteku kedy sa už konečne budem môcť rozbehnúť na mne milšie miesto a začať si život budovať tam, kde by sa mi naozaj aj páčilo….krajina mojej preferencie by bolo Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, alebo aj USA….plánujem sa zapojiť do lotérie o zelenú kartu, proti čomu manžel nie je…ale inak je jeho názor taký, že má našu kotlinu a rodné malomesto rád, chce tu žiť a je tu veľmi spokojný…obaja vieme po anglicky, ja aj nemecky….keď trčím v tomto Martine tak som si takmer istá že nič odtialto by mi vonku nechýbalo, ale by som si našla plnohodnotnú náhradu…psa by sme zobrali so sebou. Aké sú vaše skúsenosti so životom v zahraničí dlhodobo? Išli by ste znovu, alebo sa radšej vrátili na Slovensko? V čom vnímate úskalia? Vrátili ste sa niektorí zo zahraničia naspäť na SK? Prečo a aký bol návrat?
@leushka1574 chcela som napísať ďalší príspevok, ale poviem potom čo som precitala ďalej od teba : príliš si fantazirujes zahraničie, budúcnosť, príležitosti. Ak si to nevieš vytvoriť doma, nevytvoril si to nikde. Dieťa sa dokáže dokonale naučiť jazyk aj bez nutnosti hovoriť od narodenia XY jazykmi. Rovnako zdochol pes aj v zahraničí ak nemáš čo robiť... áno chvíľu bude zaujímavé nové prostredie... obzrieť čo kde je a potom? Zase bude niečo chýbať.
V každom prípade keď chceš, skus. Nezabudni zr na ten život tam bezstarostný, si treba zarobiť.
@leushka1574 inak tvrdis ze si studovala v CR a vies po anglicky aj nemecky. Tym padom na Slovensku si sikovna vzdelana zena, ktora ma VS a vie 2 svetove jazyky,. Neviem v akej oblasti pracujes, ale na zapade im bude tvoj titul z CR ukradnuty, ked by si bola v takom svajciarsku, nemecku, tak to ze vies nemecky je super, ale stale budes vediet ten jazyk horsie ako miestni obyvatelia. Takze na Slovensku si vlastne vzdelana sikovna zena, v Nemecku si zena z vychodnej europy, ktora ma titul niekde z Ceska ktory im nic nehovori, po nemecky vie s prizvukom a hocico nerozumie lebo je cudzinec a anglictinu vie dnes kazdy. Zila som v zahranici, velakrat vzdelane zeny s titulom zo Slovenska robili podradnu pracu, im je ten titul ukradnuty ak ho mas zo Slovenska alebo z Ceska. Nehovorim ze sa to neda, ja som v zahranici mala dobru karieru, ale titul som si musela dorobit tam, titul zo Slovenska ma pre nich hodnotu taku aku ma hodnotu pre olympionika diplom z pretekov v materskej skolke...cize ziadnu.
@simca06022011 presne. Plus ked budes cudzinec, tak bezstarostny zivot mat nebudes, vacsinu casu stravis aj tak v praci, ktora moze byt ovela narocnejsia ako na Slovensku, lebo ako cudzinec budes mat podstatne menej moznosti. Porovnavat to s dovolenkou je scestne, tvoj zivot v zahranici nebude dovolenka, vacsinu dna budes v praci.
@leushka1574 robím headhuntera, robím manažérske a mimo manažérskych odborné vysoko platené pozície pre nemecky hovoriaci trh a pre Blízky Východ. Na Slovensku som predtým robila stredný a vyšší manažment. To bol základ, ďalším základom boli jazyky. Vedela som, že ak chcem ako Slovenka preraziť, AJ a NJ mi nestačia, lebo to vie dnes už kdekto. Pozri, to, čo si môžeš dovoliť na Slovensku, to si budeš môcť dovoliť aj v inej krajine. Za predpokladu, že dostaneš dobrý job a že si tam nájdeš priateľov s lepším príjmom. NJ a AJ ak máš certifikáty C1 je fajn, ale nič výnimočné, VŠ nič výnimočné, teamleader s 10 ľuďmi nič výnimočné. Samozrejme, všeobecne je to super, určite si urobila kus práce a venovala si tomu energiu. Ale predpoklad na to, aby si v zahraničí dostala job v manažmente alebo seniornú odbornú pozíciu a zarábala toľko, že budeš môcť žiť ten tvoj "západný" život je veľmi nízky, ak nie nulový. Samozrejmé, možné to je. Ale človek sa musí vedieť sakra predať a na to potrebuješ inú motiváciu ako to, že chceš žiť západný život. Ak ti príde Martin ako stereotyp, prečo už dávno nie si v Bratislave či v Prahe? Prečo tú kariéru, ktorú robíš doteraz, si nešla už dávno robiť minimálne do Bratislavy? To sú miesta, kde je rušnejšie a zároveň vieš kedykoľvek sadnúť do auta a za chvíľu byť v MT. A čo sa týka toho, že deti sa lepšie naučia jazyk. Nie je pravda. Ak má dieťa vlohy, naučí sa akýkoľvek jazyk skvelo a so skvelým prízvukom aj na Slovensku.
@leushka1574 a ešte raz zopakujem to, čo som napísala v prvom príspevku a čo napísala aj @simca06022011 a dovolím si to skopírovať z jej správy - Ak si to nevieš vytvoriť doma, nevytvoril si to nikde.
@melanta inak presne to s tým sťahovaním ma napadlo, prečo sa vrátila do rodného mesta, keď mohla ísť inam. Podľa mňa je z tým nuda, chce zmenu a mysli, ze iný štát to vyrieši.
@leushka1574 Vela ludi si idealizuje Nemecko, ja som v zapadnom Nemecku 13 rokov a mozem ti povedat, ze platy su cca rovnake ako v Bratislave (niektore pozicie dokonca nizsie, napriklad IT), iba s tym rozdielom, ze mam vyrazne nizsie zivotne naklady, ako v BA, takze ano, oplati sa to. Domov by som sa ale nevratila pre lepsi plat, primarne kvoli ludom. V zapadnej Europe vidis ovela menej zlosti, zavisti, rypavicnosti a strachu zo vsetkeho neznameho. Staci si porovnat diskusie pod clankami na slovenskych mediach, vs na nemeckych/svajciarskych. Celkovo je v ludoch taka vacsia pohoda.
@bbshop Presne tak slovenská mentalita .V zahraničí žijú ludia viac spoločensky .Čas na kávu ,obed ,večeru ,stretko sa vždy nájde .Akosi viac udržujú spoločenské vzťahy .Na Slovensku si myslia ,že keď ma človek dieťa už spoločenský život skončil .Vyhovárajú sa na nedostatok času ,peniaze ,nechce sa im budovať medziľudské vzťahy .Ono záleží aj či je človek extrovert alebo introvert ktorému stačí vo voľnom čas kniha v ruke . V zahraničí ,stačí ísť len do Rakúska ,koľko ľudi sedí na raňajkách v lokáloch ,nehovoriac obed ,večera.Ono záleží aj v akom okruhu ľudí sa človek pohybuje .Možno taký robotník nebude mať potrebu ,financie chodiť na kávu ,či sa najesť ,ale skôr pôjde do krčmy medzi svojich …v zahraničí ide človek často po práci na kávu ,večeru s priateľmi ,je to ich životný štýl ,ten život si viac užívajú .
A ešte dodám ,bud si človek spoločenský ktorý vie budovať vzťahy s luďmi ,či na Slovensku alebo hocikde na svete ..toto bud máš v sebe alebo nemáš ,naučiť sa to nedá .Takže môže sa stať keď na Slovensku nemáš spoločenský život ,nebudeš ho mať ani v zahraničí ,takže tá mentalita iných krajín ti bude na dve veci ..
@retatka zavisi od toho, ake zahranicie. Skandinavske krajiny a celkovo sever, tam ludia päty z domu nevystrcia. Skus si zivot niekde vo Norsku a hned prehodnotis to, ako ludia chodia zit a na obedy do restauracii a aki su spolocenski. Ludia sedia doma, varia doma, aj kvoli cenam v restauraciach, aj kvoli introvertnosti. Nie je zahranicie ako zahranicie a celkovo len zapadna europa, nie je to 1 stat...
@pupavka234 Ako som napísala v druhej správe ,záleží v akej spoločnosti sa pohybuješ a aký typ osobnosti si .Mám pochodené aj škandinávske krajiny ,máme veľa priateľstiev ,v rôznych krajinách ,prehľad mám veľmi dobrý .Raz keď je niekto extrovert ,spoločenský,žoviálny bude žiť spolocensky aj na Marse 😉
@simca06022011 manžela som spoznala keď som končila Vš, dom MT som chodievala na vikend no a on je lokal patriot a páči sa mu tu veľmi, tak aj kvôli nemu som sa sem vrátila...
@retatka ano to suhlasim, v tom mas pravdu.
@leushka1574 zivot si musis urobit aby to tebe a tvojmu muzovi vyhovovalo a obom sa vam to pacilo. Ty pises, ze tvoj muz je lokalpatriot, cize on by asi vonku zit nechcel. Ty zasa by si kludne isla aj do zahranicia. Uz k tejto vasej nejakej nekompatibilnosti, skor by si sa mala snazit, aby ste mali rovnake zaujmu a plany, inak spolu ani nevydrzite....a k tomu zivotu v zahranici. ZIjem vonku uz roky, muz je cudzinec. Mame dve deti, cize skola, praca, kruzky, vikend....taky kolotoc ako by bol aj na SK. Uz by som sa na SK nevracala, zijem s rodinou tu, mame tu zazemie, na SK ideme v lete na par tyzdnov, je to super vtedy, ale zijeme tu.
@leushka1574 inak tvrdis ze na dovolenke ozijes a je to tvoj highlight roka. Ja ked som zila v zahranici tak tiez pre mna bol highlight roka dovolenka. Toto sa nezmeni, je to preto lebo si dospela a mas povinnosti a vacsinou si v praci, nie preto, ze zijes na Slovensku. Inak pises ze mas kamaratky na cvicenie, na vencenie psa, na turistiku, toto je velmi super, v zahranici sa Ti vybudovanie takychto vztahov vobec nemusi podarit, dospeli ludia su skratka zaneprazdneni a ako cudzinka si nemusis s takymi nemkami napriklad rozumiet... ty si podla mna porovnavas zivot ked si mala 20 a 30 a myslis si ze ten zivot mladej 20-nicky Ti da zahranicie. Nie neda, ten zivot je prec, je to smutne ale je to tak. Samozrejme stale si mozes najst kamaratsva aj chodit na kavu a sushi, len uz si teraz dospela a ten zivot je taky ako opisujes. Zaneprazdeny a vsedny. Teda ked nemas miliony na ucte... ked si bezny zamestnany clovek tak je to vsedne a take ako pises... ked chces vyskusat do zahranicia chod, ale bud pripravena na vsetko, aj na to ze to bude horsie ako v Martine. Ja na tvojom mieste by som skratka len skusila zivot va vacsom meste na Slovensku alebo v Cesku. Podla mna mas len krizu stredneho veku, alebo quarter life crisis, neviem kolko mas rokov ale skus si o tom nieco nastudovat. Ale ver tomu ze zahranicie Ti tvoj problem nevyriesi, velke mesto Ti ten problem mozno zmensi, skus vyhladat psychologicku predtym ako sa prestahujes a hlavne skus akceptovat ze uz skratka tvoj zivot nie je a nebude taky ako ked si mala napr. 22 rokov
@melanta ešte sa chcem opýtať - kde si sa tak dobre naučila až 4 jazyky? Vyrastala si na SK, alebo medzinárodne? a rodičov máš slovákov? a keď si predstavím väčšie mesto niekde v ČR, tak si tiež viem predstaviť, že by mi to vyhovovalo....
@pupavka234 no áno tá nerovnosť v ponímaní či vzdelania alebo aj človeka celkovo tam asi je...
@leushka1574 k jazykom ti odpoviem ja. pozri si stranku jazykovy mentoring alebo si vyhadaj lydku machovu (zakladatelku mentoringu) a pozri si o nej videa... obycajne neobycajna baba s velkym zapalom pre veci 🙂
… mozno v 90 tych rokoch, ked sa este pracovalo na cierno … ale teraz? Sikovna vzdelana zena si najde primerane zamestnanie a moze mat podriadenych rodenych Nemcov … je to o tom, kolko mas v hlave, ako sa vies presadit a vyuzit prilezitost. Uz davno neplati, ze ostblock chodi iba upratovat. Ale je pravda, clovek, kt nema dost skusenosti a vidi zapad, ako nieco extra tazko bude presadzovat seba a svoje poziadavky, lebo mu v tom brani vlastny zakodovany pocit menejcennosti Ostblocku …
@leushka1574 vyrastala som v Bratislave, rodičia sú Slováci, hovoria iba slovensky. Som z generácie, ktorá sa na škole učila ruštinu. Jazyky som sa naučila v dospelosti. Nemčinu angličtinu som začala v jazykovke, neskôr individuálni lektori. Taliančinu a arabčinu samoštúdium a individuálni lektori. Zo všetkých jazykov mám certifikát. Kamarátka žije 25 rokov v Nemecku, určite viem nemecky lepšie ako ona. Je to o chcení a prístupe, nie o tom kde človek vyrastá či žije.
@leushka1574 tak pekne si to napisala ❤️ uz by som iba dodala, ze tak chod! skuste a uvidis a drzim silno paste
@leushka1574 v prvom rade si bolo treba nájsť kompatibilneho partnera. Tvoj manžel nikde nechce ísť, so zelenou kartou súhlasí, lebo vie, že je malá
šanca, že ju dostanete, ak sa niekde dostanete bude brzdou. Poznám niekoľko párov, ktorí sa museli koli tomu vrátiť na Slovensko, na začiatku treba vždy zabrať a keď jeden z partnerov nechce, je to ťažké.
Viem, ako sa cítiš, ja som kedysi tak prišla zo zahraničia po roku a nemala som pokoj, kým som sa neodsťahovala. Manžel síce nevedel, o čom stále točím, ale súhlasil s tým, že ja nás tam dostanem a on sa postará, aby sme sa tam mali dobre. To píšem o období spred vyše 20 rokov, žiaden počítač doma, internetové kaviarne s pomalým internetom a počiatky mobilných telefónov. Všetko sa dá, lentreba chcieť a konať, rob si podľa seba, kto ako prežíva a aký ma názor na tvoj odchod ti nepomože.
Martin veľmi dobre poznám, bola som tam toto leto. Zdochol tam pes, veľa veci je v dezolátnom stave, reštaurácie žiadna sláva, obchody nula bodov. Výjazd na Žilinu a príjazd z Ružomberka, katastrofa, človeka aj prejde chuť niekde ísť.
Ostávajú miestne hory, ktoré sú super, až na tie premnožené medvede.
K otázke:
Osobne sa neplánujem vrátiť, rozhodne nie pracovať, tá pracovná atmosféra je tam stále na … + nízky príjem, do Bratislavy by som nešla žiť, ani za nič na svete, to mesto mi je vyslovene nesympatické, ako aj “dôležitosť” jeho obyvateľov.
Aj keď ťa všetci odrádzajú, ja si myslím, že to treba skúsiť (ak sa ti podarí naladiť manžela na rovnaku vlnovú dĺžku), lebo ťa to bude “hrýzť” a čím budeš staršia, tým budeš mať viac výhovoriek prečo nie a viac ťa bude štvať, že si prepásla šancu.
Nesúhlasím s tým, ako sa fantasticky naučia deti na Slovensku cudzí jazyk. No možno, keď na sebe budú veľmi makať… v zahraničí to budú mať bez námahy a na úrovni rodnej reči. Za 20 rokov, čo sa stretávam s ľudmi z Čiech, Slovenska, často aj čerstvých absolventov VŠ, som ešte nepočula angličtinu, takú, že by som mohla dať klobúk dolu. Tí najlepší sa ako tak dohovoria.
V zahraničí sa dá slušne žiť, aj keď nie si vrcholová manažérka, je veľa pozícii medzi top manažérkou a upratovačkou, na druhej strane, keď raz budeš mať deti, tak veľký rozdiel tam v trávení voľného času nebude - to bude rano deti, robota, utekať pre deti, mimoškolske aktivity, večera a môže sa ísť spať, teda ak budeš mať záujem vychovávať vlastné deti, lebo vždy sa to dá poriešiť aj s au-pair či nanny.
@leushka1574 Ja som studovala vo velkom meste,potom som pracovala vo vacsom meste a vzdy som snivala o zivote vo velkom meste,kde je neustaly ruch. Nasla som si muza a vratila sa domov do rodneho mini mestecka. Tu sme sa zabyvali a prve roky som este stale snivala o velkomeste a teraz uz postupne som velmi vdacna za ten klud,co tu mame. Mame dom s velkym pozemkom,co by som si vo velkomeste urcite dovolit nemohla,mame krasny vyhlad na hory,dostupnost do vacsich miesto do 30 minut,dialnicu. Cize idealne byvanie. Ked mam chut na mesto,sadnem do auta a idem. Mnohi chodia na hory cez vikend,ja chodim do mesta. Este aj na predlzene vikendy,dovolenky chodime do velkych miest v zahranici. A nic mi nechyba. Tym chcem povedat,ze netreba snivat,ale o sen sa pricinit. K mestu sa vies dostat,nemusis byt nestastna. Ked ti chyba ruch,sprav si vikend v meste. Chod na sushi,za kulturou,kamkolvek,kde chces.
Tak asi záleží aj od toho odkiaľ zo Slovenka si..ja som z BA a vyrastala som v centre a teraz bývam v Zürichu a idem sa tu unudiť k smrti a teda úprimne preferovala by som život naspäť v BA
@larena pochádzam z Martina a aj tu žijem...ako je pravda že momentálne mám toho v robote toľko, že ani sa nestíham zamýšľať nad tým, že by som si rada občerstvila dušu ruchom veľkomesta alebo horami...keď jediné čomu sa venujem je priemyselná výroba v robote a sťahovanie doma....ale áno viem, že aj v nemecky hovoriacich krajinách vie byť život pekná nuda...napríklad Slovenky čo som poznala čo žili vo Wiesbaden z toho vôbec neboli nadšené, lebo že je to suchopárne...zárobok možno lepší, ale že v robote strašná nuda...my sa v robote vieme aspoň zasmiať...výhodu veľkomesta vnímam aj v jeho anonymnosti...tu na dedine každý má potrebu každého riešiť...záleží no
Ahoj, neviem či to je ešte aktuálna téma pre teba ale napíšem aj svoju skúsenosť. Ja som odišla do Viedne hneď na vysokú školu takže keď som mala 19. Za tých 10 rokov čo tu som som stihla vyštudovať a začať celkom fajn kariéru, nemecky ovládam slušne, AJ tiež bez problémov. Presne viem o čom hovoríš pretože ja som vždy chcela odísť do zahraničia, vždy som chcela vidieť niečo "nové". Určite odíď a skús si ten život, bude to iné už len tým že je to veľké mesto. Tiež keď prídem domov mám pocit že tu skapal pes, vždy sa sem rada vrátim pozrieť rodičov a kamarátky keďže to je blízko ale malé mesto je stále o tom istom pre mňa. Ja naopak uvažujem návrat na Slovensko ale z úplne iných dôvodov, už som si cudzinu užila dosť a dala by som šancu BA. Inak aj Praha je veľmi medzinárodná a pokiaľ máš strach, tam by sa ti šlo ľahko a stále by si sa aj dorozumela 🙂 Určite napíš ako to dopadlo a ak ťa niečo konkrétne zaujíma pokojne mi môžeš napísať správu.
@marca12 ďakujem za milú odpoveď 😌😇
@veronika_345 ďakujem Veronika za správu, napíšem ti, že ako to dopadlo 🙂

@mclissa presne tak, ludia sa maju rôzne, niekto lepsie, niekto horsie, a zvaluju to na stat, v ktorom ziju. Vyssie prijmy znamenaju aj vyssie vydavky, nie je trava u suseda zelensia, a nie je to v zahranici lepsie. Inak autorka, ten nemecky plat ti bude nanic, ked za najom 2izbaku vo vacsom meste das 2000eur, a za sushi pre 1 osobu 30 eur.